20 thoughts on “Tal dia com avui…

 1. Dani Costa

  Hola

  Buscant informació sobre els idus de Març he descobert que al calendari romà els idus de març queien en el 15 del mes de Martius . Els idus eren dies de bons auguris que tenien lloc els dies 15 de març, maig, juliol i octubre i els dies 13 de la resta dels mesos.

  La data és famosa perquè Juli Cèsar va ser assassinat en els idus de març de l’any 44 aC Segons l’escriptor grec Plutarc, César havia estat advertit del perill, però havia desestimat l’advertència:

  El que és més extraordinari encara és que un vident li havia advertit del greu perill que l’amenaçava en els idus de març, i aquell dia quan anava al Senat va cridar al vident i rient li va dir: “Els idus de març ja han arribat “, al que el vident va contestar compassivament:” Sí, però encara no han acabat “.

  Tot i que el calendari romà va ser substituït pels dies de la setmana moderns al voltant del segle III, els idus es van seguir usant coloquialmente com a referència durant els següents segles. Shakespeare en la seva obra Juli Cèsar el 1599 els citava en escriure la famosa frase: “Cuida’t dels idus de març !” .

 2. Coty

  Ave!
  Tal dia com avui…
  Si el Facebook/Twitter hagués existit abans del fatídic fet, BRVTVS hagués escrit:
  *”M.J.BRVTVS: En aqvest cas, el meu devre serà, no callar, sinó oposar-me al projecte de llei, i morir abans de vevre expirar la llibertat”.

  Si el Facebook/Twitter hagués existit el mateix dia 15 de març del 44 a.C. al mur del senyor de la moneda posaria:
  *”C.JVLITVS CAESAR: Ista quidem vis est? Tu quoque, Brute, filii mei!”

  Casca hagués replicat en grec a la pregunta del dictador:
  *”CASCVS: ἀδελφέ, βοήθει!”

  I, per últim, la seva vidua:
  *”CALPVRNIA PISONIS: Només s’ha de tèmer a la por? Vaig prevenir-te, Jvli…”

 3. Irena

  Hola Lida,
  El 15 de març de 44 a.C, va ser l’assassinat de Juli Cèsar. Va ser un general valent i victoriòs, que es va guanyar l’ austeritat amb la valentia, l’austeritat i el valor que fins i tot alguns donarien la vida per ell.
  Va ser un home ambiciós, fomentant el seu poder cada cop més a partir de la demagògia i la corrupció.
  Roma, en aquells temps, estava governada per una República, on el Senat va designar dos cònsuls responsables dels govern Romà i evidentment de l’exèrcit. Un d’ells va ser Juli Cèsar. Aquest va anar reduint el poder del Senat i Magistrats en un punt en el que va instaurar un govern totalitari. Essent cònsol i cap d’estat, i finalment dictador vitalici. Davant d’aquest conflicte, els senadors, en concret els partidaris Republicans per tal de recuperar el govern anterior, van organitzar una conjuració per tal d’assassinar-lo.I així va ser avui fa 2.055 anys enrrere.

 4. Laura Galán

  Ave!
  En el calendari romà, el día 15 de març, maig, juliol i octubre i 13 a la resta dels mesos, s’amomenava ‘idus’, que eren dies de bons auguris.
  Tal dia com avui fa 2.055 anys, va ser assassinat Juli Cèsar.
  Pel que fa la moneda, la cara ens mostra el rostre de Brut, el seu assassí, i a l’anvers el ‘pileus’, el casc entre els punyals, que era utilizat pels esclaus romans quan aconseguien la seva llibertat, aquí simbolitza, per tant, la justificació del fet: César havia mort perquè era necessari per restablir la república i la llibertat.

 5. lina

  Hola!
  En una dia com avui fa 2.055 anys ( any 44 aC. ) Juli Cèsar mor assassinat.
  El senat junt amb Cayo Casio Longino va organitzar l’assassinat de Juli Cèsar i van ecarregar-li aquesta acció a Marco Junio Bruto.
  Finalment un grup de senadors pertanyents a la conspiració, van citar a Juli Cèsar al Teatre de Pompei.
  Casca, un dels integrants de la conspiració, va treure una daga i li va clavar al coll al dictador. Casca desesperat pel que havia fet va dir : ἀδελφέ, βοήθει! ( ajudeu-me germans), llavors tots el demes es van llançar sobre Cèsar, produint la mort a aquest.
  La mort de Juli Cèsar va ser molt violenta, ja que segons estudis es diu que va arribar a rebre més de 23 punyalades i cos de 60 persones diferents.

 6. Margalida Capellà Soler Post author

  Coty, fantàstic! Com sempre seguint les meves iniciatives al facebook!

  Compte, Juli Cèsar no va ser emperador tot i que en el seu honor els emperadors es diran cèsars. Heu de reflexionar i no fa cas de tot el que trobeu.

  El grec, Lina, del text que aportes, vols dir que és plural? Recordes com és el vocatiu singular de la segona declinació?

  Ire, una descoberta genial: Juli Cèsar i Cleòpatra fent publicitat en alemany! Caldrà treballar-la!

 7. Antoni del Río Silván

  Sant Tornem-hi! Però quina llibertat ni que nassos! La república romana no havia estat mai un paradigma de democràcia, tot i que havia vist temps millors. Tots els grans polítics romans eren ambiciosos (excepte els que, com ara els Catons, eren uns psicòpates perillosos), i fonamentaven la seva carrera en influències i en financiació irregular. Cèsar almenys va respectar la legalitat republicana i va seguir el cursus honōrum (la qual cosa no va fer el republicaníssim Pompeu) fins al dia que li van posar la daga al coll: el senat, havent rebutjat les seves força raonables ofertes de negociació vorejant però no pas forçant els límits legals, pretenia ni més ni menys que es presentés sol solet a la Curia amb les mans a les butxaques. Però és que hi ha algun babau que es pensi que hi hauria arribat viu a menys de 50 km de Roma? Va, home, va, les coses eren com eren aleshores. No podem projectar els nostres fantasmes sobre el passat llunya: l’esquerra el considera un criminal, mentre que per a la dreta és un heroi, quan hi ha tants elements per mantenir aquestes opinions com per invertir-les. La història no és una pel·li de bons i dolents, i menys encara com més antiga.

 8. Oriol García

  Hola! Com ja bé han dit els meus companys anteriorment, al calendari romà, els anomenats idus de març eren els que estaven en el 15 del mes de Març, justament avui. Aquets anomenats ”idus”, es refereix als dies de bons auguris on es donaven els dies 15 de març, maig, juliol i octubre i els dies 13 de la resta dels mesos de l’any.
  Aquest dia es molt reconegut, sobretot perquè Juli Cèsar va ser assassinat en aquest mateix dia de l’any 44 aC.

 9. Margalida Capella Soler

  Discipuli, llegiu el comentari de l’Antoni. Apreneu d’algú que reflexiona i segueix també l’estil actual que us demanava.

  Antoni, gràcies per compartir aquí amb tots nosaltres la teva opinió sobre Juli Cèsar.

 10. fatima El Azouan

  salvate!

  Julio César, dictador de Roma Pontífex Màxim i, va ser l’assassinat en la Cúria del teatre de Pompeu on si reunia El Senat de Roma.
  Poc temps després, Juli Cèsar va ser assassinat en una reunió del senat, en els Idus de març (15 de març) del 44 aC, per un grup de senadors que segons ells actuaven patriòticament en defensa de la República. Entre ells estaven els seus antics protegits Marc juny Brut i Cayo Longino Casio. Després de rebre 23 punyalades, César va caure als peus d’una estàtua de Pompeu.

  http://www.vidasdefuego.com/imagenes/biografias/julio-cesar/idus-marzo-julio-cesar.jpg

 11. Hanae El Mouden

  Salve!

  El dictador de Roma Pontífex Màxim (Juli César), va ser assassiant en teatre de Pompeu on s’hi reunien El Senat de Roma. Va ser assassinat per un grup de senadors que per el que és diu actuaven en defensa de la República.

 12. Rabab

  Salve!

  Un 15 de març va ser assesinat el dictador de Roma Pontífex Màxim (Juli César), va ser assassiant en teatre de Pompeu on s’hi reunien el senat de Roma. Va ser assessinat per un grup de senadors que per el que és diu actuaven en defensa de la República.Després de rebre 23 punyalades, César va caure als peus d’una estàtua de Pompeu.

 13. Chaima Anza

  Com veig que els meus companys ha explicat qui era Juli Cesàr doncs jo us explicaré coses diferents.

  En primer lloc el que puc dir sobre Juli Cèsar és que era estimat general polític romà. Juli Cesar va crear un futur per la estimada Roma, amb un imperial finalitzat per la República.
  En segon lloc el que podria afegir sobre aquesta breu explicació, es què Juli Cesar va ser un gran triomf i record per a Romà. I s’ha quedat gravat en els nostres pensaments.
  Com què ha quedat gravat els nosotres pensaments aquest 15 de 44 aC. I que malaugradament ahir el vam recordar com un trista data. Va ser un gran model per els homes,encara què ell conquistava més que els d’ara!!!
  Aqui deixo unes paraules en nom de Juli Cesàr: un triomf infinit,potser una victòria infinita el desig de tenir-te el meu costat no m’ha deixat oblidar els teu somriure en el més allà.Adeú estimat reflex i adeú estimat cor,aqui et deixo això per poder recordar-te amb dolor.
  Espero que ús hagi agradat la meva breu explicació! I espero que sempre recordessiu aquest triumfador!!!

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Rabab, o t’has copiat de l’Uri o els dos em temo de la mateixa font, sense citar-la i això ja sabeu que està penalitzat a llatí.

 15. la colotxa

  El 15 de març de l’any 44 a.C. va caure Juli César, dictador de Roma i pontífex màxim, va ser assassinat a la Cúria del teatre de Pompeu on es reunia el Senat de Roma.

 16. Sílvia Espinach García

  Si el Faacebook hagués existit l’any 44a.C, la meva pàgina d’inici diria (recordeu de llegir d’abaix cap a dalt)…

  M. Antoni Porteu el què volgueu per avivar el foc!

  Tretzena legió es troba a Palatí amb M. Antoni.

  Calpurnia Pisonis ha passat d’estar casada a ser vídua.

  Casca ha afegit Grec a els seus idiomes.

  Brutus s’ha fet fan de “Odio quan proves de matar algú i s’ho pren com quelcom personal”.

  M. Antoni, Jvlivs Cèsar, Brutus i 59 amics més han assistit a Trobada al Senat dels Idus de Març.

 17. Margalida Capellà Soler Post author

  Sílvia, ja ho has posat al facebook de Fildelesclassiques Aracne?

 18. yousra

  salve!

  Bé doncs com ja sabem el 15 de març fa 2.055 anys van assassinar el general Gay Juli Cèsar, en la cúria del teatre de Pompeia el mateix dia en que tenia que reunir-se amb els seus “companys” del senat.

  La mort de Gay Juli Cèsar no va ser més que un altre víctima i el resultat de la cobdícia i avarícia que tenen com a objectiu els diners.
  Igualment amb la rereguarda amb que es protegia com he llegit en aquesta pagina que he trobat era realment escassa ja que no pot anar amb un soldat roma tenint em compte que ell sabia perfectament el tipus d’homes que l’envoltaven en aquell temps, però tota cobdícia com he dit abans comporta víctimes en aquest cas no nomes el poble econòmicament sinó que fins hi tot ell, crec que com bé diu l’Antoni tard o d‘hora agüés mort.
  M’entres buscava informació de com va morir m’he trobat aquesta pagina, en acabar de llegir-me-la vaig reflexiona fins a quin punt pot arribar i el per què es ben clar, els diners, suposant que lògicament gent així al costat d’aquest home que volia canviar la democràcia i acabar amb la estafa que se li feia al poble per part del seus “companys” del senat.
  Es realment trist que acabessin amb ell per que hauria deixat molt que dir si no agüés mort d’aquella manera, ja que no ens oblidem que d’alguna manera ell va posar una bona base en el camí que més endavant va facilitar el reconeixement del llatí fins avui dia.

  Aquí us deixo una pàgina que he trobat on narra molt bé la mort de Gay Juli Cèsar:

  http://www.historialago.com/leg_01520_asesinato_de_cesar_01.htm

  Vale!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *