Ecce Horarium Linguae Latinae!

Acabem d’estrenar curs i, per tant, horari. Ja saps quins dies i quines hores fas llatí? Vols tenir el teu horari en llatí? Doncs, a partir d’aquest document creat ad hoc parlarem a classe de l’etimologia del mot horari, de l’origen del nom dels dies de la setmana, dels numerals ordinals per indicar l’hora, de les abreviatures a.m. i p.m., del nom de les matèries (Materiae: Mathematica, Biologia, Chemia, Physica, Scientiae, Geographia, Lingua (Latina, Catalana, Anglica, Germanica, Hispanica, Francogallica…), Artis Historia, Historia (Antica, Medievalis, Moderna…), Musica, Ethica, Ars Technica, Ars computatoria, Athletica etc).

De ben segur, que ara t’animes i fas el teu. Aquí hi trobaràs l’horari de les classes de llatí de quart de l’ESO del nostre institut (franja 1 en verd i 2 en blau). Et pots baixar el document i esborrar i afegir el que et calgui.

Si vols tenir l’agenda o el calendari en llatí, així com molta més informació no deixis de visitar el bloc Hortus Hesperidum.

43 thoughts on “Ecce Horarium Linguae Latinae!

 1. sergio fernandez

  Els noms de la setmana venen de deus Romans ja ho sabia perquè m’ho havian dit però no els sabia tots

 2. alma bergel

  A classe de llatí hem aprés els numeros ordinals. També que a.p i p.m que també s\’utilitza en l\’anglès volen dir ante meridiem i post meridiem que es llatí.

 3. viictor

  Salve Lida 🙂
  M’ha semblat molt interessant lo de l’horari. La veritat no sabia que a.p i p.m era Ante Meridiem i Post Meridiem ja que en anglès també es diu a.p i p.m
  Això de tenir un calendari en llatí m’ha semblat una bona idea per poder apendre molt més. Una altre cosa que m\’ha solprés, és que cada deu té un dia. Dilluns el dia de la lluna, Dimarts és el dia de Mart, Dimecres és el dia de Mercuri, Dijous és el dia de Jupiter,Divendres és el dia de Venus ….
  Vale Lida 😉

 4. ErikMartins

  Estem a la hora sexta fent llatí, m’ha sobtat que els dies de la setmana provinguin de noms de deus grecs. Dilluns dia de la Lluna, Dimarts dia de Mart, Dimecres dia de Mercuri, Dijous dia de Jupiter, Divendres dia de venus, Dissabte dia dels jueus i Diumenge dia del senyor. Em fet els numeros ordinals en llatí i són semblants al català i al castellà perqué són llengues romàniques.

 5. Aïda Espasa

  A la classe d\\\’avui de llatí, a la sexta hora d\\\’un iovis dies, a part d\\\’entrar-me ganes de fer la sesta (migdiada) també he pogut aprendre i donar-me comte que els dies de la setmana provenen del llatí. Lunes: Lunae dies. També hem aprés les hores, com prima, secunda… Apart també he pogut saber que l\\\’anglés a.p i p.m significa ante meridiem i post meridiem. Si amb només una classe ja sabem això… Tinc ganes d\\\’acabar ja el curs!

 6. aida

  M\’ha sorpres molt que tots els dies de la setmana es diuen amb aquest nom perque esta representat per un Déu. (Dilluns el dia de la Lluna, Dimarts el dia del deu mart, Dimecres el de Mercuri, Dijous de Júpiter, Divendres de Venus, Dissabte dels Jueus, i Diumenge del Señor)

 7. victoria risueño

  Sempre he tingut un horari i els dies de la setmana te que veure amb els deus que creien els romans i no ho sabia hi ha la hora sexta on fem llati es l´hora on a la sexta hora tens ganes de dormir la “siesta´´ . Dilluns es el dia de la lluna , el dimarts es el dia del guerrer marc el deu de la guerra , el dimecres es el dia de mercuri , el dijous es el dia de jupiter y el divendres el dia de venus . M´ha agradat saber que a.p i p.m que fem servir en angles ve del llati que significa ante meridiem i post meridiem .

 8. sergio fernandez

  I també he aprés a.p i p.m es llatí que es ante meridiem i post meridiem. i diferencien el matí i la tarda.

 9. Gene

  Sempre he pensat que un horari no tenia res de l\’altra mom però ara he vist que el dies de les setmanes son noms de Deus. Molt interesant es pots apendre molt.
  Les hores també son molts peculiars.

  Les hores: PREMIA, SECUNDA, TERTIA, QUARTA, QUINTA, SEXTA, SEPTIMA.

  Els dies de la setmana:LUNAE DIES, MARTIS DIES, MERCURII DIES, IOVIS DIES, VENERIS DIES.

  Dilluns: dia de la lluna.
  Dimarts: dia del marts de la terra.
  Dimecres: dia de mercuri.
  Dijous: dia del misstger.
  Divendres: dia de venus.

 10. Elisa Moya

  Doncs a mi m’ha sorprés el fet de com s’escriuen les hores, ya que provenen del llatí.
  També m’agrada la ideea de fer un horari nosaltres mateixos, ya que així cuan el mirem ens enrecordarem de com s’escriuen les hores en llatí…
  També m’ha sorprés el fet de que dilluns és el dia de la lluna, dimarts el dia de Mart, dimecres el dia de Mercuri, dijous el dia de Júpiter, y divendres el de Venus.

 11. Eva Serrano

  Jo sabia que moltes paraules venen del llatí pero mai m’havia parat a pensar que els dies de la setmana, i les hores, tinguessin aquest significat.
  El que si que no sabia era que l’angles tingués res a veure amb el llatí! Per expemple, Lunae dies, en llatí, vol dir que és el dia de la Lluna, i en angles, Monday també vol dir el mateix (moon day). Tots els dies de la setmana, provenen dels Déus com per exemple (a part de dilluns, esmentat abans) Martis dies, és el dimarts, i es diu així fent referència al Déu de la guerra, Mart. Dimecres, està relacionat amb el déu Mercuri, dijous amb el déu Iovis, i divendres amb la deesa Venus, la de l’amor i la bellesa(veneris)
  Com he dit abans que no sabia lo de l’angles, també m’ha sorprés, que am i pm que tant s’escolta a parlar i tothom sap el que significa provingués de Ante Meridiem i Post Meridiem (en llatí).
  Els numerals ordinals, també provenen del llatí, com prima, secunda, tertia, quarta, quinta, sexta i septima, i no seguim ja que per sort, ja acabem l’horari de classes.
  També és sorprenent, el fet que a part de venir del llatí, s’hagués ficat aquest nom, per raons de significat. Com per exemple, que la sesta, o siesta en castellà, vingui del llatí, ja que és a la hora Sexta (just després de dinar) quan ve degust fer la migdiada.

 12. Alícia

  Des de que vaig començar primer de primària em van dónar un horari, però fins ara no sabia el que volia dir el nom del dies de la setmana, i molt menys que el seu origen fóssin els deus romans. M’ha semblat interessant, que el que s’utilitza en anglès, per dir les hores (a.p i a.m) també vingui del llatí, encara que no sigui una llengüa romàniqua. Avui, he après, alguns dels nombres ordinals, co per exemple; prima, secunda, tartia, quarta, quinta, sexta septima. I també he descobert que el dilluns és el dia d ela lluna, dimarts el dia de martis, el déu de la guerra, dimecres el dia de mercuri, dijous júpiter, divendres de venus, el déu de l’amor, dissabte dels jueus, i el diumenge el dia del senyor.

 13. Marta Bautista

  Aviu es el dia de Iovis, a la sexta hora hem fet llatí, hem comentat els dies de la setmana en llati, el dilluns (Dies lunae) es el dia de la lluna, dimarts (Dies martis) es el dia de mart, el dimecres (Dies mercurii) es el deu missatger, dijous (Dies iovis) es el dia de jupiter, divendres (Dies veneris) es el dia de venus, tambè hem fet el ordinals en femení: prima, secunda,tertia, quarta, quinta, sexta, septima…

  tambè hem après ante meridiem i post meridiem (a.p.) (p.m.)s\\\’utilitzen a l\\\’angles però provenen del llatí.

 14. Yasmina Berkane

  Avui a la classe de llatí em vist que els dies de la setmana són els noms de deus romans, per exemple lunae dies (dilluns) és el dia de la lluna, martis dies (dimarts) és el dia del déu mart, mercurii dies (dimecres) és el dia del déu mercuri, iovis dies (dijous) és el dia del déu júpiter i veneris dies (divendres) és el dia de venus, la deessa de l’amor, la bellesa…
  Hem après com són les hores: prima hora, secunda hora, tertia hora, quarta hora, quinta hora, sexta hora i septima hora.
  La curiositat de la classe ha sigut quan hem aprés el significat de a.m i p.m que s’utilitza a l’anglès, el primer vol dia ante meridiem (abans del migdia) i el segon post meridiem (desprès el migdia).

 15. natalia espejo romero

  Avui a classe de Llatí he après els dies de la setmana, (LUNAE DIES- de lluna, MARTIS DIES- del Déu Mart, MERCURII DIES- el Déu, IOVIS DIES- el dia del Déu Júpiter, VENERIS DIES- de la Deessa Venus)i els numerals,(PRIMA- primera, SECUNDA- segona, TERTIA- tercera, QUARTA- quarta, QUINTA- quinta, SEXTA- sexta, SAPTIMA- septima).
  En la següent oracióla les paraules SEXTA i SESTA veiem que tenen relació el llatí amb el català:(perquè es una llengua romànica)
  I ara estem en la sexta hora de classe i tinc ganes de fer una sesta.

 16. mireia

  Avui a la classe de llatì em après a dir els dies de la setmana i les hores en llatì, també e après que cada dia de la setmana te relació els deus romans. Per exemle nosaltres fem llatì els martis dies a les quarta hora del mati, això vol dir que fem latì dimarts(dia de mart) a la quarta hora del matí. També m\\\’ha cridat l\’atenció que el metode que s\’utilitza a l\’angles(p.m i a.m) vingui del llatí.

 17. Gerard Carrillo

  Ave!
  Jo sabia que els romans havien arribat a britania (gran bretaña) però no tenia cap idea de que els romans podrien haver deixat una emprenta tan gran en l’anglès, que es suposa que no te cap relació amb el llatí. Com per exemple els dies de la setmana siguin el mateix. O un altre exemple es el que es diu de ante meridiem o post meridiem sigui del llatí i que nosaltres no el fem servir pero en canvi els anglesos sí.

 18. Xènia Padrós

  A classe de llatí hem aprés els numeros ordinals. També que a.p i p.m que també s’utilitza en l’anglès volen dir ante meridiem i post meridiem que es llatí. 😉

 19. eva perez

  bonumdiem:)!!
  Yo no sabia res sobre el llatí i avui a la classe de llatí he après que en ingles tambe s\’utilitza p.m a.m, i també e après que p.m significa: post meridiem, i ante meridiem, i les hores en llatí són: PRIMA, SECUNDA, TERTIA, QUARTA, QUINTA, SEXTA, SEPTIMA.
  i tambe e apres que els dias de la setmana tenen algun significat amb els deus.

 20. Clara Trullenque

  Bonum diem magistra,

  Avui a la classe del llatí hem après que les hores, els dies de la setmana etc. vénen del llatí. Jo no tenia ni idea de que tots els dies de la setmana es deien així pels déus de la mitologia llatina (ni tan sols que dilluns era el dia de la lluna), i trobo molt interessant pensar, per exemple, que avui, divendres (Veneris dies) és el dia de Venus, deessa de l’amor.

  Tampoc sabia que l\’origen de les expressions \”am\” i \”pm\” venien del llatí i d\’haver-ho sapigut m\’hagués estranyat més encara, ja que no sabia que s\’havia arribat a conquerir Britania i aquesta expressió havia perdurat.

  M\’ha sorprès molt que la famosa sesta també tingui origen llatí i que es digui així perquè es fa a la sexta hora.

 21. Andrea gómez.

  Bonum diem!! Doncs avui a classe de llatí que l\’hem tingut a prima hora.
  La veritat és que jo no tinc ni idea de res del llatí, i avui ja se algunes paraules i coses del llatí noves, com per exemple prima en llatí és primera, secunda és segona, tertia és tercera, quarta és quarta,quinta és quinta, sexta és sexta i septima és septima. Això ho hem aprés cuan ens ha explicat el horari igual que lo de a.m que ve del llatí també com p.m que l\’utilitzen també els anglesos pero prové del llati.
  També hem aprés els dies de la setmana que tenen relació amb els déus.

 22. Victor Huete

  Bonum diem, magistra! M\’agradat sabe els noms dels dies en llatí, aunque l\’any passat a cultura classica ja vam fer alguna cosa del horari en llatí. M\’ha semblat interesant que els anglesos conservan les espressions de ANTE MERIDIEM (am) i POST MERIDIEM (pm)i en canvi nosaltres no. Tambe ma semblat interesant que el dilluns es el dia de la lluna o que per exemple el angles i el castellè encaran conservan moltes paraulas del llatí.

 23. Lucia Rivas Bolaños

  Bonum diem !
  Avui es el dia del amor de la deessa Venus, Veneris. Estem a Prima hora. Tot això ho hem aprés a la segona classe de llatí que hem tingut i ens a explicat la procedencia del a.m/p.m que fdan servir el anglesos però prové del llatí, gairabé tot el que han explicat ja ho sabia perquè a casa meva tots han estudiat llatí i sempre m\’han volgut ensenyar i que aprenès.

  Doncs ja no hem queda molta cosa més a dir que tinc ganes de que sigui sexta hora per així fer la sesta.

 24. paula pla

  Bonum diem Marga
  Mai havia pensat que els dies de la setmana tinguessin un significat (nom dels Deus)
  I també m\’ha sorprés que a.m(ante meridiem) i p.m(post meridiem) vingui del llatí, quan ho utilitzan els anglesos.
  prima hora del dia…

 25. irna

  Bonum deim magistra
  En aquesta classe he vist que hi ha moltes paraules que utilitzem normalment que tenen origen llatí i que encara hi ha llengües que utilitzen paraules en llati.Un exemple d\’això són els dies de la semana: Dilluns és Lunae que prové de lluna, Dimarts és Martis que prové del deu Mart que és el de la guerra, Dimecres és mercurii que ve del deu Mercuri que és el del comerç, Dijous és Iovis que ve del deu Júpiter que és el deu del cel i Divendres és Veneris que ve de la deesa Venus que és la del amor. Les hores de la semana també s\’assemblen al castellà o al català per exemple prima- primera, secunda- segona, tertia- tercera, cuarta-quarta, quinta-cinquena, sexta-sisena, septima- setena.

 26. Laia Bagà

  Salve Lida! 🙂
  Crec que aquest horari en llatí va molt bé per aprendre moltes coses sobre aquesta llebngua, com que els dies de la setmana tenen relació amb els Déus.

  Bon cap de setmamana Lida, ens veiem dilluns!(Lunae Dies)

 27. Andrea Balart

  bonum diem,
  m\’he sorprès al saber que les expressions a.m (ante meridiem) i p.m (post meridiem)que són paraules que pensava que eren angleses provenen del llatí ja que quan els romans van conquerir Gran Bretanya les van introduir. Tampoc sabia que els dies de la semana en llatí es relacionesin amb deus romans,així que avui és el dia de venus, la deessa de l\’amor. Les hores tambés són molt semblades al llatí per exempla la sexta hora és la sisena.

 28. Sabina Cervero

  Bonum diem magistra Lida,

  Des de sempre he utilitzat els horaris però mai m’hauria imaginat què significaven els noms dels dies i menys que aquest significat provenia dels romans. També he après l’origen del a.m (ante meridiem) i p.m (post meridiem) que era desconegut per mi. Mai hagués pensat que una abreviatura utilitzada pels anglesos (llengua no romànica) provingués del llatí.

  També ha sigut molt sorprenent que la paraula sesta provingui del llatí i que tingui aquest nom perquè es fa a la sexta hora.

 29. Noelia Vargas

  Bonum diem magistra,
  Avui al matí a la classe de llatí,em aprés els numeros ordinals són:prima,secunda,tertia,quarta,quinta,sexta,saptima.
  També em aprés els dies de la setmana que té relació amb els deus romans són:lunae dies:és el dia de la lluna,martis dies:és el dia de Mart,mercurii dies:és el dia de el Déu,lovis dies:és el dia del Déu de Júpiter i per últim,veneris dies:és el dia de la Deessa Venus.

 30. Margalida Capellà Soler Post author

  Salve, Noelia! Dies Veneris!
  Jo diria que avui, diumenge, no he anat a l’institut!

 31. Laura Torrent

  Bonum diem magistra Marga,
  Avui he pogut aprendre que en el llatí no hi han accents. He pogut aprendre el real significat de a.m i p.m (que pensava que provenia de l\’anglés, pero he pogut saber que prové del llatí) a.m- Ante Meridiem (abans del migdia) p.m- Post Meridiem (després del migdia). També els dies de la setmana, i el que significaven:
  Lunae Dies (dilluns)- dia de la lluna, Martis Dies (dimarts)- dia del déu de Mart, Mercurii Dies (dimecres)- dia del déu de Mercuri(el missatger), Iovis Dies (dijous)- dia del déu júpiter, Veneris Dies (divendres)- dia de la deessa Venus.

 32. diaz.cristina1020

  Salve Lida!!

  El calendari en llatí, em sembla interessant ja que els dies de la setmana estan fets amb els noms dels déus per exemple i moltes més coses, la veritat és interessant i divertit!

 33. Paula Franco

  A la primera classe de Linguae Latinae hem après que els dies de la setmana estàn relacionats amb déus grecs com el Jovis (Dijous) que prové del déu Júpiter. És molt curiós saber que una paraula tan utilitzada i tan comú ve del llatí. També hem après que hi ha paraules que tenen relació amb l’anglès i el mateix horarium que hem vist avui ens ha ensenyat dues paraules: Ante Meridiem i Post Meridiem (A.m i p.m), això també m’ha cridat bastant l’atenció perquè no sabia que l’anglès és una llengüa cosina amb el llatí, gràcies a que el emperador Claudi en el seu moment va deixar moltes pauraules en anglès a britània, ell era romà.
  A continuació hem après les hores del horarium que són set: Prima, secunda, tertia, quarta, quinta, sexta i septima. que en català vol dir: Primera,segona,tercera,quarta,cinquena,sisena i setena.
  Fa gràcia saber que sexta també vol dir “siesta” (migdiada), costum que tenien els romans i ara per ara nosaltres també.

 34. Naim

  En aquesta classe hem après els dies de la setmana i hem vist que tots els noms provenen de dèus romans, tambè hem vist que el dia es divideix en dos a.m ante meridiem i p.m post meridien.

 35. Alba

  Salve!
  Hem après molt durant aquest temps! Hem après tan els dies de la setmana(que venen de deus romans) com que a.m és ante meridiem i p.m és post meridien. M’agrada molt la classe de llatí.

 36. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Placetne vobis horarium Latine?

 37. Judith Martínez

  He après que els dies de la setmana tenen que veure amb el llatí, tampoc sabia que tenien que veure i tenien un significat( el nom dels deus ).
  Les hores: PREMIA, SECUNDA, TERTIA, QUARTA, QUINTA, SEXTA, SEPTIMA.
  Els dies de la setmana:LUNAE DIES, MARTIS DIES, MERCURII DIES, IOVIS DIES, VENERIS DIES.
  Dilluns: dia de la lluna.
  Dimarts: dia de mart
  Dimecres: dia de mercuri.
  Dijous: dia del déu missatger.
  Divendres: dia de venus.

 38. Pingback: Horarium Latine | Aracne fila i fila

 39. Pingback: El nostre horari en llatí! | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *