57 thoughts on “Ecce pictura. Quae fabula est?

 1. Marta Verde

  Salve!!!
  Són els bessons Ròmul i Rem alimentats per la lloba.
  Numitor, el rei d’Alba Longa, va ser destronat pel seu germà Amuli. El déu Mart va fer mare a la filla de Numitor, Rea Sílvia, tenint els bessons Ròmul i Rem.
  Amuli es va enfadar i va ordenar llançar els nens al Tíber. Una lloba els va trobar en una cistella a la costa del Tíber, els va alimentar i se’ls va emportar a la seva cova.
  Més tard, Fàusul i la seva dona els van agafar i els van cuidar.

 2. Elisa Moya

  L’escultura de la foto són Ròmul i Rem sent alletats per la lloba. Això està al Musée du Louvre, París.
  La història del seu naixament és:

  Numitor, rei d’Alba Longa, va ser derrocat pel seu germà Amuli. L’usurpador va matar la descendència masculina de Numitor alhora que va obligar l’única filla d’aquest, Rea Sílvia a fer-se vestal per tal que el vot de castedat imposat pel seu sacerdoci li impedís tenir fills que disputessin el tron al nou rei. Tanmateix Rea Sílvia es queda embarassada del déu Mart i dóna a llum bessons, Ròmul i Rem. Amuli, empresona la noia i ordena llançar els dos infants al riu Tíber. Però es salven i el cistell resta a la vora de la riba, on els troba una lloba, atreta pel seu plor. L’animal els salva i els alleta fins que un pastor anomenat Fàustul els troba i els porta a casa seva, on ell i la seva esposa Larència els criaran com si fossin fills seus.
  Els bessons van créixer com uns pastors més, però pel destí s’assabenten de les gestes d’Amuli i el maten. Després lluiten per veure qui funda Roma i guanya Ròmul. Es funda Roma al 753 a.C.

 3. Nora Domingo

  Numitor, rei d’Alba, va ser destronat per Amuli el seu germà. El Déu Mart i Rea Silvia, filla de Numitor, van tenir fills concretament dos bessons: Ròmul i Rem. Amuli, enfurismat, va ordenar que els nens fossin llançats el riu Tíber, però la cistella on s’hi trobaven va quedar parada a la riba del riu i una lloba els troba i els cuida com si fossin els seus fills fins que Fàsutul els troba i viuen amb ell i la seva dona. Però un dia Ròmul i Rem escolten les accions de Amuli i el maten a partir d’aquí els dos bessons lluiten per qui funda Roma i Rem cau. Així que Ròmul funda roma.

 4. Yasmina Berkane Pais

  Salve!
  Aquesta estàtua tan coneguda s’anomena “Lloba Capitolina” i es conserva als Museus Capitolins de Roma. Per tant com ja sabem parla de la història de Ròmul i Rem i representa el moment en què la lloba alimenta els bessons.

  La història d’aquests bessons comença quan Proca va tenir dos fills: Numitor i Amuli, ell deixa el regne al primer, però Amuli el va fer fora juntament amb la seva filla. Aquesta era Rea Sílvia que tancada va tenir fills amb el déu Mart, aquest van ser Ròmul i Rem.
  Amuli com no volia que ningú s’interpongués en el seu camí va manar que tiressin als nens al riu. Allà van ser trobats per una lloba que els va alimentar i cuidar a una cova.
  Més tard Ròmul i Rem van ser trobats per Fàustul i van anar a viure amb ell i la seva dona. Quan els bessons van sentir el que havia fet Amuli i el maten.
  Després de la mort d’Amuli Ròmul i Rem lluiten pel regne i Rem mor. Per tant el fundador de Roma va ser Ròmul.

 5. Elisa Moya

  Salve!
  Romus et Remus filii Rheae Silviae et Martis erant. Proca, rex Albanorum, duos filiios habuit. Numitor et Amulius. Amulius pueros in fluvium iactare iubet. Lupa autem puerorum voces audit et ad pueros appropinquat et in speluncam portat atque pueros alit. Tum Faustulus pueros invenit. Romulus et Remus cum Faustulo feminaque vixerunt. Romulus et Remus Amulii facta audient et Amulium interficiunt. Postea Romulus et Remus Romam condunt. Tunc Romulus Remusque pugnant et Remus cadit.

 6. Cristina Berjano

  História Romúl i Rem en catalá:

  El déu Mart estimava a Rea Sílvia i tindrà bessons, Romúl i Rem. Amuli era rei de Lavinia, així doncs Amuli maná llençar als nens al riu. Però les ones porten als nens a la riba del riu. A la riba una lloba veu als bessons, els porta a una cova i els cuida. Llavors Faustul, un pastor, troba als nens i els cria. Romúl i Rem maten a Amuli, pel que va fer-lis. Després els nois funden Roma i consulten als Déus qui ha de manar/governar. Els déus ajuden a Romúl. Llavors Romúl i Rem lluiten i Rem mor. Romúl maná a Roma.

  Traducció al llatí:

  Deus Mars Rheam Silviam amabat et voluntas, Romulum Remumque, habebit. Rex Amul Lavinium erat, itaque Amulius pueros influvium iactare iubet. Sed undae ad pueros ripam portant. Ibi ripam lupa pueros videt, in Speluncam portat atque pueros curae. Tum Faustulus, firmanius, pueros invenit et feturam.
  Romulus et Remus Amulii necat, sic fecit. Postea pueros Romam et a deis consilia petunt qui mitteret. Dei Romulum adiuvant. Tunc Romulus Remusque pugnant et Remus cadit. Romulus mitte Romam.

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Cristina, valoro moltíssim que t’hi hagis posat i que, de mica en mica, amb esforç i dedicació vagis superant totes les dificultats: torna a llegir el text català i intenta corregir-ne les faltes d’ortografia. Diria que escrius millor en llatí que en català! Pel que fa al text llatí, tens algunes impressions lèxiques (com es diu bessons? hi ha un signe del zodíac!) i d’altres gramaticals.

 8. Arnau Alvarez Cervilla

  Bonum Diem!
  Aquesta imatge és d Romul i Rem els cuals van crear Roma encara que una Roma molt basica però van ser els pilars de l’antiga Roma és una part molt fundemantal de la mitologia romana, a mi m’havian explicat com havian sobreviscut bebent llet de la lloba que els va alimentar, una historia molt interessant.

 9. Miquel Saborit

  Salve!

  Els nens que apareixen a la fotografia són Romul i Rem. La mitologia diu que aquests dos germans bessons varen sobreviure gràcies a l’aliment que els hi podia oferir una lloba, tal i com es veu a la fotografia

  Eneas va ser el primer en arribar al territori on sería construida la ciutat de Roma però uns segles després arribarien Ròmul i Rem. Finalment, Ròmul fou qui va crear Roma i la va portar a un nivell d’importància molt elevat. Ròmul es va convertir en el primer rei d’aquesta metròpolis.

  Miquel Saborit

 10. Andrea Balart

  Salve!

  Romulus et Remus filii Rhea Silviae et Martis erant. Amulius, rex Albae, pueros in ripam fluminis eiecit. Sed undae ad ripam pueros portavit in sico relinquit. Lupa autem puerorum voces audivit et in sepulcam portavit atque pueros alivit. Tum Faustulus geminos invenit. Romulus et Remus cum Faustulo feminaque vixerunt. Romulus et Remus Amulii facta adudivit et Amulium interfecit. Postea Romulus et Remus Romam prope casam Faustuli condiderunt. Romulus aratro Romae muros designaverat; sulcum transilere interdicivit. Sed Remus iussis non paruit et Romulus Remum gladio necavit. Itaque Romulus Romanos rexit.

  Vale!

 11. irina

  Aquesta estàtua representa als bessons Ròmul i Rem. Ròmul funda Roma l’any 753 a.C.

  Deus Mars et Rheam SIlviam habuerunt Romulum Remumque. Tum Amulius, rex Albae, pueros iussit iactare in ripam fluminis. Sed undae ad ripam pueros traxerunt. Ibi lupam geminos vidit et et puerorum voces audivit. Eos secum in speluncam portavit et multo tempore in silvis de pueris curavit. Tum Faustulus geminos invenit. Romulos et Remus cum Faustulo feminaque vixerunt. Ei Amulii facta audiverunt et hunc interfecerunt. Postea Romulus Remumque Romam condiderunt. Tum Romulus et Remus pugnaverunt et Remus cecidit. Itaque Romulus Romanus rexit.

 12. Ariadna

  Salve!
  Aquesta foto simbolitza la llegenda de Ròmul i Rem. Numitor, rei d’Alba Longa, una ciutat mítica del Laci, va ser derrocat per seu germà. Va matar la descèndencia masculina de Numitor alhora que va obligar a l’única filla de Numitor a fer-se vestal per tal que el vot de castedat imposat pel seu sacerdoci li impedís tenir fills que poguessin ser reis. Rea Sílvia, la filla de Numitor, es queda embarassada del déu Mart i dóna a llum a dos bessons. Ròmul i Rem. Amuli, el germà del seu pare, l’empresona i ordena llençar als nens al riu Tíber. Però aquests sobreviuen perquè el riu es desborda i el cistell es queda a la vora de la riba, on els troba un lloba. L’animal els salva i els porta fins un pastor on ell i la seva esposa els criaràn. Més endevant descobririen el seu origen i buscant venjança, van tornar a la seva ciutat natal per matar el seu oncle i retornar el tron al seu avi, Numítor. Aquest, en agraïment, els va lliurar territoris del nord-oest del Laci.
  Després d’una força discussió, Ròmul va decidir amaneçar amb matar tot aquell que creués els límits de la futura ciutat. Rem va desobeir i va creuar amb menyspreu la línia, argumentant que mai arribaria a ser rei. Ròmul no va dubtar i el va matar. Penedit, va enterrar al seu germà al cim del Palatí, i en el seu honor va anomenar a la ciutat Roma, i va empendre la ètapa com a únic, i primer, rei de Roma.
  Ròmul va morir enmig d’una tempesta provocada pel déu Mart, el seu pare.

 13. CARLOS THIRIET

  L’escultura es la famosa “lloba capitolina”,que forma part del “monument als caiguts per Italia” en la ciutat de Mar del Plata.El monument rendeix homenatge a tots els italians que residien a argentina durant la segona guerra mundial.Està emplazat en la plazoleta capitalina i va ser inagurat el 1958 per Vicente Albanese.

 14. Mar Acien Xivillé

  Salutatio!

  Com tots sabeu, Ròmul i Rem van ser dos germans que van fundar la ciutat de Roma, encara que Ròmul, va ser finalment el primer rei.

  El mite explica que un rei d’Alba Longa, va ser destronat pel seu germà petit Amuli. Aquest va matar els seus fills i va obligar la seva filla Rea Sílvia a dedicar-se al culte de Vesta. Tot i així, el dèu Mart va fer-la mare de Ròmul i Rem. Amuli, enfurismat, va ordenar que els nens fossin llançats al riu Tíber, però la cistella va quedar varada a la vora i una lloba, coneguda com a Luperca, va trobar els germans i els va cuidar com si fos la seva pròpia mare.

 15. Andrea Torrente

  Salve!
  Jo no sabia que aquesta imatge corresponia al mite de Ròmul i Rem, però la professora me n’ha fet cinc cèntims.

  Amulio, el germà petit d’un dels reis d’Alba Longa, va destronar al seu germà gran, anomenat Numitor.
  El Déu Mart i la filla de Numitor, van tenir bessons als quals van decidir anomenar Ròmul i Rem. Un dia , Amuli va fer llançar aquests dos nens al reiu Tíber, i així es va fer.
  Afortunadament la cistella on estaven les criatures es va parar a una part del riu i una lloba els va trobar, a partir d’aquest moment, ella els cuida i els tracta com si fóssin fills seus. Temps més tard Fàustul i Aca Larentia els troben i passen a fer-se càrrec d’ells.
  Un bon dia, els bessons, escolten a Amuli parlar de les seves accions/intencions i decideixen matar-lo. Per tant, Romul i Rem s’enfronten per decidir qui fundarà Romà. Ròmul és el guanyador i per tant el fundador de Roma.

 16. Sara Martín

  Saluete!

  Aquesta imatge mostra Ròmul i Rem, els dos bessons que van fundar Roma, amb la lloba que els va alletar. Heus aquí la història d’aquests germans:

  Tot comença amb una vella ciutat italiana, anomenada Alba Longa, on hi regnava un rei que es deia Numitor. Malauradament, aquest monarca tenia un cruel germà, Amuli, que li va prendre el tron, matant també els seus fills i impedint que la seva única filla, Rea Sílvia, en tingués.

  Tot i així, ella va tenir dos bessons amb el Déu Mart, els nostres protagonistes: Ròmul i Rem. Quan Amuli va assabentar-se’n, va desempellegar-se dels nadons deixant-los a la mercè del riu Tíber. Ja fos per sort o pel destí, tal riu es va desbordar i els dos germans van anar a parar a la seva riba. Aquí entra en acció la famosa lloba que va alletar Ròmul i Rem, mantenint-los en vida fins que una família de pastors els van trobar i els van acollir.

  Evidentment, els dos infants no sabien res del seu orígen semidiví, fins que un dia el trapella de Rem es va ficar en embolics i va anar a parar ni més ni menys que davant de Numitor, el seu avi, que el va reconèixer. Ja conscients del seu dret monàrquic, van aconseguir fer fora del tron el tirà d’Amuli i Numitor va tornar al poder.

  Els bessons van voler fundar una ciutat allà on havien estat trobats, però de seguida es van barallar per quin dels dos governaria la nova ciutat. Van deixar la decisió en mans dels Déus i ells van escollir Ròmul. D’aquí ve el nom de la cuitat que tots coneixem avuí dia, de la qual ell mateix en va ser el primer rei.
  El mateix Ròmul va atravessar el seu germà bessó amb una llança el 21 d’abril del 753 aC. quan aquest, sense voler acceptar la derrota, va estar complicant-li la vida, acabant així amb la seva.

  Valete!

 17. Natàlia Rubio

  Bonum diem!
  He reconegut la fàbula amb facilitat ja que és molt coneguda. Però, no recordava bé de què tractava exactament, per això he cercat la història:
  Rómul i Rem van ser dos bessons, creadors de l’actual Roma. La mare d’aquests els abandonà a la vora d’un riu on els trobà una lloba, qui se’n va fer càrrec com si fossin fills seus. Més tard, però, un pastor anomenat Fàustul els trobà i els portà a casa seva on creixerien i viurien com a reis.
  Passat un temps, uns lladres acusen a Rem d’haver malmès els camps Numitor i aquest li aplica un càstig. Però quan el reconeix, s’assabenta de l’edat que té i de l’existència del seu germà bessó, lliga caps i acaba per endevinar que es tracta del seu nét.
  Finalment Ròmul ataca el palau reial, mentre que Rem ho fa des de casa de Numitor i, qui surt guanyant és Ròmul; futur fundador de Roma.

 18. Abril Ramos Aran

  Salve!

  Els personatges de la fotografia són Ròmul i Rem.

  La ciutat italiana d’Alba Longa tenia com a rei Numitor fins que el seu germà Amuli li va prendre el poder, va matar a tots els seus fills, menys a la seva única filla Rea Sílvia, a fer-se vestal perquè no tingués fills que li puguessin treure el tron.

  Tot i així, Sílvia es va quedar embarassada del déu Mart i va tindre dos fills bessons, Ròmul i Rem.

  Amuli va empresonar a Sílvia i va ordenar llançar als bessons al riu Tíber. Però van tenir sort, ja que el riu es va desbordar el riu i la cistella va quedar a la riba. Per sort una lloba els va escoltar plorar, els va salvar i els va alletar.

  Un pastor (Fàustul) els va trobar i els va portar a casa seva on ell i la seva dona els van criar com si fossin els seus fills.

  Els bessons van creixer sense saber res del seu passat.

  Uns lladres van barallar-se amb Rem i el van acusar injustament davant el rei Amuli d’haver malmés els camps de Numitor perquè se li apliqués un càstig.

  Numitor quan es va assabentar que tenia un germà bessó i l’edat que tenia, va descobrir que Rem era el seu nét.

  Romul i Rem van acabar amb Amuli i li van tornar el seu regne a Numitor.

  Els dos van decidir fundar una ciutat on van ser trobats però com ningún dels dos sabia qui era el primogènit, va sorgir la disputa sobre com es diria la ciutat i qui seria el rei. I aleshores van deixar la desició a voluntat als déus per mitjà de la consulta dels auguris.

  Romul va sortir guanyador, es va proclamar rei i va traçar els limits sagrats al voltant del Palatí. Va anomenar a la ciutat amb el nom de Roma.

  Rem va matar al seu germà travessant-lo amb una llança.

 19. Maria Benito

  Saluete!

  Són Ròmul i Rem.
  Numitor, rei de Laci, va ser derrotat per Amuli, el seu germà. Amuli va matar a la descendència de Numitor i va obligar a la seva filla Rea Sílvia a fer-se vestal, per impedir que tingués fills. Però Rea es va quedar embarassada del Déu Mart i va tenir dos bessons: Ròmul i Rem.
  Llavors, Amuli va manar empresonar Rea Sílvia i llençar els bessons al riu, però per sort el riu es va desbordar i una lloba va trobar els dos germans a la vora de la riba. La lloba els va cuidar fins que el pastor Fàstul, després de trobar-los, se’ls va emportar a casa seva. Ell i la seva esposa els van criar.

  Vale!

 20. Mireia Abelaira

  Salve!

  Els nens que apareixen en aquesta fotografia són Ròmul i Rem alletats per una lloba i fundadors de la ciutat de Roma l’any 753 abans de Crist. Els pares d’aquests bessons varen ser el déu Mart i Rea Sílvia. Ròmul i Rem són descendents directes d’Enees (va descobrir Itàlia), van ser relacionats amb aquesta a través del pare de la seva mare, Numitor. Numitor, rei d’Alba Longa i pare de Rea Silvia (abans del naixement de Ròmul i Rem) va ser traït pel seu germà proclamant-se rei. Rea Silvia va ser declarada verge vesta però aquesta quedà embarassada i donà a llum. Amuli (el nou rei) va fer que un servent llances els bessons al riu Tíber. El servent els perdonà la vida, els va posar en una cistella i els va deixar al riu, van ser arrossegats per la corrent a un lloc segur. Gràcies al déu Tibernus la cistella va ser atrapada per les arrels d’una figuera de la vora del riu. Els bessons van ser descoberts per una lloba i els va alletar. Més tard van ser descoberts i atesos per un pastor i la seva dona: Faustulus i Acca Larentia. Els germans van ser incitats per els pastors del rei i aquests s’emportaren Rem davant del rei. Ròmul va rescatar el seu germà i en el procés va matar el rei Amuli. Després de rebutjar la corona de la ciutat els germans varen voler construir una nova ciutat, com que estaven en desacord varen anar per costats diferents per construir-la. Com que Rem no parava de burlar-se de la muralla i la ciutat que estava construint el seu germà Ròmul el va matar i després el va enterrar amb honors. Rem va morir el mateix dia que Ròmul va fundar Roma (753).

  Vale!

 21. Maria Cancio

  Alba Longa tenia un rei, Numitor, fins que el seu germà, Amuli, li va prendre el poder:
  Amuli va matar als fills de Numitor i va obligar a l’única filla a fer-se vestal, perquè no tingués fills que li disputessin el tron. Rea Sílvia, la filla de Numitos, va quedar embarassada del déu Mart, i va tenir dos bessons: Ròmul i Rem.
  Amuli la va empresona i li va fer llençar els dos fills pel riu Tíber. El riu es desbordà i el cistell on hi eren va anar a parar a la riba del riu, on els va trobar una lloba atreta pels seus plors. Ella els va salvar i els va alletar.
  Un pastor, els va trobar i els va portar a casa seva on junt amb la seva dona els va criar com si fòssin fills seus. Els bessons van crèixer sense saber el seu origen. Ells eren pastors i un dia uns lladres que s’havien barallat amb Rem, el van acusar davant del rei Amuli d’haver malmès els camps de Numitor. Rem va ser lliurat a Numitor perquè els hi apliqués un càstig. Numitor es va adonar que era el seu nét.
  Ròmul i Rem van fer un plà per tronar el regne a Numitor i acabar amb Amuli. Van crear una nova ciutat, però el problema es que els dos la volien regnar. Van decidir que els déus ho elegirien per mitjà dels auguris. Rem va ser el primer en veure sis voltors, però Ròmul en va veure el doble.
  Ròmul es va proclamar rei, però Rem no acceptava la derrota, així que va travessar la futura muralla que Ròmul volia posar. Ròmul el va atrevassar amb una llança.

 22. Paula Contreras

  Els personatges de la fotografia són Ròmul, Rem i la lloba que els va alletar.
  La llegenda diu que Nuitor, rei d’Alba Longa, va ser derrocat pel seu germà Amuli.Qui va matar als seus fills i i va obligar a Rea Sílvia a fer-se vestal, perquè no pogués tenir fills.
  Sílvia es va qedar embarassada del déu Mart i va donar a llum a dos bessons, Ròmul i Rem . Amuli va tirar als bessons al riu Tíber on van anar a parar a una lloba que els va alimentar fins que un pastor anomenat Fàustul el va trobar i els va criar com als seus fills

  Ròmul i Rem no savien el deu origen fins que un dia, es van barallar amb uns lladres que acusaven a Rem d’haver malmés els camps de Numitor. Amuli va deixar que Numitor li apliqués ell el càstig. Llavors Numitor es va assabentar que Rem era el seu nét i Ròmul i Rem decidir acabar amb Amuli.

  Després de que els bessons fosin reconeguts reis, van decidir fundar una nova ciutat. Però va sorgir la disputa de quin dels dos germans triaria el nom i qui seria rei. Així que van deixar la descició en ans dels deus. Els deus van afavorir a Ròmuls, per tant ell li va posar el nom de Roma i va ser el rei, però Rem no va acceptar la derrota i va matar al seu germà Ròmul amb una llança. Així que Rem es va proclaar rei.

 23. Guillem Tur

  Aquests personatges són Ròmul i Rem i la lloba qui va alletar als bessons.
  Segons la llegenda…
  “Numitor va ser destronat per Amul, el seu germà. Aquest, va matar tota la descendència masculina de Numitor i va obligar a la seva única filla, Rea Sílvia, a fer-se vestal per impedir que no tingués fills i que deixés el tron a Amul. La filla de Numitor es va quedar embarassada del Déu Mart i tingué dos bessons: Ròmul i Rem. Amul va demanar que llencessin els bessons al riu Tíber i que empresonessin a Rea Sílvia.

  A la vora del riu, una lloba atreta pels plors aparegué. L’animal salvatge els alimentà de la seva llet fins que uns pastor els trobà i els dugué amb la seva família on els cuidaren com a pastors. Un dia, Rem va ser acusat d’haver malmés els camps de Numitor, i volien que fos castigat. Quan els bessons es dongueren compte que eren nèts de Numitor, van preparar un parany per matar a Amul i tornar el tronatge al seu avi.

  En el moment que foren reconeguts com a família reial, van fundar una nova ciutat. Però ràpidament sorgí un conflicte per qui havia de governar la ciutat. Fou Rem a qui primerament afavorien la victòria per haver vist sis voltors, però el seu germà en va veure el doble. Ròmul es proclamà rei i va traçar els límits de la nova ciutat. Rem no va acceptar la derrota i finalment, Rem matà a Ròmul amb una llança.

 24. Luca Fernàndez Farto

  Salve!

  En aquesta fotografia podem veure a Rómul i Rem, sent alimentats per la lloba, la qual segons la llegenda va donar benestar i donar esperança de vida als dos nois.
  La llegenda explica que Ascanio, fill de l’heroi troià Eneas, el qual va ser fill de Venus i Anquises. Ascani va fundar la ciutat de Alba Llonga al costat del riu Tíber. En aquesta ciutat van regnar una gran quantitat bastant nombrosa de reis. Un d’aquests reis, i també molt important va ser Numitor i el seu germà Amulio. Aquest va destronar al seu germà, Numitor. Com que Amulio no volia que el seu germà pogues tenir descendència per tal de no arravatar-li el tró, va condemnar a la seva filla Rea Silva, a ser una sacerdota de la deessa Vesta, per tal que no pogués mantenir relacions.
  Però malgrat això,el deu Mart, deu de la guerra, va engendrar a Rea Silva, i van concevir a Rómul i Rem. Quan van néixer immediatament van ser llençats al riu Tíber, per tal de protegir-los. Un dia es va apropar una lloba, per aquells paratges, per beure i va veure als dos nois, i els va amamantar, i donar aliments per que poguessin sobreviure. Poc després un pastor, va veure als dos xicots, i se’ls va emportar.
  Ja quan eren més grans, van tornar a buscar a Numitor a Alba Llonga, per tal de venjar-se de les coses horribles que va fer, i es van proclamar reis. Es diu que la lloba que va amamantar a Rómul i Rem va ser la seva mare adoptiva humana. El mot lloba en llatí es lupa que en altres termes despectius significa prostituta.
  La llegenda també ens explica que Rómul va matar a Rem. Es diu que la ciutat de Roma Antigua es va fundar l’any 754 a. C. Aquest fet s’explica perquè un dia Rómul i Rem estaven observant les aus,. En aquesta observació es van traçar els límits de la frontera de la ciutat de Roma, gracies a la posició aèria que tenien les aus en el moment de l’observació.

  Salvete!
  Capere Momentum

 25. Laura Garcia

  Salue, magistra!
  Aquesta fotografia ens mostra l’estàtua de Ròmul i Rem, els dos bessons que van fundar Roma, amb la lloba que els va alletar.
  Numitor, que era el rei d’una ciutat mítica del Laci, va ser destronat pel seu germà menor Amuli. Per garantir la seva seguretat, l’usurpador va matar a tots els fills homes que tenia el seu germà i va obligar a la seva neboda, Reva Silvia, a fer-se sacerdotessa, perquè així romangués verge. Però el déu Mart va fer mare a la filla de Numitor, donant-li els bessons Ròmul i Rem. Amuli, enfurismat, va ordenar que els nens fossin llançats a les aigües del riu Tíber. Però el destí va salvar la vida dels dos nens, perquè el riu es va desbordar i el cistell va quedar a la vora d’una riba, on els troba una lloba, que a sentit el seu plor. L’animal els salva, els alleta i els cuida. Fins que un dia un pastor que es deia Fàstul els troba i els porta a casa seva, on la seva esposa, Larència i ell els crien com si fossin dos fills seus, fins que es fan grans.

  Vale!

 26. Júlia Calvo

  Vaig reconèixer aquesta imatge al instant, ja que anteriorment habia escoltat parlar de Ròmul i Rem.
  Eren dos bessons que van ser abandonats al riu, on van acabar a mans d’una lloba que els va cuidar i alletar.Un pastor els va trobar i, junt amb la seva esposa, van cuidar-los com si fossin fills seus.
  Un dia, quan uns lladres que es van barallar amb Rem, el van portar davant el rei Amuli. Numitor, al assabentar-se de la seva edat i de l’existència del seu germà bessó, els va reconèixer i va adonar-se de que eren els seus nèts. Ròmul i Rem van formar una conxorxa per tornar el regne a Numitor.
  Els bessons van formar una nova ciutat i, després d’una llarga disputa, Ròmul es va proclamar rei.
  Rem, sense acceptar la seva derrota, va atravessar la forntera que Ròmul habia traçat i aquest el va matar travessant-lo amb una llança.
  Així doncs, la ciutat va nèixer amb un fratricidi el 21 d’Abril del 753 aC.

  Trobo que és una història molt interessant i important per a tota la història de Roma. No està de més informar-se sobre les curiosiotats de la història i assabentar-se dels detalls més curiosos.

 27. Iria Rael

  Salue Magistra!
  Aquesta imatge és de Romul i Rem els cuals van crear Roma encara que una Roma molt basica però van ser els pilars de l’antiga Roma és una part molt fundemantal de la mitologia romana.

 28. Mar Martínez

  En Aquesta imatge surt la lloba Luperca alimentant en els bessons Ròmul i Rem

  Ròmul i Rem van ser dos germans bessons que van fundar la ciutat de Roma.

  Un rei anomenat d’Alba Longa, va ser destronat pel seu germà petit Amuli. Amuli per venjança va matar els seus fills i va obligar la seva filla Rea Sílvia a dedicar-se al culte de Vesta. Tot i així, el déu Mart va fer-la mare de Ròmul i Rem.

  Un dia Amuli va ordenar que els bessons fossin abandonats al riu Tíber però una lloba coneguda Luperca els va acollir com si fos la seva pròpia mare, temps més tard van ser criats per un matrimoni de Pastors. Els bessons després de molts anys sense saber els seu origen, un dia ho van descobrir i van volgué venjança per Amuli i poder tornar el regne al seu avi, Numitor.

  Ròmul i Rem van volgué crear una ciutat on els havien trobat, a partir d’allà van arribar les disputes ja que no sabien qui seria el rei i qui donaria el nom a la ciutat.
  Finalment Ròmul va ser proclamat rei, el seu germà sense acceptar la derrota el va desafiar i llavors Ròmul el va matar. Finalment Ròmul va anomenar Roma a la ciutat.

 29. Marta Sánchez

  Salve! Aquesta es la historia de Ròmul i Rem.
  Hi havia una ciutat, Alba Longa, que el rei era Numítor, però més tard el seu germà Amuli li va prendre el poder.
  Amuli va matar als fills de Numítor i va obligar a la únca filla d’ell a fer-se vestal, per a què no tingués fills i li treguessin el poder.
  Tanmateix, Rea Silvia va tenir dos fills, amb el déu Mart, que es deien Ròmul i Rem. Més tard, Amuli va tencar a la pressó a Rea Silvia, i va llençar als seus dos fills al riu tíber.

  Els nens van tindre sort, quan anaven pel riu, el riu es va desbordà i van arribar a una lloba que els va alletar.
  Després, un home, els va trobar i els va portar a casa seva i amb la seva dona els va criar com si fossin els seus els dos fills.
  Els nens van crèixer sense que sapiguessin res del que havia passat. Però, la historia va sortir al descobert. Uns lladres que es van barallar amb Rem, van acusarli devant del rei Amuli d’haver malfet els camps de Numítor. Numítor es va assabentar de l’edat que tenia i de que tenia un germà bessó. Va endivinar de que era el seu net. Romul i Rem van planificar un plan per acabar amb amuli i tornar-li a Numítor el seu regne.

  Els germans van fundar una nova ciutat, però d’immediat va sorgir una disputa per quin dels dos germans donaria el nom a la ciutat i quin d’ells sería del rei. Així que la decisió va quedar en mans dels déus.
  Finalment, Ròmul va ser el rei i va traçar limits sagrats al voltant de Palatí. Rem no va acceptar la seva derrota, i tot seguit va desafiar l’autoritat de Ròmul saltant el solc que l’assenyalava el traçat d’una futura muralla i aquest el va matar travessant-lo amb una llança.

  Rem, va anomenar a la ciutat Roma al 21 d’Abril frerl 753aC.

 30. Aida González

  A la foto es veu l’estatua de la “Lloba Capitolina”, aquesta ens mostra els dos bessons alletats per la lloba.
  Numitor, rei d’Alba Longa, va ser derrocat pel seu germà Amuli. El déu Mart va fer mare a la filla de Numitor, Rea Sílvia, i va tenir als bessons Ròmul i Rem.
  Amuli es va enfadar i va ordenar llençar als nens al Tíber, aleshores una lloba va trobar els bessons en una cistella i va decidir alimentera-los a la seva cova.
  Més tard, Fàusul i la seva dona decideixen agafar-los i cuidar-los.

 31. kawtar anzaui

  Salvee!
  Ròmul i Rem foren alletats per una lloba, la Lloba capitolina.
  Després de la Guerra de Troia, Enees, un príncep troià que va sobreviure a la destrucció de la seva ciutat, es va refugiar amb la seva família a la plana del Laci. Anys després, el seu fill, Ascani, va fundar la ciutat d’Alba Longa.
  Quatre segles més tard, un dels reis d’Alba Longa, Numítor, va ser destronat pel seu germà petit Amuli, qui el va expulsar de la ciutat, va matar els seus fills i va obligar la seva filla Rea Sílvia a dedicar-se al culte de Vesta. Tanmateix, el déu Mart va fer mare a la filla de Numítor, donant-li els bessons Ròmul i Rem.
  Els bessons van descobrir el seu origen. Buscant van tornar a la seva ciutat per matar el seu oncle avi i retornar el tron ​​al seu avi Numítor. Aquest, en agraïment, els va lliurar territoris del nord-oest del Laci. Amb 18 any van decidir fundar una ciutat just on la lloba els va trobar. Discutint sobre el nom de la ciutat, van decidir que el triaria aquell que fos designat pels déus mitjançant el vol dels ocells, prova que va superar Ròmul. Rem deia que les sis aus que assenyalaven l’Aventí, mentre que Ròmul va entendre que les dotze aus que van assenyalar el Palatí, al peu del qual es va fundar la nova ciutat.
  Ròmul va morir enmig d’una tempesta provocada pel déu Mart, el seu pare, esdevenint el déu Quirí.

 32. Mar Fúnez

  Salve!
  En aquesta fotografia podem veure a Rómul i Rem i la lloba que els va alletar.
  Segons la llegenda, la ciutat d’Alba Longa tenia com a rei a Numitor, fins que el seu germà Amuli el va derrocar .Va matar als seus fills i va obligar a la seva única filla Rae Sílvia a fer-se vestal per evitar tenir fills que li apartessin del poder. Però Rae Sílvia va quedar embarassada del déu Mart, i va tenir dos bessons.
  Amuli la va empresonar i va ordenar que llencessin els nens al riu Tibet. Però el riu va desbordar i els nadons van anar a parar al costat d’una lloba. L’animal els va salvar i els va alletar.
  Un pastor els va trobar i els va portar a casa seva on la seva esposa els va criar com si fossin fills seus.
  Un dia Rem va ser acusat d’haver malmès els camps de Numitor i volien que fos castigat. Els bessons van descobrir el seu origen i, buscant venjança, van tornar a la seva ciutat natal per matar al seu avi.
  Van decidir fundar una ciutat on la lloba els va trobar, i discutint per quin nom posar-li van decidir que decidirien els seus déus mitjançant el vol dels ocells. Ròmul va guanyar ja que en va veure més que Rem.
  Ròmul va traçar els límits sagrats de la nova ciutat al voltant del Palatí amb una arada tirada per un toro i una vaca. Però Rem no va acceptar la seva derrota i va desafiar al seu germà. Va morir al saltar el forat que assenyalava el traçat de la futura muralla i Ròmul el va matar amb una llança.
  El 21 d’abril de 753 a. C. Ròmul va anomenar la ciutat com a Roma.

 33. Ruth Villellas

  Bonum Diem!

  En aquesta fotografia aprarèixen Rómul i Rem. El nom de la lloba que surt a la imatge és Luperca, que en el seu honor, a Roma es celebra la festa de la Lupercàlia, el 15 de febrer.

  El rei Numitor, Numitor va ser derrotat pel seu germà Amuli. I va matar la descendència masculina de Numitor, va obligar a la seva única filla , Rea Sílvia, que no tinguès fills. Però Rea Sílvia, es va quedar embarassada del déu Mart i va tenir dos bessons, Ròmul i Rem. Amuli, va empressonar a la noia i va ordenar que tiressin els dos infants al riu Tíber. Però afortunadament, van frenar per la cursa de l’aigua a la vora del riu, i una lloba els va salvar. Els va criar com si fóssin els seus propis fills, allellatant-los. Fins que un pastor anomenat Fàustul els va trobar i els va portar a casa seva, on ell i la seva esposa Larència els van cuidar. Un dia uns lladres, que es van barallar amb Rem, el porten devant el rei Amuli, per haver estat a les terres de Numitor. Ell li tenia que aplicar un càstig, però quan el desciuen, el reconeix. Al final arriba a la conclusió que és el seu nét. Aleshores es posen d’acord per acabar amb Amuli. Ròmul ataca el palau reial amb els seus companys pastors, mentre que Rem ho fa des de casa de Numitor. D’aquesta manera aconsegueixen matar Amuli i que Numitor torni a ser rei.
  Els dos bessons, van fundar una ciutat en el lloc on la lloba els havia trobat. Rómul, va ser proclamat rei i Rem, no ho va acceptar i va assaltar la ciutat del seu germà. Rómul el va matar atravessant-lo amb una llança.

 34. Clàudia Cazaux Cuberas

  Xaipe!
  Encara que a aquesta fotografia només en surti un, són els bessons Ròmul i Rem alimentats per la lloba.
  La seva historia és la següent: el rei d’alba, Numitor fou destronat pel ser germà Amuli. El Déu Mart i Rea Silvia, filla de Numitor, varen tenir dos bessons: Ròmul i Rem. Amuli, enfadat, va ordenar que llencessin als nens al riu Tíber, però la cistella on es trobaven va quedar parada a la riba del riu, una lloba els va trobar i els va cuidar com si fossin els seus fills fins que Fàsutul els trobà i visqueren amb ell i la seva dona. Però un dia Ròmul i Rem van escoltar les accions de Amuli i el van matar, a partir d’aquí els dos bessons lluitaven per quí fundaria Roma, i Rem va perdre, per tant Ròmul va ser el fundador de Roma.

 35. Zícora

  Salve.

  En aquesta estàtua podem observar dos nens sent alletats per uns lloba, es tracta dels bessons Ròmul i Rem. Aquests eren fills de la vestal Rhea Silvia i del déu Mart. Segons la història, van ser els fundadors de la ciutat de Roma i del senat romà. Finalment, només seria Ròmul qui la fundaria, convertint-se així en el primer rei. Tot comença després de la Guerra de Troia, on Enees, un príncep troià, fill de Venus i Anquises, va sobreviure a la destrucció de la seva ciutat i es va refugiar amb la seva família en el Laci. Anys després, el seu fill Ascani, va fundar la ciutat d’Alba Longa. Quatre segles més tard, un dels reis d’Alba Longa, Numítor, va ser destronat pel seu germà petit Amuli, qui el va expulsar de la ciutat, va matar als seus fills i va obligar la seva filla Rhea Silvia a dedicar-se al culte de Vesta, de manera que tenia. Tanmateix, el déu Mart va fer mare a Rhea Silvia i d’aquesta unió van néixer els bessons Ròmul i Rem.

  Amuli, aïrat, va ordenar que els nens fossins llençats a les aigües del Tíber. La cistella en què havien sigut dipositats va quedar varada a la vora, i una lloba, coneguda amb el nom de Luperca, va trobar als germans i els va alletar com si fossins fills seus. Més tard, van ser recollits i criats pel matrimoni de pastors Faustulus i Acca Lauréntia.

  Vale.

 36. Sandra Moya

  Els dos nens que apareixen en aquesta fotografia són Ròmul i Rem fundadors de la ciutat de Roma l’any 753 abans de Crist. Adalnt del nens hi ha la lloba. Els pares d’aquests bessons eren el déu Mart i la deesa Rea Sílvia. Ròmul i Rem són descendents directes d’Enees, van ser relacionats amb aquesta a través del seu avi per part de mare, Numitor.
  Numitor,era el rei d’Alba Longa i també era el pare de Rea Silvia que va ser traït pel seu germà proclamant-se rei. Rea Silvia va ser declarada verge vesta però aquesta quedà embarassada i donà a llum de Ròmul i Rem. Amuli que va ser el nou rei, va fer que un servent llances els bessons al riu Tíber però el servent els va posar en una cistella i els va deixar al riu perdonant-les la vida. Els dos germans van ser arrossegats per la corrent a un lloc segur on gràcies al déu Tibernus la cistella va ser atrapada per les arrels d’una figuera de la vora del riu. Els bessons van ser descoberts per una lloba i els va alletar.
  Després, van ser descoberts i atesos per un pastor i la seva dona que és deien: Faustulus i Acca Larentia. Els germans van ser incitats per els pastors del rei i aquests s’emportaren Rem davant del rei. Però el seu germà Ròmul, el va rescatar i va matar el rei Amuli.
  Després de que rebutjaran la corona de la ciutat els dos germans varen voler construir una nova ciutat, però es van trobar amb el problema de que estaven en desacord i la van voler construir cadascun per un costat. Rem no parava de burlar-se de la muralla i de la ciutat que en aquells moments estava construint el seu germà Ròmul així que Ròmul va matar al seu germà i el va enterrar amb honors. Rem va morir el mateix dia que Ròmul va fundar la ciutat de Roma (753).

 37. Paula López

  Salve!

  L’escultura ens mostra als dos bessons Ròmul i Rem, alletats per la famosa lloba coneguda com a Luperca. Aquí us explico la història des del punt de vista de Ròmul:
  El rei d’Alba Longa, Numítor va ser traicionat pel seu germà petit Amuli, que li va robar el tro. Amuli el va expulsar de la ciutat, va matar als seus fills i va imposar a la seva filla Rea Sílvia el culte de la vesta, perquè no pogués tenir fills que reclamessin el tro. Però el déu Mart va deixar embarassada a la filla de Numítor, i neixen dos bessons: Jo, Ròmul i el meu germà Rem. Enfurismat, el nostre oncle avi Amuli va empresonar a la nostra mare Rea Sílvia i ens va llençar al riu Tíber. Vam estar a punt de morir dins del cistell on ens havíen dipositat, però aquest va quedar varat a la riba del riu, i una lloba, atreta pels nostres plors ens va alletar i cuidar com si fóssim fills seus. Més tard, una parella de pastors, Faustulus i Acca Larèntia ens van trobar i van decidir fer-se càrrec de nosaltres.
  Van passar anys i vam crèixer sense saber res del nostre passat ni del nostre origen, però gràcies a Rem i a les seves trapelleries vam acabar davant del nostre avi Numítor, que ens van reconèixer. En saber la veritat, vam voler venjar-nos i fer justícia, així que vam matar al nostre oncle avi Amuli i vam retornar el poder al nostre avi. Aquest, ens va lliurar territoris, i al 753 a.c vam decidir fundar una ciutat just on la lloba ens havia trobat i alletat. Tot semblava anar bé, però vam començar a discutir sobre el nom de la ciutat i sobre qui seria el rei, ja que no sabíem qui era el primogènit. Vam decidir que el triaria aquell que fos escollit pels deus mitjançant la prova del vol dels ocells. Jo em vaig proclamar vencedor, i vaig traçar els límits de la ciutat amb l’ordre de que ningú no els creués. Rem em va desobeir, i va creuar la línia per burlar-se de mi i dir-me que mai arribaria a ser rei. Però no ho vaig dubtar, i vaig complir la meva paraula de travessar amb una llança tot aquell que creués la frontera. Penedit pel que acabava de fer vaig enterrar al meu germà bessó al cim del Palatí, i vaig anomenar la ciutat Roma en honor seu.
  La ciutat va nèixer el 21 d’abril del 753 a.c.

  Vale!

 38. Camila Valencia

  Salvete!

  Són Ròmul i Rem que van ser dos germans, van fundar la ciutat de Roma, però finalment va ser Ròmul qui va ser el rei.

  El mite ens compte que un rei d’Alba Longa, va ser destronat pel seu germà petit anomenat Amuli. Amuli va matar els seus fills i va obligar la seva filla Rea Sílvia a que es dediques al culte de Vesta. Tot i així, el dèu Mart va fer-la mare de Ròmul i Rem. Amuli, enfadat, va ordenar que els nens fossin llançats al riu Tíber, però la cistella va quedar varada a la vora i una lloba, coneguda com a Luperca, va trobar a Ròmul i Rem, els va cuidar i els va alimentar com si fosin els seus fills i ella la seva pròpia mare.

  Valete!

 39. Hamza Zaanouni

  Aquesta escultura es la de lloba capitolina, es la recreació de Romul i Rem bebent llet del llop, La seva mare els va abandonar al riu, i es van teni que criar entre llops, fins a crèixer. Es tan important que surten a l’escut del club de futbol LA ROMA.

 40. Margalida Capellà Soler Post author

  Hamza, ben cert! En tenim un apunt a Aracne.

  Ara esteu totes i tots a punt per fer-ne la recreació demanada o bé un còmic, una auca… com a apunt per publicar a Aracne o bé una recerca d’aquest episodi en el cinema per tal de fer una entrada a La cinta de NIKH.
  Si us agrada l’art, també podeu fer un estudi de la seva pervivència en escultures, pintures…

 41. ezequiel

  Es la escultura de la lloba capitolina, en la que surt alletant als bessons Romul i Rem .La llegenda diu que a la Ascanio, va fundar la ciutat Alba Longa. Anys més tard el rei Numitor,va ser destronat per el seu germà menor Amulio per asegurar el seu regnat va matar als fills de Numitor i va obligar a la seva filla Rea Silvia que havia de permaneixer verge pero va tenir dos bessons Romul i Rem que perquè no els matessin els va abandonar al riu.

 42. Chaima Anzaoui

  Aquesta pintura representa els dos nedons Ròmul i Rem alletant-se dels pits de la lloba.

  Proca, rex Albanorum,duos filios habuit.Numitori regnum relinquit,sed Amulius tyrannum et filiam tyranni patria expellet.Deus Mars Rheam Silviam amabat et geminos,Romulum Remunque,habebit.

  Itaque Amulius pueros in fluvium iactare iubet.Sed undae ad ripam pueros portant et in sicco relinquunt.Ibi lupa geminos videt,in speluncam portat atque pueros alit.Tum Faustulus pueros invenit.Romulus et Remus cum Faustulo feminaque vivent.

  Romulus et Remus Amuli facta audient et Amulium interficiunt.Postea Romulus et RemusRomam prope casam Faustuli condunt.Deinde regni desiderium intervenit et a deis consilia petunt.Dei Romulum adiuvant. Tunc Romulus Remusque pugnant et Remus cadit.

  Alia fabula ita narrat:Romulus aratro Romae muros designat; sulcum transilere interdicit.Ded Remus issis non paret et Romulus Remum gladio necat.Itaque Romulus Romanos reget.Ita Livius et Vergilius fabulam narrant.

 43. Alba Ferré

  Aquesta fotografia es de Romul i Rem, els dos bessons que van ser alletats per una lloba!
  Aqui una mica l’historia:
  Mart, el déu de la guerra, va engendrar als bessons Ròmul i Rem. Quan aquests van néixer i per salvar-los van ser llançats al Tíber dins d’una cistella a la vora d’aquest riu.
  Una lloba, anomenada Luperca, es va acostar a beure i els va recollir i els va alletar al seu cau de la Muntanya Palatino fins que, finalment, els va trobar i rescatar un pastor i la seva dona, que els va criar. Ja adults, van fundar Roma.
  La llegenda també ens explica com Ròmul va matar a Rem. Prop de la desembocadura del riu Tíber entre set turons.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *