Un tap de suro romà no perd les seves propietats!

És increïble! Nosaltres, quan vàrem visitar en la nostra sortida a Girona el 2010 el CASC (Centre d’Arqueologia Subaquàtica de Catalunya) vàrem veure el tap de suro i ja ens va semblar increïble que es conservés!

Aquests dies és notícia ja que el Museu d’Arqueologia de Catalunya a Empúries juntament amb l’Institut Català del Suro ha presentat l’estudi que demostra que el suro del coll d’una àmfora romana de fa dos mil anys, trobat en el fons marí entre les restes d’un vaixell enfonsat a prop del Port de la Selva entre els anys 10 aC i 10 dC, encara conserva la seva durabilitat i resistència. El tap de suro romà ha mantingut els seus components principals, els mateixos que donen al suro les seves propietats de tapar de forma perfecta, amb les propietats que el fan elàstic i compressible fins a adaptar-se al coll d’una ampolla.

En conclusió, els romans ja van demostrar la idoneïtat de la utilització dels taps de suro per a conservar el líquid que transportaven en les àmfores vinàries, i dos mil·lennis després segueix essent el material per excel·lència a l’hora de preservar vins i caves i alhora contribueix a mitigar el canvi climàtic.

Podeu veure la notícia al Telenotícies Comarques del 23 de maig de 2012:


Sobre les propietats del suro (TN Comarques… per Classiques_Motion

19 thoughts on “Un tap de suro romà no perd les seves propietats!

 1. Erik Martins

  Salve!

  És curiós aquest article sobre el suro, no en tenia ni idea que podia estar tant de temps i a més al fons del mar sense perdre les seves propietats. Els vins amb tap de suro són molt millors que els que posen de plàstic ja que com veiem els de suro conserven molt millor el vi i més temps! És molt interessant saber tot aixo.

  Vale 🙂

 2. Victòria

  Salve!!!!

  Hem sembla mentira que tantes coses que encara es fan servir avui en dia estiguesin moltes d´aquestes coses a la época dels romans. És molt sorprenent veure com un tap de surro de tants y tans anys encara es conservi d´aquesta manera.

  Vale!!!

 3. Mireia Moral

  SALVEE!
  És interessant saver que coses que és feien servir abanç també és fan servir ara, i que després de tant de temps al fons del mar es conserves tan bé. La veritat és que demostra que les coses que és fabricaven abanç són de millor cualitat que el que es fabrica ara.

 4. Uxue Avilés

  Salve!!

  Em sembla molt interessant aquest article. No sabia que podia estar tanta estona al fons del mar i que al treure’l continués amb les seves propietats. Els taps de suro fan que, per exemple els vins, es conservin de millor manera i més temps.

  Vale!!

 5. Marta Bautista

  Salve!!

  Em sembla molt curiós que el suro podia estar tan de temps en el fons marí i sense perdre les seves propietats, no m’ho hagues imaginat mai! Els taps de suro fan que es conservin millor els vins.

  Vale!!

 6. Noelia Vargas

  És molt curiós com un tap de suro es conservi d’aquesta manera quan porta molt anys.

 7. gene macias

  qui ho diria que coses com aquestes es conserven tan be la vritat cada dia descubreixen coses noves i aixo esta molt be el tap de suru feia conservar motl bee els vins i ara tambee !

  molt entretenit la noticia !

  vale!

 8. paula pla

  Salve!!!!
  M’ha semblat molt curiós i molt interessant això de que s’hagi trobat al cap de 2000 anys un tap de suro tant ben conservat, sense haber perdut els seus components principals i conservant intacta la seva estructura cel.lular.

  http://www.naciodigital.cat/vadevi/noticia/3250/tap/suro/2000/anys/conserva/totes/seves/propietats

  S’han estudiat els components principals del suro com són la lignina, la suberina i els polisacàrids que el fan elàstic, compressible i el material idoni per adaptar-se al coll de l’ampolla i conservar, així, vins i caves amb l’ingrés adequat d’oxigen.

  D’altra banda, també s’ha analitzat la seva estructura cel·lular comprovant que no s’ha degradat de manera significativa per l’acció de l’aigua.

  Aquesta investigació ha permès reafirmar la idoneïtat de la utilització dels taps de suro per a conservar el líquid que transportaven en les àmfores vinàries i que segueix essent el material per excel·lència a l’hora de preservar vins i caves.

 9. Andrea Balart

  Salve! que curiòs! dia a dia continuem descobrint objectes romans intactes i els podem investigar i saber per què els utilitzaven. Realment és molt curiòs que es conservi tan bé un tap de suro i més havent passat tants segles.

 10. bautista.noelia2011

  Salve!
  És impresionant que després de 200 anys el tap de suro estigui tant bé conservat després d’estar tant de temps fons el mar.

  VALE! 🙂

 11. irina

  no sabia que el suro pogués estar tant de temps en el fons marí i que no perdi les seves propietats, és molt interessant aquest article, hi ha moltes coses que encara es conserven dels romans.

 12. Eva Serrano

  Salve!! Es romà el tap de suro? això si que no m’ho hagués imaginat mai!!! Realment és un invent fàcil i senzill d’utilitzar però molt util!

 13. Zícora

  Salve.

  És increible que després de tants anys aquest tap de suro romà encara conservi les seves propietats i el seu aspecte.

  Vale.

 14. Eva Perez

  SALVEE
  hem sembla increible, que aquest tap de suro es segueixi conservant despres de tants i tants anys.
  És veu que al fons marí es conserven bastants objectes perduts de fa molt de temps
  VALE!!

 15. Erik Aparicio

  Es interesant que un tap de fa 2000 anys encara estic sencer, hi no només que estigui sencer sinó que conserba les seves propietats, ara no se jo si ers fan suros d’aquesta qualitat. Crec que els objectes d’avans es feien amb més cura i elaboració per això duren tant..

  Vale!

 16. gomez.luque2011

  Mai magués imaginat mai que el tap de suro provenia dels romans, com tantes altres coses que m’he anat enterant gracies als apunts d’aquí!
  És molt impresionant que després de tants anys estigui intacte el suru en el mar!

  vale:D

 17. falcon.ana

  Xaipete!

  Molt interessant aquest apunt, ja que no sabia gaires coses del suro i menys encara que podia estar tant de temps a sota del mar intacte i sense perdre les seves propietats. Aixo em va bé saber-ho, ja que a geografia estem estudiant alguns aspectes de la vegetació i el professor ha esmentat més d’un cop el suro.

 18. barroso.rebeca

  Xaipete!!!

  Un apunt interessantíssim, ja que mai hagués dit que el suro de fa dos mil anys, s’ha trobat ara en el fons marí entre les restes d’un vaixell enfonsat a prop del Port de la Selva i encara es conserva la seva durabilitat i resistència.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *