Marie Curie (1867-1934)

Cièntifica francesa d’origen polonés que va passar a la història per descobrir la radioactivitat, i per haver obtingut dos premis Nobel, sent la primera a rebre aquest important guardó en dos camps distints.
A més, es va convertir en la primera dona a ensenyar en la prestigiosa universitat francesa de la Sorbonne de París.

Tots els amants de la ciència haurien de llegir-se alguna de les seves biografies: una vida dedicada a la investigació. Aquí en pots trobar una.
Marie Curie (1867-1934)
Neix a Varsòvia, Polònia, ocupada en aquell temps per la Rússia tsarista, amb el nom de Maria Skodowska, el 7 de novembre del 1867 . Filla d’un matrimoni culte, el pare era professor de matemàtiques i física i la mare de música. Malgrat tenir feina, mancaven de recursos.

La seva mare va morir quan ella tenia 11 anys, de tuberculosi i no va poder donar tot l’afecte als seus fills perquè podia contagiar-los per contacte.

María mostra la seva afició per la lectura a l’edat de quatre anys, llegint ja perfectament. Més endavant s’interessaria per la física i es gradua amb 15 anys. ?A Polònia no se’ls permetia acudir a la universitat a les dones, però existien classes clandestines que feien antics universitaris, que tenien el nom d’universitat volant.

La seva germana més gran, Bronia, va marxar a París per estudiar i obtenir un títol oficial, i va preparar el terreny per a María. Bronia es casa amb un francès que compta amb recursos i flama la seva germana, que es va traslladar a París el 1891 i va estudiar química i física en la Sorbona.

El 1893 aconsegueix la llicenciatura de física, aconseguint el primer lloc de la seva promoció i el 1894 també es llicencia en matemàtiques com la segona de la seva promoció.

El 1894 també coneix el que seria el seu marit Pierre Curie, que era professor de física.

Els dos comencen a treballar junts en els laboratoris i a l’any següent Pierre es declara a Marie, casant-se el 26 de juliol, en un casament senzill en el qual els van donar alguna cosa de diners. Amb aquests diners es van comprar dues bicicletes i es van passar tot l’estiu viatjant per França amb elles, allotjant-se en fondes i menjant poc.

El seu matrimoni va durar onze anys, fins a la tràgica mort de Pierre. Aquell any es van descobrir els raigs X i el 1896 es descobreix la radioactivitat natural.

Marie és animada per Pierre perquè faci la seva tesi doctoral sobre aquest últim descobriment. El 1897 té la seva primera filla, Irène (juntament amb la qual obtindrà un Nobel
Estudi de la radioactivitat:

Marie i Pierre van estudiar els materials radioactius, en particular l’urani en forma de pechblenda, que tenia la curiosa propietat de ser més radioactiva que l’Urani que s’extreia d’ella. L’explicació lògica va ser suposar que la pechblenda contenia traces d’algun element molt més radioactiu que l’urani. També descobreixen que el tori podia produir radioactivitat. ?

Després de diversos anys de treball constant, a través de la concentració de diverses classes de pechblenda, van aïllar dos nous elements químics. El primer, el 1898, va ser anomenat com a poloni amb referència al seu país natiu, i l’altre, radi a causa de la seva intensa radioactivitat. Sempre van treballar en aquests anys en un cobert i Pierre era l’encarregat de subministrar tots els medis i artefactes perquè Marie treballés. Pierre tenia temporades de gran fatiga que fins i tot l’obligava a reposar en llit, a més que els dos sofreixen cremades i nafres produïdes pels seus perillosos treballs. ?

Poc després Marie va obtenir un gram de clorur de ràdio, el que va aconseguir en haver de manipular fins vuit tones de pechblenda. El 1902 presenten el resultat i els conviden a tots els llocs, a tots els sopars i reunions, el que els porta a la fama. Els científics els enviaven cartes i els nord-americans els demanaven que donessin a conèixer tots els seus descobriments. Tant Pierre com Marie accepten i presten totes les seves investigacions sense voler lucrar-se d’això mitjançant patents, un fet que és aplaudit per tot el món.
Etapa final de la seva vida:

?Durant la Primera Guerra Mundial Curie va proposar l’ús de la radiografia mòbil per al tractament de soldats ferits. El cotxe portava el nom de Petit Curie. La seva filla Irène comença a ajudar-la amb 18 anys. El gram de radi el dóna a la investigació científica, després li’n donarien un altre que també donaria a l’Institut del Radi de Varsòvia. El 1921 va visitar els Estats Units, on va ser rebuda triomfalment. El motiu del viatge era recaptar fons per a la investigació.

En els seus últims anys va ser assetjada per molts físics i productors de cosmètics, que van usar material radioactiu sense precaucions.

Curie va morir a prop de Salanches, França, el 1934 per leucèmia, deguda segurament a l’exposició massiva a la radiació durant el seu treball. La seva filla gran, Irène Joliot-Curie, també va obtenir el Premi Nobel de Química, el 1935, pel seu descobriment de la radioactivitat artificial, a l’any següent de la seva mort. El 1995 les seves restes van ser traslladades al Panteó a París, convertint-se així en la primera dona en ser enterrada en ell. Durant un període d’hiperinflació en els anys 1990, la seva efígie estava impresa als bitllets de 20.000 zloty a la seva Polònia natal.

Existeix una pel·lícula biogràfica sobre ella i una biografia escrita per la seva filla Eva Curie el 1937, que ha estat traduïda a diversos idiomes i en espanyol està publicada dins de la col·lecció Austral.

Marie Curie a la Wikipedia i més extensa, però en castellà

Madamme Curie, una vida para imitar

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *