La pervivència de…: Dido i Eneas

guerin.jpg 

A llatí, llegim l’Eneida de Virgili o bé la seva adaptació en A la recerca d’una pàtria, de Penelope Lively, Vicens Vives, 2006.

Sabem que l’Eneida és un poema èpic del romà Virgili (70 aC- 19 aC). L’Eneida, en dotze cants i quasi deu mil versos,  narra els avatars mítics de l’establiment d’Eneas a Itàlia. Amb aquest encàrrec imperial, Virgili es proposava explicar els orígens llegendaris de Roma i unir la gens Iulia, la família de l’emperador August (qui li va fer l’encàrrec), amb els antics herois troians: August esdevé un descendent d’Eneas i tota la nissaga Iulia ha pres el nom de Iulus, fill d’Eneas.  L’Eneida va esdevenir l’epopeia nacional romana i té com a base la destrucció de Troia pels grecs i l’anada del cabdill romà Eneas a Itàlia, on ha de fundar una nova pàtria. S’inspira en la Ilíada i l’Odissea del grec Homer. En la primera part, (des del llibre I al VI) narra la navegació d’Eneas des de Troia fins a Sicília, tot emulant l’Odissea. La segona part (des del llibre VII fins al XII) és una imitació de la Ilíada i explica les lluites amb els aborígens d’Itàlia i la lluita per aconseguir el poder.

En el cant III, Eneas explica a la reina Dido totes les seves aventures des de Troia fins que arriba a Cartago. Dido s’enamora d’ell i Eneas viu un any amb la reina, període explicat en el cant IV, el més romàntic de tots; però Eneas, per decisió divina, ha de continuar el seu viatge i fundar una nova pàtria (la nova Troia), fet que provoca el suïcidi de Dido i la futura rivalitat entre Roma i Cartago (val a recordar les guerres púniques):

Tal és el prec i l’últim desig que amb sang us envio.

Tiris, vosaltres volteu el seu fill i tot el llinatge

de rancors, i un regal, aquest, oferiu-me a les cendres:

que no siguin mai més aliats ni amics els dos pobles.

(Dido a l’Eneida)

Aquest episodi de l’Eneida ha gaudit d’una llarga tradició literària i la seva pervivència ha estat visible en molts camps: art, música, literatura, cinema, etc. Us recomano el treball de Maria Jesús Espuña a Mites, art i literatura: un treball interdisciplinari a les aules. A veure, quina pervivència del mite Dido i Eneas trobeu i ens la doneu a conèixer?

Per començar, llegiu aquest poema de Joan de Boixadors (1703-1780) i comenteu a què fa referència i quines conseqüències se’n derivaran?

Doncs, oh Eneas, que serà dido_cayot_louvre.jpg

precís que a Dido deixem?

Mes, sentiments, què diem?

Cor, a on la llengua va?

Eneas, ai deixarà

a Dido? No, no pot ser

que, fet esclau del voler,

quan lo remei s’ha ordenat,

accepte la llibertat,

podent ser tal presoner!

Jo, deixar-te? Dura estrella!

Jo, sens tu, quan sols pensar

que tal mal se pot donar,

sens compassió m’atropella?

No, no serà causa bella

de mon amor, que ma fe,

per a mi perdre tant bé,

a tot quant s’oposarà,

menos ton poder, romprà.

Mes, ai de mi, què rompré? […]

Com? Mes, ai, sia com sia,

deixem lo com del sentir,

que no el gosar! L’obeir

nos toca, voluntat mia!

Ja en l’amorosa porfia,

fet infeliç de ditxós,

“Dido”, et diu mon cor plorós,

“Júpiter mana, ell m’obliga,

a son voler ma fatiga

cedeix, adiós, Dido, adiós!”

 Soliloqui d’Eneas, de Joan de Boixadors

Dido i Eneas (Londres, 1689) de Henry Purcell amb Sasha Waltz i l’Akademie fur Alte Musik a Berlín el 2005:

Habiliteu el Javascript i el Flash per veure aquest Flash video.

Per acabar, us recomano una pàgina molt interessant sobre la pervivència de Dido en la música ¿Dónde está Dido? al bloc Musical Blogies.

71 thoughts on “La pervivència de…: Dido i Eneas

 1. mariachu

  Excel-lent, com el que fas. et demane permis per acudir a la teua pagina perque jo també estic treballant els personatges de Dido i Eneas als meus alumnes

 2. Sara Perez

  Aquest fragment de poema es refereix a quan Eneas ha d’anar cap al Laci i a de deixar a Dido.. ella no ho pot soportar i es suicida.

 3. Andrea

  Aquest troç del llibre em va agradar moltisim la veritat, pero em va fer molta pena ja que tot i que Eneas marxes.. ella nosé el podria haver esperat no? o haver marxat amb ell al Laci.. todo menos abandonar dic jo. Però bé molt maco, tot i que em fa ràbia que no quedi reflexat el amor omnia vincit!!!!:(

 4. Joana

  Veig que aquí no es llegeix, però jo ho he probat en word i si que es pot..

  Tot i així espero que et seveixi!!!

  Records

 5. El-Mekki

  Margalida Auete!!!

  Com anem?¿

  Dons aquest fragment forma part del llibre de lectura sino m`equivoco, ja le començat pero aquets dies l`habia deixat una mica de banda.Però tranquila que ja e tornat agafar-ne el fil.

 6. mcapella Post author

  Moltes gràcies, Joana. El programa Euclides és el que utilitzo normalment en grec, fins i tot el tinc a enllaços destacats; però el meu trist problema és que al bloc no puc escriure en grec, bé jo hi escric però després surt ???, tal com t’ha passat a tu. Ja he reclamat poder-hi escriure; però amb premi o sense, ara per ara no pot ser. Quina llàstima! Qui em segueix, deu pensar que només faig classes de llatí, i bé saps que no és així. Per cert, com et van les classes? Segur que molt bé, tot i que començar sempre costa.A veure si un dia et pots passar per l’institut i m’ho expliques. Molt bona sort i espero que aviat em puguis escriure aquí en grec!

 7. Aguus.

  Ave Lidaaaaa!
  Aquet poema la primera vegada que el vaig llegir no el vaig entendre del tot bè, pero el meu pare mel va esplicar, el qe mès em va fer pena de tot va ser quan Eneas marxa cap a Laci..crec que el podria haver esperat..
  No me qedat gens cuntenta en com acava..

  Bueno segueixo comentaaan Lidaa.

 8. Verónica Vega

  Aquest poema fa referència a la part el llibre en que Eneas ha de deixar Dido per tornar al Laci. Ella, apenada per la seva marxa se suicida.

 9. Oriol Moreno

  AVE MARGI!

  El vidio m’ha encantat, com ballan com canten, tot m’ha agradat molt.
  Ja havia sentit parlar de Dido i Enees, però tampoc ens savia gaire. Amb aquest treball que has fet he après una miqueta més de mitologia, que m’encanta. I quan m’acavi el llibre de A la recerca d’una patria ja sabre encara més.
  Espero que el llibre sigui tan bo com la Còlera d’Aquiles
  VALE MARGI!

 10. Aida Caba

  la veritat es que es una historia conmovedora, es el capitul que més em va agradar de la recerca d’una patria, també es el que hi havia més romanticisme i no tanta lluita. El cuadre que has penjat es preciós també 🙂

 11. Camila

  Margalida et deixo un comentari ràpid per dir-te que ja m’he acabat els dos llibres i que estic treballant en el treball dels dos, però no trobo al bloc la part de la Còlera d’Aquiles.

 12. Anna Salas Tarré

  Dido i Eneas, un dels capitols de ”A la recerca d’una pàtria”. No se si s’havia de comentar en aquesta entrada de Dido i Eneas, sobre la lectura del llibre.
  Com vas dir, necessitaves un comentari per que t’asaventesis de que ja ens l’haviem llegit.
  Al principi de llegir, em pensava que seria un llibre adaptat d’una manera bastant infantil i fictici, tot i així no vaig tardar en ”enganxar-me” i llegir capitol a capitol el llibre. I amb les imatges i la fàcil lectura m’hi he capficat.
  Recomano el llibre a tots aquells alumnes de clàssiques, seria dificil i casi imposible com ja ens vas dir, Margalida, que els alumnes ens llegissim l’Eneida, tot i que t’agradaria, així doncs amb aquesta adaptació de Penelope Lively es més fàcil començar i acabar el llibre, entenent-lo a la perfecció!

 13. Anna Salas Tarré

  Gràcies per la correcció, ara mateix ho canvio i ho poso al seu lloc.
  Aquesta tarda intentaré comentar tot el que em queda per comentar i enllestiré els deures. Si, Em va sorprendre la decisió del Uri, però suposo que li anirà millor.
  L’any com tu has dit, l’he començat animada, més que animada amb ganes de no enraderir-me amb les tasques!
  Bueno doncs, molt bona entrada d’any i fins la semana que ve!

 14. Anna Salas Tarré

  Per cert! Que et sembla fer de treball personal un comic?
  Seleccionant-hi el més important.

 15. Margalida Capellà Soler Post author

  Em sembla perfecte! Pots triar un episodi, per exemple Dido i Eneas o la baixada al món dels morts o bé tot el periple de Troia al Laci. Tu mateixa!Ja tinc ganes de veure’l!

 16. Anna Salas Tarré

  Ja l’he comensat a fer, l’unic problema és que no dibuixo gaire bé, també vaig pensar de buscar imatges per internet i enganxar-les, així segur que, també, són més gracioses. Al final he comnçat dibuixant-ho però no se ben bé com quedarà.
  Jo ja he començat i porto resumits dos o tres temes, però crec que tornaré a intentar-ho seleccionant un sol capitol, perquè hi ha molts detalls dels capitols anteriors que no m’enrecordo a la perfecció, tot i així resumint-ho, és com si me’l hagues llegit dues vegades i així també repaso l’historia d’Eneas, per a poguer fer el resum i els dibuixos.
  Gràcies per l’aprovació a la meva idea Margalida!
  Ens veiem dijous!

 17. Coty

  Doncs em sembla una història molt trista. Quan ho vaig llegir em va fer molta pena Dido per la desesperació que mostra al marxar Eneas. Em sembla injust que Venus faci Cúpido enamorar Dido per a que després la deixi sola i es suicidi.
  Al poema es veu clarament que qui parla és Eneas i fa referència que no només ella pateix, sinó que ell també ja que ho fat contra voluntat. Diu a Dido que és el seu destí i Júpiter, pare dels déus, qui l’obliga a marxar i fundar la nova Troia.
  El vídeo és molt maco, tot i que al principi no entenia els personatges (sobre tot Dido, Eneas estava bastant clar) i aquest tipus de ball contemporani barrejat amb òpera queda molt bé també.
  Vale!

 18. Laura G

  Del llibre “A la recerca d’una pàtria”, aquesta és la part que més m’agrada. És l’única que parla d’un altra cosa que no sigui el viatge d’Eneas. Al principi és una història molt bònica, però a vegades les coses no són com volem que siguin, com en l’història de Dido i Eneas, que malauradament han de separar-se encara que ella no ho pugui entendre i prefereixi morir abans que viure sense el seu amor.

 19. Alissa Komarova

  Hola:)
  Bueno jo opino que la millor part d’Eneas és el viatge al mon dels morts i aquesta de Dido i Eneas.
  La obra com ja he comentat en l’altre article, m’ha agradat i que valent que és Eneas de carregar el seu pare a la espalda, i fugir amb el seu fill després d’una guerra tan dura.

  La obra musical, no la entenc massa, perque jo en aquestes coses..ajaj sense comentaris.:)

 20. Irena

  Ave Lida,
  Com ja he dit abans amb el llibre de “A La recerca d’una pàtria”, una de les coses que més en va agradar va ser la relació amorosa Dido i Eneas. Crcec que Eneas podria haver-se emportant a la seva pobre estimada cap a Roma i regnar en conjunt. Em fa molta engoixa de la manera en la que l’avandona, i lo pitxor es quan Eneas la veu les col·lumnes de fum, que representen la mort, l’assassinat d’ella pel profunt amor a Eneas. Aquest mite ho podem relacionar amb el de Píram i Tisbe, ja que Tisbe al veure que el vel blanc de la seva estimada estava tacat de sang es mata, i al arrivar Príam i veure’l mort, s’assassina amb el mateix punyal que s’havia clavat, perquè sense ell ella no podria viure ni tan sols existir.
  valee!

 21. lina

  Ave!
  La llegenda amorosa de Dido i Eneas, que vaig llegir en “La recerca d’una pàtria” em sembla molt trist, ja que Eneas encara que li fa mal , ha de deixar la seva enamorada, i anar-se a fundar Troia.
  També una de les parts més emocionants d’aquesta historia d’amor, és quan Eneas baixa a l’infern i de seguida la reconeix entre les animes, però ella no vol saber res d’ell.
  vale!

 22. Margalida Capellà Soler Post author

  Lina, vols dir que Eneas ha d’anar fundar Troia. Més aviat ha hagut de fugir de Troia. A on ha d’anar? Segur que ho saps!

 23. lina

  Ave Lida! ho sento es que he tingut molt poc temps, perquè ja era l’hora i no he revistat el que havia escrit.
  Eneas va anar a Itàlia, per fugir de Troia, ja que els aqueus van cremar el camp Troià, portant-se a la seva esposa Creùsa, al seu pare Anquises i al seu fill Ascani.

 24. balart.irina1120

  Salve!
  El video està molt bé, trobo que és una història molt interessant i a la vegada molt trista. La veritat és que no coneixa la història però gràcies a això he pogut saber que va passar en aquesta història.

 25. Eva perez

  salve!
  m’ha agradat molt el video, es una historia molt interessant, i ara ja coneixo l’història

 26. Victòria Risueño

  Salve!

  Està molt bé! , però l´història és molt trista . No coneixia aquesta història però m´ha agradat saber-la.

 27. aida.alvarez1220

  Molt chula la historia, encara que penso igual que la Victòria.. es una historia bastant trista. Pero igualment esta molt be.

  Vaaaaale!

 28. Eulàlia

  Salve!

  Jo crec que la història d’amor entre Dido i Eneas ha perdurat sempre i actualment és quan trobem aquest tipus de relació més present.

  Per exemple, hi ha moltes parelles que trenquen perquè el noi deixa a la noia perquè ha trobat una altra millor.

  Al llarg de la història, també hi ha hagut molts cassos de parelles que s’han hagut de separar perquè no estan destinades a estar juntes…

 29. Zicora

  Salveee.

  No sabia pas que hi hagues un vídeo sobre Dido y Eneas. Es una història molt interessant, plena d’aventures, pero si que crec que es molt trist que Eneas es tingui que separar de Dido per poder continuar el seu camí, i de la mort d’aquesta.

  Valeee.

 30. miriam pelegrina

  Es una história molt interessant, que esta plena d’aventures i apart d’interessant a la vegada es trista perque Eneas s’ha de separar de Dido per poder continuar el seu camí.

  Bon article!

 31. lourdes caparros

  Aquesta es una historia molt interesant, jo personalment no s’havia de l’existencia d’n video sobre això.

  VALE

 32. Uxue Avilés

  Salve!!

  No sabia que hi havia un vidio de Dido i Eneas. Crec que aquest article està molt treballat.
  Podem veure que la seva relació està plena d’aventures i el més trist és que s’hagin de separar. Crec que l’amor entre ells ha perdurat sempre. Ara podem veure que les coses han canviat i que hi ha moltes parelles que se separen per que el noi troba alguna noia que pensa que és millor, i això és molt trist.

  Vale!!

 33. serna.marta2010

  Salve!
  No tenia ni idea de que hi havia un video sobre el mite de Dido i Eneas però està molt be. Es una història molt interessant però és trist que s’hagin de separar. Personalment m’agrada molt aquest mite. Per cert un article molt ben fet, es nota l’esforç.

  Vale.

 34. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » El meu viatge a Cartago

 35. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  Jo crec que la història d’amor entre Dido i Eneas ha perdurat sempre.
  Al llarg de la història, també hi ha hagut molts cassos de parelles que s’han hagut de separar perquè no estan destinades a estar juntes. Actualment hi ha moltes parelles que se separen per que el noi troba alguna noia que pensa que és millor, tot i que no té perquè i això jo trobo que es bastant trist.

 36. Rocío Molina

  Salve!!

  La veritat és que el mite de Dido i Eneas ja el coneixia d’abans i és un dels meus preferits. El saber que ja a l’època romana
  les narratives que s’explicaven podien ser drames romàntics com els que hi ha ara demostren que els gustos poden avançar, però no canviar del tot! Crec que la història d’aquest mite encara existeix en els nostres dies.

 37. Uxue Avilés

  Salve!!

  Penso que la història d’amor entre Dido i Eneas és un mite en la qual l’amor ha perdurat sempre.
  Crec que actualment la història del mite encara perdura ja que hi ha moltes parelles que el seu amor no es correspòs per diversos motius i per tan no poden estar junts.

  Vale!!

 38. lourdes caparros

  Salve!

  Jo crec que la historia de Dido i Eneas és molt bonica ja que en ella podem veure tocs de romanticisme.

 39. Chaima Anza

  Salve!

  M’ha agradat molt aquest video sobre l’amor impossible de Dido i Enees, mostrantun drama total musicat i cantant amb acompanyament orquestral…).

  Aquesta la història partla sobre l’amor que viu la reina de Cartago, Dido, i Enees, un fugitiu de Troia amb la missió de fundar una nova ciutat. Les tropes d’Enees naufraguen a les costes de Cartago i quan Enees i Dido es coneixen, s’enamoren bojament. Però les bruixes, que tenen enveja de Dido, s’uneixen per fer recordar a Enees el propòsit que li va manar Júpiter, crear una nova ciutat

  Aquesta història és molt trista ja que malauradament, aquests casos d’amor impossible es donen i s’han donat al llarg del temps.

  M’ha encantat saber moltes coses sobre aquest vídeo i d’altres, però lo important és que tinc present aquesta història i poc explicar i donar molts detalls esmentats aquí i d’altres articles, que he comentat i que serveixin de gran ajut!

 40. Laura Luna

  La història de Dido i Eneas és una història molt intensa, ja que parla d’un amor impossible. Per aquest motiu Dido i Eneas han estat utilitzats en moltes obres artístiques.
  Per exemple:
  Henry Purcell va fer una òpera anomenada “Dido and Aeneas”. On explica la història d’amor entre aquests dos personatges.
  “Dido, Queen of Carthage” una obra de teatre escrita per Christopher Marlowe.
  Jacobo Amigoni va il·lustrar una escena de la història d’amor de Dido i Eneas. El quadre es diu “Dido receiving Aeneas”

  Amb això, he volgut demostrar que com diu el títol de l’article Dido i Eneas perviuen en l’art.

 41. victoor Barranco

  Salve!
  M’encanta aquest video de l’amor de Dido i Eneas, el qual és com un musical, tot cantat i amb musica, i a mi els musicals m’encanten jajajaja!!
  L’història d’amor de Dido i Eneas, ens partla sobre l’amor que viu la reina de Cartago, Dido i Eneas, un fugitiu de Troia amb la missió de fundar una nova ciutat. Les tropes d’Enees naufraguen a les costes de Cartago i quan Enees i Dido es coneixen, s’enamoren bojament. El seu amor, però, no és correspós, ja que les bruixes tenen enveja de Dido, i s’uneixen per fer recordar a Eneas el propòsit que li va manar Júpiter, crear una nova ciutat.
  Vale 😀

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *