One Piece, un mar de mitologia

El passat 16 de gener, vaig exposar el meu treball de recerca, anomenat One Piece, un mar de mitologia, en el qual analitzo la presència de la mitologia en aquest anime. En el meu cas, vaig decidir seguir la proposta de la meva tutora i utilitzar el format bloc, ja que d’aquesta manera podia fer servir imatges i fragments de capítols; també vaig acabar de decidir-me gràcies a la possibilitat d’utilitzar enllaços per ampliar informació en alguns casos. Abans de començar a parlar-vos sobre el meu treball, us explicaré breument l’estructura del meu bloc.

Quan s’accedeix el bloc, el primer que es veu, dalt a l’esquerra, és el títol i subtítol del treball; a sota d’aquests es troba la imatge de capçalera, que consisteix en una composició de dues imatges que representen els dos àmbits del meu treball: la de la dreta és la representació del Cèrber en l’anime i a l’esquerra una estàtua de l’ésser mitològic. Sota la imatge hi ha el menú superior, amb les pàgines on presento els apartats que no constitueixen pròpiament el cos del meu treball, compost per una sèrie d’articles als quals es pot accedir des de l’índex.

Centrant-me en el treball en si, abans de començar-lo em vaig plantejar tres objectius a partir dels quals vaig establir les meves hipòtesis. El primer objectiu va ser analitzar quin àmbit de la mitologia s’utilitzava més en les referències, i com a hipòtesi vaig pensar que se centraven més en les divinitats olímpiques. Com a segon objectiu em vaig qüestionar de quina tipologia serien les referències, partint de la hipòtesi que es mantindrien les habilitats o capacitats de l’ésser mitològic en el de l’anime. Per últim, com a tercer objectiu, em vaig preguntar si l’adaptació en l’anime de la mitologia era fidel, i vaig pensar no ho seria del tot, tot i que sí que es mantindria algun aspecte, de tal manera que es notés la referència.

Un cop vaig tenir clars els meus objectius, vaig estructurar el treball en tres parts. El primer apartat consisteix en tot el bloc teòric, en el qual em centro a desenvolupar els dos grans conceptes del meu treball: d’una banda la mitologia i d’altra banda l’anime. El següent apartat consisteix en tota la part pràctica, conformada per un conjunt d’articles que en la seva majoria mostra l’anàlisi de les referències i les conclusions que n’he extret, que a la vegada responen als meus objectius. L’últim apartat consisteix en una pàgina on es mostren les conclusions finals del meu treball, i la confirmació o negació de les hipòtesis.

Per poder realitzar la part pràctica, vaig reduir la quantitat de referències i vaig establir un procediment a seguir a l’hora de l’anàlisi. Aquest procediment es divideix en dues parts: primer de tot em centro en la referència, de la qual explico el context i importància en la trama de l’anime, i faig la descripció del personatge afegint alguna informació complementària; i a continuació, identifico i descric el referent mitològic, recolzat o bé amb un text clàssic o bé esmentant diverses versions, i per finalitzar, comparo els dos elements descrits anteriorment i n’analitzo les similituds i diferències.

Un cop vaig acabar tot l’anàlisi i vaig respondre els objectius, em vaig centrar en les conclusions del meu treball on exposo la comprovació de les meves hipòtesis. De les tres hipòtesis esmentades anteriorment, la primera va ser refutada, ja que tot i que la majoria de les referències es manté en l’àmbit diví, se centra en les divinitats menors, més concretament en els monstres, relacionats amb l’àmbit heroic. La segona hipòtesi va ser confirmada, el que més es manté en la majoria de les referències són les capacitats i habilitats dels referents mitològics, siguin físiques o no. La tercera hipòtesi va ser mig refutada perquè en un principi pensava que es mantindrien menys aspectes del referent clàssic dels que es mantenen en realitat.

Exemple d’una de les referències, en aquest cas Pegas.

 • Entra al bloc, escull una de les referències i fes un resum del que s’hi explica.
 • Ja que el meu treball tracta sobre la pervivència de la mitologia clàssica en l’anime One Piece, has vist alguna producció televisiva, ja sigui sèrie o anime, de la qual es podria fer una anàlisi semblant?

12 thoughts on “One Piece, un mar de mitologia

 1. Maria Sorribes

  καλήνυκτα!

  Entra al bloc, escull una de les referències i fes un resum del que s’hi explica.
  He escollit la referència de les amàzones. Les amàzones eren un poble femení que descendia del déu Ares/Mart i de la nimfa Harmonia. La seva etimologia és ἀμαζών que significa les que no tenen pit. Era un poble que es governava a sí mateix sense cap home però necessitaven els homes com a criats. Les amàzones han estat retractades alscicles troià i peloponnesi.
  Les amàzones en el cicle troià apareixen a la “Ilíada” durant la Guerra de Troia, en el dol entre Aquil·les i Pentesilea, en el qual Aquil·les mata Pentesilea, la reina de les amàzones. En el cicle peloponnesi apareixen en un dels dotze treballs d’Hèracles per aconseguir el cinyell d’Hipòlita, reina de les amàzones. Quan es presenta davant d’ella, li demana el cinyell i la reina accepta donar-l’hi quan Heraamb l’aparença d’una amàzona, diu a la resta de les amàzones que han segrestat Hipòlita, pel que es dirigeixen cap a la nau armades. Hèracles, en veure-les, va creure que era una trampa pel que va matar Hipòlita i li va treure el cinyell i, desprès de lluitar amb la resta d’amàzones i va fugir.
  Ja que el meu treball tracta sobre la pervivència de la mitologia clàssica en l’anime One Piece, has vist alguna producció televisiva, ja sigui sèrie o anime, de la qual es podria fer una anàlisi semblant?
  No he vist cap exemple de pervivència mitològica clàssica en l’anime, que jo recordi ara, no estic molt endinsada en l’anime.
  Neus, em sembla que has fet un bon bloc del teu treball de recerca perquè expliques la mitologia grega d’una manera original i actual gràcies al món de l’anime.
  Χαίρετε !

  Reply
 2. Anna Ramírez

  Quin article tan interessant! M’ha semblat una idea molt original. M’ha agradat molt, ja que es veritat que, en moltes pel·lícules, series, animes, etc, es fa referència a la mitologia o alguns dels personatges estan inspirats en personatges mitològics com ara aquaman que està inspirat en Posidó. I, a l’haver-ho fet a través d’un bloc tot és més dinàmic i innovador.

  Reply
 3. Mònica

  Aquest bloc m’ha agradat molt perquè m’ha semblat molt original la idea de comparar l’anime amb la mitologia. A més, des del principi m’ha despertat molta curiositat saber quines referències podrien tenir les diferents històries d’anime amb la mitologia. He gaudit molt mentre llegia, em sembla un molt bon treball dels alumnes.

  Reply
 4. Dayanna Guarnizo

  Salve!
  Aquest article m’ha agradat molt ja que és super interesant i extens la idea en que compara l’anime amb la mitologia grega.
  -Entra al bloc, escull una de les referències i fes un resum del que s’hi explica.
  Amàzones:
  L’illa d’Amazon Lily és coneguda per ser la residència de la Tribu Kuja, conformada únicament per dones belles i fortes. Dins la mitologia grega les amàzones són un poble descendent d’Ares (Ἄρης), el déu de la guerra, i de la nimfa Harmonia (Άρμονία).
  -Ja que el meu treball tracta sobre la pervivència de la mitologia clàssica en l’anime One Piece, has vist alguna producció televisiva, ja sigui sèrie o anime, de la qual es podria fer una anàlisi semblant?
  No he vist cap producció televisiva ni ningún anime per poder fer un anàlisi semblant a aquest.

  Reply
 5. Judith Lópes i Laia Péres

  Ens ha cridat l’atenció la referència del Hipocamp.
  L’Hipocamp (Ἱπποκάμπος) és una criatura marina descrita com a cavall de mar amb cua de peix representat amb cap i potes davanteres de cavall i la resta del cos en forma de cua de peix.
  Estrabó, en el llibre Geografia, el considera un perill per als pescadors i el relaciona amb Posidó, ja que esmenta que Eratòstenes va veure una estàtua de la divinitat del mar amb un Hipocamp a la mà.

  No ens atreu gaire l’anime però ens hem fixat en que amb la serie de bola de drac també podriem fer un anàlisi semblant.

  Reply
 6. ARNAU LOPEZ I SERGI PEÑA

  Entra al bloc, escull una de les referències i fes un resum del que s’hi explica.
  El Pierre és un personatge animal que apareix durant la saga de l’Illa del cel, en l’arc de Skypiea. Se’l presenta des del principi com a company d’en Gan Fall, el cavaller del cel, que és el que el cavalca, tant per transportar-se com per lluitar.
  Pegas (Πήγασος) és comunament descrit com un cavall alat. Segons Hesíode va acabar servint a Zeus en l’Olimp amb la missió de transportar els seus llamps. Respecte la genealogia divina hi ha diverses versions, per una part Hesíode explica en la Teogonia que Pegas va néixer de Medusa en morir aquesta a mans de Teseu, i per altra part, Apol·lodor explica en la Biblioteca de Relats mitològics que és fill de Posidó i Medusa.

  Ja que el meu treball tracta sobre la pervivència de la mitologia clàssica en l’anime One Piece, has vist alguna producció televisiva, ja sigui sèrie o anime, de la qual es podria fer una anàlisi semblant?
  No, ni jo ni el meu company n´hem vist una serie semlant pero estarem al tanto per si veiem aalgun

  Reply
 7. Raul Rojano

  Entra al bloc, escull una de les referències i fes un resum del que s’hi explica.

  He agafat la referencia del Pegàs. El pegas era un antic un cavall amb ales que va ser la mascota de zeus i va tenir la missió de transportar els seus llamps. El seu arentesc am en pierre que es un ocell de la serie en el qual en una escena surt transformat en una esecie de cavall amb ales i els habitants el descriuen com un pegàs per la seva forma.

  Ja que el meu treball tracta sobre la pervivència de la mitologia clàssica en l’anime One Piece, has vist alguna producció televisiva, ja sigui sèrie o anime, de la qual es podria fer una anàlisi semblant?

  Sí, Moltrés es un pokemón el qual es molt semblant a l’ave fénix.

  Reply
 8. Damian Cornejo

  Este artículo me ha gustado mucho ya que es super interesante y extenso la idea en que compara el anime con la mitología griega

  Entra al bloc, escull una de les referències i fes un resum del que s’hi explica
  Los tritones: también llamados hombres-pez, es una de las diferentes razas que aparecen varias veces a lo largo de One Piece.En el ámbito mitológico, cuando hablamos de tritón nos podemos referir o bien al dios menor individual Tritón (Τριτών) o bien a las divinidades menores (Τρίτoνες) que acompañan Poseidón (Ποσειδῶν).

  Ja que el meu treball tracta sobre la pervivència de la mitologia clàssica en l’anime One Piece, has vist alguna producció televisiva, ja sigui sèrie o anime, de la qual es podria fer una anàlisi semblant?

  no,no e visto ningun programa de anime y ni nada que se parezca a este analisis

  Reply
 9. Marc Escolar i Daniela Soler

  Ens ha agradat molt aquest article de l’anime i la manera que connecta amb la mitologia grega.
  Hi ha una illa anomenada Amazon Lily (poble descendent d’Ares i de Harmonia) i només resideixen dones maques i fortes.
  Nosaltres hem vist molt poc anime però unes de les sèries que hem vist són: Doraemon i el Detectiu Conan.

  Reply
 10. Hèctor Fernàndez

  M’ha agradat molt la idea de ajuntar l’anime amb les pervivències clàssiques.
  Contestant les preguntes jo he fet el resum de la referència clàssica: amazones.
  Durant la saga de l’Arxipèlag de Sabaody la tripulació és separada i enviada a diverses parts del món.
  El protagonista va a parar a l’illa d’Amazon Lily. En aquesta illa està prohibida l’entrada a homes,
  conformada únicament per dones belles i fortes. Quan en Luffy s’infiltra en l’illa, al principi el confonen amb una noia, però quan s’adonen que és un home l’empresonen totes el comencen a perseguir i atacar amb la intenció de matar-lo. Finalment quan en Luffy les salva és acceptat a l’illa.
  Dins la mitologia grega les amàzones són un poble descendent d’Ares. Les amàzones es tallaven un pit perquè aquest no els destorbés a l’hora de lluitar, però en canvi,
  la Tribu Kuja no segueix aquest acte, sinó que mantenen ambdós pits.
  El nom de la tribu prové del grec ἀ-μαζών que significa “les que no tenen pit”, ja que els tallaven un pit perquè no els molestés a l’hora de fer servir la llança o l’arc, i l’altre se’l deixaven per poder alletar si es quedaven embarassades.
  En aquest cas la referència és força fidel. Ambdues tribus estan conformades per dones caracteritzades
  per ser grans i fortes guerreres.
  mentre que el poble grec acceptava homes que fessin de criats, les Kuja no acceptaven cap home a l’illa,
  a excepció d’en Luffy, posteriorment, ja que les salva.
  No he vist cap mena de programa relacionat amb aquest tema

  Reply
  1. Teresa Devesa i Monclús

   Alguns dels vostres comentaris estan bé i es nota que heu fet un cop d’ull al bloc, però és curios que alguns mites, com les Amazones us has vritat l’atenció a més d’un.
   Raul, ens hauràs d’esplicar qui és aquest personatge del Pokemon…
   En general, continueu donant-hi voltes, que la televisió està plena de referències clàssiques. I si en trobeu, ja sabeu on som.

   Reply
 11. Manuel Rodriguez

  este articulo me a parecido un poco extraño y interesante por el echo de que compara la mitología griega y el anime siendo que son cosas muy distintas
  Entra en el blog, elige una de las referencias y haz un resumen de lo que se explica
  eh elegido amazon . Explica que es una isla en donde no pueden entrara hombres solo mujeres y que luego de que lufy las salvara lo dejaron entrar a la isla y La isla de Amazon Lily es conocida por ser la residencia de la Tribu Kuja que solo esta conformada únicamente por mujeres bellas y fuertes y que al comienzo lufy estaba en la isla como una mujer y luego lo descubrieron lo aprisionaron

  Ya que mi trabajo trata sobre la pervivencia de la mitología clásica en el anime One Piece , has visto alguna producción televisiva, ya sea serie o anime, de la que se podría hacer un análisis similar?

  no no eh visto nunca un anime

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *