Literatura cristiana

Antígona i Jesucrist, un sacrifici per a la veritat

El grec com a llengua del Nou Testament

Biografies i Recreacions hagiogràfiques

 

Santa Eulàlia

Santa Eulàlia de John William Waterhouse, 1885.

El Nou Testament en arxius d’audio MP3 en grec i llatí.

Una resposta a Literatura cristiana

 1. abigail.dina diu:

  EL NOU TESTAMENT
  Molts coneixem la bíblia, un llibre molt important dins del cristianisme, i sabem que esta caracteritzada per l’Antic Testament i el Nou Testament. En aquest cas us faré una explicació del Nou testament, d’on va sorgir,per què va ser creats i perquè és tan important dins del cristianisme . Després us faré una comparació d’un i de l’altre ,és a dir del Nou testament i l’Antic Testament.
  Com bé us he dit abans la Bíblia està dividida en dos secciones que es diuen , Antic Testament i el Nou Testament, però exactament que significa? La paraula llatina “testament,” testamentum”, que significa Aliança o pacta.
  El Nou Testament indica la nova i definitiva Aliança establerta per Déu amb els homes mitjançant Jesucrist, en qui culmina l’Aliança oferta a Israel, la qual passa a ser, d’aquesta forma, l’Antic Testament». Des del segle I els escrits cristians van utilitzar amb aquest sentit les expressions Antic i Nou Testament, això és, Antiga i Nova Aliança.
  El nou testament es comença formar partir de les cartes de l’apòstol Pau, per tal de prevenir les desviacions doctrinals i donar continuïtat a la seva obra pastoral. És a dir, l’apòstol Pau és el que obre el camí epistolar , quan diem epistolar ens referim a cates que es van copiar i recopilar, on predominaven els escrits d’ensenyances de la vida i de la mort de Jesús. .Aquest evangelis se’ls anomena evangèlics canònics que signifiquen legals on podem trobar el llibre de Mateu, Marc i Joan, tots escrits en diferents anys, tot aquests evangelis van ser acoblats en un sol volum anomenats evangelis.
  També estan els evangelis apòcrifs,els quals no estan reconeguts per la tradició eclesiestal, ja que no concorden, expliquen coses diferents que no apareixen el Nou testament ,fan una nova versió.
  Durant molts segles el cristianisme va ser atacat i perseguit per moltes filosofies, doctrines… És per aquest motiu que va aparèixer la forma epistolar, ja que va ser una mitjà adequat per combatre les desviacions i mantenir el nivell de fidelitat i doctrina apostòlica. Aquests cartes circulen entre les esglésies amb el nom de l’apòstol Pau. Aquests escrits eren de tota mena : doctrinals, lliçons didàctiques i exhortacions.
  L’any 397 va ser un any molt important, ja que el Concili de Cartago va decretar llista dels 27 llibres que formarien part del Nou Testament.
  Aquestes cartes van ser seguidament recollides per ser escrites en arameu i després en grec, que els evangelis o van aparèixer en un lloc determinat. És a dir aquests manuscrits es van estendre , es van difondre i es van fer en diferents idiomes.s van fer manuscrits en grec , on trobem les “amanuenses, que es basava en copiar el dictat d’un lector que llegia per tenir l’abast l’escriptura. També podem trobar els manuscrits llatins, que es van fer a causa de la decadència de la llengua grega, i el llati es va posicionar, s’anava imposant a l’imperi, això va obligar a passar els evangelis en llati, per tal de que tothom ho pogués entendre. Tot i que el grec encara era vigent en els manuscrits i això va fer que hi hagués una transmissió defectuosa del text i creixent diversitat de variants. Una de les variants va ser que el Papa Damas I li encarregués a Sant Jeroni una revisió dels evangelis,i el resultat va ser la ” Bíblia Sacra Vulgata “.
  No tan sols hi havia manuscrits en grec i en llati també podem trobar manuscrits en altres llegües, com per exemple en siri, ja que a Síria hi ha un nucli important de cristians de l’Orient, també en egipci.
  En conclusió podem dir que Tot el Nou Testament ens parla de Jesucrist mostrant-ho com «el Fill de Déu fet home perfecta i insuperable del Pare». Per aquest motiu la lectura del Nou Testament sigui una manera excel·lent de conèixer a Jesucrist. Els evangelis narren «el que Jesús, el Fill de Déu, vivint entre els homes, va fer i va ensenyar». La resta dels llibres confirmen la realitat de Crist, van explicant la seva doctrina autèntica, proclamen la força salvadora de l’obra divina de Crist, expliquen els començaments i difusió de l’Església.l cristià troba així en la lectura i en la meditació dels llibres del Nou Testament un nord clar per orientar la seva vida: els evangelis li ofereixen un testimoniatge cert i exemplar del que va anar la vida de Jesús a la terra; en les cartes pot descobrir què signifiquen avui per a ell i per a la seva vida cristiana la persona v l’obra de Crist.
  Aquests escrits dels diferents apostols que van formar part del seguici de Jesus van ser escrits principalment en grec i en llatí per tal de parlar de Jesús,dels doctrines , donaven enssenyances. Encara en aquesta època per els cristians el Nou testament signfica el *ou pacti , i és molt important.
  El nou Testament està format per 27 llibres, escrits després del neixament de Jesús.
  Comença amb els quatre Evangelis, que narrin els fets més importants de la vida de Jesús i els seus ensenyaments. Cada evangeli rep el nom del seu autor: Mateu. Marcs, Lucas i Joan. El cinquè *llibre és diu Fets dels Apòstols. Vaig explicar una breu història dels primeres comunitats cristianes i del naixement de l’Església.
  A continuació apareixen 21 Cartes escrites per alguns deixebles als primeres comunitats cristianes .L’últim llibre del Nou Testament és el Apoclipsis, que ensenya veritats sobre Déu i sobre el futur del món.
  Podem trobar:
  1. Els històrics (5 llibres, els Evangelis i Fets)

  2. Els epistolars (21 llibres, Romans fins a Judes)

  3. El profètic (1 llibre, Apocalipsi).

  Que diferència hi ha entre el Nou Testament i l’Antic testament?
  Per què el nou Testament és tant important avui en dia per el cristians ?
  Que sabeu dels evangelis apocrits?

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *