Quin origen tenen els símbols que representen els dos sexes?

En biologia es sol utilitzar uns símbols que representen el sexe femení i el sexe masculí.

El sexe femení ve representat per un cercle amb una creu unida a sota, mentre que el masculí és un cercle del que surt una petita fletxa que apunta a nord-est.

Quin significat tenen aquests dos símbols? Per què aquests?

L’explicació ens fa remuntar fins a la simbologia dels antics déus grecs i romans. Cada déu era representat amb un símbol semblant a aquests; sovint un cercle i un element que el caracteritzava .

Així, com a símbol femení s’ha escollit el símbol amb el que els romans representaven a Venus ( Afrodita per als grecs), la deessa romana de l’amor i la bellesa, el símbol de la feminitat i la fertilitat. Aquest símbol s’anomena “el mirall de Venus”, perquè té forma d’espill de mà.

El símbol masculí és el de Mart (Ares en l’Antiga Grècia), el déu de la guerra per al romans i representant de la virilitat , la força i la masculinitat. Aquest símbol és conegut com “llança de Mart” o “fletxa d’Ares”. Per alguns entesos, la fletxa és un símbol clarament fàl·lic (fa referència al penis).

És interessant recordar que també l’astrologia clàssica utilitzava aquests símbols per representar els planetes Venus i Mart.

I casualment, el símbol que la biologia ha atorgat a l’hermafroditisme (individu amb els dos sexes) és coincident amb el de Mercuri (déu romà del comerç).

En la mitologia grega, Hermes (la versió grega del déu romà Mercuri) i Afrodita (la deessa de l’amor) van tenir un fill al que van anomenar Hermafrodita. La criatura posseïa els òrgans sexuals masculins i femenins i per descomptat d’aquí deriva el vocable que denota aquesta característica en algunes espècies.

Alguns moviments socials, com ara el feminisme o altres relacionats amb identitats i orientacions sexuals (grups d’homosexuals, bisexuals, etc…) també han escollit aquests símbols per a que els representen i per reforçar la seva unitat com a grup.

Ah! ja posats… un altre apunt al respecte: actualment no s’empra el terme hermafrodita quan fa referència a l’espècie humana. Per referir-nos als humans que posseeixen característiques dels dos sexes i no es pot determinar que pertanyin al sexe femení o masculí és preferible utilitzar el terme intersexual.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *