Esculapi, fet escultura

Asclepi, que a Roma va adoptar el nom d’Esculapi, era el déu de la medicina. Recordeu el seu naixement a Narracions de mites clàssics? De què va ser objecte de culte? Quins referents clàssics d’aquest déu ens han arribat? Què en sabeu de l’anomenat Esculapi d’Empúries? És realment Esculapi?

Quin Esculapi hi ha ara al Museu d’Arqueologia de Catalunya després de tornar l’original a Empúries? L’heu vist ja a la nova sala de Grècia del MAC?…

17 thoughts on “Esculapi, fet escultura

 1. ijagustin05

  Hola,
  Sempre que passo per davant d’una farmàcia, que justament tinc una al mateix recinte on visc, veig l’emblema del bastó del déu de la medicina Esculapi, encara que també es podria confundir amb Hermes. Segurament l’heu vist més d’un cop, és un bastó amb una serp enrroscada.
  També veiem que en les farmàcies utilitzen una creu grega, ja que tots quatre braços són iguals, possiblement sigui perquè hauran agafat el model grec al igual que l’emblema que prové d’un déu grec.
  Esculapi va ser discípul del centauró Quiró durant la seva vida a la muntanya, lloc on va ser avandonat quan va nàixer.Els seus descendents i la seva esposa van seguir els seus pasos en l’art de curar. L’esposa Epiona (la dolça) i alguns dels seus fills com Hygieia (la salut) d’on deriva el terme higiene, Akeso i Laso (Podaleiro i Macaó) que le acompañaron en la guerra contra Troya i Panakeia (panacea, aquella que ho cura tot).
  Hi ha una llegenda que ho explica molt bé el perquè d’aquests símbols: Esculapi estava atenent a Glaucus que estava molt malalt, va veure una serp que trepava pel seu bastó, ell directament la va matar i en el mateix moment es va dirigir una altra serp amb unes herbes a la boca, que al prenent-les va tornar-li la vida. d’aquesta manera,Esculapi va conèixer les herbes que resuciten als muerts i les va utilitzar per en Glaucus.
  L’Esculapi d’Emúries no és ben bé Esculapi, sinó Serapis d’Egipte.
  L’Esculapi que permanèix actualment al Museu d’aqueologia de Catalunya és una còpia de l’original.
  valeee

 2. lvelasco12

  Asclepi fill d’Apol·lo i de Coronis, és el déu de la medicina. va ser objecte de culte fervorós a l’antiga Grècia. Els malalts acudien els seus santuaris buscant l’alleujament dels seus mals, sobretot a Epidaure, el principal centre de devoció. Té com atributs un bastó i una serp. Una de les moltes petjades que Asclepi ens ha deixat, ha sigut el logotip que apareix en totes les farmàcies. En quant l’Esculapi d’Empúries o millor dit la representació del déu de la medicina, va ser torbada fa gairebé 100 anys. Té més de dos metres d’alçada i és considerada la millor escultura clàssica trobada a la Mediterrània occidental. En quant a l’indentitat de l’anomentat Esculapi d’Empúries, hi ha una forta polèmica. Molta gent defensa de que és Serapis i en la meva opinió també ho crec. Actualment es troba al Museu d’Arqueologia de Catalunya hi ha la còpia del Esculapi original, ja que el vertader es troba Empúries.
  Ara comentaré l’estatua:
  Títol: Estatua d’Esculapi.
  Escultor: Diferents escultors coneguts de l’escola de Grècia clàssica.
  Cronologia:segles IV i IIIaC.
  Localització: Actualment es troba a Empúries,lloc d’orígen.
  Dimensions: 2,17 metres d’alçada.
  Pel que fa la tècnica, podem dir que va ser tallda en marbre. De fet té dos tipus de marbre diferents, el bust amb el cap i un braç trencat de marbre grec de paros i posteriorment, el cos amb les seves corresponents cames i peus amb sandàlies de marbre pantèlic, el mateix que es va utilitzar en el Partenó d’Atenes.
  Segons profuns estudis han torbat restes de policromia vermella, verda i blava.
  La composició de l’obra es basa en el contrapposto: trencament de la simetria per l’oposició d’actituds de braços i cames.Figura equilibrada i concebuda en repòs. A més utilitza el cànon de bellesa perfecte, set vegades la mesura del cap.
  Pel que fa la vestimenta, veiem com l’estàtua porta una túnica que té un cert moviment.
  Per altra banda veiem al costat dels peus d’Esculapi, una serp que és característica d’aquest déu de la medicina.
  Per no trencar l’harmonia i idealització presenta una figura amb expressió tranquil·la, d’autodomini i serenitat.
  Una de les catacterístiques principals d’aquesta obra, és que no volen crear simplement formes belles sinó representar, resumir, plasmar la Bellesa entesa com a un ideal que tot artista ha de buscar, sempre a partir de l’equilibri, l’harmonia i la sere-nitat.És un art humanista i antropocèntric.

  Vale!

 3. Laura Galán

  Al Museu d’Arqueòlogia de Catalunya, trobem un autèntic clon d’Esculapi, ja que el vertader va ser traslladat a Empúries, i com el museu es va quedar “orfe”, es va posar remei. La diferència, és que a la còpia, s’han afegit uns braços, que a l’original ja no es conserven, possiblement perquè la gent es faci una idea de com devia ser quan va ser realitzat.

 4. Ariadna Jiménez

  En la mitologia grega, Asclepi era el déu de la medicina. El seu nom corresponen en grec és Ασκληπιός. Aquest era fill d’Apol·lo i de Coronis, filla de Flègies, rei de Tessàlia.
  Sobre el mite hi ha diverses versions, però també es creu que Asclepi va existir de veritat. Ell vivia a Tessàlia, i era un metge amb gran fama. Quan va morí, va ser deïficat i d’aqui van sorgir moltes llegendes.
  El nom d’Asclepi d’Empúries o bé Esculapi d’Empúries fa referència a l’escultura que van trobar a Empúries l’any 1909,la qual va ser exposada a la seu de Barcelona del Museu d’Arqueologia de Catalunya, i més tard, concretament al març de 2008, la van retornar a Empúries.
  Sobre els materials de l’estàtua, s’ha de dir que és de marbre blanc i de Paros.També és important la serp que portava aquesta escultura, ja que que representa la medicina (bastó amb una serp enroscada).
  Actualment, els experts en aquest tema creuen que aquesta escultura representa Serapis, és a dir, Hades (déu del món dels morts.)

 5. Jessica Llavero

  Esuculapi, Asclepi per els grecs, com s’ha dit a l’article va ser el déu de la medicina, se’l representava com un home madur o més aviat vell, bell i robust amb ressemblança a Zeus, normalment duia barba i un mantell que deixava nus una part del pit i un dels braços, porta a la mà el bastó dels caminants al qual s’enrosca una serp. Asclepi tingué culte arreu de Grècia i diverses viles reclamen l’honor del seu naixement. Els seus temples no eren simples llocs de culte i eren freqüentats per un gran nombre de malalts i podrien comparar-se al moderns hospitals. Respecte als referents, el seu bastó actualment és el logotip que apareix a les farmàcies. Parlant de L’Esculapi d’Empíries dir que durant els últims anys, l’Esculapi ha estat sotmès a un projecte d’estudi i restauració. Aquesta tinerància de l’Esculapi va permetre que l’escultura es puguès veure a Badalona (l’antiga Baetulo) i a una altra ciutat d’orígens romans, Mataró (l’antiga Iluro). Ara, l’Estatua restaurara resta altra vegada a Empúries. Suposo que l’escultura d’Esculapi que actualment es troba al Museu d’Arqueòlogia de Catalunya és una rèplica de la l’original, que ha estat tornada al seu lloc de descobriment, Empúries.
  Respecte al video que parla sobre els grecs a Empúries, dir que aquests evidentment van ser atrets per la riquesa de la regió si parlem de minearls. Aquesta colonització, que també van experimentars els comerciants fenicis va fer que actualment tinguem una ciutat grega a Catalunya.

 6. Teresa Devesa i Monclús

  Són comentaris correctes, Ariadna i Jéssica, però podrien estat molt més treballats si haguéssiu seguit alguns dels enllaços.

 7. Laia Muñoz Osorio

  Esculapi o bé Asclepi és el déu de la medicina i dels navegats. Empúries feia gran culte al déu ja que per a una colònia i territori d’intercanvi comercial era molt important que hi hagués bona mar per a la navegació.

  El mite d’Esculapi és el següent: Quan la seva mare Coronis estava embarassada del déu Apol·lo va ser-li infidel amb l’arcadi Ischys. Apol·lo envià un corb per a espiar-la i després envià la seva germana Àrtemis per a que acabés amb la vida de Coronis i amb la del seu amant.
  Tanmateix, el déu de les arts salvà el nen que Coronis duia al seu ventre: l’Esculapi. Seguidament, el portà al centaure Quiró; qui educà al fill d’Apol·lo en les arts mèdiques i en la caça.

 8. nuria

  Χαιρετε!

  M’agradaria parlar-vos una miqueta més de la possibilitat que hi ha de que l’estàtua d’Esculapi d’Empúries sigui Serapis.

  Serapis, en grec Σέραπις i en egipci Usir-Hep . És una divinitat sincrètica greco-egípcia que va ser declarat patró d’Alexandria i déu oficial d’Egipte i Grècia.
  La més antiga menció a aquest déu indica que tenia un temple a Babilonia i era representat com un déu dels morts amb característiques de fertilitat. Les primeres representacions d’aquesta divinitat eren zoo-cefàliques (tenia cara d’humà per una banda i de carner per l’altre).

  L’estàtua de Serapis, que es trobava al Serapeu d’Alexandria, era de tipus i factura netament gregues. Allà apareixia amb els atributs icònics d’Hades; coronat amb el modius , és a dir, una cistella o mesurador de gra (emblema de l’inframón), portava un ceptre i als seus peus estava el ca Cerber i hi havia també una serp.

 9. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » L’Esculapi d’Empúries, una història fascinant!

 10. Clàudia Cazaux Cuberas

  Quan passem per davant d’una farmàcia segur que tothom s’ha fixat en l’emblema d’un bastó amb una serp enrroscada, aquest emblema representa el déu de la medicina Esculapi.
  Esculapi va ser deixeble del centaure Quiró durant la seva vida a la muntanya, lloc on va ser abandonat quan va néixer. Els seus descendents i la seva esposa van seguir els seus pasos en l’art de curar. Alguns dels seus fills com Hygieia en deriva el terme higiene.
  Hi ha una llegenda que ho explica molt bé el perquè d’aquests símbols: Esculapi estava atenent a Glaucus que estava molt malalt, va veure una serp que trepava pel seu bastó, ell directament la va matar i en el mateix moment es va dirigir cap a la serp amb unes herbes a la boca, que al prendre-se-les va tornar-li la vida. D’aquesta manera Esculapi va conèixer les herbes que resuciten als morts i les va utilitzar per en Glaucus.
  L’Esculapi que està actualment al Museu arqueologia de Catalunya és una còpia de l’original.

 11. Jordi Álvarez García

  Esculapi és un naixement molt extrany, Apol·lo desprès d’haver matat a Coronis treu al seu fill de la panxa de la mare i confia la seva educació a Quiró. Esculapi va arribar a ser el déu de la medicina, d’aquí el seu bastó que molts confonenn amb els d’Hermes. El podem veure a molts hospitals, farmàcies, medicaments…Dels seus descendents, Hygieia per exemple, ens ha arribat el terme Higiene.
  L’Esculapi d’Ampúries podria ser Serapis, el déu egipci i greg de la ciutat de “Racotis”.
  L’Esculapi actual és una copia de l’original.

 12. Ego sum rim

  Asclepi va ser el déu grec de la medicina, fill d’Apol·lo i de la nimfa Coronis. La germana bessona d’Apol·lo, Artemisa, va ser qui havia matat a Coronis abans de néixer Asclepi perquè havia comès una infidelitat. Va ser el seu propi pare o potser Hermes el qual va aconseguir rescatar-lo amb vida del ventre de la seva mare. El centaure Quirón, que havia educat a molts déus i herois, es va encarregar també de la seva educació i li ensenyo art i medicina. Com a fill d’Apol·lo, que tenia poders terapèutics, Asclepi tenia ja un do natural per curar.

  Asclepi era adorat en Epidaurus (Epidaure), al Peloponès. L’illa de Cos tenia un Asclepium o santuari molt important del déu que els pelegrins visitaven per trobar la cura de les seves malalties. En la seva medicina, la serp a ell dedicada jugava un paper molt important. Aquesta representació de la serp enroscada en les eines metges segueix vigent avui dia com a símbol internacional. El poder de curar atribuït a les serps pogués estar relacionat amb la seva habilitat per rejovenir en canviar la seva pell cada any.

  Asclepio es va casar amb Epíone i va tenir dos fills que van lluitar a la Guerra de Troia mentre atenien als seus companys ferits. Resulta curiós que Asclepi no fos immortal, malgrat ser un déu i un curandero amb capacitat per a ressuscitar a uns altres. Zeus el va atacar amb un raig diví com a càstig per la seva presumpció.

  Després de la seva mort, Apol·lo li va situar en el firmament com la constel·lació de Ophiucus (Ofiuco), el que porta una serp i creua Sagitari i Escorpió.

 13. Sara Pradas

  Asclepi va ser el déu grec de la medicina, fill d’Apol·lo i de la nimfa Coronis. La germana bessona d’Apol·lo, Artemisa, va ser qui havia matat a Coronis abans de néixer Asclepi perquè havia comès una infidelitat. Asclepi era adorat en Epidaurus (Epidaure), al Peloponès.En la seva medicina, la serp a ell dedicada jugava un paper molt important. Asclepi es va casar amb Epíone i va tenir dos fills que van lluitar a la Guerra de Troia mentre atenien als seus companys ferits.Després de la seva mort, Apol·lo li va situar en el firmament com la constel·lació de Ophiucus (Ofiuco), el que porta una serp i creua Sagitari i Escorpió.

 14. Mercè

  Apol·lo, desprès d’haver matat a Coronis, treu a Esculapi de la panxa de la seva mare i és educat per Quiró. Es va convertir en el déu de la medecina, molt venerat pels grecs.
  Asclepi es casà amb Epíone i va tenir dos fills que van lluitar a la Guerra de Troia.s. Zeus el va atacar amb un raig per la seva presumpició. Encara Asclepi que pogués ressucitar als éssers vius,no era inmortal. com els altres déus.

 15. Nadia Castillo

  Asclepi va ser el déu grec de la medicina, fill d’Apol·lo i de la nimfa Coronis. Artemisa va ser la que va matar a Coronis molt abans que Asclepi neixés, perquè hi va cometre una infidelitat. Va ser Hermes el qual va aconseguir rescatar-lo amb vida del ventre de la seva mare. Ell mateix es va encarregar de la seva educació i sobretot de la medicina. Asclepi tenia ja un do natural per curar.
  Asclepi era adorat en Epidaurus (Epidaure), al Peloponès. En la seva medicina, la serp a ell dedicada jugava un paper molt important. Asclepi es va casar amb Epíone i va tenir dos fills que van lluitar a la Guerra de Troia mentre atenien als seus companys ferits. Després de la seva mort, Apol·lo li va situar la seva própia constel·lació (que tractava del bastó d’Hermes amb les seves serps).

 16. Alba Moreno Mújica

  En la mitologia grega, Asclepi va ser el déu grec de la medicina, el seu nom en grec és Ασκληπιός. Era fill d’Apol·lo i de la nimfa Coronis. La germana bessona d’Apol·lo, Artemisa, va ser qui havia matat a Coronis abans de néixer Asclepi perquè havia comès una infidelitat.
  Sobre aquest mite hi ha diverses versions, ja que també es creu que Asclepi va existir de veritat. Diuen que ell vivia a Tessàlia, i era un metge amb gran fama. Quan va morir, va ser deïficat i d’aquí és quan van sorgir moltes llegendes.

 17. raquel

  Esculapi va nèixer després de que Apol·lo matés a Coronis, és a dir, a la seva mare, i després de nèixer, el seu pare Apol·lo el va portar amb Quiró perquè l’eduqués, i finalment es va convertir en el déu grec de la medicina.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *