“Maillol i Grècia” al Museu Marès de Barcelona

"Mediterrània", Museu Marès 2015

“Mediterrània”, Museu Marès 2015. Fotografia El Fil de les Clàssiques

En el Museu Frederic Marès de Barcelona, a tocar de la catedral, es pot visitar fins el 31 de gener del 2016 l’exposició comissionada per Àlex Susanna Maillol i Grècia. La mostra repassa el viatge que l’any 1908 va realitzar a Grècia l’escultor, pintor i gravador Arístides Maillol (Banyuls de la Marenda, Rosselló, 1861– 1944). En aquest viatge per la Mediterrània (Marsella, Nàpols…) fins a Grècia (acròpolis d’Atenes, Eleusis, Delfos, Olímpia…), va poder contemplar les escultures clàssiques de l’art grec, va refermar el seu ideal estètic de les formes nues i planes, sense detalls anatòmics. Aquest cànon artístic de Maillol que ell definia com a “plena tridimensionalitat” va acabar tenint una importància determinant en l’escultura moderna del segle XX i, molt particularment, en l’escultura noucentista i postnouncentista catalana.

Maillol amb un model a Fàleron, Grècia. ©Harry Kessler, Fundació Dina Vierny-Museu Maillol

En el pati del Museu Marès, sota l’ombra dels porxos a tocar dels jardins de l’il·luminat pati amb refrescant font i columna romana, s’hi pot contemplar temporalment la superba escultura ‘Mediterrània‘ del 1905.

Mediterrània, porxo del Museu Marès. Exposició "Maillol i Grècia". Fotografia El Fil de les Clàssiques

Mediterrània, porxo del Museu Marès. Exposició “Maillol i Grècia”. Fotografia El Fil de les Clàssiques

L’escultura ‘Leda’ de Maillol (1900) / PAU CORTINA (ACN)

A l’interior del museu, en l’espai temporal, s’hi poden veure 23 obres inèdites de petit format (bronze, marbre, terracota, i guix), provinents de la Fundació Dina Vierny-Musée Maillol de París i d’algun col·lecionista particular, i també plànols, dietaris i quaderns del viatge a Grècia i algunes de les fotografies (més d’una cinquentena) que li va fer el comte Harry Kessler (amic de l’artista, editor i mecenes de l’escriptor Hugo von Hofmannsthal) durant el viatge.

Arístides Maillol al santuari de Delfos Grècia, 1908. Fotografia: Harry Kessler.

També es poden contemplar dos olis de Maillol fets a Grècia i un curtmetratge ‘Aristide Maillol, sculpteur’, una versió reduïda de l’entrevista que el cineasta Jean Lods va fer-li a l’escultor el 1943 al seu taller de Banyuls de la Marenda, a la Catalunya nord, un any abans de morir. Veient el documental es fa palès que els turons de Banyuls i els pendents de les vinyes estan miraculosament emparentats amb les seves escultures i amb Grècia.

Maillol coneixia bé les seves arrels i les proclamava. No us perdeu aquesta petita però entranyable exposició ni la seva actualitat a la xarxa #maillol. Aprofiteu la visita a l’exposició per visitar el fons del Museu Frederic Marès que té moltes altres peces de Grècia i Roma i obres del mateix Marès amb la petja de Maillol.

12 thoughts on ““Maillol i Grècia” al Museu Marès de Barcelona

 1. Arnau Lario

  Χαιρετε, artmaníacs!
  És evident que que el món clàssic, i el grec especialment, és una font d’inspiració pels artistes plàstics, com és el cas del senyor Maillol. La seva fascinació per l’art grec el va portar fins on ha arribat, i, personalment, admiro la seva feina, feta en un moment on les segones avantguardes, com l’abstracció o el surrealisme, de manera que és un bon exemple d’aquells que van continuar donant importància a l’art figuratiu tradicional.

 2. Rebeca Barroso

  Xaipete!!
  L’escultor Aristides Maillol durant el seu viatge a Grècia l’any 1908, referma el seu ideal estètic. Aquest escultor tenia gran admiració per l’art de Grècia i per aquesta raó va triomfar i va adquirir una gran importància en l’escultura moderna del segle XX i de manera especial en la noucentista catalana.

 3. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipe!

  Com sobretot sabem els que hem estudiat història de l’art, el món clàssic grec ha inspirat a molts artistes i com podem veure en aquest article Aristides Maillol (un escultor, pintor i gravador català nascut l’any 1861 i mort l’any 1944) n’és un d’ells deixant de banda les avantguardes del moment i donant importància a l’art figuratiu antic, clàssic i tradicional.

 4. Dani

  L’exposició aborda un dels episodis més decisius de la trajectòria de l’escultor Aristides Maillol (Banyuls de la Marenda, 1861 – 1944): el viatge a Grècia el 1908, on referma el seu ideal estètic, el qual tindrà una importància determinant en l’escultura moderna del segle XX i de manera especial en la noucentista catalana.

 5. Dani

  Com podem veure en l’article Aristides Maillol va ser un escultor i pintor català nascut l’any 1861 i mort en l’any 1944. Va fer un viatge al 1908 a Grècia on li va donar una gran importància i va reformar el seu ideal amb les escultures modernes del s.XX i al noucentista català. Era un gran admirador de l’art Grec, és per això també la relació que té Aristedes amb Grècia.

 6. Marta Roman

  Bonnum Diem!
  Com podem veure en l’article Aristides Maillol va ser un escultor i pintor català nascut l’any 1861 i mort en l’any 1944.Era un gran admirador de l’art Grec.

 7. Joaquin

  Grandes trabajos del señor Maillol (1861- 1944), simples pero que reflejan perfecto lo que queremos entender. Ademas era un gran amante del arte griego.

 8. Laia A.

  XAIPETE!
  Aristide Joseph Bonaventure Maillol, va néixer el 1861 a Banyuls-sur-Mer, França i va morir a França el 1944 a causa d’un accident de tràfic. Va ser escultor, pintor i gravador francès.
  Als viatges pel mediterrani, va poder contemplar obres gregues per crear un ideal estètic per a formes nues…
  La majoria de les seves obres, creen un estil original i interessant.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *