L’Odissea de A.Konchalovsky

konchalovsky.jpg

TÍTOL ORIGINAL: The Odyssey.
NACIONALITAT: USA.
DURACIÓ: 180 Minutos.
ANY: 1997.
DIRECTOR: Andrei Konchalovsky.
GUIÓ: Andrei Konchalovsky i Christopher Solomine.
INTÈRPRETS: Armand Assante (Ulisses), Christopher Lee (Tirèsias), Geraldine Chaplin (Euriclea) i Isabella Rossellini (Atena), Greta Scacchi (Penèlope), Irene Papas (Anticlea), Vanesa L. Williams (Calipso).
PRODUCTOR: Dyson Lovell, Francis Ford Coppola, Fred Fuchs, Robert Halmi Sr., Chris Thompson i  Nicholas Meyer.
MÚSICA: Eduard Artemyev.
FOTOGRAFIA: Sergei Kozlov.
Guanyadora de dos premis Emmy: millor director i millors efectes epecials.

Trobareu més informació a la Guía didáctica de la Odisea de Fernando Lillo, Áurea clásicos 2004, a l‘Odissea en TIC i a aquí.

Què n’opineu? Us ha agradat? Quin és el seu argument? Diferències i semblances respecte a Les aventures d’Ulisses?

 Quin personatge us ha agradat més? Quin episodi? Què no us ha agradat? Què opineu de l’ambientació de la pel·lícula? Del paper dels déus? De la vigència de l’argument? bla, bla, bla

 Si encara no he visionat l’article sobre el Ciclop Polifem en el cinema, ho podeu fer ara. Coneixeu altres pel·lícules que s’inspirin en l’Odissea?

24 thoughts on “L’Odissea de A.Konchalovsky

 1. fatima

  doncs a mi si que m’agradat es una pelicula molt bonica i molt romantica pq Ulisses s’estimaba molta la seva Penelope.
  Encara que estava ve es van saltar algunes cose com ara lo de las sirenes.
  El meu personatge favorit era la Penelope i Calipso tambe una mica Ulisses pq s’estimava molt a la seva dona era com un hero i era molt llest.
  dew!!!

 2. Maria Salat

  Aquesta pel·lícula es base en l’odissea d’homer, i és molt semblant a l’adaptació de les aventures d’Ulisses que ens hem llegit a classe.
  El film m’ha agradat, tot i que hi falten algunes escenes importants, com la de les sirenes.

 3. pol Nóbrega

  La pel·lícula, trobo que és molt bona i està molt estudiada per semblar-se tot lo possible a l’odisea. M’ha agradat bastant però només a trossos. Hi han trossos que són bastant aburrits però d’altres que de cop, puja tot i t’interessa moltíssim. En la pel·lícula, s’hi veu tot el viatge que va fer Ulisses, s’hi veu la guerra de troya, el cavall de fusta i com finalment guanyen la guerra. Després, s’hi veu tot el recorregut i tots els problemes que té Ulises per arribar a Ítaca, la seva terra natal i la de que ell n’es rei. Entremig, s’observa a tots els pretendents com van al palau, fan banquets amb l’excusa de que volen la mà de Penélope ja que Ulisses està mort. Ulisses, te diverses complicacions, una d’elles, el ciclop on es demostra l’astúcia d’Ulisses. També s’hi veu la duresa de anar perdent companys pel camí fins que al final els perd a tots i es troba naufragant fins que arriba a l’illa de calipso, que el reté durant alguns anys i al final, l’allibera i li deixa construir-se una balsa per tornar a Ítaca. Al final, hi arriba i un cop més, es torna a demostrar la seva astúcia ja que no va directament a Palau, sinó que es fa vell, Telèmac el reconeix i entre ells dos i amb l’ajuda d’Atena, aconsegueixen dur a terme la benjança i matar a tots els pretendents.
  L’única cosa que no s’hi veu a loa pel·lícula però sí al llibre, és la illa de les sirenes.
  En resum, bona pel·lícula!
  Adéu

 4. Bet

  Sí, nm’ha agradat la pel·lícula, però he trobat a faltar l’esoisodi de les sirenes, i tenint en compte que és el que coneix més gent (encara que no es sàpiguen la llegenda sencera, i sense comptar el caball de troia), trobo que no hauria de faltar.
  A part d’això, és molt fidel al llibre,encara que els personatges no tenen massa a veure amb el que m’havia imaginat (físicament), en aquest especte prefereixo llegir.
  Crec que per la gent que encara no s’hagi llegit el llibre haver vist la película els pot ajudar a entendre-ho, (si no és fàcil perdre’s en la historia), però val la pena! és interessant, sobretot per a qui li agradi la mitología! A més poder-la veure en la pantalla ajuda a adonar-se d’alguns espectes de la vida quotidiana d’aquella época, com els vestits i les feines de cada dia.

  En resum, m’ha agradat! 🙂

 5. yousra

  LA DIFERENCIA DE LA PELÍCULA I EL LLIBRE LA VERITAT HI HA UNA ECENA QUE NO SURT A LA PELI ES EL CANT DE LES SIRENES . EL CAPITOL QUE M’HA AGRADAT ES CUAN ULISSES ES RETROBA AMB EL SU FILL ,I MATA A TOTS EL PRETENDENS DE LA SEVA ESPIOSA UN PER UN . M’HA AGRADAT MOLT MÉS EL LLIBRE QUE LA PEL.LÍCULA PENSO QUE EN EL LLIBRE HO EXPLICA MES BÉ I ESTA MÉS BEN DESAROLLAT .

 6. pol Nóbrega

  M’he oblidat de dir que gràcies a la peli, m’han vingut ganes de llegir-me el llibre i ja me l’he acabat. També m’ha agradat molt i trobo que és millor que la peli

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Això, és increïble, Pol! Me n’alegro moltíssim!

 8. Maria Salat

  La pel·lícula tracta del viatge que fa Ulisses quan intenta tornar a Ítaca, casa seva, durant vint anys.
  Amb l’ajuda i la ”desajuda” dels déus li passen moltes coses i al final aconsegueix tornar a casa.
  La pel·lícula està situada al Mediterrani, per tant, ñ’espai on se situa és molt maco i dóna ganes de veure la pel·lícula. Els episodis més macos són neix Telèmac i la retrobada amb Penèlope el cap de 20 anys.
  Encara que no hi surti molt, el personatge que més m’ha agradat és Hermes, ja que l’avisa i l’ajuda i és divertit.
  La pel·lícula m’ha ajudat a entendre una mica més l’ Odissea i ‘ha agradat molt.

 9. NuRiA

  A mi la pelicula me a parecido que esta muy bien y nose la diferencia que hay entre la pelicula y el libro porque no me lo he leido. El personaje que me a gustado mas el de ulises porque se a mostrado muy valiente haciendo todo lo que ha hecho solo para ver a su familia y por todo lo que a tenido que pasar. El episodio que me gusto mas fue en el vuelve a su casa y s hace pasar por un anciano. LO que menos me gusto fue lo que al final los encierran en una habitacio y los matan a todos, que por una parte se lo merecian pero era para que lo enseñaran… LO de los dioses si que esta bien pero el dips del mar fue el que se enfado por lo que le digo se lo merecia pero tampoco como para 20 años sin poder yegar a casa…`pero la pelica en si esta muy bien =)

 10. Margalida Capellà Soler Post author

  Si llegeixes, Núria, els comentaris dels companys, tots coincideixen en dir que el llibre Les aventures d’Ulisses, ed. Teide els ha agradat moltíssim. No t’animes a llegir-te’l, ara que t’ha agradat la pel·lícula?

 11. Angela

  pues ami me ha gustado mucho la pelicula…i los personajes estaban mui bien i lo hacian perfectamente i meda mucha pena porque la madre de Ulisses se muere porquee no aguantaba la ausencia de su hijo Ulisses i pues esta mejor explicado en la pelicula que en el libro, en el libro es un poquito mas liado i en al pelicula es mejor…mi opinion es que me gusta mas la pelicula

 12. NuRiA

  sii! xd
  Le dire a la angela k cuando se lo lea ella k me lo deje para k me lo lea yo !

 13. Camila

  Gali aquesta pel·lícula estava molt bé, tot i que només hem pogut visionar una part. La pel·lícula explica les aventures o millor dit les desventures que Ulisses pateix quan vol tornar a Ítaca amb la seva esposa Penélope i el seu fill Telèmac. La pel·lícula també ens mostra la desesperació que pateix la familia del protagonista, ja que com que tothom creu que l’Ulisses es mort, els pretendents de Penélope reclamen la seva mà. Finalment, l’últim que vam veure, era que el fill, ajudat per la deesa Atenas va en busca de notícies del seu pare i tot apunta a que no es mort.
  Gali crec que ha tots ens agradaria molt veure el final de la peli i per tant poder fer uns comentaris amb més coneixement…(indirecta molt directa)jejeje

 14. Carla

  Gali!
  Aquesta peli esta super bé, es basa en l’Odissea d’Homer.
  Te en comú que aquest apel·lícula es una adaptació de l’Odissea com per expemple l’adaptació de Teide que ens teniem i tenim que lleguir “Les aventures d’Ulisses”.
  El troç de pel·licula que vam veure va estar molt bé, ja et vam dir que ens ho vam passar guay veient-la.
  M’agrada el personatge de Penèlope, m’agrada per el seu amor gran profun, fidel. Encara que mirant la realitat seria tant difícil esperar tant.. però ella aguarda i aguanta això la fa forta i ser un personatge admirat.
  Tambè m’agrada el personatge de Calipso, per a que es un personatge molt mes picant ( piacara) gelosa, ambiciosa,egosita, també super preciosa l’actriu que fa d’ella! ajjajaja
  Ulisses es un home que el valorem avui en dia per a la seva astúcia ja que a sortit de molts moments fifícils tant sols fen servirt la seva ment i després la seva força( episodi de polifem , brutal! )

  M’agrada més el llibre encara que mirar la pel·lículaa també esta bastant be jajajjaaj.

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Indirecta, Camila, agafada! Veurem la prova de l’arc!

 16. Raquel

  JAJAJAJA la Camila, ha fet una indirecta bastant directa.
  Però estic totalment dacord amb el que ella diu, perquè pel poc troç que vam poder veure, a mi almenys, em va agradar molt, tot i que no m’he llegit el llibre!
  jajaja!
  Però també m’agradaria veure la peli sencera!
  trobo que era molt interessant.

 17. Pingback: L’Odissea de paper de Xavier Puigmartí | Literatura grega a escena

 18. Pingback: L’Odissea d’ Andrei Konchalovsky (1997) | La cinta de Νίκη

 19. Mireia Sánchez Cano

  Xaipete!

  Jo he vist la pel·lícula sencera i la veritat es que està molt bé. És entretinguda i pots fer’te una idea de l’Odissea, i així que alhora d’estudiar-la sigui més sencill!

 20. Claudia P.Torrabadella

  Sobre la pel•lícula trobo que està prou bé. Està ben feta, per semblar-se al llibre i a la possible odissea. Hi ha un defecte, el missatge de la pel•lícula està clar quin és,la història de Ulisses; però trobo a falta la fluïdesa en escena, falta dinàmica,també pot ser per què no hi ha sentiment a l’hora d’actuar, és veu molt fals. Jo no sóc una actriu professional encara, però he mirat moltes pel•lícules conec bastant a fons els criteris d’un actor ja sigui en teatre o en cinema, de fet he sigut creadora escènica ja en teatre com coreògrafa, i trobo a faltar aquesta dinàmica i aquest sentiment, que no es vegi que estan actuant que sigui una aproximació a la realitat. Que la gent sorti de la pel•lícula com si formessin part d’ella, dient “ increïble els actors, m’han fet viure aquest moment com si jo estigues allà, no semblava que actuessin!”.

 21. Carlota Escrivà

  Xaipete!
  Em va agradar bastant la pel·lícula sobre L’Odissea que vam veure a Literatura Universal. Però hi ha moments que em va semblar que els actors sobre-actuaven massa. Em sembla que és una bona manera d’aprendre alguns aspectes de la cultura grega de manera més fàcil i entretinguda.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *