Enllaçant Hipsípila amb el cicle argonàutic i amb el tebà

Hipsípila. Teatre Joventut Hospitalet de Llobregat març de 2014. Fotografia d’Elisa Moya

Hipsípila. Teatre Joventut Hospitalet de Llobregat març de 2014. Fotografia d’Elisa Moya

Hipsípila és filla de Toant, rei de Lemnos; però sobretot és coneguda perquè Jàson va fer escalar a Lemnos durant la recerca del velló d’or camí de la Còlquida.

A Grec 2, hem llegit Hipsípila d’Eurípides i hem anat a veure-la al teatre Joventut de l’Hospitalet; el curs passat, vàrem llegir l’obra Les Argonàutiques d’Apol·loni de Rodes en l’adaptació de la Biblioteca Teide El viatge dels argonautes i ho hem repassat amb el cicle argonàutic. Hem treballat a fons el tema del teatre grec així com els cicles mítics al voltant del casal de Tebes; per tant, ara és hora de fer un redactat d’unes 150-200 paraules en què relacioneu Hipsípila amb la història del velló d’or del cicle argonàutic i amb les lluites fraticides del cicle tebà.

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Adaptació literària, General, Gènere dramàtic, Mitologia, Personatges, Sortides, Tragèdia i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

7 respostes a Enllaçant Hipsípila amb el cicle argonàutic i amb el tebà

 1. Retroenllaç: Enllaçant Hipsípila amb el cicle ...

 2. Víctor Sánchez diu:

  Hipsípil·la reina de Lemnos, tindrà una relació molt especial amb Jasón i els argonautes en la seva recerca del Velló d’Or i amb el cicle tebà.

  Primerament, Hipsípil·la manté una relació amb Jàson a causa de l’arribada del seu exèrcit a Lemnos en la recerca del Velló d’Or. Hipsípil·la i Jàson tindran dos fills besons, Euneu i Nebròfon. Jasón i el seu exèrcit seguiran la seva ruta cap a la Còlquida, on hi ha el seu objectiu.

  Poc temps després, es descobreix que Hipsípil·la ha pecat al no haver matat el seu pare tal com havien fet les altres dones de Lemnos per mantenir relacions amb les esclaves a causa d’una maledicció per part d’Afrodita. Hipsípil·la fugirà, serà capturada per pirates i aquests la vendran a Licurg, rei de Nemea. A nemea, Hipsípil·la haurà de cuidar d’Ofeltes, fill del rei de la regió.
  Hipsípil·la rebrà la visita dels argius en el seu camí cap a tebes per lluitar contra l’exèrcit d’aquesta ciutat grega, d’aquí la relació entre Hipsípil·la i el cicle tebà.
  La dona guiarà als argius fins a una font per poder recollir aigua .
  Durant l’excursió a la font, Hipsípil·la es despistarà i deixarà de vigilar a Ofeltes. El nen serà atacat per una serp que l’acabarà matant. Licurg voldrà venjar-se de la dona però Adrast, cap dels argius la protegirà.

  La història acabarà amb un retrobament, perquè Hipsípil·la es trobarà després de molts anys amb els seus dos fills bessons, que quan eren petits van marxar amb Jàson.

 3. Nora Domingo diu:

  Xaipe!

  Hisípila està relacionada amb el cicle argonàutic ja que després de la matança d’homes, Jàson i els argonautes van parar a Lemnos en el seu camí cap a Còlquida. Els argonautes van romandre a Lemnos diversos mesos i, en aquest temps, van mantenir relacions amb les dones de l’illa, Jàson concretament amb Hipsípila, qui es va quedar embarassada i Jàson li va jurar fidelitat eterna.
  Més tard porta a uns arguis a una font aquest passen per Nèmea ja que van a lluitar contra tebes. I per útlim qui salva de mort a Hipsípila és Amfiarau, que formava part d l’expedició contra Tebes.

 4. xeniaserra diu:

  Xaipe!!
  Hipsípila, la reina de Lemnos, està relacionada amb la història del velló d’or del cicle argonàutic ja que durant el recorregut que va tindre que seguir Jasó per arribar al velló d’or, va passar per l’illa de Lemnos juntament amb els argonautes. Una vegada allà, els argonautes es van unir amorosament amb les dones de Lemnos i Hipsípila, es va enamorar de Jasó, amb qui va tindre dos fills: Euneu i Toant. Però quan els argonautes van tindre que retornar al viatge en busca del velló, Jasó es va emportar els seus fills i ja no els va tornar a veure.
  Quan Hipsípila va fugir de Lemnos a causa de que les dones de l’illa van descobrir que ella no va matar el seu pare, va anar a parar a Nemea, on el rei la va acollir, posant-la com a cuidadora del seu fill Ofestes.
  La relació que té Hipsípila amb el cicle Tebà és que quan els argius van marxar contra Tebes, van passar per Nemea trobant-se amb Hipsípila, qui els va acompanyar a una font per a que beguessin aigua, però al despistar-se un moment, Ofestes, el fill del rei de Tebes, va morir a causa de que una serp el va atacar i com a venjança el rei va decidir matar a Hipsípila però el líder dels argius, Adrast, la va protegir, a més a més de que en aquella expedició es trobaven els dos fills d’Hipsípila, cosa que va fer que es poguessin tornar a trobar.

 5. irina diu:

  Xaipete!

  Hipsípila està relacionada amb el cicle argonàtic ja que, després de la matança d’homes que van fer les dones de l’illa de Lemnos (a causa de que els seus homes les havien rebutjat i les havien enganyat amb les dones de Tràcia), els Argonàtes van arribar a l’illa de Lemnos. Allà, van tenir fills amb elles, Hipsípila va tenir amb Jasó Euneu i Toant. Els Argonàutes van a la recerca del Velló d’or i de camí es troben aquesta illa. Després de tenir fills amb elles els Argonàtes s’en van i continuen el seu camí.

  Un altre relació que trobem és amb el cicle Tebà. Durant aquesta matança d’homes, Hipsípila no mata el seu pare sinó que l’amaga. Quan les Lèmnies se n’adonen la volen matar, però ella aconsegueix fugir de l’illa. És capturada jutnament amb els seus fills per uns pirates, que els venen al rei Licurg. Els seus fills els separen d’ella. Ella és destinada a cuidar el fill de Licurg, Orestes. Quan els Argius arriben a Nemea, lloc on es troba Hipsípila i li demanen que els porti a una font per fer un ritual. Ells van de camí a Tebes a lluitar contra Etèocles, que va fer fora el seu germà Polínices, qui li ha declarat la guerra i ha acudit als argius perquè l’ajudin.

  Quan Hipsípila els porta a la font, amb un descuit perd el nen de vista i una serp el mata. Licurg i la seva esposa Eurídice volien matar a Hipsípila però gràcies a la intervenció d’Adrast, el cap dels argius, no la maten.

 6. Andrea diu:

  Xaipe!

  Trobem una relaciómamb el mite d’Hipsípila de Lemnos, el cicle Argonàtic i el cicle tebà.

  En primer lloc, Hipsípila està relacionada amb el cicle argonàtic ja que els Argonàutes quan anaven a la recerca del Velló d’Or es van topar amb l’illa de Lemnos. En aquella illa, les dones havien patit una maledicció per part d’Afrodita, ja que no li rendien culte, de fer pudor, això va fer que els seus homes les rebutjessin i els hi siguessin infidels amb les dones de Tràcia. Elles enfadades van matar a tots els homes, però Hipsípila d’amagat va amagar el seu pare Toant, perquè no el matessin. Els Argonautes es van estar un temps a l’illa i van tenir fills amb les dones (Hipsípila va tenir de Jasó Euneu i Toant). Quan se’n van anar per continuar amb la seva expedició, les dones de Lemnos van descobrir que Hipsípila no havia matat al seu pare i la van perseguir, però ella va aconseguir fugir amb els seus fills. Tot i així, van ser capturats i els seus fills sels van endur a un altre lloc, mentre que a ella la van lliurar al rei de Nemea Licurg. Allà, va fer de mainadera del seu fill Orestes.

  En segon lloc, trobem una relació amb el cicle tebà, ja que els argius , que estaven a favor de Polinices quan anaven de camí cap a Tebes (li havien declarat la guerra al germà de Polinices, Etèocles, per haver-lo fet fora del tron quan havien acordat regnar un any cadascú) es van trobar a Nemea, i li van demanar a Hipsípila que els conduís cap una font per fer un sacrifici. Quan Hipsípila els porta a la font, amb un descuit perd el nen de vista i una serp el mata. Licurg i la seva esposa Eurídice volien matar a Hipsípila però gràcies a la intervenció d’Adrast, el cap dels argius, no la maten.

 7. Marta Verde diu:

  Salve!
  Hisípila està relacionada amb el cicle argonàutic ja que Jàson i els argonautes van parar a Lemnos en el seu camí cap a Còlquida en la recerca del velló d’or. Hipsípil·la i Jàson van tenir dos fills bessons, Euneu i Toant. Els nens, però, van anar amb el seu pare, Jasón i el seu exèrcit seguiran la seva ruta cap a la Còlquida, on hi ha el seu objectiu.
  I la relació que té Hipsípila amb el cicle Tebà és que els argius van marxar contra Tebes i Hipsípila, els va acompanyar a una font per tal que beguessin aigua. Mentrestant Ofestes, el fill del rei de Tebes, va morir ja que una serp el va atacar.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *