Pinzellades de la I Vinalia Rustica

Aquest cap de setmana al Parc Arqueològic Cella Vinaria Cat s’ha celebrat la primera Vinalia Rustica coincidint amb el principi de la verema. Les Vinalia eren festes dels antics romans dedicades a la vinya i en honor a Júpiter i Venus. Se celebraven dues vegades l’any, el 19 d’agost els Vinalia Rustica, i el 23 d’abril, els Vinalia Urbana.

Als Vinalia Rustica es rogava al déu del raïm que començava a madurar i coincidia amb el dia que s’iniciava la verema. La festa de la verema la iniciava el Flamen Dialis, quan davant l’altar exprimia amb les seves mans un gotim de raïm.

Flamen dialis, foto dÒscar Pallarès

Flamen dialis, foto d'Òscar Pallarès

De totes les activitats que s’han portat a terme aquest cap de setmana, ja vàrem referenciar la conferència de Montserrat Tudela sobre Papirs i vi, i tot seguit teniu quatre pinzellades d’una festa que malgrat la calor i la proximitat a la platja, va estrenar-se positivament i esperem la seva consolidació, com altres festes de recreació històrica (Tarraco Viva, Magna Celebratio…). Si enguany no hi heu anat. mireu un tastet del que us heu perdut!

L’enhorabona a l’equip de gestió del Parc Arqueològic Cella Vinaria i a tothom que ha fet possible aquesta  celebració! Bona verema!

8 thoughts on “Pinzellades de la I Vinalia Rustica

 1. Edgar Delgado

  Trobo molt interessant això que fan de reviure antigues tradicions romanes, es el que fa falta per a que la gent s’interessi per el llatí. A mi m’agradaría assistir-hi i beure molt de ví, en honor als romans clar… però encara queda molt per a la pròxima celebració. Jo proposo anar-hi l’any vinent.

 2. Francesc Martinez

  AVE Lida.
  Crec que aquesta idea de tornar a celebrar festes dels antics romans dedicades a la vinya i en honor a Júpiter i Venus, son interesants. M’agradarìa que aquí en el centre també es celebres aquesta festa.

 3. yanzaui.a1

  Hola !!
  jo no savia pas que aquest cap de semana hi havia una festa en omenatge a la Vinalia Rustica .
  El que si se és que aqeuestes festes les fa Dionis es un dels deus del vi , marcava l’obertura de la collita de la vinya i uns sacerdots oferien a Júpiter un anyell i les festes i els jocs olimpics que com diu el seu nom es celebraven en el olimp.
  Com be diu el article en honor a Júpiter i Venus .
  El video de la festa es nota que s’ho pasen bé i he vist que tot esta molt ben posat i decorat ,espero qeu si fan una altre m’agradaria anar .
  Dew!

 4. Ricard Alcazar

  Ave Lida!!
  Em sembla molt bé, que fasin aquestes festes a l’actualitat perquè fan memoria de les festes de la antiguitat i recorden a Júpiter i Venus.
  Estic d’acord amb el Frances, també m’agradaria que fesin aquest tipus de festes aquí en el centre..

 5. Pingback: Vinalia Rustica a la cella vinaria | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *