Com en temps de Carixena

A classe de grec de segon, hem vist que els grecs per indicar que algú és molt vell en comptes de dir més vell que Matusalem o tenir més anys que es cul d’en Banya deien més vell que Cronos i Jàpet. Ho recordeu?

Per indicar una cosa passada de moda avui utilitzem moltes expressions, però els grecs n’utilitzaven una que em plau aquí recordar. Per això us remeto al llibre Poetes gregues antigues, el teniu digitalitzat per Google, i a veure si acabeu sabent el motiu pel qual Carixena (Χαριξένα) ha arribat fins a nosaltres i, fins i tot, potser trobeu en el text altres expressions gregues per indicar que una cosa és de l’any de na Maria Castanya, de l’any del batecul o de l’any de la pera. Qui s’atreveix a escriure-les en grec?. Si coneixeu altres expressions equivalents en qualsevol altra llengua, no dubteu a deixar-les escrites en comentari. De la meva terra natal n’he heretat unes quantes més: Més antic que anar a peu; més antic (o més vell) que es pastar; més vell que pixar en terra; des temps del rei Pepet; des temps de la coronella; de l’any u; de l’any tirurany; de l’any de sa neu; de l’any de sa picor; de quan Judes era fadrí i sa mare festejava; d’ençà que el món és món…

6 thoughts on “Com en temps de Carixena

 1. Margalida Capellà Soler Post author

  Des de dijous no es pot comentar als blocs de Xtecblocs. Ja he escrit al fòrum i espero que dilluns ho puguin arreglar.

  Els alumnes i companys que sou editors i editores utilitzeu la vostra clau d’accés i podreu comentar per tot: Aracne, El Fil, L’empremta d’Orfeu…

  Em sap greu que sigui precisament ara que tanquem avaluació.

  Els nostres blocs s’alimenten dels vostres comentaris i ja en portem més de 16.000! Moltes gràcies per la vostra paciència i comprensió. A veure si el Departament d’Educació hi posa remei el més aviat possible perquè el cap de setmana també treballem!

 2. lauragalan02

  Carixena pel seu estil musical passat de moda, va ser mencionada pels còmics del segle V i principis del s. IV a.C. És una figura coneguda, sobretot per persistir en l’esforç d’atreure, malgrat el pas del temps i forma part d’una expressió que vol dir ‘passat de moda’, en temps de Carixena.
  Avui dia, també utilitzem diferents expressions per referir-nos a una cosa que està antiquada, com per exemple: ‘això és de l’any de la pepa!’.

 3. Pingback: La música a l’Antiga Grècia | Aracne fila i fila

 4. Pingback: La música a l’Antiga Grècia | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *