Metamorfosis enfarinades de neu

Aquest cap de setmana, just a nivell de mar, Quíone, la filla de l’Oceànida Cal·líroe i del riu Nil, que en vida va haver de suportar les brutalitats d’un pagès i per ordre de Zeus va ser col·locada per Hermes entre els núvols, ens ha enfarinat de neu (χιών) els nostres personatges mitològics ja transformats en plantes i flors. Vet aquí uns quants que em vaig trobar gaudint de la nevada vora de casa, tot i que algun camperol amb quionofòbia deu estar encara enfadat amb aquesta venjança de Quíone!

Quines metamorfosis s’amaguen darrere d’aquestes plantes i arbres? Comenteu-les per ordre. Quines no heu reconegut? Tot seguit, trieu la que més us hagi agradat i feu una recreació, en prosa o en vers, com si fóssiu el narcís gebrat, l’acant cobert de glaç o les canyes que amaguen el secret de Midas… Com us sentiu?… Heu de demostrar que reconeixeu la planta o l’arbre i que sabeu el mite de la seva metamorfosi.

33 thoughts on “Metamorfosis enfarinades de neu

 1. Andrea Balart

  Salve!
  Un dels arbres que he reconegut és el xiprer que era un noi estimat per el déu Apol·lo que aquest li va regalar un una llança d’or i un dia va matar a un cèrvol inocent.Es va sentir tant culpable que va demanar a aquest que li va demanar al déu que fés que ell estigués sempre de dol. El va convertir en xiprer, arbre del dol.

 2. Andrea Balart

  També he trobat el narcís que era un noi molt bell que s’enamorava d’ell tothom. La ninfa d’Eco es va enamorar d’ell i en mostrar-se a aquest, ell la va rebutjar. Per castigar-lo aquesta va fer que el noi s’enamorés d’ell mateix. Ell en mirar-se en un pou es va caure i es va ofegar i al costat del cos va sortir el narcís.

 3. Andrea Balart

  Salve!

  Si neu és χιών i estimar és φιλο per tant estimar la neu és
  φιλοχιών. I potser odiar a la neu és μισώχιών.

 4. irina

  Que boniques les imatges de les plantes amb tota la neu per sobre!!
  La primera és una acant; la segona és el xiprer, el mite és el de Ciparissus, un noi que havia estat estimat per Apol·lo, un dia mentres caçava va matar el seu cèrvol sense voler. Plorava desconsolat i se sentia culpable, llavors li va demanar al déu Apol·lo estar de dol per sempre, llavors el déu el va convertir en un xiprer. El xiprer està relacionat amb el dol ; la tercera és un narcís, el mite és el de Narcís, tant donzelles com nois s’enamoraven de Narcís a causa de la seva bellesa, però ell rebutjava les seves insinuacions. La que més l’estimava era Eco, la qual havia disgustat Hera i per això aquesta l’havia condemnada a repetir les últimes paraules de tot allò que se li digués. Eco se li va delcarar com va poguer però Narcís cruelment es va negar a acceptar el seu amor i la nimfa, desolada, es va ocultar en una cova i allí es va consumir fins que només va quedar la seva veu. Per a castigar Narcís, Nèmesi, la deessa de la venjança, va fer que s’enamorés de la seva pròpia imatge, reflectida a les aigües d’una font. Les altres no sé quines són, la sisena podria ser l’añzina?

  La persona que odia que nevi és un quionòfob i el que li encanta la neu és un quionòfil. La primera estaria formada per χιών+Φοβος i la segona χιών+φίλος.

 5. Andrea Balart

  Salve!

  La persona que li encanta la neu és un quionòfil (χιών+φίλος) i la persona que odia la neu és un quionòfob (χιών+Φοβος). He reconegut la flor de l’atmeller que està relacionat amb el mite de Filis, que no és de narracions de mites clàssics. Hi havia una princesa anomenada Fil•lis. Un dia va arribar a les costes del seu país un jove príncep fill del rei Teseu d’Atenes anomenat Demofont, que tornava de la guerra de Troia. Fil•lis i i el príncep es van enamorar i es van prometre. Però Demofont es va adonar de que enyorava molt Atenes, així que va decidir anar-se’n prometent-li a Fil•lis que tornaria.
  Dintre d’uns anys, el príncep es va oblidar de tornar. Fi•lis el va esperar fins que es va adonar de que ja no tornaria. Aleshores li va entrar una pena enorme i va morir d’amor. La van enterrar i sobre la tomba va créixer un ametller sense cap fulla. Al cap d’un temps Demofont va tornar i en adonar-se de que Fil•lis era morta es va posar a plorar abraçant l’ametller. Fil•lis convertida en l’ametller va cobrir l’arbre d’unes flors molt boniques per fer entendre a el príncep que encara l’estimava.
  Cada any, l’ametller perdia les fulles per la mort de la princesa, i es cobria d’unes fulles precioses per celebrar la tornada del príncep. Al cap d’un mes, apareixien les fulles verdes recordant la trobada amb el príncep i després sortien les ametlles. Deixo un enllaç del bloc on està el atmetller:
  http://blocs.xtec.cat/elfildelesclassiques/2010/01/26/una-jovencana-que-es-transforma-en-arbre/

 6. Paula Franco Semitiel

  Salve!

  Són precioses les imatges que es presenten en aquest treball. Aquestes són les plantes que apareixen.
  -Acant
  -Xiprer

  El mite de Ciparissus és el següent:

  Ciparissos fou un riu de Messènia, que corria una mica al nord de la ciutat de Ciparíssia, al golf de Ciparíssia. Probablement la ciutat, que era molt antiga, donava nom al riu.

  Aquest mite està relacionat amb Narcís i Eco (el noi que s’enamora d’ell mateix).

  Espero que aqui també nevi igual!

 7. Judith Martínez

  Salve!!
  La primera és una acant; la segona és el xiprer,la tercera és un narcís,les demes no sé quines són, la setena em penso que són canyes.
  valee!!

 8. marcus

  la montanya estava molt bonica amb la neu
  el xipre estava ple de neu i les alzines tambe estava plena de neu estavA TOTA LA MONTANYA MOLT BONICA LES CANYES PLENES DE NEU PINS PLENES DE NEU

 9. imad

  Salve!

  Les flors són molt boniques! Les flors són el narcís que pertany al mite d’Eco, el xiprer del mite de Ciparissus, el roure del mite de Mirra, el pi del mite Pitis.

  Vale!

 10. Aitor

  Salve!
  Les flors que surten són molt boniques, les flors que hi surten són el narcís, el xiprer, roure i em s’embla que tamé el pi.

 11. Jose Maria Fernandez

  Salvee!!!!

  Les imatges son molt boniques de las flors a la muntanya les diferents flors una es el narcis un altre el xiprer.

 12. Marta Gallardo

  Salve!

  Molt maques les fotos! D’aquestes flors diferencio el narcís que és del mite d’Eco, el xiprer i el acant. Les altres no les sé.

  Vale!

 13. Yussuf

  Salve!
  Sembla ser que la primera d’aquestes dues plantes es un narcís, xiper, roure i pi. Cadascún d’aquests amb el seu respectiu mite.

 14. Marta Verde

  Salve!
  La primera imatge de la planta que veiem es l’acant!
  La segona foto nevada que veiem és un xiprer i la tercera és un narcís cobert de neu!
  Per fi una miqueta de neu a Premià, encara que no ha cobert gaire més que els cotxes i els sostres, però a la muntanya si que hi ha neu!

 15. noradomingo

  Salve!!
  La primera imatge de la planta que veiem es l’acant. L’alter, que es nevada, és un xiprer i per última és un narcís!

 16. Maryam Alaoui i Marta Bautista

  Salve!!

  Hem reconegut la planta d’alacant, les flors del narcís i el xiprer.

  El xiprer fa costat, en el dolor, als qui estan de dol.

  Vale!

 17. victor Barranco

  Salve!
  Bueno, ja que estem a les portes obertes esperant a que vingui la gent, comento i adelanto feina jajaajaj
  Aquestes fotos ja les vaig veure pel Facebook, les quals les vaig trobar molt molt boniques!
  Podem reconeixer que la primera planta és la de l’acant, la segona és un xiprer i la tercera és la de narcís.
  Em va semblar molt boniques les fotos que vas penjar lida! I obviament em vaig alegrar per la neu ja que feia molt que no nevava tant a Premià! Espero que nevi més sovint.
  Vale 😀

 18. Marta Verde i Elisa Moya

  Salve!
  Darrere de aquestes metamorfosis d’arbres i plantes trobem en primer lloc un acant, en segon un xiprer i en tercer un narcís. La primera transformació m’ha fet recordar la bona exposició que van fer les nostres companyes. I el segon m’ha recordat al mite de Ciparissus. Al tercer, com el nom de la planta indica, trobem el mite de Narcís.
  Us farem una recreació del mite de Ciparissus ja que és el que a nosaltres personalment ens agrada més.

  En un dia tranquil als camps de Cartea em disposava a caçar. Però de cop i volta pum!!
  El meu amic,un cèrvol anomenat Ciparissus, va caure de cop per culpa meva. Sense voler vaig llençar-li una fletxa i va caure mort després de sofrir una bona estona. Encara me’n recordo d’aquell trist dia en que va morir el meu estimat company, va morir per culpa meva, jo vaig ser el causant del seu sofriment. Amb el cos convertit en xiprer encara sento aquell intens dolor que em va punxar al pit quan vaig ser conscient de l’error que vaig cometre i del dolor que vaig fer sentir al pobre Apol·lo, que tenia molt apressi a Cipiarissus.

 19. Tania

  Salve!

  En primer lloc, la veritat és que les flors són molt maques. Una de les flors és el narcís que correspon al mite d’Eco, l’altre és el xiprer que correspon al mite de Ciparissus,un altre és el roure del mite de Mirra i per últim és el pi que pertany al mite Pitis.

  Vale!

 20. Genesis

  Salve!
  Que bé que va nevar a Premià!
  He pogut reconèixer les fulles de l’acant i el xiprer!
  Vale:)

 21. Andrea PC

  Salve!

  Les flors nevades i sobretot a la primavera son las que mes m’agraden, les mes maques.
  La primera flor que vaiem es l’acant, la segona imatge es un xiprer del mite de Ciparissus, la tarcera imatge es un narcis que partany al mite d’eco,la cuarta imatge es un roure que pertany al mite de Mirra, i per ultim el pi que pertany al mite de Pitis.

 22. sheila

  Salve!
  He pogut reconèixer algunes de les plantes. Un acant, un xiprer, que era un noi que sense voler matar al seu cérvol i va demanar a Apolo estar de dol per sempre, i Apolo el va convertir en xiprer. Un narcís, que era un noi del que s’enamorava tothom, però ell sempre les rebutjava cruelment, i la deessa de la venjança va fer que ell s’enamorés de la seva pròpia imatge reflectida.
  Quan a una persona li encanta la neu, és un quinòfil, i quan li té por és un quinòfob.

 23. Sandra

  Les fotografies de les flors tapades per la neu són boniques, em recorden l’esperit nadalenc,ja m’agradaria estar allà.

  M’estava preguntant que relació tenien les flors amb la cultura grega i romànica, així que, he estat buscant informació de tota menaa sobre les flors que apareixen i he trobat que la flor del narcís forma part del mite d’Eco, El Xiprer forma part del mite de Ciparissus, el roure està relacionat amb el tràmit de Mirra i per últim he Trobat que el mit de Pitis forma part del pi.

 24. matiida

  Salvee!
  Que boniques les imatges de les plantes amb tota la neu per sobre, m´ha agradat molt.
  Podem reconeixer que la primera planta és la de l’acant, la segona és un xiprer i la tercera és la de narcís.
  Vale

 25. Inés Lloveras

  Salve!
  Les fotografies són molt boniques:)
  He reconegut algunes de les plantes; L’acant (mite d’eco), les canyes i també el xiprer del mite de Ciparissus.

 26. yaiza claudel

  Bonum diem!
  La primera és una acant; la segona és el xiprer,la tercera és un narcís,les demes no sé quines són, la setena són canyes, les flors que surten són molt boniques.
  Vale!

 27. Alejandro Gago

  Salve!

  Que bonic queda tot amb la neu!
  Sobretot les flors. Les que he reconegut són el roure, que ve del mite de Mirra; el narcís, que ve del mite d’Eco i el pi que es del mite de Pitis. Les altres no les he reconegut.

  Vale!

 28. Álex Aguilera

  Salve!
  He pogut identificar que la primera planta és una acant i la segona un xiprer. Juraría que la tercera és un narcís, perteneixent al mite de Eco i que la quarta es un roure, que perteneix al mite de Mirra. Les altres no he pogut dir quines eren.
  Vale!

 29. yussuf Ebneljabri

  Salve!
  Ja es el meu 2 comentari, volia ampliar una mica més la meva informació el xiprer prové del mite ciparissus, la tercera imatge es un narcís que pertany al mite d’eco i la quarta es un roure que pertany al mite de Mirra, també hi es el pi que prové del mite de pitis

 30. josep

  Salveee!!!

  Les imatges son molt boniques, queda molt be la neu per sobre les flors , algunes de les plantes les e reconegut una es el xiprer, roure i el narcis.

 31. Pingback: La neu | El cel dels mites

 32. Pingback: Metamorfosis de Zeus | El fil del mite grec

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *