El clon d’Esculapi

Esculapi a Empúries. Aida Caba 2n llatí

L’Esculapi amb els braços restaurats ja té un clon al Museu d’Arqueologia de Barcelona. Des que l’Esculapi vertader va prendre el camí de retorn cap a Empúries, el MAC es va quedar orfe. Què serà del MAC de Barcelona? On farem la gimcana mitològica? Si volem salvar-lo, cal fer pinya:  S.O.S. Museu d’Aqueologia 2.

A veure qui ens aconsegueix una fotografia pròpia d’aquest clon d’Esculapi que ha costat un dineral?

P.D.:  Ja la tenim!

Foto Margalida Capellà

Foto Margalida Capellà

 

18 thoughts on “El clon d’Esculapi

 1. Alba

  La meva mare va anar a Empuries fa poc i va veure ja l’Esculapi amb el braços restaurats.
  Li va fer fotos 😀

  Valee!

 2. laia

  ave!
  :O ja era hora de que l’Escolapi estigués restaurat, no?
  Bueno he buscat informació de l’escultura de l’Escolapi i he trobat això:
  A pesar de ser considerada la figura clàssica millor conservada de la Mediterrània Occidental, l’exhaustiu estudi al que ha estat sotmès reforça la hipòtesi que alguns especialistes ja havien apuntat a això: l’Escolapi era un collage des de l’antiguitat. El busto i el cos no corresponen a la mateixa peça i no encaixen a la perfecció, i els braços tampoc, cosa que fa pensar que, com a mínim, en l’antiga ciutat grega havia tres escultures de grans dimensions. L’estudi demostra que el braç dret és de marbre d’Aturs, mentre que el cos és de marbre pentélico. En canvi, el braç esquerre és de proporcions superiors i d’una qualitat major que la resta. Sembla evident que algunes parts no corresponen al conjunt, i que haurien estat reaprofitades d’altra escultura. A més, la desrestauració de les peces que, hipotèticament, no corresponen al conjunt es fa encara més difícil a causa de la duresa del ciment amb el qual es van enganxar les parts fracturades.

  Bueno això és tot, hi havia més coses però m’ha semblat interesent això que posen de que no tot sembla ser d’una mateixa escultura sino que és com un colaix.

  valee!

 3. lina

  Lida!! l’Escolapi per fí restaurat jeje la veritat´jo crec que deuria estar en el museu de Barcelona perquè així ens queda més aprop jeje….
  vale!!

 4. Marta

  Aue!!
  que bé que ja estigui restaurat, quan jo vaig anar fa temps estaba sense braços.
  Vale

 5. Bouchra

  és una alternativa intel·ligent això d’encarregar un clon ,no la sabia, segurament la gent si no sap quin és l’orginal pensarà que és el mateix

 6. Eric Sánchez

  Aue Lida!
  El Esculapi original ja el podrian deixar a Barcelona ja…
  Bueno, almenys ens podem conformar amb la réplica que te braços i tot!

 7. xavi martin

  son inmaginacions meves o li falta el nas?

  no se com arriban a fer aquestes esculturas… =_= ho veig tan dificil…

  yo no podria fero ._.

  bueno ens veiem

 8. aGos

  Avee!
  sii, me’n alegro de que hagi sigut retaurat.
  Ara esta molt millor!
  pero no entenc això del clon..
  per que han fet un clon?

  Valee lida!

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  Han fet un clon perquè l’original amb els braços restaurat ara ha tornat, després d’un segle a Empúries, i la seu del MAC a Barcelona encara tenia la còpia sense braços de l’Esculapi. Sempre s’han fet còpies de les grans obres d’art; gràcies a algunes coneixem l’original perdut com és el cas del discòbol de Miró.

 10. Sara Pèrez

  Queda molt rar l’Esculapi amb els braços, clar tant de temps sense ara és dificil acostumar-se. Esta molt bé que l’hagin restaurat i també que tornés el seu lloc que és Empuries.

 11. Camila

  Sincerament, la escultura és molt maca, però com que se’n parla tant, jo m’esperava una cosa molt més impressionant i a més penso que a Empúries no se li treu gaire profit.
  Veure-la amb braços és molt i molt estrany!

 12. Oriol García

  Bueno, sempre ha estat bé anant restaurant les coses velles! aunque avegade les coses sense retocar están millor i tenen mes valor, pero m’agrada el clon d’esculapi!

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Veig, Coty, que has fet cas de les indicacions i has arribat a la fotografia que demanava de la còpia d’Esculapi al MAC. Molt bé! A veure ara, qui es passa pel museu i ens en fa una de pròpia?

 14. Aguus

  Penso igual que el Uri, hem sembla bé que l’hagin restaurat, peró, a vegades a les coses velles els hi donem més valor. He trobat aquest enllaç buscan en el google, espero que estigui bé :):

  http://www20.gencat.cat/portal/site/SalaPremsa/menuitem.342fe4355e0205d607d7ed42b0c0e1a0/?vgnextoid=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextchannel=f60f88c0b0549010VgnVCM1000000b0c1e0aRCRD&vgnextfmt=detall&contentid=ab71eb33a8cb8110VgnVCM1000008d0c1e0aRCRD

  Aveeeee!

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Dia 17 de juliol em vaig passar pel Museu d’Arqueologia de Catalunya i us vaig fer la fotografia del clon de l’Esculapi d’Empúries. La tenim a l’apunt amb post data.

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  Dia 25 d’octubre de 2009 l’Esculapi (Asclepi o Serapis) d’Empúries celebra el centenari del seu descobriment.

 17. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » L’Esculapi d’Empúries, una història fascinant!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *