Els alumnes de llatí han llegit en veu alta Homer, Ilíada d’Alessandro Baricco, tot un monument a la guerra i alhora un amor obstinat per la pau.
Hem començat pel final del llibre d’Alessandro Baricco per tal d’explicar el perquè de la lectura de la Ilíada per a commemorar el dia de la pau i de la no violència als centres escolars:
- “Una altra bellesa, postil·la sobre la guerra (per Laura)
- Criseida (per Laia M.)
- Tersites (per Chaima)
- Hèlena (per Uxue)
- Pàndar i Eneas (per Èric i Ivan)
- La dida (per Sara)
- Nèstor (per Marta S.)
- Aquil·leu (per Rocío)
- Diomedes, Odisseu (per Èric A.)
- Pàtrocle (per Chaima)
- Sarpèdon, Aiant Telamoni, Hèctor (per Laia B., Cristina i Míriam P.)
- Fènix (per Lourdes)
- Antíloc (per Chaima)
- Agamèmnon (per Chaima)
- El riu (per Laia S.)
- Andròmaca (per Hady)
- Príam (per Noèlia c.)
- Demòdoc (per Sara)
Per què els alumnes de llatí han fet aquesta lectura en veu alta? És evident, ja que no es pot entendre l’Eneida de Virgili sense conèixer la Ilíada d’Homer. Ha estat una activitat que ens ha ajudat, a més a més, a ser conscients que cal fer més lectures en veu alta i que per entendre bé un text cal llegir-lo bé i això, fins i tot, costa a primer de batxillerat. També ens permet repassar i ampliar activitats ja fetes com els Guerrers de Troia en Google Maps; la guerra de Troia en deu obres d’art…
Què esdevé la Ilíada d’Homer en mans d’Alessandro Baricco? Què ha desterrat completament? Has trobat a faltar aquesta absència? Per què la narració dels fets i de les gestes no nón narrats en tercera persona? Qui es fa càrrec de narrar els fets? Després de la lectura de La còlera d’Aquil·les i de la lectura en veu alta de la Ilíada polifònica de Baricco t’han vingut ganes de llegir la Ilíada d’Homer? Has vist la pel·lícula Troia?…
La ‘Ilíada’, la guerra de todos nosotros
Varias novedades regresan al mundo del misterioso Homero. La universalidad de sus temas mantiene su magnetismo casi tres milenios después
“Homero describe la guerra de forma sincera y precisa”
http://cultura.elpais.com/cultura/2015/08/14/babelia/1439562665_225234.html