El viatge dels argonautes d’Antoni Garcia Llorca

A continuació, us proposo el resum d’El viatge dels argonautes, una adaptació d’Antoni Garcia Llorca de l’obra èpica Les argonàutiques d’Apol·loni de Rodes, publicada a la col·lecció Biblioteca de l’editorial Teide.

Jàson, que va ser criat pel centaure Quiró, va arribar un bon dia a Iolcos, per reclamar el tron del regne al seu oncle Pèlias. A la vegada, un oracle va anunciar al rei que algun dia un home calçat amb una sola sandàlia li reclamaria el tron que una vegada li havia pres. Pèlias, que de cap de les maneres volia cedir-li el tron, va idear una prova impossible de superar: anar a buscar el velló d’or a la Còlquida, a la vora del Mar Negre.

Temps enrere els germans Frixos i Hel·le, fills del rei Atamant de Tessàlia, van fugir amb el moltó del velló d’or després de que la seva madrastra Ino els culpés d’una mala collita i els volgués sacrificar. En la seva fugida, Hel·le va caure al mar i només Frixos aconseguí arribar a la Còlquida, a la mar Negra. Allà Frixos sacrificà el moltó daurat i oferí la seva pell al rei Eetes qui l’havia acollit el seu regne, el monarca va fer penjar el velló d’or en un arbre en honor al déu Ares. Jàson havia de recuperar el velló d’or ja que anteriorment havia estat propietat de Tessàlia.

Frixos i Hel·le

Imatge de Frixos i Hel·le d’un llibre d’il·lustracions del 1902 que recrea uns frescos trobats a Pompeia dels anys 45-79 dC.

En primer lloc, Jàson convocà els herois més famosos i poderosos de tota l’Hèl·lada que passarien a formar part de la seva tripulació. Argos, el fill de Frixos va construir la nau de Jàson i els seus homes obeint les ordres de la deessa Atena. Aquesta nau s’anomenava “Argo” i conseqüentment els tripulants es dirien “argonautes”. Entre els argonautes cal destacar: Hèracles, els bessons Càstor i Pòl·lux, Zetes i Càlais, Peleu, Orfeu i Mopsos entre d’altres.

Hèracles i altres argonautes

Hèracles i la reunió dels argonautes, segle V aC.

La primera aventura amb la que es van trobar van ser les dones pudoroses de l’illa de Lemnos. També el rapte del jove Hilas, l’íntim amic d’Hèracles que va ser retingut per unes nimfes que van enamorar-se de la seva bellesa. Més endavant els bessons Zetes i Càlais van saber fer front a les Harpies, unes criatures amb cara de dona i cos d’ocell que vivien a prop del mar. Aquestes Harpies perseguien Fineu, un vell cec que va mostrar a Jàson i els argonautes el camí que havien de seguir per arribar a la Còlquida.

Després de passar entre les Simplègades, unes roques mòbils que impedien accedir a qualsevol nau o criatura al mar Negre. Quan Jàson va demanar al rei Eetes el velló d’or, ell es negà i l’encomanà unes proves molt dures que eren impossibles de superar amb vida. Però amb una trapelleria d’Eros, Medea va enamorar-se bojament de Jàson i li va oferir la seva ajuda per superar els treballs que el rei l’havia manat, de fet Medea era una bruixa i tenia poders.

Jàson i Medea

Jàson i Medea de Gustave Moureau, 1865. Localització: Musée d’Orsay, París.

Un cop superades les proves, el rei Eetes es va negar a donar a Jàson el velló d’or, però Medea va ajudar a Jàson a obtenir el que una vegada va pertànyer al seu regne. Medea va fugir amb Jàson i els argonautes, però els homes d’Eetes els van perseguir.

Afortunadament Jàson, Medea i els altres herois van poder escapar-se del punt de mira del rei de la Còlquida. Els navegants van passar moltes més aventures abans d’arribar a Iolcos. Una vegada van arribar a la seva llar, el rei Pèlias no va voler cedir el tron al seu nebot encara que hagués superat amb èxit la prova imposada. Medea va matar-lo i aquest cruel fet va provocar el descontent popular i els va ser impossible de quedar-se a Tessàlia i de regnar-hi, així que van haver de fugir a Corint.

Per saber-ne més llegiu Medea d’Eurípides, on s’explica la continuació de la relació entre Jàson i Medea, tracta la còlera de la bruixa de la Còlquida que matarà els seus fills per venjança al seu marit. També podeu fer el Quadern virtual Jàson i Medea que ens proposa de fer la nostra professora , Margalida Capellà, al nostre bloc d’aula, El Fil de les Clàssiques.

La partida dels argonautes

La partida dels argonautes de Dosso Dossi, 1518-1520. Localització: National Gallery of Art, Washington.

Aquest article s'ha publicat dins de Adaptació literària, Èpica, General, Mitologia i etiquetat amb , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

34 respostes a El viatge dels argonautes d’Antoni Garcia Llorca

 1. Retroenllaç: Les figures femenines en la literatura grega | Literatura grega a escena

 2. Retroenllaç: Estudi dels personatges de la Medea d’Eurípides | Literatura grega a escena

 3. Retroenllaç: Anàlisi dels diversos sentiments a Medea | Literatura grega a escena

 4. Retroenllaç: La justícia i la injustícia humana i divina: Qui és culpable a Medea? | Literatura grega a escena

 5. Retroenllaç: Estructura i Anàlisi de Medea | Literatura grega a escena

 6. Retroenllaç: Hèrcules, fundador de Barcelona | Itinerant la Barcelona més clàssica

 7. Retroenllaç: Anònim

 8. Retroenllaç: Els personatges de la Hipsípila d’Eurípides | Literatura grega a escena

 9. Retroenllaç: Enllaçant Hipsípila amb el cicle argonàutic i amb el tebà | Literatura grega a escena

 10. Retroenllaç: Medea, la personificació tràgica de la venjança | El fil del mite grec

 11. Judit diu:

  És un apunt molt interessant aquest! Realment fa una breu sintesi molt completa del que diu el llibre. El fet de que Eetes enviï Jàson a una missió gairebé impossible em recorda a una escena de la pel·lícula d’Up a l’avi envia a el nen a buscar una cosa que realment no existeix només perqué no el molesti més.

  M’ha servit molt aquest apunt!!

 12. falcon.ana diu:

  Xaipete!

  No havia sentit a parlar d’aquest llibre però si de la historia. En aquest apunt ens resumeix molt bé el contingut del llibre i la veritat és que té pinta de ser molt interessant. Crec que ha d’estar molt bé i que ens podria ensenyar molt.

 13. Retroenllaç: Referents de l’heroi Jàson | Aracne fila i fila

 14. Ariadna Zarcos diu:

  No en tenia ni idea d’aquest llibre. Estaria molt bé llegir el llibre d’Antoni Garcia Lorca, ja que ens ajudaria molt!
  M’ha semblat un a història bastant interessant, sobretot la part en què Medea s’enamora de Jàson i l’ajuda a poder afrontar tot allò que el rei li demana, i s’anéssin junts!

 15. Retroenllaç: Vista de linx | L'univers clàssic dels nostres mots

 16. Abril Ramos diu:

  Com sempre dic, no soc una gran fan de les històries mitològiques, però El viatge dels argonautes és de les històries que més m’agraden.

  Aquest apunt serveix molt per tots aquells que encara no han llegit el llibre, és una bona introducció, animo a llegir aquest llibre perquè és entretingut i interessant.

 17. Iria Rael diu:

  Xaipe!
  La veritat sempre m’han cridat l’atenció les històries de Grècia, ara m’estic llegint a la Recerca d’una pàtria, El viatge dels argonautes el que més m’ha agradat es la part de Medea i Jasón, la seva història.

  Penso que aquest apunt serveix molt per saber de que anira el llibre abans de llegirlo!

 18. Iria & Omaima diu:

  He hem fet uns prezis sobre l’adaptació d’Antoni Garcia Llorca de l’obra El viatge dels argonautes d’Apol·loni de Rodes, en aquests prezis trobareu una petita introducció i resum sobre les aventures de Jàson i els argonautes.
  Que hos n’irà molt bé abans de llegir el llibre per l’examen!

  Aquí hos deixem el Google Maps del viatge de Jàson i els argonautes!

  Omaima el Azouan & Iria Rael 1rD

 19. Retroenllaç: El viatge dels argonautes | El fil del mite grec

 20. Retroenllaç: Booktràiler de El viatge dels argonautes | Literatura grega a escena

 21. Irene Sanz diu:

  Xaipe!

  Personalment, he trobat “El viatge dels argonautes” bastant entretingut, en general. Crec que val la pena llegir-lo per aprendre més de la cultura grega. M’ha semblat molt curiós l’origen de la paraula “argonauta”.

 22. Laia A. diu:

  Xaipete!
  Després d’haver llegit el viatge dels argonautes, una història plena de cultura grega i d’aventures que els hi succeeixen als protagonistes els mariners de la nau Argo, d’allà el nom d’argonautes. M’ha semblat un llibre molt interessant que es centra en un objectiu trobar el velló d’or, el qual es troba a Còlquida, per arribar han de passar per un munt de llocs plens de perill i acció, perdent algún tripulant pel camí, però aconseguint l’èxit de la missió en la qual es fiquen.

 23. Joaquin diu:

  XAIPE¡¡
  Jason y los Argonautas es una gran historia, con un mensaje claro…
  No hay nada imposible para los hombres y mujeres que tienen un corazón tenaz.
  Busque de donde proviene la palabra Argonautas y me encontre con que viene de su autor el carpintero Argo, que guiado por Artemisa hace el mítico barco ‘Argo’ significa veloz y ‘nautas’ significa los que van en el barco.
  Es un historia interesante que se parece a la Odisea de Ulises por el transfondo de ambos cuentos.

 24. Laia Costa diu:

  Xaipe!
  L’obra ‘El viatge dels argonautes’ és una adaptació d’Antoni Garcia Llorca.
  En la mitologia grega, els argonautes (del grec: Αργοναύται) eren els companys de Jàson que, embarcats en la nau Argo, van participar en la cerca del velló d’or en una expedició marítima cap a la Còlquida. Per arribar a aquest han de passar mil aventures que faran d’aquest llibre una completa aventura! Aquest llibre és molt entretingut i el recomano per aquells que els interessa la mitologia grega!

 25. Mireia Sánchez Cano diu:

  Xaipe!!

  M’ha agradat molt llegir-me el llibre del viatge dels argonautes!! M’ha semblat un llibre molt interessant ja que es demostra la guerra que pot donar una persona per aconseguir el que vol i per lluitar per aconseguir el que tant es desitja. Han de passar moltes aventures només per aconseguir el que tant estan desitjant.

 26. Retroenllaç: Els sacrificis en El viatge dels Argonautes | Aracne fila i fila

 27. Claudia Pérez Torrabadella diu:

  Doncs, no m’ha aburrit el llibre però tampoc m’ha apassionat, no sóc fan diguessim. Però, l’he trobat un llibre molt interessant, el que més m’ha agradat és l’història entre Medea i Jason

 28. valentina98 diu:

  Xaipe!
  Personalment penso que el llibre era força entretingut i m’ha agradat molt la història de Medea i Jason, ha sigut el millor. Aquest llibre m’ha semblat també molt interessant i el recomanaria a gent de qualsevol edat!!!

 29. Sandra Mendoza Barco diu:

  Xaipe!
  Personalment, la lectura del llibre “Viatge dels argonautes” ha estat bastant interesant. És una adaptació fàcil i ràpida de llegir, però que al mateix temps et dona una idea clara de totes les aventures que Jason va viure. No és un llibre que tornaria a llegir, però no m’ha desagradat tot i que els llibres d’aventures no m’agraden gaire. Tot i així, seria molt encertat que tots els alumnes que vulguin saber una mica més sobre la cultura grega li donessin una ullada a aquesta obra.

 30. Juls París diu:

  Xaipe!!

  La lectua del llibre el ”Viatge dels argonautes” ha estat bastant interessant i entretinguda, és una adaptació que et mostra tots els elements per entendre la historieta però ho fa de manera senzilla.
  La part del llibre que més m’ha agradat ha sigut la història entre Jason i Medea, tot i que també m’ha agradat descubrir tot el que tenia que fer Jason per aconseguir el seu objectiu.

 31. alexia.alvarez diu:

  Xaipete!

  El llibre del Viatge dels argonautes per a mi ha estat una lectura pesada, tot i que ha sigut curiosa a la vegada, he de reconèixer que no sóc fan d’aquest tipus de lectura, a més a més hi havia tantíssima quantitat d’informació diferent, ja sigui per la de noms de déus i deesses que has de tenir present, la de personatges que formen la tripulació del vaixell, etc., que m’ha fet la lectura més complicada. Però tot i això l’experiència no ha estat malament. M’ha sorprès bastant la de discriminació que hi havia al sexe femení que sempre sortia en segona persona sense tenir en compte els seus sentiments, i sent sempre un complement del protagonista. M’ha agradat la moralitat del llibre: tingui el preu que tingui el que vols, has d’anar darrere d’ell fins a aconseguir-lo. Tot i que penso que els personatges estan determinats pels desitjos dels déus, i la seva posició (és a dir, si és fill de.o cosí de.).
  Recomano el llibre a tothom que vulgui cursar el batxillerat humanístic i li interessi la literatura en general.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *