A veure, ara que comença a ser temps de faves, qui prova de fer aquesta recepta romana i ens fa arribar la fotografia del plat a taula o la seva opinió?
De Re Coquinaria, V III publicat a la Bernat Metge Apici, l’art de la cuina:
Ingredients
Un quilo de faves
Quatre porros
Grans de pebre blanc
Coriandre fresc
Un got de vi negre
Una tassa de brou de peix concentrat o gàrum
Orenga
Grans de fonoll
Oli d’oliva verjo
Sal
Preparació
Es pelen i es tallen els porros en rodanxes. Es posa al foc poca aigua i sal en una olla. Abans que bulli, hi posem els porros trinxats i una cullerada de coriandre mòlt. Dins un morter es barreja mitja culleredeta de grans de pebre blanc, orenga i grans de fonoll a parts igual. Ben lligat s’afegeix a l’olla. S’hi afegeix al cap de poc el brou de peix concentrat o el gàrum i el vi negre. Després hi posem les faves. Al cap d’un quart d’hora, salem al gust i ho reguem amb un rajolí d’oli d’oliva verjo.
Curiositats
Hi havia un rei que pelava faves i li queien ses baves dins un ribell, aquest rei d’aquesta rondalla mallorquina tal volta fos l’emperador Vitellus a qui segurament li devia agradar aquesta escudella de faves i per això porta el seu nom. Sabem per Suetoni (Vit., 13, 4-5) que era un amant de la cuina, potser ell mateix va idear aquesta recepta o algun cuiner durant el seu regnat. Es veu que degué tenir molts amants ja que hi havia també uns llibrets vernissats de vermell d’ou que es deien vitelliani (Mart. XIV 8, 9) on els amants escrivien afers amatoris.
En el blog de KuaNum i a De re coquinaria hi trobarem moltes més receptes romanes de cuinar les faves!
Prosit!
Hola Margalida,
segurament es un plat molt bé, però a mi, no m’agraden gaire les flaves.Li dire a la meva mare que es passi, per qui, i que s’apunti algunes recetes, ja que quasi sempre, a me casa es menja cuina italiana (pel meu pare que és italià).
Per cert, molt curiosa la rondalla Mallorquina:)
Salve!
Encara que no m’agraden las faves, veig que aquesta recepta molt ben feta:)
Hola Margalida !
La receta de les faves no es una de les que m’agradi molt pero encra hi així es pot probar.
Ave !
Salve Lida!
Trobo que aquest article es molt interesant i esta molt be que sapiguem receptes de menjars nous.
Salve Lida!
Crec que li dire a me mare que ho provi perque li agraden bastant les faves, encara que a mi no m’agraden molt, ja et dire algu! 😀
Vale !
Si no us agraden les faves, podeu fer la mateixa recepta amb pèsols!
Salve a tothom!
Jo sóc una perosna especial en el mejar, no m’agraden les faves, ni les llegums, ni les espinaques…etc).Però tot i què no m’agraden en la foto tenen una bona pinta!
Bon profit el que les ahgi probat i segurament que algú en farà un platet de baves i en les portarà!jajajaj!
Si no us agraden les faves també podeu fer aquest plat, com els romans, amb pèsols i afegir la recepta amb fotografia inclosa al nostre receptari de cuina romana.
Prosit!
Jajaja ami tampoc em faria ilusió trobarme un plat de faves a taula…
Però s’ha de menjar de tot!
vale:D
Salve! aquest plat no és el que vem fer a la boqueria? em sona això del Apici. A mi les faves tampoc m’agraden gaire . He llegit les curiositats d’aquest plat no en tenia ni idea això delr ei mallorquí.
Salve! si vem fer servir l’Apici, però no vem fer faves , sinò pèssols. Per cert estaven molt bons, mai havia probat la cuina romana i he de dir que és realment brilllant.
Salve!
Tot i que les faves no m’apassionin penso que és interessant provar plats nous i més si aquests tenen relació amb els romans!
Bon profit per a qui provi el plat!
Bonum diem!
Probablement sigui un plat excel·lent, però a mi tampoc m’agraden les faves. Tot i que no m’agraden, en la foto tenen molt bona pinta! Bon profit a qui ho tasti o ja ho hagi tastat!
Ave