La prudent Penèlope, esposa fidel del divinal Ulisses, també ha gaudit d’una llarga pervivència en la música: Carlo Pallavicini li va dedicar l’òpera Penèlope la casta (Venècia, 1685); el francès Gabriel Fauré va compondre l’òpera Penèlope (Monte Carlo, 1913); també es titula Penèlope (Salzburg, 1954) l’òpera del compositor suís Rolf Liebermann.
Què voldrà dir ser una Penèlope? i per què continua tenint tanta pervivència en la música actual?
Joan Manuel Serrat, Penélope. Lletra
Diego Torres, Penélope. Lletra
Robi Draco Rosa, Penélope. Lletra
Quines altres referències mitològiques hi trobeu?:
Penèlope és el model a seguir de dona fidel al seu marit, amant i pacient, que durant vint anys va ser capaç d’esperar per ell, de rebutjar als seus pretendents, i d’idear aquell pla tant astut per a que aquets no arribessin a casar-se amb ella. Vint anys es diuen aviat…però són vint anys esperant a algú que podria morir en qualsevol moment.
A la cançó de Penèlope de Diego Torres, aquest
diu: ” eres mi amante fiel, deja de tejer sueños en el tren…” Tota la cançó està relacionada amb l’història de Penèlope però potser en una versió més moderna.
Penèlope és una dona fidel al seu marit que ha estat esperant molt i molt de temps la seva tornada amb esperança. També pasa a la canço de En el Muelle de Sant Blas és molt maca pero molt trista perque el seu amor mai torna. I tothom pren per boja a la dona que encara despres de molts anys el segueix esperant.
Penelope es considera un símbol de la fidelitat pel fet d’aguardar l’arribada del seu marit Ulisses durant 20 anys. Es una famosa història creada per Homero, recordo aveure vist aqueste aventura reproduïda a la televisió més d’un cop.
ser una penelope vol dir ser fidel encara que el seu marit, ulises hagi trigat 20 anys a tornar a ítaca
Totes aquestes cançons parlen de l’espera de Penèlope. Com és que avui en dia es fan tantes cançons sobre aquesta dona si no hi ha gent així actualment.
Maquissimes les cançons, fan tremolar d’emoció.
Ser una Pennèlope marca l’icone de la dona amb la fidelitat absoluta.
Com sabem ja Penèlope va estar esperant a Ulisses vint anys a que arribes. Màquissima aquesta hitòria i aquestes cançons.
Aquestes cançons són maquiiiiiisimes!
Bueno.. tret que no m’he llegit el llibre d’Ulises, Penèlope el va estar esperant moltissim de temps fins que ell arribés, de lo enamorada que estaba d’ell!
Mostra com diuen per aqui, que era fidel al seu amor!
Gali m’encanten aquestes cançons, les coneixia gaire bé totes!! i a la de Maná va haver-hi una època que m’havia aficionat!!
Penelope és el paradigma de dona treballadora i fidel el seu marit que la va esperar durant deu anys malgrat tenir molts pretendents pobre dona què pacient que era. Penelope mereix que hi hagin tantes cançons en commemoració de la seva fidelitat.
Les al·lusions a Penèlope en la música continuen, per exemple: Penélope en la estación del AVE de la Cabra mecànica.
Ave nois! he trobat que la cançó, en el muelle de San Blas té molts referents en el mite de Fil•lis i Demofont i diria que més que en aquest mite de Penèlope.
Aquí us deixo l’enllaç perquè veieu el vídeo:
http://www.youtube.com/watch?v=AjOmL_rEu8Q
Margalida!!!!
Bueno, jajaja els videos no están del tot malament. Si et soc sincer només m’ha agradat l’ultim video: Maná – En el muelle de San Blas, per la manera que explica la història i per el tipos de musica. No soc molt partidari dels altres tipos de musica com Serrat, o Diego torres. Maná es un tipos de musica que no es el meu preferit, pero tampoc em desagrada del tot.
Per el que he pogut entendre, Penélope es un personatge de l’Odisea, un dels dos grans poemes èpics.
Pemélope es la dona del personatge principal, Ulises. La seva dona Penélope, va estar esperant molts d’anys perque tornés el seu marit de la Guerra de Troya. De mentres que Ulises está en la guerra de Troya, Penélope aprofita per ser tratada per molts homes diferents. Per mantendre la fidelitat al seu marit, aquesta pensa un plan amb la promesa d’un nou enllaç per cuan mori el ex rey Laertes, i per mantendre aquest temps posible sobre l’elavoració del teixit de la mortalla, i procurar desfer per la nit el que creava durant el dia. Cuan Ulises arriba a casa després de la guerra de Troya, mata als homes amb els qui havien estat amb la seva dona Penélope, i ell retorna amb ella.
Uri, et pot servir per comentar tots els referents clàssics en la música actual aquesta presentació digital de l’Ana Ovando i en aquest punt sobre Penèlope també has d’incloure Como Penélope en la estación del AVE de la Cabra mecànica.
En les aventures d’Ulisses, es pot mostrar que Ulisses, cuan marxa a la guerra de troia, Penélope l’espera com una desesperada i sent pacient i fidel! Es a dir, Penélope es el simbol de fidelitat, d’una dona treballadora i fidel al seu marit, despres de tant i tant de temps esperant al seu retorn, i ella envoltada de pretendents, i seguint els seus principis, FIDELITAT, PACIENT I AMANT DEL SEU MARIT, com feia la pròpia Penélope en les aventures d’Ulisses, esperant el seu retorn.
Uri, Penèlope ha canviat i no sempre és fidel, ni sempre espera. Potser et convindria llegir també aquest interessant treball: http://ecotropicos.saber.ula.ve/db/ssaber/Edocs/pubelectronicas/contexto/vol5num7/dossier6_7.pdf
Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Penèlope
Penelope’s song de Loreena Mckennitt: http://www.youtube.com/watch?v=thR7t9UOPDc&feature=share
http://fundamentoslexicosjaime2.blogspot.com/2012/02/cantame-musa-sobre-la-irreprochable.html
Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Més Penèlope a la música
Χαιρετε!
M’ha encantat trobar la cançó de Mana – “En el muelle de San Blas” relacionada amb la bonica història d’Ulisses i Penèlope. Jo relaciono la bogeria, la persistència en esperar al seu estimat d’aquesta noia, la noia de la que es parla a la cançó amb la idea que va tenir Penèlope de teixir un sudari per tal de guanyar temps mentre esperava a que el seu espòs tornés. Es una llàstima que la cançó acabi d’una manera tràgica, per sort la història d’Ulisses i la seva dona acaba bé, tots dos acaben junts desprès de 20 llargs anys d’espera! =)
Núria, si t’agrada Penèlope, pots encarregar-te d’introduir la seva entrada en el glossari de Personatges mitològics del cicle troià i la seva pervivència!
Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Penélope de Nach