Què és la vida? (…segons els científics)

La diferència entre els éssers vius i la matèria inerta no està en la seva composició. Els àtoms del cos humà o dels organismes unicel·lulars són els mateixos que componen els planetes, les roques i les estrelles.

Llavors, què és el que distingeix a la vida? El fet que pugui reproduir-se? La seva capacitat de transmetre informació? Una manera d’ordenar el caos? La seva habilitat per a diferenciar-se de l’entorn? Un cert grau de consciència? La seva excepcionalitat?

La veritat és que no hi ha consens sobre què és la vida, com definir-la. No existeix una definició que descrigui tots els aspectes essencials de la vida amb la qual tots estiguin d’acord. Fins i tot existeixen casos polèmics, com el dels virus, en el qual alguns microbiòlegs els consideren com éssers vius i uns altres no.

En l’esforç per entendre la vida, alguns científics creuen que el més oportú és renunciar a intentar definir-la. No obstant això, tots parlen d’ella. A continuació, diversos científics donen la seva visió sobre aquest misteri.

QUÈ ÉS LA VIDA? (… SEGONS ELS CIENTÍFICS)

“La vida és una equivocació, i no deuria de ser-hi. D’acord amb les equacions químiques naturals mai hauria d’existir, i el motiu pel qual no hauria d’existir és perquè és molt complexa.

La vida és una manera de prendre l’energia i de realitzar una estructura feta de productes químics que la diferencien del que simplement està assentat a la roca.” Ken Nealson (Com són els extraterrestres?).

“L’essència de la vida és la possibilitat de trobar llocs i defectes on els àtoms es puguin agrupar per  formar noves estructures.” Nicolás García (Les noves perspectives de la vida).

La vida ha de ser una conseqüència de l’evolució de l’univers. […] És la pròpia tendència evolutiva de l’univers la que fa que sistemes vius es vagin generant i auto-organitzant.” Juan Pérez Mercader (La vida en altres universos).

“La vida és alguna cosa que absorbeix energia i la converteix en estructura, en ordre, en organització.” John Gribbin  (Déu no juga als daus).

“La clau és que la vida en l’univers o bé és un fet que es dóna únicament en la terra o es que es troba a tot arreu.” John Gribbin (Amidant l’univers).

“El més important és que la cèl·lula viva no és una matèria màgica sinó un superordinador. Es tracta d’un sistema de processament i reproducció d’informació tan avançat que els nostres ordinadors resulten patètics en comparació. La naturalesa ha produït una màquina de processament d’informació inigualable: la cèl·lula viva.” Paul Davies (Vida extraterrestre).

“El coneixement és més important per a la vida que la capacitat de reproducció. En el cas de la vida biològica, la multiplicació és molt important perquè és l’única forma que el coneixement pugui seguir existint, però podem imaginar un organisme que no es multipliqui.” David Deutch (Els altres universos).

“Realment som un brou de gens, que estan en la població, i cadascun de nosaltres és només un contenidor temporal d’aquests gens. En el marc històric l’individu no és important, els gens són els que continuen.” David Bainbridge (Viure en l’úter de la mare).

“La vida és un sistema. Un mitocondri o una cèl·lula, per si sola, no està viva. Però el sistema té propietats que anomenem vida. Aquest és el principi de la bicicleta. L’esperit de la bicicleta està en el seu sistema, no en una llanda, o en el manillar.” Rodolfo Llinás (Programats com robots).

“La vida no és sols que una pseudoactivitat que essencialment permet a un petit organisme que es comuniqui amb el seu entorn. Aquestes connexions són productes químics i a l’activitat orquestrada d’aquestes reaccions químiques és al que cridem vida.” Albert Laszlo Barabasi (Complexitat, xarxes i autoorganització).

Lynn Margulis

“Què és la vida? És una pregunta que s’ha de contestar en paraules i com la vida és una mica més allà de qualsevol paraula, és difícil contestar.”

“La vida és matèria que ve de les estrelles i supernoves i és flux d’energia.”

“La gent es pregunta quan entra la vida en un bebè, però la veritat és que no ha sortit mai, és a dir, la vida és contínua, un fenomen que mai ha parat des del moment que ha començat.” Lynn Margulis, (Què és la vida?)

“La vida és un gran parany lingüístic: s’utilitza com si fos un nom, però seria més adequat considerar-la com un verb.” Lynn Margulis (Darwin era lamarckista).

“La diferència entre allò viu i el que no és viu és la auto-replicació. Els éssers vius poden autorreplicar-se i evolucionar.” Stanley Miller (Així va començar la vida, així va començar tot).

“En alguns dels nostres llibres sobre les matemàtiques, sobre la manera com funciona el món, el gran model que no comprenem és la vida. Què és la vida? No crec que s’arribi a l’essència de la vida dient simplement, està feta de ADN, està feta d’aquestes molècules que s’agrupen d’aquesta manera. Aquesta és una forma de vida, i és l’única que realment hem observat. Però crec que la vida és un concepte més abstracte, més general.” Ian Stewart, en (Para què serveixen les matemàtiques?).

“Informació, informació que ha estat preservada per la selecció natural. Això és el que la vida és en general…” Frank. J. Tipler (La física de la immortalitat).

“Una vegada que apareix la vida en el planeta, aquest ja no evoluciona com els altres. La vida es fa càrrec de tot i controla l’evolució.” James Lovelock (La senectut del planeta).

Richard Dawkins

“Tota la vida és un conjunt de màquines meravelloses, cada ésser viu és una màquina capaç de gestionar la seva ADN, i cada animal ho fa de manera diferent. Alguns viuen en els arbres, altres en el mar, altres baix terra, uns altres volen, uns altres caven, però en essència, tots estan fent el mateix: treballen per a sobreviure i, per tant, per a transmetre al futur les instruccions que els permeten existir.” Richard Dawkins (Viatge pel cos humà).

“Aquesta és l’essència de la vida: la capacitat de reproduir-se. Quan vam mirar un paisatge, i veiem aquest meravellós paisatge cobert d’herba, amb arbres i flors, i veiem les roques sota, ens pot semblar que el que és permanent és la roca, i el perible és l’arbre; però això és un error: perquè el temps desgastarà la roca, però no destruirà la vida.” William Haseltine (Proteïnes: els robots de la vida).

“Som part d’un continu i les diferències entre nosaltres i entre la resta dels éssers vius són nímies comparades amb el que compartim.” […] “En realitat, la diferència entre un ésser viu i un ésser no viu no està en els materials, sinó en com s’organitzen aquests materials. El ferro de la nostra hemoglobina es va formar en una estrella fa milers de milions d’anys i ara duu oxigen a les nostres cèl·lules. I aquests components seguiran aquí quan nosaltres no estiguem. Som, d’alguna manera, un dipòsit transitori d’aquests àtoms i d’aquestes molècules.” Juan Valcárcel, entrevista en La Vanguàrdia del 10/09/2005.

Font d’inspiració: de l’Original, en castellà, extret de la xarxa (2010)

2 thoughts on “Què és la vida? (…segons els científics)

  1. Conchi

    Gràcies Miriam,
    també treballo a l’ensenyament i m’encanta com enfoques el teu blog i tots els recursos que, tan generosament, comparteixes.

    Per mi ets una referent!! Merci per la feina BEN FETA.

    Reply

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *