El passat romà de Bètulo

Badalona serà el 2010 capital de la cultura catalana i, entre altres actes, s’hi celebrarà el proper Fòrum Auriga (s’acaba de celebrar el V a Figueres). L’organització de la CCC  ja  ha obert el termini  per votar  fins el 29 de novembre de 2009  els 7 tresors del patrimoni cultural material de la ciutat de Badalona (els nombre set altre cop i la seva màgia!).  Entre els candidats hi ha la ciutat romana de Baetulo i el fons romà del Museu. Jo ja he votat i espero que vosaltres també hi participeu. Com cada any també des de El Fil de les Clàssiques ens farem ressò de la Magna Celebratio i hi anirem; potser serà una altra oportunitat per retrobar-nos amb els companys de l’Albéniz!

Baetulo, Bètulo, l’actual Badalona, al Barcelonès era en el moment àlgid de la seva vida urbana, a finals del segle I aC, una petita gran ciutat romana, que disposava de tots els serveis, edificis i infraestructures necessàries i imprescindibles en aquella època. Demà nosaltres coneixerem in situ part d’aquest passat romà en el Museu i fora, tot i que no podrem visitar les termes ni el decumanus que romanen tancats, ni el teatre, farem un matí romà a Bètulo!

Casa dels dofins

Casa dels dofins. Foto de Sebastià Giralt

Si no heu vist aquesta gravació que vaig fer fa un temps al Decumanus amb el permís corresponent Un dia a l’antiga Baetulo I i II no us la perdeu perquè varen aconseguir dramatitzar la vida quotidiana a la Bètulo romana d’una manera ben fidedigna. En el vostre Moodle corresponent, hi teniu les tasques encomanades i heu de llegir-vos els termes que entre tots els cursos de llatí  heu introduït al Glossari col·lectiu Baetulo. Demà a més de la visita i de la recerca fotogràfica, hi haurà un Eureka de mots. Recordeu, reporters, de portar bolígraf, carpeta, càmera de vídeo, de fotos… que heu d’immortalitzar la sortida!  Bon matí romà a Bètulo!

Ara aprofitem l’estona i fem la visita virtual a les termes de Baetulo:

9 thoughts on “El passat romà de Bètulo

 1. Alissa Komarova

  Hola:)!
  Soc la primera en comentar? anda!
  Bueno..pues avui no he anat al cole perque no em trobava be, pero a l’excursió de dema cla q anire.!
  Vuy veure el que queda de la ciutat romana.
  Vaig estar 2 cops en Pompeia, aixo si que es impresionant,es enorme tot el que queda, (que van descobrir els arquelogs, la ciutat que estava coberta de lava seca despres de nose cuants segles.)

  :)!

  MARGALIDAA DEMA ESTARE PUNTUAL!!!

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Això espero, Alis!
  No sabia que haguessis visitat Pompeia. Aviat en parlarem a classe, però aquí tens un article que et pot interessar. Ja ens el comentaràs!
  Millora’t i fins demà!

 3. lina

  Ave lida!! primer de tot tinc que dir que la sortida ha sigut una autèntica pasada, hem va agradar molt :D. Al principi no m’enterava de res,però després si!.Hi han dues coses que hem van agradar molt, la primera va ser quan vam entrar per grups al conducte d’aigua que abans abastia a tot el poble i per cada 20 metres hi havia una font, això vol dir que aquest poble no tenia manca d’ aigua, la segona cosa que hem va cridar l’atenció va ser la casa dels dofins i dintre d’aquesta, el luxe que tenien els senyors de la casa, sobretot quan feien festins, es increïble veure tot això i que encara algunes de les costums que ells tenien avui dia es conservin, com per exemple, els mateixos festins, encara que ara son molt més moderns però coses com que el que fa el festí porta el millor que tingui amb la finalitat de al·lucinar als seus convidats i que tregui la millor vaixella, etc.
  vale lida!

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Em fa feliç, Lina, que la sortida a Bètulo t’hagi agradat i t’hagi ajudat a conèixer més els romans i el nostre patrimoni cultural. Fins demà!

 5. Irena

  Avee Lida!
  L’escursió d’ahir al Beatulo va ser molt maca, em va agradar, encara que he passat molts cops per allà no savia que hi havien tantes restes romanes.Pràcticament a tota l’escursió vam riure i aprendre molt. El que més em va aghradar va ser quan el guia ens va possar l’audiovisal que representava el jardí romà d’aquella època d’una manera real a cada etapa del dia, al matí: amb les dones que nosmés comentaven amb les dones, així igual els homes, i l’educació, més tard a la tarda, els homes es sentaven a xarlar i a prendre vi, els nens jugaven amb un cabdell,i ja quan queia la nit ja anàven tots a dormir i els guardians vigilaven la domus.
  Per cert, podríem fer més escursions amb els de 4rt i segon, va ser com més familiar i divertit.
  vale!:)

 6. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Un matí romà a Baetulo

 7. El-Mekki Hali Al-Kassir

  Aue Margalida!!

  Una excursió fantastica, m`ho vaig passar la mar de bé, i vaig aprendre molt, no sabia que encara quedesin restes romanes tan ben conservades i molt a prop nostre.

  Salue Margalida!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *