Esparta I

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=wRtXGDv78nw[/youtube]

Visioneu aquest documental Codi d’honor sobre Esparta de Canal de Historia, 2002. Després intenteu de resumir-lo en unes 150 paraules per tal de fixar el vostre coneixement sobre els millors combatents del món antic, els espartans. Si heu vist la pel·lícula 300 de Zack Snyder (2007) podreu contrastar la informació sobre la batalla de les Termòpiles i quedar-vos amb una visió més propera a la realitat, també us pot ser de gran ajut Les guerres d’Esparta. Encara que no l’hàgiu vista podeu visionar-ne un fragment en El Fil de les Clàssiques, Ser nen a Esparta, i comentar-lo.

5 thoughts on “Esparta I

 1. Alissa Komarova

  Hola!
  Esparta era un estat militar. Tot es feia en funcio de l’exèrcit i les seves conquestes. Els espartans no treballaven ni realitzaven cap activitat productiva, i es deixava totalment en mans dels ilotes i els periecs.
  La seva preocupació principal era la formació dels soldats.Per evitar que la seva raça de guerrers es debilités, els nens que naixien amb defectes o discapacitats eren llençats de dalt a baix del mont Itome.
  Entre els espartans l’educació era molt dura, amb rígides normes de disciplina i obediència. Els pares no educaven els fills, perquè l’estat se’n feia càrrec, a partir dels set anys. A aquesta edat, el nen començava la seva instrucció militar que continuava fins els 60 anys. Els ensenyaven tècniques de lluita i de caça, se’ls donava el menjar estrictament necessari i la roba indispensable. Sel’s aconsellava a parlar el menys possible (la poca conversa dels espartans era proverbial, com demostra el nostre adjectiu “lacònic”) i obeir totes las ordres, encara que no hi estiguessin d’acord amb elles. Aquesta educació formava ciutadans obedients i fanatics guerrers que defensaven un estat autoritari i conqueridor.

  Si voleu més informació, com diu la Margalida, podeu veure la pel·lícla de 300.

 2. Irena

  Hola,
  Tant aquest artícle com l’altre el que ve a continuació, ens expliquen d’una manera molt bona com eren els antics Espartans. Primer de tot començant on residien aquests(al Peloponnès), i després decrivint les habilitats, l’implantació de la democràcia, la societat de classes (l’exèrcit “homoi” tenien la força per dominava a la resta, per una part als Periecs i per una altra als ilotes.
  Deien que prescindien d’una força increible, que ja des de ben petits els educaven a aquells que creien que havien nascut amb aquesta determinació o innatisme.

  La pel·lícula dels 300 em va agradar molt quan la vaig veure, tots els militars que formaven part dels homioi(homogeni) van derrotar als Perses.

  adéu!

 3. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Esparta II

 4. Pingback: Esparta II | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *