Sabeu què és?

segellusa.pngreversusa.png

Qui ho reconeix? Quins referents clàssics hi trobeu? En quina frase llatina hi veieu el vers 625 de l’Eneida de Virgili: Iuppiter omnipotens, audacibus annue coeptis? i quina s’inspira en les Bucòliques IV 5 de Virgili: magnus ab integro saeclorum ordo?

També apareixen en el bitllet d’un dòlar americà:

1dolarusa.jpg

Per cert, sabíeu que el símbol del dòlar $, entre altres,  pot tenir  relació amb els romans: podria provenir del símbol HS (H= dos i S= semis “mig”)  amb què els romans indicaven  el valor d’un sesterci que, en època republicana, equivalia a dos asos i mig. Els americans en van superposar les dues lletres i el resultat fou $.

També es relaciona el símbol $ amb la mitologia grega i concretament amb les columnes d’Hèrcules:

Amb una lupa, podreu observar encara un altre referent clàssic en el bitllet d’un dòlar!

Ja ho vàrem comentar que els nord-americans tenen moltes coses dels romans!

32 thoughts on “Sabeu què és?

 1. Melisa

  Són l’anvers i el revers de l’escut dels Estats Units, figura el lema nacional:”E pluribus unum”, que significa: “de molts, o d’u.
  A l’anvers figura una àguila de cap blanc amb les ales extendides que porta al seu pit un blasó amb tretze barres verticals, en vermell intens i plata que simbolitzen els tretze primers estats que s’independitzen de Gran Bretanya i van crear la Federació.
  L’àguila sosté a les pates una branca d’òliva amb tretze fulles i tretze fletxes. La branca d’òliva significa PAU i les fletxes PODER MILITAR.
  A sobre del cap de l’àguila figuren tretze estrelles agrupades que representen també als tretze primers estats de la Federació.
  El revers de l’escut mostra la piràmide truncada amb tretze esglaons, coronada amb un triangle amb l’ull inscrit (símbol de Déu) i els lemes: Annuit Coeptis, que significa: aprobar les coses que s’han iniciat i Novus Ordo Seclorum, que significa: Nou ordre dels segles.
  Al revers dels billets d’un dòlar també figura aquest símbol.

 2. Anna Salas Tarré

  Al escut dels estats units podem trobar una frase en llatí
  E pluribus unum, que significa “de varis, un” o “de molts, un”.El segell apareix radere dels bitllets d’un dòlar.

  Radere del escut, figura una àguila amb el cap blanc, amb les ales obertes i porta sobre el seu pit un blasó amb tretze barres verticals,simbolitzen els tretze primers estats que es van independitzar de Gran Bretanya i crearen la federació. L’àguila sosté a les seves potes un ram d’olivera amb tretze fulles i tretze fletxes. El ram d’olivera significa pau i les fletxes poder militar. Sobre el cap de l’àguila figuran tretze estrelles agrupades que representen també els tretze primers estats de la Federació.

  Radere l’escut mostra una piràmide truncada amb tretze glaons (els tretze estats inicials), coronada per un triàngle amb un ull inscrit (tradicionalment, símbol de Déu) i els lemes llatins “Annuit Coeptis” (“Aprovar les coses que s’han iniciat”) i “Novus Ordo Seclorum” (“Nova Ordre dels Segles”). Una versió d’aquest dibuix figura també al radere dels bitllets d’un dòlar americà. Els símbols d’aquest revers han estat relacionats amb la masoneria, doncs molts dels que lluitaren per la Independència d’Estats Units eren masons.

 3. Anna Salas Tarré

  M’he deixat de dir, que la informació està treta de la wikipedia, i realment té una entrada molt interesant amb l’escut Americà i ho explica molt bé, s’entén també molt bé.
  Així que el comentari anterior està extret d’allà.

 4. andrea garcia

  M’han agradat molt els dos comentaris de l’Anna i la Melissa, gràcies a elles ara se una mica més. He estat buscant després a wikipedia, i evidentment em sortia el mateix que a elles dues. Amb tot això ens adonem que per els americans el mes important és: la unió (ja que és dels pocs llocs on el territori està dividit en Estats que enstre ells no mantenen conflictes, ja que tots estan regits pel mateix politic i estan en harmonia entre ells), la força militar (ja que sense ella els EUA no serien tan poderosos com realment ho són) Déu (en el bitllet posa in god we trust) (ja que és una nació protestant on hi ha un gran nombre de cristians) i finalment tot això queda plasmat en un dels pilars més important L’ECONOMIA i els diners.
  Acabo de comprovar en un dolar que tinc per casa tot això que hi ha a la foto (no és que no em fii de tu Gali jajaja però m’ha fet il·lusió!)
  M’ha encantat l’entrada, i m’agrada veure com els americans utilitzen coses de les nostres cultures clàssiques!
  I(L)USA! jajajaja!

 5. Marina Caimel

  Despres de llegir el comentari de l’Anna, vaig entrar a la Wiquipedia i afectivament alla es troba tot aixó que no tornaré a escriure al mateix perquè crec que ella ja ho ha dit molt bé!
  Vale Lida, segueixo comentat avera si em puc treure una mica de feina de sobre!!

 6. Coty

  Ave!
  Bueno, no m’ha donat temps de llegir els comentaris i a sobre se m’ha esborrat el que havia escrit! Així que més o menys escribiré això del que m’en recordi.
  La piràmide del dòlar americà està acompanyada de “l’ull que tot ho veu” que representa a Déu (que està present a tot arreu) i la frase “Novus Ordo Seclorum” significa “la nova ordre del segle” que no només ha estat relacionada amb els masons, sinó també amb els Illuminati (una secta de la qual se’n parla a “Ángeles y demonios” de Dan Brown, escriptor d'”El codi Da Vinci”, és una soposada secta que es va crear als temps de Galileo i Bernini, i altres artistes i científics que podrian haver format part, i que s’oposava al Vaticà).
  Després l’àliga, símbol que sol representar els Estats Units, i la frase “E pluribus unum” (de tots un) representa la unió dels diferents Estats sota el mateix poder polític, econòmic i religiós.
  Vale:)

 7. Sara Pérez

  Els nord-americans els agrada molt la cultura romana, es veu en moltes de les coses que fan, en els seus edificis i en moltes coses més. E pluribus unum vol dir de varis un.
  I és molt interesant aixó del simbol del dolar mai ho hauria pensat!

 8. lina

  ave!! després d’ haver legit tots els comentaris no hem queda res a dir,l’únic és que aquest ull per el que sé representa a l’ull que tot ho veu i que per tant té tot el poder.

 9. laia

  ave!!
  És l’escut dels Estats Units, per davant i per darrere.En la composició figura el lema nacional: “I pluribus unum”, que significa en llatí “de molts,o d’un”. En l’anvers de l’escut, figura un àguila de cap blanc, amb les ales esteses que porta sobre el seu pit un blasó amb tretze barres verticals, de gules i plata, alternades que simbolitzen els tretze primers estats que es van independitzar de Gran Bretanya i van crear la Federació. En la part superior figura una altra franja horitzontal en blau. L’àguila sosté en les seves potes una branca d’olivera amb tretze fulles i tretze fletxes. La branca d’olivera significa pau i les fletxes poder militar. Sobre el cap de l’àguila figuren tretze estrelles agrupades que representen també als tretze primers estats de la Federació. L’inrevés de l’escut mostra una piràmide truncada amb tretze graons (els tretze estats inicials), coronada per un triangle amb un ull inscrit (tradicionalment, símbol de Déu) i els lemes llatins “Annuit Coeptis”,”Aprovar les coses que s’han iniciat” i “Novus Ordo Seclorum”, “Nou Ordre dels Segles”. Aquest dibuix també està en l’inrevés dels bitllets de 1 dòlar nord-americans. Els símbols han estat relacionats amb la masonería, doncs molts dels próceres de la Independència d’Estats Units eren masones.

  vale:D

 10. Marta

  Aue! Lida.
  Ja puc dir poca cosa, significa el poder absolut, ja que surt representat l’ull que el veu tot.
  vale!

 11. Raquel

  Bueno, jo arribo quan ja hi han moltissims comentaris on expliquen moltbé que significa l’ull que ho veu tot, per lo tant no tinc res més a dir..
  Em resulta molt curiós també lu del dòlar, almenys jo no m’hauria fixat mai!.

 12. xavi martin

  yo flipo amb les coses que es poden relacionar amb els romans… -3- a lo millor nomes son inmaginacions…

 13. rabab

  ave lida
  la veritat es que no se que ficar per que ja ho han dit tot pero l escut es el dels estats units amb el falco que representa el poder absolut

 14. Oriol García

  Aquí a dalt ho han dit ja tot! Son escuts dels nordamericans, i els americans consideraven molt important l’unió entre ells, la força militar i Déu.
  Pd: M’agradaría que a españa també estiguesin els dolars! es un diner molt bonic, millor que l’Euro!!! 🙁

 15. Albaa!

  No puc dir res més que no estigui ja en els comentaris, mel’s eh llegit tots, i ja sé el significat de tots aquests dibuixos. Es curios les tretze estrelles que té l’escut d’estats units que significan les 13 primeres colonies que es van independitzar de Gran Bretaña, ara ho estic estudiant a Socials!

  valee!

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  Al bloc Ex umbra in solem d’Isabel Carreras hi trobareu un interessant PowerPoint sobre els lemes en llatí dels Estats Units.

 17. andreaa

  Mare meva quines ocurrències que tenien els romans.. I d’aquí els americans han tret el símbol de la seva moneda, s’ha de dir que hi ha gent molt enginyosa.

 18. Ana Rosa

  No hi ha molt a dir, ja esta quasi tot possat, però no tenia ni idea de que als Estats Units tmbé s’utilitzessin els llatinismes d’aquesta manera.

 19. Carla A.

  Jo vaig conéixer un dia una nena que tenia una tieta o un tiet que havia tornat de viatge dels Estats Units i li va portar un billet d’un dòlar. La nena estava molt contenta i me’l va ensenyar. M’anava dient tot això dels llatinismes (pel que veig algú li va explicar què significaven, ja que s’ho sabia molt bé), però quan vam arribar a la piràmide amb l’ull… li vaig preguntar <> (jo ho sabia)
  I ella em va dir… <>

  Les pelis a vegades fan mal…

 20. Carla A.

  vaja, no ha sortit les frases! Aquí les torno a escriure…

  li vaig preguntar: Saps què és aquest ull? (jo ho sabia)
  I ella em va dir…
  Esclar! És Sauron, del “señor de los anillos”!!

 21. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  És interessant que coses tan conegudes com el simbol del dolar, es pugui dir que prové del llatí, encara que no és segur, n’hi ha moltes possibilitats.
  També m’ha impactat bastant el fet que en l’escut dels Estats Units, hi apareguin tot un segut de escrits en llatí,”e pluribus unum”, que vol dir ” de molts, d’un”, com ja han dit en comentaris anteriors.
  A més, a l’article “nord-americans tenen moltes coses dels romans”, es pot veure reforçada la idea que la cultura americana és molt influida per la cultura romana, que com es veu en aquest article té molts llatinismes inculcats en la seva cultura o llengua.
  També, en el powerpoint que ha adjuntat la Margalida, es pot seguir veient aquesta influencia llatina amb tot el seguit de lemes en llatí que influeixen directament als Estats Units.
  És a dir, perquè veiem que de la influènia llatina no es pot salvar ningú^^

  Vale!!

 22. Laia Molina

  Avee

  Ostras, cada vegada em dono mes conta en la relació que té tot amb els romans, es mol curiòs lo del bitllet americà, ma cridat molt l’atenció.

 23. Thaïs i Marc Cortés

  Avee!
  Sino recordo malament la Sara Martínez, va fer un article semblant l’any passat
  “Annuit Coeptis”, significa aprobar les coses que s’han iniciat.

  “Novus Ordo Seclorum”, significa “Nou ordre dels segles”.

  Valee!

 24. andreaa

  Haig de dir que no en tenia ni idea de que significava tot això m’he llegit els comentaris… Està clar que les coses avui en dia no són per casualitat, i no hi ha un àguila amb 13 estrelles i una branca d’oliva perque sí.
  Com ja vaig dir en algun comentari d’algun article anterioir, hi ha gent molt ingeniosa i se les empesca molt bé a l’hora de dissenyar, no només per l’aspecte del resultat sino que també per el dignifict que té cada petit detall…

 25. Ivan Zapico Fernandez

  Salve!
  Tot comença en L’antiga sumèria on els símbols d’aquesta cultura inspiraren a les societats secretes més conegudes ara anomenades discretes. Els masons varen ser i són molt importants en la nostra història , aquest grup prové dels templaris, no m’extrendre molt per que és molt extens. Els fundadors de els EEUU com : George Washington era masó i 18 dels 44 presidents del EUA eren masons. Roosevelt,Monroe o Reagan o “LA GRAN FAMILIA bush”.
  L’any que es van crear els EUA es van crear casualment la ordre hermètica “ILLUMINATI”, el seu lema era Annuit Coeptus- que significa la nostre empresa és exitosa, aquest lema surt al dòlar, és una casualitat o hi ha alguna cosa més darrere? També en el dòlar surten 13 escalons, 13 fruits i 13 fulles, aviat faré un article sobre això.
  Vale!

 26. Margalida Capellà Soler Post author

  Doncs, Ivan, l’esperarem amb candeletes!

 27. Eulàlia

  Vés amb compte Ivan, amb segons quines coses expliquem. Ja saps com va acabar Kennedy… Només dic això.

  Espero ansiosa el teu article!

 28. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Illuminatis, realitat o ficció?

 29. Pingback: Anònim

 30. Pingback: Monedes americanes i llatines | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *