Un altre embarbussament en llatí: Hanníbal

Mireu quin embarbussament  s’atribuïa, entre d’altres, a Hanníbal:

Te tero, Roma, manu nuda, date tela, latete!

Qui el tradueix? Qui el repeteix?

Qui sap qui era Hanníbal? Amb quina gran potència es va enfrontar? En quines batalles? Com acabà aquest general cartaginès, admirat per Napoleó?

Aquí teniu una caricatura del jurament que va fer Hanníbal al seu pare sobre l’odi etern a Roma:

També podeu veure el jurament al principi del docudrama Aníbal, el peor enemigo de Roma, d’Edward Bazalgette, 2006.

N.B.: Per saber més sobre Hanníbal i la Segona Guerra Púnica, tot i que els romans adduïen causes mitològiques: Download

27 thoughts on “Un altre embarbussament en llatí: Hanníbal

 1. Carlos Rocamora

  Hannibal va ser un politic Cartaginés i cabdill militar de l’antic imperi, conegut per les seves gestes durant la segona guerra punica.
  Aixó es una molt petita explicació sobre el que diu a la Vikipedia sobre tota la vida de Hannibal i sobre les guerres en les que va combatre.

  Vagi bé

 2. Carla

  Com ja ha dit el Carlos, Hanníbal o Aníbal va ser cabdill militar de l’antic imperi i polític Cartaginés.(247 aC -182 aC)
  Hanníbal es conegut per a les seves gestes durant la segona guerra Púnica ja que va commandar un exèrcit per la península ibèrica que va travessar els Pirineus i els Alps fins que va arribar al Nord d’Itàlia a combatre als Romans.
  Quan Asdúbal morí Hanníbal va succeir-lo en el comandament de l’exèrcit cartaginès.
  Hanníbal quan va succeir Asdúbal solsament tenia 25 anys, i conservava un gran odi envers els romans, ja que el seu pare ,quan era petit, li ho va fer jurar.
  Va suicidar-se enverinat ja que era amenaçat i no volia ser capturat.

 3. Albaa!

  Cooom esteuuu?
  bueno.. ja que s’ha m’ha borrat el que habia fet en el modle d’Anibal ( que no se que a pasat :S )
  fare el comentari pero més extens v.v’

  Anibal nascut en 247 a. C. a Cartago (al nord de Túnez) i mort en 183 a. C. a Bitinia (a prop de Turquía), va ser un gener cartaguines considerat com un dels mes grans generals militars de l’historia.
  Enemic maxim
  de Roma ( su peor enemigo jaja)
  Dos gran poders, Cartago i Roma
  van ser els que van provocar la segona guerra púnica.
  Anibal van partir D’Hispania i van creuar tots els Alps per poder destruir totalment a Roma.
  Els Romans van ser els guanyadors de la guerra
  pero Anibal va estar 10 anys presionan massa als Romans.
  Aquestes van ser les seves batallas:
  Toma de Sagunto
  Batalla del Tesino
  Batalla del Trebia
  Batalla del Lago Trasimeno
  Batalla de Cannas
  Primera batalla de Nola
  Segunda batalla de Nola
  Tercera batalla de Nola
  Batalla de Zama
  Guerra Romano-Siria
  Batalla del Eurimedonte.

  Finalment Anibal es va suicidar al any 183
  abans de crist, ja que no tenia ningun refugi segur.

  M’agradat molt aquesta pelicula.
  Esta vista des de un altre punt de vista
  L’enemic de Roma, per un cop em estat en contra del Romans
  jaja a sobre el pivon d’Anibal..jaja!

  Valee!

 4. irena

  Aveee lidaa.
  Per començar m’encanta aquest reportatge/pel·lícula,jeje
  Hanníbal el Cartaginés va dir:”Que destruirà Roma”
  Hanníbal vas ser un general cartaginès que és va enfrontar contra Roma,ja que el va derrotar tres vegades en les guerres de les púniques.
  bueno que ja ha tocat, comentaré amb més detalls a casa.
  un petó:)

 5. laia

  ave liidaa:)
  “Te tero, Roma, manu nuda, date tela, latete!” vol dir: “te aplastaré roma con las manos abiertas”.
  Hannibal va ser un politic Cartaginés i cabdill militar de l’antic imperi, conegut per les seves gestes durant la segona guerra punica. Va neixer al 247 a. C. a Cartago i va morir al 183 a. C. a Bitinia. Hannibal es va enfrontar amb l’imperi romà. Va ser exiliat a Espanya,i amb 26 anys va planejar la major campanya militar de tots els temps. Va reunir un exèrcit de 40.000 soldats i 37 elefants, i va recórrer 2500 quilòmetres per a arribar a el seu objectiu. Des d’Espanya va creuar els salvatges Pirineus, per a introduir-se en el bàrbar territori dels gals. Després va travessar els nevats cims dels Alps per a enfrontar-se cara a cara amb el seu enemic. Va ser una feta tan gosada que pocs van creure que ho aconseguiria.
  Les batalles que van haver van ser: Toma de Sagunto,Batalla del Tesino,Batalla del Trebia,Batalla del Lago Trasimeno,Batalla de Cannas,Primera batalla de Nola,Segunda batalla de Nola,Tercera batalla de Nola,Batalla de Zama,Guerra Romano-Siria i Batalla del Eurimedonte.
  Finalment en veritat va guanyar però al 183 a.C, quan estava refugiat en el Regne de Bitinia es va suicidar.

  La veritat és que la película va estar molt bé i s’entenien tot perfecte. Però jo hem pregunto, com hauria sigut la vida si haguesin guanyat els cartaginesos i haguesin sigut un gran imperi? :O

  Bueno aquí et deixo unes pagines on posa informació:
  http://users.servicios.retecal.es/jomicoe/cartagineses.htm

  http://books.google.es/books?hl=es&id=AC_damMCi_AC&dq=hannibal+cartagines&printsec=frontcover&source=web&ots=S7TsT4y7nU&sig=yEyEZqYwkafvtnqZOYB_z59PLi8&ei=-M2eSdqeMdyxjAec5eXpCw&sa=X&oi=book_result&resnum=5&ct=result#PPA246,M1

  vale!! 🙂

 6. xavi martin

  hanibal va ser massa bondados, podria aver acabat amb roma i es va esperar ._. i aixo li va costar la vida

 7. Bet Rosell

  Ave!
  El nom d’aquest personatje em sona molt, però no sóc capaç de dir amb què l’identifico… pel que he llegit, era algú que odiava Roma i volia destruir aquest gran imperi… però no en sè res més! Ho sento!:S

  Valee!

 8. sere eloisa

  Annibal era un general cartagines nescut el any 247 AC.
  Va ser el general que mes va vençer a roma en les sevas batalles.L`arma mes forta de Annibal eran els elefant ja que al ser el animal mes gran i rocos de la terra lo va utilizar per la seves batalles;Annibal va ser el governador de Cartago y els romans van començar a perseguir-lo y va tenir que fugir a Siria,fins que un dia es va cansar de fugir dels enemics y es va veure un Verí.Despres de la mort de Annibal Cartago va desapareixar pels Romans.

 9. dani costa

  Ave
  Annibal ( 247 aC-182 aC) formava part de l’exerçit Cartagines,quant va morir Asdubal el va succeir colocant-se al cap damunt de l’exerçit.Fou enemic de l’imperi roma i va participar a numerosas guerres contra els romans.

 10. nuria

  Salve Lida!
  Jo aquest documental sobre Hanníbal l’he vist! La veritat es que és genial, quan t’hi pares a pensar veus que Hanníbal tenia una gran capacitat per a la estratègia militar. La escena més famosa que recordo, és la part en la que creuen els Pirineus amb els elefants. El documental segons com és bastant dur, però també molt realista i molt ben fet.

  Bon article! =)

  Valee! 😀

 11. you

  hola!!!!!!!!!!!
  El ejército de Cartago fue una de las fuerzas militares más importantes de la Antigüedad clásica. Si bien para Cartago la armada fue siempre su principal fuerza, el ejército adquirió un papel clave en la extensión del poder púnico sobre los nativos del norte de África y del sur de la Península Ibérica, principalmente en el periodo comprendido entre el siglo VI a. Utilizando su gran ejercito de elefantes de colosales dimensiones .

 12. sere eloisa velasquez chalas

  Hannibal tanbe es una pelicula d’un home que menja carn humana amb una careta.

 13. lina

  Hanníbal (247 aC – 182 aC)va ser un polític i cabdill militar de l’antic imperi cartaginès.Principalment es conegut per ser el comandant d’un exèrcit per la Península Ibèrica, on va atravessar els Pirineus i els Alps fins al nord d’Itàlia. Tot aixó ho va fer durant la Segona Guerra Púnica.
  En la meva opinió, puc dir que Hanníbal va ser un gran heroi i va ser molt resistent, ja que va soportar tantes penuries, encara que el fet se passar per tot aixó no li va servir de res!
  vale!

 14. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Conium maculatum

 15. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Africanus, captivat per la lectura

 16. Andrea Balart

  Salve!

  Jo us explicaré perquè els romans van conquerir Catalunya.

  Per poder viure en pau després de la primera guerra púnica , els romans i els cartaginesos havien signat diversos tractats territorials que establien les respectives àrees de influencia.El tractat de l’Ebre , l’any 226 aC , fixava aquest riu , com una frontera entre les dues potències .

  Com es trobaven dins la seva zona d’influència , l’any 219 aC el cabdill cartagines Anníbal ocupa , després de vuit mesos de setge , la ciutat de Sagunt , que era aliada de Roma. Malgrat l’acord de l’Ebre , aquest fet va ser considerat pels romans com un casus belli , és a dir , com a motiu de guerra i dóna lloc a la segona guerra púnica .

  El domini de Sagunt va deixar a Anníbal en bones condicions per iniciar el seu màxim objectiu : l’ocupació de Roma , per terra , a través dels Alps .

  L’any 218 aC , amb un exèrcit de més de 100.000 homes , Anníbal va sortir de Cartago Nova (l’actual Cartagena , en la comunitat autònoma de Múrcia ) cap al nord i va travessar les terres de Catalunya per la vall del Segre per evitar les colònies gregues d’Empúries i Roses , que eren aliades de Roma .

  Els romans , coneixedors d’aquestes operacions dels cartaginesos , van enviar un poderós exèrcit que va desembarcar a Empúries l’any 218 aC i van instal·lar un gran campament. Desde allà podien controlar fàcilment els pirineus i fer que fracassés qualsevol intent cartaginès d’enviar reforços a Anníbal .

  El general romà Gneu Corneli Escipió va sotmetre els pobles de la costa i va crear una segona base militar a Tàrraco ( Tarragona ) .

  Un cop instal·lats en terres ocupades pels ibers, els romans van lluitar durament pel control de la zona de l’Ebre i van derrotar als exèrcits cartaginesos i als exèrcits ibers .

  Diverses tribus iberes van donar suport als romanos. D’altres en canvi es van posar a favor dels cartagineses.

  Acabada la segona guerra púnica (l’any 201 aC ) amb la derrota d’ Anníbal , Roma es va trobar amb el territori de l’actual Catalunya en les seves manos.I llavors va començar la romanització .

  Vale!

 17. balart-irina1120

  Annibal ( 247 aC-182 aC) formava part de l’exerçit Cartagines, era enemic dels romans i els va vèncer en nombroses batalles, la seva arma era l’elefant. Aníbal va conquerir part d’Àfirca i va entrar a la Península Ibèrica, per la part del sud.

  Deixo aquí una pregunta sobre els romans i la conquesta de Catalunya:
  Per què els romans varen arribar a Catalunya?

  El romà Corneli Escipió va desembarcar a Empúries durant la Segona Guerra Púnica ( 219 a . C. – 201 a . C. ) amb l’objectiu d’impedir l’ avanç de l’exèrcit cartaginès cap a la península Itàlica . Amb l’arribada d’aquest començava un llarg període d’hegemonia política de Roma a Hispània. Per tant podem dir que els romans van intentar impedir que Aníbal conquerís part de la Península Ibèrcia. Quan els romans es van establir, els pobles natius de seguida van adquirir la seva llengua i la seva cultura. Aquets natius eren els ibers, que van començar a parlar llatí, tot i que no el parlaven igual que els romans, sinó que el van convertir en un dialecte diferent, el català.

 18. Pingback: Anònim

 19. Pingback: Els llatinistes du Lycée-Collège du Diois al Cristòfol Ferrer! | El Fil de les Clàssiques

 20. Pingback: Aníbal, el pitjor malson de Roma (2006) | La cinta de Νίκη

 21. alexia.alvarez

  – Qui sap qui era Hanníbal?
  Hannibal va ser un general i polític cartaginès, fill d’Amílcar Barca, nascut a Cartago al 247 a.C. i mort a Bitínia al 183 a.C. Aníbal tenia nou anys quan el seu pare Amílcar li va fer jurar solemnement davant l’altar de Baal Shamin que mai seria amic dels romans. Des de molt jove va acompanyar al seu pare en les seves campanyes i, després de la mort d’aquest, va servir al costat d’Asdrúbal, cunyat del seu pare, que li havia succeït en el comandament de l’exèrcit cartaginès a Espanya. Amb la mort del general a mans d’un soldat celtíber, Aníbal va ser triat pels soldats cartaginesos com general, ja que veien en ell el viu reflex del seu pare. A l’any següent (221 a.C.) al Senat de Cartago va confirmar aquesta decisió, tot i la oposició de part dels senadors que consideraven que als seus vint anys no tenia l’experiència necessària per tenir el comandament absolut de les tropes.
  – Amb quina gran potència es va enfrontar?
  Amb la potencia que era l’imperi Romà.
  – En quines batalles?
  En les guerres púniques, la principal causa de les Guerres Púniques va ser el xoc d’interessos entre l’imperi cartaginès existent i l’ampliació de la República romana. Els romans estaven inicialment interessats en l’expansió a través de Sicília (que en aquella època era un gresol de cultures), part del qual estava sota el control cartaginès. Al començament de la primera guerra púnica, Cartago va ser la força dominant de la Mediterrània Occidental, amb un ampli imperi marítim, mentre que Roma tenia un poder en ràpid ascens a Itàlia, Però que no tenia la potència naval de Cartago. Al final de la tercera guerra, després de més de cent anys i la mort de centenars de milers de soldats d’ambdós bàndols, Roma havia conquerit l’imperi de Cartago i arrasant la seva ciutat, convertint-se en l’Estat més poderós de la Mediterrània occidental. Amb la fi de la Guerres de Macedònia – Que es va desenvolupar al mateix temps que les Guerres Púnicas – i la derrota del rei selèucida Antíoc III el Gran a la Guerra Romana-Síria (Pau d’Apamea, 188 aC) al mar oriental, Roma va emergir com la potència dominant de la Mediterrània i una de les ciutats més poderoses en el món clàssic. Les victòries de Roma sobre Cartago en aquestes guerres de Roma li va donar un estatus superior del que tenia abans que conservaria fins al segle cinquè.
  – Com acabà aquest general cartaginès, admirat per Napoleó?
  Aníbal va decidir suïcidar-se en l’hivern del 183 a. C.6 33 emprant un veneno36 que, segons es diu, va portar durant molt temps en un anillo.14 23 Malgrat tot, no està del tot clar quin va ser l’any exacte de la seva mort.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *