Què és l’energia nuclear?

L’energia nuclear és aquella que s’obté a partir de les reaccions que es donen en els nuclis d’alguns àtoms. Aquestes reaccions poden ser de dos tipus: fissió nuclear i fusió nuclear.

* Anomenem fissió nuclear a la divisió del nucli d’un àtom. El nucli es converteix en diversos fragments amb una massa gairebé igual a la meitat de la massa original més dos o tres neutrons.

La suma de les masses d’aquests fragments és menor que la massa original. Aquesta ‘manca’ de masses (al voltant del 0,1 per cent de la massa original) s’ha convertit en energia segons l’equació d’Einstein (E = mc2)

La fissió nuclear pot ocórrer quan un nucli d’un àtom pesat captura un neutró, o pot passar espontàniament.

*La fusió nuclear és una reacció nuclear en la qual dos nuclis d’àtoms lleugers, en general l’hidrogen i els seus isòtops (deuteri i triti), s’uneixen per formar un altre nucli més pesat, alliberant una gran quantitat d’energia.

De fet, l’energia solar és un exemple d’energia nuclear de fusió ja que té el seu origen en la fusió nuclear de nuclis d’hidrogen, generant-se heli i alliberant una gran quantitat d’energia que arriba a la Terra en forma de radiació electromagnètica.

Més informació:

La energia nuclear

Infografia sobre l’energia nuclear i com funciona una central nuclear, de la revista Eroski Consumer

Nuclear ¿si o no? un reportatge de El Mundo

– Pots veure el vídeo emès pel programa Quèquicom que tenim guardat a la secció La Videoteca del NaturalsOM

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *