Ulisses en la música

Qui no coneix l’astut Ulisses i la seva odissea! La música també l’ha volgut immortalitzar, en són un bon exemple l’òpera El retorn d’Ulisses a la pàtria (1641) del compositor italià Claudio Monteverdi  i Ulisses i Cresos (1711) del compositor alemany Reinhardt Keiser ; també fou exaltat pel compositor i violoncel·lista hongarès Mátyás Gyorgy Seiber (1905-1960) en la cantata Ulisses (1947), basada en la novel·la homònima de Joyce. Tal és la seva pervivència que  fins i tot la música actual  continua fent-ne ressò. En un altre article, es va tracta Viatge a Ítaca de Lluís Llach a partir d’un poema del grec Kavafis, però ara emprendrem el nostre periple per altres mars i mireu què he trobat (segur que en coneixeu d’altres, com Ulisses de Vendaval, doncs aporteu ancoratges!):

Warcry, Ulises dins La quinta esencia:

 Javier Krahe, Como Ulises:

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/UOYqF5uENsM" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

25 thoughts on “Ulisses en la música

 1. Sara Perez

  estan molt bé aquestes cançons no les havia escoltat mai!! I la pel·licula tampoc le vist la de Odisseu i l’haviem de veure a classe i al final res…

 2. Verónica Vega

  Estàn molt bè els vídeos encara que aquesta música no és de l’estil que m’agrada… Parles d’algunes escenes de l’Odissea

 3. Carla

  Gali, les cançons tampoc les havia escoltat mai ,tampoc són el meu estil de musica pero són guays guays
  No se reconèixer les escenes de quina pel·icula son..

 4. Marc

  A mi sempre m’an agradat les aventures de Ulisses, son guapes jaja, de petit sempre mirava la peli, que es aquesta que surt a un dels video clips!

 5. Margalida Capellà Soler Post author

  Són referents clàssics en la música actual. Segur que algú, més tard o més d’hora, et sabrà dir de quina pel·lícula són sinó jo ja t’ho diré. Bona tarda de diumenge i fins demà!

 6. Raquel

  Galiii!
  jo no se de quin tros de la peli són aquests videos, ja que l’any passat per problemes dels llibres, ens l’haviem de llegir primer, i ni ens el vam llegir, ni vam veure la peli!

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Això, Raquel, és un suggeriment perquè ara sí que l’heu llegit! Bé, ja veurem! M’ho apunto!

 8. Bet

  Ostres! les imatges sópn de la pelicula que estem veient! aquest és el videoclip de veritat o és un muntatge fet per algu?
  La veritat és que la música no és del tipus que m’agrada, però estè ben fet 🙂

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  Crec, Marc, que en podries fer un article a Aracne fila i fila!

 10. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Ulisses en la música de Franz Ferdinand

 11. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Ulisses en la música de Franz Ferdinand

 12. Oriol García

  Aquest dos videos parlen sobre les aventures d’Ulisses, sobretot en el segon video, com ja diu el titol ”Como Ulisses” parla en primera persona, com si l’autor de la cançó fos ell i explica una serie d’anècdotes que li pasen en les seves aventures.

  El primer video explica molt resumidament, on explica primer la guerra de troia i despres avandona 10 anys on només tenía un somni: tornar a les seves terres. Després, Ulisses en l’illa de Cirsé es queda allá mentres que els seus tripulants l’avandonen. En la lletra mostra com Ulisses expresa els seus sentiments de que tornará aviat amb la seva dona Penélope i que ningún déu li empedirá tornar.

  El segon video torna a explicar mes o menys el mateix. Que es marit de Penélope, i que ell es va allunyá d’ella per culpa de la guerra de troia, on hi va aparèixer l’engany del caball de fusta duran 10 anys. Tornant rumb a Itaca, les sierenes eren les culpables dels enfonsaments, on Ulisses troba una idea per evitar-ho.

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Uri, et felicito per treballar tot i que sigui un dissabte de juliol; però crec que has de ser més metòdic: t’has llegit Les aventures d’Ulisses? Els enllaços d’aquest article, les lletres de les cançons… quan hagis fet tot això cal tenir-ho en compte i vigilar l’expressió i l’ortografia. Compte amb la cançó de Javier Krahe, si mires al teu voltant en veuràs molts d’Ulisses com el que ell descriu. Les aventures segueixen el mateix ordre que en l’Odissea? També hauries d’incloure El viatge cap a Itaca de Lluís Llach (segueix l’enllaç d’aquest article)… Llegeix, reflexiona i després escriu. No és fàcil, però tu pots. Intenta-ho!

 14. Oriol García

  Si Margalida, en el google doc, en el document de Homer, a sota t’he posat el que he entés sobre les Aventures d’Ulisses. Estic comentant tots els punts que em vas dir i que em vas dient, pero aviat pasaré a un altre punt i deixare a part, aquest apartat d’Homer, perque tinc molta mes feina a part d’aquest aparat! Cuan em vé l’inspiració treballo a cualsevol hora, com ara, que son les 3 de la matinada i estic aquí intentat ordenar-ho tot. Poc a poc es va treballant i poc a poc van sortint les coses, parlem aviat Margalida, bon estiu!!

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Uri, la inspiració surt amb el treball; però, també has de descansar i dormir de nit és important. Intueixo que estàs preocupat i la preocupació et treu la son. Treball començat és mig acabat! i ara simplement no has de perdre el fil i ser constant. Bona sort!

 16. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » La Mandràgora i Sabina

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *