Les manifestacions artístiques a Atenes 2004

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Tot preparant el tema 8 Manifestacions artístiques del llibre Grec 1, ed.Teide, i just acabat de veure Els jocs atlètics, quins elements reconeixeu en aquest vídeo de la cerimònia d’inauguració dels jocs olímpics d’Atenes 2004? Què n’opineu?

23 thoughts on “Les manifestacions artístiques a Atenes 2004

 1. BET

  M’encanta, és preciós. M’agraderia saber-ne més d’art grec. En aquest crèdit en farem? o li he de demanar a la marta Gallart (de lectura de l’obra d’art)? Tot i que ja sense entendre-ho del tot, la simple combinació de persones colors i llum que hi ha ja és prou com per trobar-ho preciós.

 2. yousra

  Es una obra veritablement espectacular amb uns colors molt vius els grecs van destacar molt en la escultrura : El període de formacio va ser dedde linvacio d’òrica fins al segle 7aC
  El període acaric que es mes artistic i defineix l’art grec , esde els segles 7 i 6aC.
  El període clàssic representa el moment de maxima esplendor de l’art grec es de els segles 6 i 5aC.
  El període hel.lenístic es el resutde dur el límit les premisses del classiquisme , es del segles 6aC fins a la conquesta romana

 3. Camila

  Gali estic fent l’exercici 1 de la pàgina 181 de la unitat 8 del llibre de Grec.
  Aquesta és l’informació que he trobat dels tres odres arquitectònics grecs:

  Dòric: La columna s’aixeca sobre un estilòbat sense base. El fust té setze o vint estries que es tallen en arestes agudes. Aquest acaba sobre un collarí sobre el qual hi ha un capitell format per l’equí i l’àbac. L’entaulament és format per un arquitrau llis i un fris on s’alternen els tríglifs i les mètopes. Exemple: El Partenó.

  Jònic: És més esvelt que no pas el dòric. La columna en aquest cas té base i el fust es remata en un capitell format per dues volutes. L’ arquitrau no és llis, està dividit en tres platabandes i el fris no està dividit en mètopes i tríglifs sinó que és una zona en la qual es desenvolupa lliurement la decoració escultòrica. Exemple: L’ Erecteó.

  Corinti: Representa la decoració i la vistositat. Encara és més estilitzat que el jònic. Tanmateix la principal diferència entre ambdós ordres és en el capitell que en aquest cas lluirà una decoració vegetal amb fulles d’ acant. Exemple: El temple de Zeus Olímpic a Atenes.

  Extret de: http://ca.wikipedia.org/wiki/Arquitectura_grega

 4. Sara Perez

  Galii!! Molt macu tot aixó peró es fa estrany veureu amb tant de color!! Surten moltes coses de l’antiguitat com la mascara d’Agamenon, pegaso, dones que semblen cariatides, un toro que surt a moltes pintures antigues,l’esfinx, l’hidra de lerna, hi ha una dona que sembla l’estatua d’Atena aquella que era d’ivori que portava com un barret amb estatues petites!!!

 5. omaima_oxa@hotmail.com

  Hola Lida!!!

  Es espectacular m’hauria agradat molt més veureu en directe seria una gran experiencia…! Crec que aixo de l’art grc es fantastic, es molt maco… M’agradaria saberne més sobre aixo…

  adeuuuuuuuuu!

 6. Anna Salas Tarré

  Principals manifestacions artístiques dels grecs

  El conjunt de manifestacions artístiques que es van desarrollar a Grècia i les seves colonies entre els segles XI y I a.C. En que aquesta cultura va va tenir el seu origen en la civilitzaciño del Egeu, la seva evolució posterior la va convertir en un dels períodes més influents de la història de l’art occidental.
  L’art grec es va caracteritzar per la representació naturalista de la figura humana, no numés en l’aspecte formal sinó també en la manera d’expressar el moviment i les emocions. El cos humà, tant en les representacions dels deus com en les dels èssers humans, es va convertir així en el motiu fundamental de l’art grec, asociat als mites, la literatura i la vida cotidiana.

  Es conserven pocs exemples intactes o en el seu estat original de l’arquitectura i escultura monumental, i en l’àmbit pictòric no es coneixen grans cicles decoratius. Tot i així es conserven importants peces de ceràmica, monedes, joies… Aquestes restes es complementen amb relats extrets de fonts literàries.

  La funció principal de l’arquitectura, la pintura i la escultura monumental fins aproximadament l’any 320 a.C., va ser de caràcter públic, ocupant-se d’asumptes religiosos i de la conmemoració dels aconteixements civils més importants, com les competicions atlètiques. Ela ciutadans numés van utilitzar les arts plàstiques per la decoració de les seves tombes. Però, les arts decoratives es van dedicar sobretot a la producció d’objectes d’ús privat. L’aixova domèstic tenia uns acabats elegants i les famílies més riques eren propietaris d’articles de bronze i miralls.

  Els arquitectes grecs van contruir la majoria dels seus edificis en màrmol o pedra caliza, i utilitzàven la fusta i les teules pels sostres. Els escultors treballàven el màrmol i la caliza, van modelar l’arcil·la i van fondre les seves obres en bronze. Les grans estàtues es forjàven amb planxes d’aquest emtall o es recubrien amb làmines d’or i marfil que s’aplicavasobre una estructurainterna de fusta.
  Ela artistes grecs feien servir colors en l’aigua per pintar grans murals o decorar les vaixelles domèstiques.

 7. Laura G

  Aquest vídeo és increíble! Llàstima que fossim petits i no en sabèssim la màgia que amaga el seu significat, ja que només identifiquem el que sabem, i com ahir a grec vam estar treballant algunes manifestacions artístiques he reconegut dos : La de ‘L’Auriga de Delfos’ que vaig explicar jo, i ‘La deesa de les serps’ que explicava l’Irena!
  L’AURIGA DE DELFOS
  És una escultura grega realitzada sobre bronze i descoberta en 1896 al Santuari de Delfos. Actualment, exposa al Museu alqueològic de Delfos.
  Es va realitzar l’any 474 a.C per commemorar la victòria d’un conductor de carros en els Jocs Pítics.
  La figura formava part d’un grup més ampli en el que estaria inclós el carro i quatre o sis cavalls. De tamany natural, te una altura d’1,80m.
  Forma part d’una de les poques escultures de bronze que es conserven avui dia del món grec clàssic.

  Però no només s’aprecien obres d’ art de la mitologia grega. Si ens fixem bé, també apareixen representades les proves atlètiques que és realitzaven en els antics Jocs Olímpics:
  llançament de disc i javelina, cursa, lluita…

  A més també apareixen Hermes, que va guiant tota la presentació,Atena, les Nereides, Nimfes…i un aspecte molt important com és la fecunditat-menstruació-maternitat, que el representa una dona vestida de vermell que corre entremig d’un munt de gent vestida de blanc.

 8. Alissa Komarova

  Hola,
  la obertuda de les Olimpíades en 2004 va ser impresionant.
  Ho vaig vure en directe desde Rusia, quan era més petita.
  En el video surt l’Auriga de Delfosés, és una escultura de bronze de 1’80 metre d’alçada, realitzada a l’antiga Grècia cap el 478-474 aC.
  Va ser descoberta el 1896 al santuari d’Apol·lo a Delfos.

  Un auriga és un conductor de carros de curses. L’estàtua pertany a un conjunt que incloia el carro i un cavall. La figura està de peus sobre el carro, amb cordes a les aixelles per a que no se li bufi el xitó i amb la ma dreta agafa les regnes i un fuet. Ja no té el somriure arcaic típic de l’estil arcaic precedent sinó l’aspecte seré i carnós del rostre propies de l’estil sever. Com les altres estàtues de bronze del mateix estil, conté incrustacions de materials nobles per a policromar-la: pedres de color als ulls, argent a la diadema i coure vermell als llabis.

  En el video també surten altes personatges/actors que representen altres jocs..!

 9. Carlos Rocamora

  Lida!

  Aquesta actuació de l’obertura del jocs a atenes el 2004 la vaig veure a la televisió Italiana.
  Al vídeo surten molts referents classics, el primer de tot que surt crec que es la representació del deu Apol·lo volant, entre ells surt l’auriga de delfos i el partenó.

 10. yousra

  XAIPETE!
  Podem observar que surt sinó m’equivoco Hermes, a qui se li esta dedicat !
  En el carruatge surt una estàtua en forma de toro que la podem relacionar amb el rapte d’Europa de la mitologia grega.

  Més endavant surt la mascara d’Agamenon, representada amb el seu exèrcit.

  També surt un centaure que el podem relacionar amb la mitologia que podia ser Quiro.

  Una vegada més podem relacionar el pegàs amb la història de Perseu(qui va matar la medusa). Les seves ales i la seva forma de moure les potes com si corres per l’aire.

  Més endavant veiem com apareix una dona amb dues mascares,pròpies de les representacions teatrals, la comèdia i la tragèdia, als amfiteatres.

  Desprès apareix l’Esfinx que era un dimoni de la destrucció i la mala sort, que és representada amb rostre de dona, cos de lleó i ales d’au.

  Darrera d’aquesta surt el cap de la medusa i al seu costat Teseu, representant l’escena en que ell li tallant-li el cap.

  També apareix l’escultura d’una dona questa representa a “Atena partenos”; que vol dir “Atena la verge”, juntament amb el partenó que és on estava allotjada com podem veure més endavant.

  Finalment apareix l’Auriga de Delfos, 474 aC, per commemorar la victòria d’un conductor de carros (l’auriga) en els jocs Pítics, aquest dirigia un carro amb cinc o sis cavalls.

  vale!

 11. Chaima Anza

  Salve a tothom!
  M’he quedat sense paraules, és un video fabulòs!! Sense paraules, m’encantan les representacions com aquestes, impressionant!!! 😉

 12. Rubén Florencio

  XAIPE!

  La inauguració de l’obertura de les Olimpiades d’Atenes és increïble. Mai l’havia vist, o potser sí, però no li vaig parar la suficient atenció com li donu ara. La veritat es que plasma quasi bé de manera perfecta, l’evolució de l’escultura grega i com sembla ser, el déu Apol·lo divisa i s’en adona compte de tot el que succeeix.
  Fa un repàs de tota l’evolució de l’escultura i sobretot de la societat grega. Principalment és important l’escultura, els colors, les noves formes, les tècniques…

  Resumint, esperem que les pròximes Olimpiades tinguin una inauguració amb tanta cultura i siguin tan divertides!

 13. calvarez.01

  XAIPETE!

  Que bonic… Quants colors que apareixen a aquest vídeo!
  Se’m fa estrany veure tants colors en obres gregues, ja que sempre que les he vist o imaginat ha estat en color blanc, en marbre!
  He quedat fascinada!

  Bé, no he reconegut totes les obres que aparèixen, però alguna sí, com per exemple la màscara d’Agamèmnon, Pegàs,
  Apol·lo amb la seva lira, l’esfinx, etc.
  Si no m’equivoco, ja que no n’estic gaire segura, al minut 3.58 apareix una dona que porta dues màscares, una amb una cara feliç, i l’altra amb una cara trista. Pot ser que això representi alguna cosa del teatre grec?

 14. Chaima Anza

  De fet en l’altre comentari no vaig donar molta informació del meu comentari sobre l’inauguració d’Atenes a 2204. La veritat és que tot sembla que sigui irreal, el joc del colors, els moviments, l’escena, però he de dir que com a experiència es molt grata a fer i a veure en directe.

  A mi personalment m’agrada molt l’art grec, que per això faig grec i tractem aquests temes.Aquest video dona molt de paper a la representació naturalista de la figura humana,fa que s’expressi el joc dels moviments, els color vius que representen ..) és juga un paper de representacions sobre els deús.És una manera molt especial.El joc de moviments li dono molta importància perquè ens volen representar i dir, alguna cosa, tant el colors que també són l’inspir de la natura amb aquells,colors tan vius.

  També he sàpigut reconèixer en el video a una dona que representava a la deessa d’Atenes, també la mascara d’Agàmenon i d’altres.

  La música ha sigut una música molt agradable a escoltar i també tenia un gran paper a representar.Perqué també ens vol fer arribar la tranquil.litat i el significat de l’obra!!!

  Com ha video és excel.lent perquè m’ha fet viure per un moment en un somni de màgia, cosa genial que et passi, perquè això vol dir que tens molta imaginació i també saber-ne gaudir de la representació. Com a tema és molt macu a tractar i poder-ne gaudir de la màgia!!!

 15. Edgar Delgado

  Van fer una molt bona presentació per a les olimpiades del 2004, encara que podrien ser del 2010, 2020, o del 2100 perquè bàsicament tot el que es veu en aquests casi 10 minuts de vídeo, està tot relacionat amb la cultura antiga grega, podem veure referents a tot arreu, com els diferents esports que es feien a les olimpiades de llavors, javelina, llançament de disc, boxa, curses i lluita , també he vist al déu Hermes (l’he reconegut perquè surt de color blau, tal i com el representen a Disney) penjant, observant tot el que passava. també he vist a una persona en un mini-teatre amb una de les famoses màscares teatrals. i al 4:16 veiem l’esfinx.
  XAIPE

 16. Cristina Berjano

  Sincerament crec que tot el que es fa en els Jocs Olimpic d’Atenes del 2004 esta tot relacionat amb l’àntiga Grécia. Està tot relacionat amb la cultura antiga grega, podem veure referents a tot arreu, com els diferents esports que es feien a les olimpiades de llavors, javelina, llançament de disc, boxa, curses i lluita.
  Es un bon video que et mostra tal i com era Grècia també en aquella época i els jocs que pràcticaven.

 17. lourdes caparros

  Salve!

  En aquest video veure diferents representacions artistiques dels jocs olimpics,com per exemple els esports que practicaven abans,gracies al comentari de l’Edgar he pogut reconeixer al déu Hermesl.

  VALE

 18. Eric Andreu

  Realment espectacular la obertura dels jocs d’Atenes del 2004. Crec que no podria ser d’una altre manera, ja que és el bressol del mateixos jocs olímpics. No vaig tenir la oportunitat de veure-la en directa, i si em pensava que la obertura dels jocs de Pequin va ser espectacular, aquesta ho és molt més, carregada de cultura i referents mitològics i clàssics, fent referencia als orígens dels jocs. El que he pogut reconèixer és l’Auriga de Delfos.

 19. Laia Muñoz Osorio

  L’obertura dels jocs olímpics a Atenes el 2004 va ser impressionant. Hi apareix la màscara d’Agamèmnon, Hermes amb el seu caduceu, entre d’altres.

  Si haguéssin sabut els grecs ja el 2004, el que els hagués esperat el 2012… potser s’haguéssin estalviat més diners en la preparació dels jocs de Zeus!

 20. Laia Bagà

  He pogut reconeixer al deu Hermes, a Pegàs, una flor, que potser la flor de Narcís i les nimfes. La deesa Atenea.
  L’esfinx, l’hidra de Lerna.
  També surten un munt d’atletes, homes fent lluita, tir amb javalina..etc

  L’espectacle és impressionant, m’ha deixat amb la boca oberta.

 21. Marta Verde i Elisa Moya

  Salve!

  Després de visualitzar el vídeo de la cerimònia d’inauguració dels jocs olímpics d’Atenes 2004, hem de dir que ens ha agradat molt. És espectacular tant els colors com la dansa, trobem que està tot molt ben montat. Els colors són molt vius i atreuen la atenció que és la finalitat d’aquest ball.

  Les manifestacions artístiques reflecteixen els ideals de la civilització grega: importància de l’home com a centre de l’univers i recerca d’un ideal de bellesa basat en l’equilibri i la proporció. El tema central és la figura humana. Es busca un model de bellesa, el cànon, les proporcions perfectes. La figura en l’escultura clàssica grega és una referència a la condició o el paper de la persona representada. Els atletes, sacerdotesses i déus poden ser identificats per les seves vestimentes i aformaments o per la falta dels mateixos. Posteriorment, nus en l’escultura i la pintura han representat una forma d’ideal, ja es tracti d’innocència, l’obertura o la puresa. Els materials més utilitzats són el marbre policromat, el bronze i les criselefantines.
  L’art grec és el bressol i el model d’inspiració de l’art europeu. L’art grec evoluciona i es desenvolupa al seu ritme i aviat arriba a la perfecció.

 22. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  He vist els 9:56 minuts de vídeo. És un espectacle impresionant! Totalment màgic, els actors vestits de sers mitològics i com una espècie de plató mòbil que fa una sèrie d’efectes òptics molt bonics.

  Ami m’agrada molt l’home de blau que està constantment penjat a l’aire, sembla que estigui volant.

  Hi ha mil figures molt ben decorades i totes estàn ambientades en la mitologia o en l’antiga Roma, ja que he vist romans.

  Crec que està molt bé que la cerimònia d’inici de les olimpiades estiguin ambientades en les clàssiques perquè les olimpiades són uns jocs d’origen grec, de temps remots, jocs religiosos per fer honor als déus de l’Olimp.
  Per tant, s’ha de recordar la seva provinència i pervivència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *