La veritat és que la conducta homosexual (comportament sexual entre individus del mateix sexe) s’ha observat en més de 1500 espècies del món animal: orques, morses, girafes, cignes, flamencs, lleons, així com moltes espècies de simis, entre d’altres, presenten activitats homosexuals emmarcades dins de comportaments totalment normals.
També és cert que la comunitat de científics ha “ignorat” aquestes observacions, molts cops per no trobar una explicació que vingués a substituir la clàssica i acceptada idea de què les relacions sexuals tenen una única finalitat i aquesta és perpetuar l’espècie.
Inclús alguns estudis persisteixen a negar aquest fet. Així, diversos biòlegs que van estudiar la sexualitat de les girafes africanes anotaven en les seves llibretes “interès sexual” si un mascle olorava una femella i qualificaven de “lluita ritual“, quan el mascle ejaculava sobre un altre, després d’una penetració anal, explica el zoòleg noruec Petter Boeckman.
La visió científica no està lliure de prejudicis.
Una exposició fotogràfica titulada ¿ En Contra de la Natura? exposada des del gener fins a l’agost de 2007 al Museu d’Història Natural d’Oslo mostrava les tendències homosexuals d’insectes, gossos i gats, lloros i fins i tot pops, entre 1.500 espècies animals.
La mostra és la primera que examinava en profunditat el tema de l’homosexualitat en el regne animal, a pesar de ser un fenomen conegut des de l’antiguitat. “Està basada en una sèrie d’articles científics i observacions que mostren que animals del mateix sexe copulen entre si”, comentava l’organitzador de l’exposició en la presentació de la mostra, el biòleg noruec Geir Einar Ellefsen Soeli.
L’homosexualitat en animals està més estesa del que es creu, encara que és diferent de la de l’ésser humà, afirmen els científics. “En l’home és un estat emocional”, apuntava Soeli, afegint que, “sostenir que un individu és homosexual requereix un seguiment continuat. Estudiar-lo des que neix fins que mor, això dificulta la tasca científica”.
La majòria d’aquestes espècies animals són bisexuals encara que alguns individus mostren comportaments exclusivament homosexuals. L’índex d’homosexualitat en el regne animal varia des d’un 2% a un 15%. L’espècie en què és més accentuada és en la cacatua rosa: un 44% d’exemplars mantenen relacions amb altres del seu mateix sexe.
Les causes de l’homosexualitat en la fauna salvatge són un misteri. Una teoria apunta que els animals mantenen relacions sexuals amb els que tenen més a prop. Una altra hipòtesi indica que contribueix a enfortir els llaços socials.
Així s’ha observat nombrosos casos entre flamencs i cignes en els que la parella mascle-femella és esporàdica i un dels dos (el mascle o la femella) és substituït per un individu del mateix sexe. Molts cops és la parella de mascles qui acaba criant la descendència.
També s’han registrat casos d’homosexualitat en animals que viuen en una complexa jerarquia, com els lleons o els llops.
Molts animals viuen en un complex sistema social en el que els individus busquen ajuda i protecció. El sexe és una manera important d’aliar-se, també en individus del mateix sexe. Els borrecs cimarrons de Canadà mascles que copulen entre si són acceptats abans i tenen majors possibilitats d’escalar en la jerarquia que els que limiten les seves relacions al sexe oposat.
Una altra espècie on s’han observat comportament homosexual habitual és en del bonobos. Aquests primats presenten un comportament sexual que fa replantejar tots els cànons establerts fins ara sobre la finalitat de les conductes sexuals.
Si vols conèixer més pots clicar sobre els següents enllaços:
* Wikipedia. Homosexualidad en animales.
* Article de El Mundo.
I si vols, també pots vore aquest documental, on s’explica el comportament bisexual i homosexual d’algunes espècies, entre d’elles els bonobos.
[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/8VSDVRuPydk" width="425" height="350" wmode="transparent" /]
Fonts:
http://news.nationalgeographic.com/news/2004/07/0722_040722_gayanimal.html
http://www.cambridge.org/catalogue/catalogue.asp?isbn=9780521864466&ss=exc
http://www.creces.cl/new/index.asp?tc=1&nc=5&tit=&art=542&pr=
pot ser que els aniamls sigin mes llestos que nosaltres?. Pot ser nia com els dufins que per matar a un turo amb la seva aleta li pica 10,11 vegades a les branquies.