Milites, gladiatores et ornatrices nos visitant!

Dijous 21 de febrer del 2019 va venir a visitar-nos el grup de reconstrucció històrica Barcino oriens, per tant, ens vam organitzar per rebre’n els quatre integrants (l’Arnau, l’Ariadna, en Fernand i l’Antoni):

 • La Carla Marín i la Brenda Morilla van ser les presentadores del grup. Van arribar deu minuts abans de la gala per fer preguntes, parlar i informar-se sobre què feia cadascun dels integrants.
 • La Sonia Ballestero i la Paula Torres van ser les amfitriones. Van arribar deu minuts abans per guiar-los per l’institut.

Com ja sabeu, abans d’una presentació sempre hi ha una preparació, durant la qual aquests integrants organitzaven el que anaven a utilitzar per ensenyar-nos com feien els romans les coses. Mentre ells organitzaven tot això, darrera seu hi havia el grup de teatre assajant una coreografia.

Quan ja van arribar tots els alumnes, tant de Cultura clàssica com de Llatí, la Carla i la Brenda van començar a presentar la gala.

Després l’Arnau va fer una petita explicació sobre el que cadascun d’ells feia al grup, sobre com es va formar, com es van assabentar que existia i com s’hi van introduir.

Seguidament, el Fernand, que anava vestit de soldat romà, ens va parlar sobre com es vestien els membres de l’exèrcit, ens va dir que l’armadura no pesava tant com semblava i que de cap manera el seu abillament no era una disfressa.

A continuació, l’Antoni va explicar-nos una mica com anava el tema dels gladiadors.

Acabada l’explicació, ens van deixar aixecar i triar a quina de les tres taules que hi havia volíem anar, per saber els objectes que hi havia, per a què servien i com s’utilizaven.

A la taula de l’Ariadna hi havia productes de bellesa personal. Dues de les coses que més va destacar va ser que les romanes es depilaven amb nous calentes tot el cos i es feien l’entrecella posant-se formigues seques i altres tipus d’insectes.

A la taula del Fernand tres persones o quatre es van posar l’armadura romana per veure com se sentien els romans amb tot aquest pes.

I a la taula de l’Antoni una de les alumnes es va posar un casc de gladiador i l’Antoni ens va explicar els diferents tipus de escuts per cobrir-se quan estan en plena lluita.

En definitiva, va ser una jornada interessant i plena de sorpreses que ens va permetre fer un viatge pel temps, ni que fos per una hora.

Text: Carla Marín i Paula Torres

Fotografies: Óscar Rodríguez i Arnau Saumell

13 thoughts on “Milites, gladiatores et ornatrices nos visitant!

 1. Yenny

  Em va agradar molt llegir-lo per què he après coses, com per exemple com es depilaven abans els romans i què les armadures no pesen tants com ho aparenten.
  Els alumnes han fet un molt bon treball ho han explicat prou bé.

  Reply
 2. Sara

  M’ha semblat interesant llegir-ho ja que he après coses que no sabia com per exemple quins són els productes de bellesa que utilitzaven les romanes. Crec que esta força ben explicat i les imatges ajuden molt per poder entendre les explicacions. En conclusió és un bon bloc que val la pena llegir.

  Reply
 3. Pol Gómez

  Salvete omnes!
  Aquest bloc m’ ha semblat molt interessant, i he aprés coses com la depilació que utilitzaven, que era amb cera, i els diferents productes de bellesa que utilitzaven per mantenir-se.

  Reply
 4. Dami Cornejo

  m`ha agradat molt i m’ha semblat interesant la part de els noms en una altre llengua,tambè me a agradat com els nens s’ho pasaban molt bé y es divertien molt amb la gent de 4rt y els profes de un’altre institut.

  Reply
 5. Marcos Garriga

  Salve!
  Aquest post m’ha semblat molt interesant ja què en ell explica una mica per sobre com vivíen abans, els trucs i remeis que feien servir per estar arreglats i conservar-se bé, els materials que feien servir per coses productives, etc.
  He après coses que no hi havia pensat mai que fossin així.

  Reply
 6. Dayanna Guarnizo

  Salve!
  Aquest article m’ha semblat molt interessant ja que els de Barcino oriens expliquen moltes de les coses que feien els romans. Parlan sobre com es vestien els membres de l’exèrcit, també com anava el tema dels gladiadors i sobre els productes de bellesa personal (les romanes es depilaven amb nous calentes i es feien l’entrecella posant-se formigues seques i altres tipus d’insectes).
  En comparació amb l’any passat, aquí s’expliquen més coses sobre el que els romans feien.

  Reply
 7. Marc Escolar i Daniela Soler

  Nosaltres no vam veure aquesta presentació però ens ha semblat molt bona idea per aprendre coses noves i com a entreteniment. Ens sembla genial que poguessin vindre altres anys i fessin algun ball romà.
  El que més ens ha sorprès és la depilació de celles amb formigues i altres insectes.
  Ens sembla molt bon treball.

  Reply
 8. Hèctor Fernàndez

  M’ha agradat molt perquè és un tema molt interessant amb molt de treball per darrere que no es veu, però està i s’ha de valorar. També he vist que s’ho pasaven molt bé i he après un món de coses que abans no sabia i que no m’havia mai plantejat, com per exemple que productes de bellesa personal utilitzarien i coses d’aquests estil. també m’ha sorprès molt la manera que tenien ells en fer la depil·lació de l’entrecella que ho feien amb formigues seques i altres insectes.

  Reply
 9. Sergi Peña

  No vaig assistir pero hem sembla molt interessant la explicació que van donar els companys del grup de RH perque es un treball molt curios de experimentar i es nota que hi ha una gran feina darrere de tot això trobo que va ser divertit.Tambè hem descobert el tipus d’armadura dels romans a diferència de l’altre any en aquesta exposició es pot veure com s’explica una mica més que l’any passat sobre els romans

  Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *