Aprendre llatí amb cinema

Visioneu aquest fragment de La vida de Brian (1979 dirigida per Terry Jones) amb  Monty Pynthon. Si escolteu i mireu bé, sabreu com es diu en llatí: “Romans, marxeu a casa!” i que els errors de traducció es paguen cars (ja us ho dic: cal aprendre a traduir bé!).

66 thoughts on “Aprendre llatí amb cinema

 1. Fumi

  M’encanta aquesta pel.lícula!
  Però no me’n recordava d’aquesta escena..

  Fins demà!

 2. Alba

  Jo tampoc me’n recordava d’aquesta escena…
  Romani ite domum?? Això de l’impertiu és difícil !!

  Fins demà!

 3. mcapella Post author

  Quin cas és Romani? Què hem de posar entre Romani i l’imperatiu “ite”?

  L’imperatiu és fàcil en els verbs regulars: a la segona persona del plural s’afegeix -te al tema de present:
  amate 1ª, habete 2ª, audite 4ª. A la tercera conjugació: tema + ite: mittite, capite (mixta).

 4. agn1175

  jajajaja xD es molt bona! M’AGRADAT MOLT!
  m’agraden molt les pelicules antigues, intentaré veurela:)
  un peto! .andrea.

 5. sara

  Que bó!! Esta molt bé la pel·licula, sobretot el final…. Aixo del imperatiu sembla molt dificil ehh…bueno suposu que encara queda molt per arribar al imperatiu aixi que res. Ja ens veurem

 6. Marta Molina

  L’home romà escriu a la paret Romanes Eunt Domus, però el soldat li corregeix i seria: “Romani iter domun”??

 7. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Celebrem Santa Cecília amb música de l’antiga Grècia

 8. Jordi

  Hola Margalida!

  Tu també fas servir aquest mètode d’aprenentatge? Ara ho entenc tot… Hehehe

  L’hora que he deixat el comentari té una explicació…

  Apali, fins dilluns!

 9. gimenez_tha

  Hola!

  Aquest article està mot bé, de veritat dono gràcies perque la Teresa no ens tracti així jijiji.

  Al principi posa: “ROMANES EUNT DOMUS”, però el romà li corregeix i li diu que ho posi 100 vegades bé abans que es faci de dia. I posa: “ROMANI ITE DOMUM”, és a dir, “Romanos marchaos a casa”.

  Adeu!!

 10. Annia

  Ave!
  El video molt bo! jo agraeixo a la Teresa que quan ens equivoquem entre si hem de posar un ablatiu o datiu no ens faci aquestes coses jajaja
  Em fa molta gràcia com li fa raonar el romà a aquest pobre cristià.
  Una molt bona observació i que jo ja no m’enrecordava és que “domus” és un locatiu i per tant es declina a la frase com ablatiu, igual que “rus” i el nom d’illes petites.
  Jo crec que la frase ben escrita hauria de ser: “Romani iter domu”.

 11. Marina Garcia

  Salve!
  Aquest video està molt bé i és interessant.
  El primer que escriu és: Romanes erunt domus. Però això no és correcte. El que vol dir és: Romans, marxeu a casa. Per poder escriure això hauria de ser Romani (en vocatiu) domum (en acusatiu) i ite (en Present d’Imperatiu Actiu)
  El que escriu finalment, amb les correccions del soldat és: Romani ite domum.

 12. Teresa Devesa i Monclús

  Marina, sort que ens ho has aclarit un mica, perquè l’Annia ha intentar corregir la correcció (ai si el soldat t’enxampa!), i la Thaïs no ha concretat gaire. Però al principi no diu “erunt” sinó “eunt”. Qui em diu què seria morfològicament “erunt”?

 13. Jordi Berdún Pérez

  Salve Teresa!

  He de dir que quan ho vaig veure me’n recordava molt de tu quan fem les correccions de les traduccions, tot i no ser tant exagerat. Segons la pregunta que has plantejat, erunt és la tercera persona del futur d’indicatiu del verb sum .

  Vale

 14. Teresa Devesa i Monclús

  A mi, Jordi, el pobre cristià em recorda a vosaltres quan no feu cas de la morfologia i sintaxi del text llatí originari i en resulten aquestes traduccions tan “lliures”.
  Crec que normalment no sóc tan insistent com el soldat, però si per aconseguir que traduïu bé ho he de ser, per mi que no quedi.
  Ho aconseguirem! “Sursum corda”

 15. pardo_fernan

  Mai he estat gran fan d’aquest estil de pel·lícules, encara que se que moltes persones en són fans. Tot i això, està bé que queda vegada trobem més i més referències al món romà, encara que sigui per fer correccions lingüístiques.

 16. nuria yela

  Salvete!

  Que simpàtic aquest vídeo que ens has posat en aquest apunt Lida! Romanes eunt domus – Gente llamada romanos ir la casa?! Jajajaja. La veritat es que he rigut moltíssim, pot ser si perilla la teva vida o l’harmonia de la teva cara t’esforces més en aprendre llatí, no?

  Vale!

 17. Margalida Capellà Soler Post author

  Núria, una pel·lícula com aquesta es mereix un lloc a La cinta, no ho creus?

 18. Andrea Balart

  Salve! diu “ROMANES EUNT DOMUS” està mal dit ja que eunt és el verb en futur de la primera persona del singular quan tindria que ser en present.
  Vale!

 19. irina

  Salve!
  He vist aquesta pel·lícula i penso que és molt divertida!
  El romà escriu a la paret “romanes eunt domus”.El soldat li corregeix i li posa: “Romani domum ite”. Que vol dir “romans marxeu a casa”. M’ha semblat molt divertida aquesta escena Lida!

 20. Imad

  Salve!

  El video o pel·lícula està molt bé, mai le he vist ni en la televsió ni a internet és la primera vegada que ho veig. El video està molt bé les escenas són molt interssants, recomano el video a tothom que li agradi el cinema.

  Vale!

 21. Rocío Molina

  Salve!!!

  La veritat és que no havia sentit a parlar mai sobre aquesta pel·lícula, però em sembla una manera molt interessant i diferent d’aprendre llatí, tots els mètodes són bons per ajudar-nos!!! Segurament és una manera més entretinguda de fer tot el que practiquem a classe i fer-ho més ràpid!

 22. Laia Sánchez Puerto

  Salve!!

  Havia sentit a parlat d’aquesta pel·lícula alguna vegada tot i que mai he arribat a veure-la. Trobo que aquest article és una manera diferent i encertada per aprendre més coses en llatí. Molt original.

  Vale!

 23. Josep

  Salvee!! No havia sentit parlar d’aquesta pel·licula i mai le vist. Es un article molt diferent als altres i una manera de diferent de aprende llati perque aixi tu passes millor i es mes divertit.

 24. Jose Maria Fernandez Lozano

  Salveeeeeee!!!
  No hem sona de res aquesta pel.licula, el video esta molt be
  i potser la pel.licula es molt divertida i emocionant te molt anys .

 25. Uxue Avilés

  Salve!!

  No havia sentit mai a parlar d’aquesta pel·lícula, però amb el fragment que he vist he decidit a mirar-la.
  El que escriu el romà és “romanes eunt domus”, llavors el soldat posa “Romani domum ite”. Això significa “romans marxeu a casa”.

  Vale!!

 26. Ivan Zapico Fernández

  Salve!

  Aquesta pel·licula és molt bona. Havia escoltat a parlar d’aquesta pel·li però mai l’he vist, haver si algun dia em posso i la veig.

  Vale!

 27. Laura Luna

  I tant que paguen tard els erros de traducció! Només cal veure l’article de Santa Cecília i del còmput de temps (si no m’equivoco). El de Santa Ceília ens explica que celebrem el dia de la música el 22 de desembre per un error de traducció. Igual que contem els anys amb error, ja que Jesús va nèixer uns anys a.C. Per tant, realment, no estem al 2012, estem a uns quants anys més.
  Aquests errors de traducció, fan pensar molt, perquè qui li diu a un músic que no celebri Santa Cecília o qui li diu a tothom que ja no estem al 2012 que estem, potser, al 2016?

 28. Patrícia Ortiz

  Salve Lida!
  Ja l’havia vist el vídeo, ens el va passar la nostra professora de llatí de 4t.
  M’ha fet molta gràcia tornar-lo a veure, i tant si es paguen cars els errors de traducció! Que ens ho diguin als alumnes de llatí!!
  En quant a La vida de Brian, si no està a La cinta, jo m’encarrego de fer l’apunt.

 29. Sheila

  Salve!
  Aquest fragment de la película m’ha semblat bastant divertit com el soldat li ensenya a escriure bé en llatí a l’home: l’home escriu la frase “Romanes eunt domus”, que està mal escrita, i el soldat la corregeix i escriu “Romani ite domum”

 30. Marta Bautista

  Salve!!

  He vist el vídeo, m’ha semblat bastant interesant! El romà escriu a la paret “romanes eunt domus” i el soldat li corregeix, li posa: “Romani domum ite”, que vol dir “romans marxeu a casa”. És una altre manera d’aprendre el llatí.

 31. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  ¿Qué escribes ahí? -Roamnes eunt domus.
  ¿Cómo se dice romano en latí? ¡Vamos!- Romanus
  ¿Cómo se declina?- Arus
  ¿Vocativo plural de arus és?- Ari

  El soldat el corretgei i li escriu: Romani domum ite. Tot seguit el soldadt fa conjugar el verb i l’homa amb molta por li respòn.
  Finalment, el soldat li diu que ho copiï cent vegades i li diu:
  “Hi César,si no está escrito en el amanecer, te corto los pezones”.
  El dia següent, el pobre home, cansat i sense dormir, utilitza tot l’edifici per copiar cent vegades la correció del soldat.

  Està molt bé aquest tros de pel·lícula, ens ensenya com escribien els romans i lo estrictes que eren els soldats.

 32. Margalida Capellà Soler Post author

  Però, no acabeu de contestar la pregunta del Moodle: “per què Romam ha d’anar sense preposició”?

 33. Nora

  Salve!!

  Si que és veritat que aquesta pel·licula és bastant famosa, almenys jo n’he sentit ha parlar bastant d’ella però de fet mai la he vista, algun dia ho faré per curiositat.

  El romà escriu a la pared “romanes eunt domus” i el soldat li corregeix, li posa: “Romani domum ite”, que vol dir “romans marxeu a casa”

 34. martaverde8

  Salve!
  “Romam” va sense preposició ja que és una direcció, és cap a Roma, no cap a la Roma, un altre cas seria “insulam”, que seria cap a l’illa.

 35. Sheila

  Salve!
  Romam va sense preposició perquè és un complement directe, i en acusatiu, el CD no porta preposició.

 36. Elisa Moya

  Salve!
  No coneixia aquesta pel•lícula, mai havia escoltat parlar d’ella. M’ha semblat divertida aquesta escena, potser quan tingui temps, aprofito per veure la pel•lícula sencera i trobar potser més errors de traducció. Respecte a la pregunta que formules, penso el mateix que la Marta Verde, no porta preposició ja que és una direcció.

 37. Pingback: La vida de Brian, de Terry Jones | La cinta de Νίκη

 38. nais

  No coneixia aquesta pel•lícula, mai havia escoltat parlar d’ella. M’ha semblat divertida aquesta escena i crec que m’agradara així que quan tingui temps ja la mirare.
  El romà escriu a la pared “romanes eunt domus” i el soldat li corregeix, li posa: “Romani domum ite”, que vol dir “romans marxeu a casa”

 39. Mar Gómez

  Bonum diem!
  L’imperatiu es forma amb el tema de present, perquè no te perfet, atès que només es pot donar una ordre per tal que sigui complerta en el present o el futur.
  El complement circunstancial de lloc no s’escriu en nominatiu sinò en acusatiu (singular: -e, plural: -te)
  In proximum!

 40. Aaron Romero

  Bonum Diem
  Com es forma l’imperatiu en llatí?

  L’imperatiu es forma amb el tema de present, perque no te perfet, ates que nomes es pot donar una ordre per tal que sigui complerta en el present o en el futur

  Com va el complement circumstancial de lloc?

  No s’escriu en nomatiu sino en acusatiu. singular: -e
  plural: -te.
  Vale:)

 41. Alexia Álvarez Pàmies

  Salve magistra!

  Es una escena molt divertida, suposu que la resta del film serà igual,no coneixia aquesta pel·lícula, però m’ha despertat un interès fort per veurala. En la escena es representa un home escrivint a un mur de pared “romanes eunt domus”, que significa: romans marxeu a casa, però un soldat que volta per allà li diu que ho ha escrit malament, que la correcció seria “ romaní ite domum” Romani (en vocatiu) domum (en acusatiu) i ite (en Present d’Imperatiu Actiu).

  Com es forma l’imperatiu en llatí?

  L’imperatiu, es forma a la segona persona del plural afegint un “-te” al present, en tercera persona com es el cas, es forma afegint un “-ite”.

  Com va el complement circumstancial de lloc?

  S’escriu en acusatiu, el complement circumstancial del lloc

  Vale!!

 42. Boutaina Anza

  Salve!

  M’ha semblat molt interesant el vídeo ja que és un mètode molt entretingut per aprendre llatí. L’home romà escriu a la paret aquesta frase: Romanes erunt domus. No és correcte aquesta frase perquè no ha declinat bé l’imperatiu. El que volia escriure era: “ Romans, marxeu a casa” que finalment amb l’ajuda del soldat li corregeix i la correcció és aquesta li diu que s’escriu així: Romani ite domum.

  En els verbs regulars l’imperatiu a la segona persona del plural s’afegeix -te al tema de present i a la tercera conjugació s’afegeix el tema + ite.
  El complement circumstancial de lloc s’escriu en acusatiu .

  Vale…

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *