Etapes de la literatura grega

 

Època Gènere Autors Tema principal
Arcaica (VIII-VI aC) Èpica Homer i Hesíode Narracions, en tercera persona amb un estil majestuós, dels interessos i ideals d’un poble.
Clàssica (VI-IV aC) Lírica Alceu, Safo Reivindica la individualitat del poeta, que parla d’ell mateix i dóna la seva pròpia visió del món
Hel·lenística (IV-I aC) Prosa:
Historiografia
Filosofia
Logògrafs i Hecateu de Milet, Tales, Xenòfanes… Historiografia: Descripció de llocs desconeguts i la narració del guerres amb la màxima objectivitat possible.
Filosofia: Textos expositius on els autors reflecteixen els seus pensaments i normes morals. Poden escriure’s també en forma de diàleg.
Romana (I a.C -IVdC.) Drama:
Tragèdia
Comèdia
Frínic
Epicarm
Tragèdia: Tracta sobre arguments seriosos de tema mític.
Comèdia: Constituïa una crítica ferotge contra alguns ciutadans i contra la societat contemporània amb un llenguatge ple d’obscenitats.

Nora Domingo i Marta Verde
2n Batx C
Grec

 

P.D.: Els gèneres literaris i les etapes de la literatura grega

4 respostes a Etapes de la literatura grega

  1. Alina Roman diu:

    Xaipete!

    Les diferents etapes de la literatura grega poden ser: Arcaica (VIII-VI aC) , Clàssica (VI-IV aC), Hel·lenística (IV-I aC) i Romana (I a.C -IVdC.). Arcaica tracta de temes narratius, en tercera persona que tracta sobre els interessos i ideals d’un poble i el seu gènere és èpica i els principals autors son Homer i Hesíode, la clàssica reivindica la individualitat del poeta, que parla d’ell mateix i dóna la seva pròpia visió del món i és del gènere de lírica i principals autors Safo i Alceu. Hel·lenística és :
    -historiografia: Descripció de llocs desconeguts i la narració del guerres amb la màxima objectivitat possible.
    -Filosofia: Textos expositius on els autors reflecteixen els seus pensaments i normes morals. Poden escriure’s també en forma de diàleg. I els principals autors sónMilet, Tales, etc.

    I finalment per acabar tenim l’època romana que hi havien dos gèneres:
    -Tragèdia: Tracta sobre arguments seriosos de tema mític.

    -Comèdia: Constituïa una crítica ferotge contra alguns ciutadans i contra la societat contemporània amb un llenguatge ple d’obscenitats. Els seus principals autors són: Frínic i Epicarm.

  2. Judit Giménez diu:

    A l’època arcaica (VIII-VI aC) ja existia el gènere de la èpica amb obres com la Ilíada o l’Odissea. La èpica narrava en prosa fets gloriosos del passat d’un poble. Més tard, a l’època clàssica (VI-IV aC) va aparèixer la líricam que consistia en poesia cantada i acompanyada d’algun instrument.En la lírica el poeta dóna la seva propia visió del món.
    A l’època hel·lenística (IV-I aC) es va introduir la prosa. Els textos ja no estaven escrits en vers, la qual cosa permetia expressar millor les idees i es van fer dos tipus de prosa: la destinada a l’aprenentatge (filosofia, ciència, oratòria, historiografia…) i la destinada a la narració tant de faules com de novel·la.
    Finalment, a l’època romana es va introduir el drama que era poesia destinada a ser representada. Hi havia quatre generes: el drama satíric, la tragèdia, la comèdia i el mim.

  3. Χαιρετε!
    Per completar el quadre voldria afegir alguns aspectes del gèneres literaris grecs i les seves característiques, així com informació sobre els autors més rellevants:

    1_Poesia Èpica: Homer (La Ilíada, L’Odissea) i Hesíode (La Teogonia).
    -Lírica: Safo de Lesbos
    Safo: Dona molt culta i famosa que crea a la illa de Lesbos una escola només per a dones. (Es creu que d’aquí prové el mot “lesbianisme”, de l’afecte especial d’aquest personatge cap a les seves alumnes).
    -Filòsofs: Heràclit, Anaximandre.
    (Els rapsodes recitaven poemes amb lires i dàquí prové el mot “Lírica”)

    2_ Període Àtic o Època Clàssica: Segles de Pèricles (s V aC).
    Segle d’Alexandre Magne (s IV a.C)
    _Teatre: .Tragèdia: Eurípides, Sòfocles, Èsquil.
    _Comèdia: Aristòfanes, Menandre.
    _Filosofia: Sòcrates, Plató, Aristòtil.
    _Història: Heròdot,Tucídides, Xenofont.
    _Poesia lírica: Anacreont, Píndar.
    _Faula: Fedre.

  4. Raquel diu:

    Salve!

    Sabia que l’Antiga Grècia es comprenia en diferents etapes, des del punt de vista històric, és clar, però desconeixia ben bé que ho fes també amb la literatura.

    Aquest quadre anirà molt bé per repassar els seus períodes literaris i saber-ne els autors més rellevants.

    Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *