Ser una Penèlope en la música

johnwilliamwaterhouse.jpg 

La prudent Penèlope, esposa fidel del divinal Ulisses, també ha gaudit d’una llarga pervivència en la música: Carlo Pallavicini li va dedicar l’òpera Penèlope la casta (Venècia, 1685); el francès Gabriel Fauré va compondre l’òpera  Penèlope (Monte Carlo, 1913); també es titula Penèlope (Salzburg, 1954) l’òpera del compositor suís Rolf Liebermann. 

Què voldrà dir ser una Penèlope? i per què continua tenint tanta pervivència en la música actual?

Joan Manuel Serrat, Penélope. Lletra

Diego Torres, Penélope. Lletra

Robi Draco Rosa, Penélope. Lletra

Nach con Noe, Penélope. Lletra

Sau, Cançó de la noia de l’altre cantó del bar. Lletra

Quines altres referències mitològiques hi trobeu?:

Maná, En el muelle de San Blas:

22 thoughts on “Ser una Penèlope en la música

 1. Marina Mayo

  Penèlope és el model a seguir de dona fidel al seu marit, amant i pacient, que durant vint anys va ser capaç d’esperar per ell, de rebutjar als seus pretendents, i d’idear aquell pla tant astut per a que aquets no arribessin a casar-se amb ella. Vint anys es diuen aviat…però són vint anys esperant a algú que podria morir en qualsevol moment.

  A la cançó de Penèlope de Diego Torres, aquest
  diu: ” eres mi amante fiel, deja de tejer sueños en el tren…” Tota la cançó està relacionada amb l’història de Penèlope però potser en una versió més moderna.

 2. Sara Perez

  Penèlope és una dona fidel al seu marit que ha estat esperant molt i molt de temps la seva tornada amb esperança. També pasa a la canço de En el Muelle de Sant Blas és molt maca pero molt trista perque el seu amor mai torna. I tothom pren per boja a la dona que encara despres de molts anys el segueix esperant.

 3. Marc

  Penelope es considera un símbol de la fidelitat pel fet d’aguardar l’arribada del seu marit Ulisses durant 20 anys. Es una famosa història creada per Homero, recordo aveure vist aqueste aventura reproduïda a la televisió més d’un cop.

 4. pol nóbrega

  ser una penelope vol dir ser fidel encara que el seu marit, ulises hagi trigat 20 anys a tornar a ítaca

 5. Maria Salat

  Totes aquestes cançons parlen de l’espera de Penèlope. Com és que avui en dia es fan tantes cançons sobre aquesta dona si no hi ha gent així actualment.

 6. Carla

  Maquissimes les cançons, fan tremolar d’emoció.
  Ser una Pennèlope marca l’icone de la dona amb la fidelitat absoluta.
  Com sabem ja Penèlope va estar esperant a Ulisses vint anys a que arribes. Màquissima aquesta hitòria i aquestes cançons.

 7. Raquel

  Aquestes cançons són maquiiiiiisimes!
  Bueno.. tret que no m’he llegit el llibre d’Ulises, Penèlope el va estar esperant moltissim de temps fins que ell arribés, de lo enamorada que estaba d’ell!
  Mostra com diuen per aqui, que era fidel al seu amor!

 8. Camila

  Gali m’encanten aquestes cançons, les coneixia gaire bé totes!! i a la de Maná va haver-hi una època que m’havia aficionat!!

 9. Bouchra

  Penelope és el paradigma de dona treballadora i fidel el seu marit que la va esperar durant deu anys malgrat tenir molts pretendents pobre dona què pacient que era. Penelope mereix que hi hagin tantes cançons en commemoració de la seva fidelitat.

 10. Oriol García

  Margalida!!!!
  Bueno, jajaja els videos no están del tot malament. Si et soc sincer només m’ha agradat l’ultim video: Maná – En el muelle de San Blas, per la manera que explica la història i per el tipos de musica. No soc molt partidari dels altres tipos de musica com Serrat, o Diego torres. Maná es un tipos de musica que no es el meu preferit, pero tampoc em desagrada del tot.
  Per el que he pogut entendre, Penélope es un personatge de l’Odisea, un dels dos grans poemes èpics.
  Pemélope es la dona del personatge principal, Ulises. La seva dona Penélope, va estar esperant molts d’anys perque tornés el seu marit de la Guerra de Troya. De mentres que Ulises está en la guerra de Troya, Penélope aprofita per ser tratada per molts homes diferents. Per mantendre la fidelitat al seu marit, aquesta pensa un plan amb la promesa d’un nou enllaç per cuan mori el ex rey Laertes, i per mantendre aquest temps posible sobre l’elavoració del teixit de la mortalla, i procurar desfer per la nit el que creava durant el dia. Cuan Ulises arriba a casa després de la guerra de Troya, mata als homes amb els qui havien estat amb la seva dona Penélope, i ell retorna amb ella.

 11. Oriol García

  En les aventures d’Ulisses, es pot mostrar que Ulisses, cuan marxa a la guerra de troia, Penélope l’espera com una desesperada i sent pacient i fidel! Es a dir, Penélope es el simbol de fidelitat, d’una dona treballadora i fidel al seu marit, despres de tant i tant de temps esperant al seu retorn, i ella envoltada de pretendents, i seguint els seus principis, FIDELITAT, PACIENT I AMANT DEL SEU MARIT, com feia la pròpia Penélope en les aventures d’Ulisses, esperant el seu retorn.

 12. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Penèlope

 13. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Més Penèlope a la música

 14. nuriayela12

  Χαιρετε!

  M’ha encantat trobar la cançó de Mana – “En el muelle de San Blas” relacionada amb la bonica història d’Ulisses i Penèlope. Jo relaciono la bogeria, la persistència en esperar al seu estimat d’aquesta noia, la noia de la que es parla a la cançó amb la idea que va tenir Penèlope de teixir un sudari per tal de guanyar temps mentre esperava a que el seu espòs tornés. Es una llàstima que la cançó acabi d’una manera tràgica, per sort la història d’Ulisses i la seva dona acaba bé, tots dos acaben junts desprès de 20 llargs anys d’espera! =)

 15. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Penélope de Nach

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *