Eclipsi solar del divendres 20 de març del 2015
Des del pati de l’institut, tot l’alumnat des de 2n d’ESO fins a 2n de Batxillerat (1r d’ESO estava de sortida al CosmoCaixa) hem esperat pacientment a què els núvols escampessin i deixessin veure l’eclipsi. Ha costat però ho hem aconseguit, tot i la poca complicitat meteorològica hem pogut gaudir en alguns instants d’aquest espectacle astronòmic.
Ha estat una experiència visual i emocionalment extraordinària.
L’eclipsi ha començat a les 9.11h i ha acabat a les 11.28, tenint el màxim d’enfosquiment a les 10.17h. En el seu màxim, la Lluna ha cobert un 63% de la superfície del Sol.
Els propers eclipsis visibles des d’Europa no seran fins al 2021, 2022 i 2025 però, en aquests casos, la Lluna no taparà més del 5% del disc solar en cada cas. Per poder veure un eclipsi total haurem d’esperar fins al 12 d’agost de 2026. No ens podíem perdre aquesta ocasió.
Al centre havíem decidit que avançaríem l’horari del pati, d’aquesta manera tot l’alumnat estaríem fora de les aules de 10 a 10.30h per poder coincidir amb el màxim d’ocultació.
El departament de ciències hem preparat 30 vidres de soldar del núm. 12-14 (d’aquells que són tan foscos que no sembla que es pugui veure res) per poder visualitzar-lo directament sense posar en perill la salut dels nostres ulls.
També hem fet uns muntatges amb prismàtics perquè la imatge generada de l’eclipsi es projectes sobre una cartolina. Quan els núvols ens han deixat hem admirat la imatge perfecta de l’eclipsi: