La corrupció, un fet històric i tot un referent clàssic

El programa En guàrdia d’ahir, presentat per Enric Calpena a Catalunya Ràdio, ens pot fer reflexionar sobre el moment actual i trobar-hi referents clàssics ja que tal com explica el professor d’Història Antiga de la UAB, el doctor Oriol Olesti, el sistema polític romà no es basava precisament en criteris ètics: l’amiguisme, l’enriquiment personal dels governants, la compra de vots, el suborn o l’extorsió ja eren mètodes habituals i tolerats en el joc del poder.

12 thoughts on “La corrupció, un fet històric i tot un referent clàssic

 1. Hady Camara

  Salve !

  Sincerament penso que sempre i a tot arreu hi haurà corrupció ,la condícia de les autoritats és algú habitual en l´història de la humanitat,sempre hi ha gent bona i dolenta.

  Com ells diuen , el sistema polític Romà es basava en el suborn, la compra de vots i totes aquelles accions que a la fi acabessin enriquint a la persona, i no podem dir que avui en dia aixo ja no es fes, sinó al contrari.

  Exemples clars poden ser: “La trama Gurel” o ” El cas Pretòria “.
  La corrupció ve de molt lluny i està clar que no desapareixerà mai …

 2. Iván Zapico Fernandez

  Salve!
  Estic d’acord amb la Hady el sistema polític romà es basava en suborns i amb totes aquelles il·legalitats que els romans utilitzaven en qualsevol moment.
  Tots els llatins som de sang calenta i tenim una predisposició a reaccionar.
  Llàstima que la corrupció en plè any 2012 existeixi encara, amb casos a València i en definitiva a tota Espanya , la única conclusió que podem treure es que la corrupció ha estat i estarà durant tota l’història.
  Vale!

 3. serna.marta2010

  Salve!!!
  Un molt bon article. La veritat es que tracta un tema bastant interessant que trobem fins i tot actualment, la corrupció. Jo trobo que es un acte que es bastant negatiu, i no només perque no es legal, sinó perque no es ni moralment ni eticament correcte. No em sorpren gens que en aquella època hi haguessin actes d’aquest estil perque la corrupció ha estat sempre. I es bastant dificil de que això canvii perque gent codiciosa que s’aprofiti del poder amb benefici propi i intenti enriquir-se a costa dels demés hi haurà sempre.

  Vale!!!

 4. Uxue Avilés

  Salve!!

  Estic d’acord amb el que s’ha comentat anteriorment. Abans la política de Roma es basava en suborns i coses il·legals per tal d’afavorir-los amb les accions que decidien fer els polítics. És una pena que encara aquesta corrupció existeixi per que és algo que ningú vol, però sempre podem trobar gent més bona que d’altra. Per el que podem veure aquesta corrupció encara perdura i jo crec que serà així per molt més temps.

  Vale!!

 5. Zícora

  Salve.

  Desgraciadament, la corrupció existeix i sempre existirà.

  Un cas que ara em bé al cap és el CAS URDANGARÍN.

  Vale.

 6. Eulàlia

  I juntament al cas Urdangarín, tenim el cas Millet i una infinitat que potser ni en som conscients!

  És curiós que el temps de més èxit polític fos el de més corrupció (finals de la República i inicis de l’Imperi).

  O el fet que comprar vots, que per exemple es va dur a terme a l’Espanya de la Restauració Borbònica (Després de de la 1a República) on els partits Liberal i Conservador decidien entre ells sense tenir en compte el poble els vots.

  Al programa s’esmenta que els tres tipus de política a Roma seria la monarquia, l’aristocràcia i la democràcia.

  Crec que ho podriem comparar amb la Xina, que tot i que està en dictadura (estat comunista), s’està expandint i prosperant més que mai; igual que aquell Imperi Romà.

  Crec que la corrupció és un element natural de l’espècie humana, ja que el poder fa que es vulgui encara més.

  En quant a l’època de la República romana, crec que seria més comparable a la d’ara, ja que tot i que sembla “democràtica” no ho és del tot. El poble està convençut que decideix, però és clar, són després els “de la cúspide” els que tenen “la llei de veto”.

  És veritat que potser abans s’acceptava més la corrupció, potser perquè el poble n’era menys conscient dels afers polítics i ignorava les seves vertaderes funcions.

 7. Miriam Pelegrina

  Estic d’acord amb els meus companys, la corrupció sempre a existit i existira i molt bon exemple el de Urdangarín,Millet.

 8. Rocío Molina

  Salve!

  La veritat és que el món de la política dintre de l’Imperi Romà estava ple de corrupció. Podem veure aixi que no és una novetat això de que els polítics s’aprofiten de tots els nostres impostos per guanyar una tercera part d’aquests.Em sembla una vergonya aquests actes “bandàlics” però han existit sempre i si desprès de tants segles que ha desaparegut l’Imperi Romà segueix existint és que no podem fer gran cosa contra ell. Per al moment, el que hauríem de fer tots és concienciar-nos sobre que això no està bé i que no podem seguir fent aquestes coses!

  Vale.

 9. Laia Sánchez Puerto

  Salve!

  Estic d’acord amb el que s’ha comentat anteriorment. Abans la política de Roma es basava en suborns i coses il·legals per tal d’afavorir-los amb les accions que decidien fer els polítics.
  Podem veure aixi que no és una novetat això de que els polítics s’aprofiten de tots els nostres impostos per guanyar una tercera part d’aquests.
  La veritat és que no em sorprent gens, la corrupció ha estat sempr epel que podem veure i segueix estant. I trobo que sincerament, és una vergonya.

  vale!

 10. chaima.03

  Personalment, pensu que aquest tema sobre la corrupció ja que malaugradament en tot els països n’hi ha ’amiguisme, l’enriquiment personal dels governants, la compra de vots, el suborn o l’extorsió ja eren mètodes habituals i tolerats en el joc del poder.

  Però el més destacata i el que ens afecta és la corrupció, a corrupció és l’alteració perjudicial de la substància d’alguna cosa o persona. Referida a algú en concret, suposa induir-lo a actuar il·legalment o pervertir-lo. Penalment, s’identifica amb els delictes de prevaricació, suborn i negociacions prohibides als funcionaris. Malaugradament aquest fets és donene en totes parts i per això m¡agrada que hi hagin articles que difonguin aspectes que actualment és donen i que abans també.

 11. bautista.noelia2011

  Salve!
  Un molt bon article. La veritat es que tracta un tema bastant interessant que trobem fins i tot actualment, la corrupció.
  Abans la política de Roma es basava en suborns i coses il·legals per tal d’afavorir-los amb les accions que decidien fer els polítics.
  Encara que no nomes estaba present abans sino ara també amb el cas Urdangarín.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *