El cicle dels argonautes: Jàson i Medea


Mostra Viatja amb Jàson i els argonautes en un mapa més gran

      Jàson, fill d’Èson i criat pel centaure Quiró, va arribar a la cort del seu oncle Pèlias, rei de Iolcos, com a estranger, però amb un senyal que Pèlias coneixia per l’oracle, que li havia advertit que un dia un home «amb una sola sandàlia» li reclamaria el tron usurpat. Jàson havia perdut una sandàlia portant una vella a coll pel gual d’un riu. Pèlias, no volent cedir a Jàson el tron, l’envià a una missió impossible, la de recuperar el velló o toisó d’or que un drac custodiava a les costes del mar Negre, a la llunyana Còlquida, el reialme d’Eetes. Aquest rei, fill del Sol, tenia una filla anomenada Medea.

            El velló d’or era la pell del moltó amb el qual van fugir Frixos i Hel·le, els fills d’Atamant, rei de Tessàlia, quan la seva madrastra Ino, que els culpava d’una mala collita, els va voler sacrificar. Hel·le va caure al mar i va donar nom a l’Hel·lespont. Frixos va arribar a la Còlquida, on va sacrificar el moltó a Zeus i, en agraïment, va regalar la pell al rei Eetes, que la va fer penjar d’un arbre en oferiment a Ares. Aquest velló era custodiat per un paorós drac que mai no dormia.

            Jàson, a la recerca del velló d’or, va convocar els herois més famosos de Grècia perquè l’acompanyessin en una llarga expedició que els duria al Caucas. El primer dels convocats va ser el fill de Frixos, Argos, al qual Atena va aconsellar que construís un vaixell. El vaixell va rebre el nom d’Argo (‘la ràpida’), en referència al seu constructor, i els membres de l’expedició van ser anomenats argonautes. Els argonautes eren una cinquantena d’homes entre els quals hi havia la flor i nata dels herois: Hèracles; els bessons Càstor i Pòl·lux (els anomenats Dioscurs o ‘fills de Zeus’); Zetes i Càlais (fills alats del vent del nord Bòreas); Peleu (pare d’Aquil·les); el mític cantor Orfeu, i el làpita Mopsos. En el seu viatge, els argonautes viuen una llarga sèrie d’aventures, com ara l’arribada a l’illa de Lemnos, on es van trobar en braços de les seves pudoroses habitants, unes dones condemnades a fer mala olor. Val a destacar, també, la història d’Hilas, el preferit d’Hèracles, que va ser raptat per les nimfes d’aigua d’un estanyol, encisades per la seva bellesa. Hèracles, molt entristit, va abandonar l’expedició dels argonautes juntament amb un company, el làpita Polifem, i va buscar el bell Hilas tot cridant-lo pel seu nom (costum que se segueix anualment a Mísia), però en no trobar-lo va abandonar l’expedició i va tornar a Argos. Zetes i Càlais van fer fugir les Harpies –ocells amb cap de dona– que perseguien Fineu, un vell cec que, agraït, els va indicar el camí de la Còlquida. Els argonautes van aconseguir passar entre les Simplègades, dues enormes roques mòbils que xocaven entre si i no permetien el pas de les naus, enviant un colom que les va fer petar l’una contra l’altra i seguint-lo quan es van tornar a separar.

            Ja a la Còlquida, Eetes no es va avenir a lliurar gratuïtament el toisó d’or i va imposar a Jàson unes proves molt perilloses. Com que Medea, la filla del rei, que era bruixa per la seva ascendència (néta del Sol –Hèlios– i neboda de la fetillera Circe) se’n va enamorar, el va ajudar amb uns beuratges màgics a enjovar els toros de peülles de bronze que respiraven foc, a sembrar les dents d’un drac i a vèncer els homes armats que en sorgiren. Medea va encisar el monstruós drac que custodiava el toisó d’or i l’hi va arrabassar. Un cop aconseguit l’objectiu del viatge, els argonautes van fugir. Els perseguien Eetes i els seus homes, però van poder retenir-los llançant pel camí trossos d’Apsirtos, el germà de Medea, que ella mateixa havia esbocinat.

            De retorn, els argonautes en un periple d’uns quatre mesos van recórrer les zones d’Europa i Àfrica aleshores conegudes i van viure un reguitzell d’aventures abans d’arribar al seu destí, Iolcos. El rei Pèlias, en possessió del velló d’or, es va negar a tornar el tron a Jàson, i la maga Medea se’n va venjar causant-li la mort. Jàson i Medea van ser expulsats de Iolcos i es van refugiar a Corint, on van viure feliços durant deu anys, fins que Jàson va decidir casar-se amb Glauce (anomenada també Creüsa), la filla del rei Creont. Medea, despitada, va oferir a la promesa, com a present de noces, un vestit i una corona emmetzinats que la van cremar fins a la mort; després, va matar els seus dos fills i va fugir a Atenes amb un carro tirat per serps alades que li va enviar el Sol. Jàson va morir a Corint: li va caure al damunt el mascaró de la nau Argo.

N.B.: Us recomano, entre d’altres, les lectures de El viatge dels argonautes (Biblioteca Teide) i la Medea d’Eurípides, així com el Quadern Virtual Jàson i Medea i les pel·lícules relacionades amb el cicle argonàutic, per exemple Jàson i els argonautes de Don Chaffey o Jason and the Argonauts de Nick Willing. Així com aquesta recerca a Aracne.

Quant a Margalida Capellà Soler

Professora de clàssiques de l'institut Premià de Mar.
Aquest article s'ha publicat dins de Amor venjatiu, Cicles mítics, General, Venjança i etiquetat amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

37 respostes a El cicle dels argonautes: Jàson i Medea

 1. Retroenllaç: Hipsípila: de la mitologia a la tragèdia | Literatura grega a escena

 2. Retroenllaç: Estructura de la tragèdia Hipsípila | Literatura grega a escena

 3. Retroenllaç: El cicle dels argonautes: Jàson i Medea ...

 4. Retroenllaç: Els personatges de la Hipsípila d’Eurípides | Literatura grega a escena

 5. victorsanchez diu:

  Gran resum de la història aquest!
  La veritat és que el Cicle dels argonautes és molt emocionant i ple d’aventures que amb molt de patiment superen aquests herois. Té molt mèrit que Jàson fagi totes aquestes aventures per arribar a la Còlquida, aconseguir el Velló d’or, torni a Iolcos en busca del trón i quan arribin, Pèlies li negui. D’aquí que Medea mati al rei de Iolcos i siguin expulsats. Almenys, Jàson va viure feliç a Corint al costat de Medea fins que la va enganyar casant-se amb Glauce. D’aquí que Medea mati a Glauce i els seus dos fills enverinant la corona i el vestit i tot seguit marxi a Atenes.

 6. Retroenllaç: Enllaçant Hipsípila amb el cicle argonàutic i amb el tebà | Literatura grega a escena

 7. Retroenllaç: Medea, la personificació tràgica de la venjança | El fil del mite grec

 8. Xènia Serra diu:

  Χαιρε!
  Molt bon resum!
  La història del cicle dels argonautes és una història molt interessant i plena d’aventures i personatges mitològics i herois. Jo vaig anar a veure l’obra de teatre de Medea i em va agradar molt com va ser representada.

 9. falcon.ana diu:

  Xaipete!

  Molt bon resum, em servira bastant d’ajuda, ja que havia sentit a parlar del mite de Jason i els argonautes però no sabia molt bé de què tractava. Amb aquest resumen m’ha quedat molt clar, i a més és una història molt interessant.

 10. Alina Roman diu:

  Està molt bé aquest apunt sobre el retorn de Jàson que es similar al de Odissea l’heroi de Troya que vol tornar a casa i pasa per una sèrie de proves i aventures on ha de superar així mateix li pasa a Jàson i tots dos herois és troben al mar en un vaixell i superant tot tipus de proves per poder aconseguir l’objectiu proposat. L’história de Jàson m’agarada molt sobretot també pel tema de mitologia i aquest tema de la vengança o de l’heorisme per poder combatre tots els problemes.! Sincerament m’ha agradat molt i trobo que és bastant interesant!

 11. barroso.rebeca diu:

  Xaipetee!!!

  Molt bon apunt, considero que està molt complet i a més és molt útil per a estudiar, ja que ens pot sevir de gran ajuda. També troba que és molt interessant el tema de “El cicle dels argonautes”, ja que és una història amb molt personatges mitològics.

 12. Roser diu:

  Χαιρε!

  L’explicaió d’aquest mite m’ha ajudat millor a entendre l’obra de Medea, ja que per entendre aquesta obra és necessari conèixer el que va succeir prevaiment per a entendre les reaccions de la noia. Encara així a l’obra, no trobo cap explicació no justificació per què Medea acabés assassinant als seus fills per amor a Jàson.

 13. Judit Giménez diu:

  Quin resum més ben fet! Espero que ens serveixi per les PAU. Aquest Google Maps és molt útil per entendre el viatge de Jàson i els argonautes, de debò, és molt visual, gràfic. Felicitats!

 14. Retroenllaç: Referents de l’heroi Jàson | Aracne fila i fila

 15. Retroenllaç: Els cicles mítics | El fil del mite grec

 16. Raül Àlvarez diu:

  Χαιρετε,
  Bon resum de tots els fets relacionats amb els argonautes! Fins ara només havia escoltat per sobre la història, pel qual m’ha ajudat bastant a acabar de completar-la en el meu cap, però la que si he llegit ha sigut “Medea”, l’únic que puc dir sobre ella és “bona muller, millor mare”, amb ironia, clar.

 17. Mónica Martínez diu:

  Χαιρετε!

  Després de llegir aquest resum del cicle Argonàutic, la veritat és que entenc molt millor la actuació de Medea en relació amb Jàson i el desenvolupament de la història.
  Tot i que és molt cruu que la pròpia mare dels nens els doni la mort, l’únic que vol Medea és que Jàson pateixi tant com ella després de la seva traïció. S’ha de dir que esbocinar un germà, matar un tiet i ajudar-lo en tot el procés del velló d’or, són motius més que suficients per que Medea vulgui venjar-se de l’home que després de tot, l’abandona per a casar-se amb una princesa més jove.
  Després d’haver-me llegit la tragèdia i l’argument del cicle, veig més clara l’hipocresia dels parlaments de Jàson amb Medea quan li diu que tot ho fa pel seu bé, i també comprenc millor, com ja he dit, les actuacions de Medea des de l’odi i el rencor.
  Igualment he de dir que llegint la tragèdia, vaig sentir molta pena en llegir els parlaments dels nens quan la mare és apunt de matar-los…

 18. Marisol Marro diu:

  Χαιρε!

  Crec que aquest estiu o quan tingui una mica més de temps voldré llegir-me el cicle argonàutic, per que crec que conté aventures molt entretingudes i històries molt interessants.
  Aquest segon de Batxillerat les alumnes de grec em hagut de llegir Medea d’Eurípides, i gràcies a aquest article ara entenc les accions, el rancor i les ganes de venjança de la pobra Medea. Ella és qui aconsegueix el toisó o velló d’or custodiava un drac, ella enamorada d’ell no dubta en ajudar-lo en tot lo possible, des de enfrontar-se a perills, a matar al rei, que no el volia acceptar posteriorment, fins a matar i esbocinar el seu propi germà per llençar les seves restes a qui els perseguia. És comprensible que després de fer tot això i a més fugir de la seva terra i anar a terres llunyanes per Jàson i que després et deixi i li sigui infidel, intentant fent-li entendre que tot això ho fa per ella…És més que normal que Medea prengui aquestes decisions i represàlies contra ell.

 19. Anna Ferrón diu:

  Χαίρετε!

  Molt bon resum! La veritat, es que m’ha ajudat molt a entendre el que passa durant el cicle argonautic, ja que només en sabia clara la història de Medea, ja que és la lectura que hem fet aquest segon trimestre!
  Aquest era un dels cicles mítics, que ens quedava per comentar-lo i aquest article, que és el resum d’aquest cicle, ens ho explica amb molta claredat.

  Els esdeveniments i actuacions que trobem dins aquest cercle que ens fan entendre el desenllaç de l’obre de Medea són: Des de el meu punt de vista, la desgràcia ja comença quan Jàson i Medea són expulsats pel rei Pèlias, i han de marxar Corint. Ja que els dos personatges, han estat expulsats. Quan podem afirmar clarament que començara el destí desastrós de Medea, serà quan Jàson es casarà amb Creüsa i Medea arrabassarà amb tot, per tal de que Jàson pateixi.

 20. Andrea Muñoz diu:

  Χαιρετε

  Bon article sobre el cicle dels argonautes! Ens ha servit d’ajuda per entendre amb més profunditat la lectura , i sobretot el desenllaç tràgic. El cicle ens ajuda a entendre el desenllaç de l’obra ja que Medea sent rabia i odi cap a Jàson, perquè ella va fer tot per ajudar-lo a superar les proves que li va imposar el Eetes. El va ajudar a enjovar els toros de peülles de bronze que respiraven foc, a sembrar les dents d’un drac,a vèncer els homes armats,va matar el seu propi germà i finalment va encisar el monstruós drac que custodiava el toisó d’or i l’hi va arrabassar. Tot això ho va fer per Jàson perquè ella estava enamorada i ell posteriorment la traí anant-se’n amb una altra dona (Creüsa). Medea vol venjar-se’n perquè no entén el comportament de Jàson ni de la casa reial , es per aquesta causa que planeja matar a Creüsa i els seus fills .Tot és per venjança de la decisió de Jàson i per fer-lo sofrir.

 21. Teresa Devesa i Monclús diu:

  Margalida, ja veus que aquesta explicació ha ajudat les alumnes de Badalona a entendre la desesperada actuació de Medea. Noies, suposo que, amb aquestes claus interpretatives, podreu fer una bona anàlisi de l’obra.

 22. Retroenllaç: Antecedents de l’acció del drama a Medea d’Eurípides | Literatura grega a escena

 23. Retroenllaç: El viatge dels argonautes | El fil del mite grec

 24. Retroenllaç: Booktràiler de El viatge dels argonautes | Literatura grega a escena

 25. Irene Sanz diu:

  Xaipe!

  Aquest mapa és molt útil per veure visualment el recorregut dels argonautes, que no és pas curt. I el resum també és molt útil per acabar de tenir clara la història de Jàson i Medea.

 26. Laia A. diu:

  Xaipete!
  Durant tota l’història els argonautes visiten molts llocs, fan un itinerari molt complert.
  Em sembla interesantissim el mapa amb els llocs visitats pels personatges i una petita descripció del que succeeix a cada “capítol” del llibre com ara a Lemnos, on només hi havitaven dones, les roques que han de passar per arribar a un altre lloc, on han de llençar un colom per assegurar el pas i no morir aplastats…
  Molt útil i complet el resum i el mapa, enhorabona!

 27. Joaquin diu:

  Xaipe¡¡
  Es muy bueno tener el mapa en donde están ubicados todos los lugares por los que pasaron los Argonautas. Es muy útil, interesante e ilustrativo tenerlo a mano.

 28. Laia Costa diu:

  Xaipete!!!
  Aquesta història es desenvolupa a diferents llocs, i com podem veure al mapa, es recorren molts llocs per tal d’aconseguir el seu objectiu.
  Aquest mapa m’ha estat de molta ajuda, perquè quan llegeixes potser t’oblides o no t’adones de tots els llocs que visiten, i amb aquest mapa queda molt clar! Gràcies!!

 29. Retroenllaç: Els sacrificis en El viatge dels Argonautes | Aracne fila i fila

 30. Mireia Sánchez Cano diu:

  Xaipe!!

  És un molt bon resum per sintetitzar el que hem llegir i que ens pugui quedar més clar. El mapa també m’ha servit per orientar-me i fer una visió de quins llocs exactes havia passat l’història. Els argonautes es traslladen de lloc a lloc durant tota la narració i de vegades és difícil enrecordar-se de tots. No comparteixo la idea de Medea de matar els seus fills per l’amor de Jàson, penso que els fills van per avant de tot i que mai s’ha de posar res per devant d’ells.

 31. Claudia Pérez Torrabadella diu:

  Gran resum del cicle Argonàutic, sincerament, ara entenc molt millor l’actuació de Medea en relació amb Jàson i tota la història.

  he trobat bestial i cruel que la pròpia mare, la qual el amor d’una és suposadament incondicional, doncs aquesta els doni la mort per tal de fer patir a Jason tant com ella ha patit, per la seva traïco. Es pot arribar a entendre la situació de Medea, el fet de que
  vulgui venjar-se de l’home que l’abandona per a casar-se amb una princesa més jove. Passa de l’amor a l’odi, i de l’odi al rencor.

 32. Sandra Mendoza Barco diu:

  Xaipe!!
  Tant el resum com el mapa són molt útils per a tenir un idea clara de com va ser el viatge que Jason i els argonautes van fer per anar a la recerca del velló d’or. La història de Jason i Medea no és gaire difícil de comprendre, però la multitud d’aventures que viuen fan que a vegades sigui difícil seguir el fil. Gràcies aquest resum, però, és molt més fàcil crear un esquema mental clar d’aquesta història.

 33. Juls París diu:

  Salve!!

  Una molt bona idea per fer-nos un esquema visual del camí que varen anar traçant Jason i els argonautes per arribar a la recerca del velló d’or. La història de Medea i Jason és una de les parts que més m’ha agradat del llibre, a més trobo interessant la manera en la qual es narren totes aquestes aventures, encara que a vegades costi no perdre el fil.

  Un apunt molt interessant per acabar de fer-se una idea general del llibre!!

 34. Valentina Restrepo Rrodríguez diu:

  Xaipe!
  M’ha semblat molt interessant l’apunt sobre el cicle dels argonautes, ens ha fet com un dibuix, un resum on podem veure molt bé les rutes que van travessar Jason i els argonautes per arribar a la recerca del velló d’or. Ens serveix molt per aprendre i repassar el llibre, moltes gràcies!

 35. alexia.alvarez diu:

  Xaipete!
  És ben cert que Jàson i els argonautes fan una ruta molt completa per a poder arribar a la Còlquida per aconseguir el velló d’or, em sembla molt injust que un cop es fa amb ell(velló d’Or) Pèlies li negui, això demostra que la història del protagonista i no només del principal sinó de tots els altres està plena de constants proves que posen a prova la seva paciència i astúcia, és tot un exemple a seguir de constància. Saber de l’existència d’aquest mapa quan m’estava llegint el llibre m’hagués anat molt bé per a poder retenir la informació i aclarir-me.

 36. Retroenllaç: ERAGON,treball final – Narrativa Audiovisual i Interactiva

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *