Cinquanta anys d’Astèrix!

imagen-6437028-1Avui celebrem el cinquantè aniversari d’ Astèrix  i les llibreries ja fa uns dies (el 22 d’octubre) que han llençat a tot el món un nou àlbum: L’aniversari d’Astèrix i Obèlix: El llibre d’or. Té 56 pàgines i ha sortit  a la venda en més de cent idiomes, fins i tot en català. Tot i que René Goscinny va morir l’any 1977, encara l’il·lustrador  Albert Uderzo el signa amb el seu nom. Dos immigrants han esdevingut tot un símbol gal!
Uderzo recrea uns herois ja jubilats i amb el rellotge biològic accelarat: bigoti de  pèl blanc, vista cansada, flaccidesa…Astèrix viu envoltat dels seus néts i els explica històries de romans; Obèlix ha perdut les ganes de viure ja que no té forces per traslladar menhirs ni menjar porc senglar. De seguida recuperaran la força, però obliden que és el seu aniversari. Sort que els preparen una festa sorpresa amb els protagonistes de les 33 aventures de la col·lecció.

Per molts anys Astèrix i Obèlix! Sempre hi haurà qui es resisteixi davant del poder com Astèrix davant Cèsar! Nosaltres el celebrarem a classe de llatí de quart tot llegint cada un un àlbum a la recerca de llatinismes, de la petja de la cultura romana (exèrcit, habitatge, edificis, urbanisme, societat, …) perquè com ja va dir la meva alumna Alba López Luna Astèrix és més que un còmic, estudi que la va fer guanyadora del Premi Núria Tudela i Penya 2005 de la revista Auriga. Divertiu-vos, doncs, amb aquests herois gals i aporteu dades interessants, i no us oblideu dels anacronismes, també poden ser interessants. 

No us perdeu Astèrix i els llatinismes i Les dotze proves d’Astèrix.

27 thoughts on “Cinquanta anys d’Astèrix!

 1. Nicolás Mangui

  Ave Lida!
  Resum d’Astèrix i el calderó:
  Els romans pujen els impostos i al poble de l’Astèrix arriba el cap d’una tribu veïna el Moralelàstix i li deixa els seus diners per a que els romans no s’ho emportin i mentre parlen amb l’Astèrix els seus homes roben aquests diners.L’endemà l’Astèrix veu que han desapareguts els diners i es poisa en marxa cap als romans perquè pensaba que ells l’havien robat i amb l’ajut de l’Obèlix entren al campament,després de buscar per tot arreu no troben res.Després d’aixó li roben uns senglars a un campesí i sel’s emporten a la fira i els venen per 5 monedes.Després es lloguen per lluitar i guanyar els trofeus per vendrel’s pero l’Astèrix es passa i li dona cops a tothom incluïnt-hi el públic i no guanya res.També intenten robar un banc peró com hi han pujat els impostos el banc no té res de diners.A continuació li vasn a robar al recaudador d’impostos cuan tenen el diners els olfatejen i es donden compte que tenen l’olor dels diners d’en Moralelàstix.Així que van al poble d’ell i li expliquen aixó a en Moralelàstix li dona por i els vol atacar però ells li guanyen,com a conseqüencia en Moralelàstix cau amb el calderó ple de diners en un vaixell pirata.L’Astèrix torna al seu poble i fan una festa.

 2. pol nobrega

  Moltes felicitats a aquests dos herois! els seus còmics m’agraden molt! Acabo de llegir el còmic d’Astèrix anomenat el Gal i n’he fet una llista dels llatinismes que hi surten: “quid”,”ipso facto”, “sic”, “vae victis”, “ave”, “alea jacta est”, “quo vadis”, “morituri te salutant”, “bravo”, “manoi”, “aut”, “quid novi?”, “sursum corda”, “vanitas vanitatum et omnia vanitas”, “de facto”, “quomodo vales”. Aquest còmic, sembla que és el primer, perquè explica tota li història dels gals i presenta a tots els personatjes. Aqui hi explica el secret dels gals, que es una poció màgica que els hi fa agafar forces extraordinàries. Els romans, s’ensumen alguna cosa i envien un espia disfraçat perquè espii als gals. Aquest espia aconsegueix saber el secret dels gals i se’n torna cap a la base dels romans i els hi diu, els hi fa una demostració del poder de la poció i als romans els hi encanta, i en volen saber la recepta. Per això, capturen al druida anomenat panoramix i el torturen per aconseguir la recepta secreta, però panoramix no cedeix davant de res. Astèrix sap que han capturtat a panoramix i s’infiltra a la base dels romans i aquests el descobreixen. Despres de enganyalsi bastants cops, els dos gals aconsegueixen escapar.

  Salve!!

 3. Edgar Delgado

  Cesar (Juli Cesar)
  Insulae (Illa)
  Tabernae (Taberna/Bar)
  Lusità (habitant de Lusitània, actual Portugal)
  Ientacvlvm (Esmorçar)
  Lutecia (París)
  ornatrix (Perruquera)
  Circus Maximus: (Circ Romà on es solíen fer carreres de cavalls)
  Atrium (Pati principal de les cases romanes i d’alguns temples)
  Sestertius (Antiga moneda Romana)

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  Ara Nico et faltaria explicar si has trobat llatinismes o aspectes de la cultura romana interessants en aquest àlbum.

  Pol, has aprofitat la classe avui. Així m’agrada, per Astèrix i Obèlix!

  Qui podria ajudar el Pol amb dos mots: manoi i bravo.Són llatinismes?
  Què volen dir els llatinismes que en Pol ha seleccionat?
  Edgar, efectivament has trobat el que buscaves; però en quin àlbum d’Astèrix?
  Qui sap què eren les insulae en temps dels romans a més d’illes i dóna un cop de mà a l’Edgar?

 5. Marta Gijon

  Aue Lida!
  Qui diria que uns dibuixos donesin per tant de temps, 50 anys, quina pasada^^
  Vale

 6. Coty

  M’encanten Astèrix i Obèlix! Sempre he rigut molt amb ells, ja sigui en còmic, en la sèrie o en la pel·lícula. Per molt que passin els anys, segueixen sent tot un referent còmic i no perden aquesta gràcia amb la que van començar. Me’n recordo de que a tercer també vem fer aquesta recerca als còmics i hi havia molts referents.
  Vale i felicitats a Astèrix i Obèlix:-)

 7. Alissa Komarova

  Hola,
  torno a dir, mai m’he llegit ningun llibre de Asterix i Obelix, i tampoc he vist cap película, que en la pelicula si no me equivoco un dels personatges es el Gerard Depardie o com s’escrigui el seu nom.

  M’ha molat lo que ha sortit al final del reportatge, lo de 50 anys i la imatge aquella com si fos de nuvols.Si l’ha fet a l’aire..quina pasada la gent que ho va poder veure.

 8. nuria

  Salve Lida!
  Astèrix i Obèlix són lo millor! Jo he crescut llegint les seves historietas ^^. Crec que són uns personatges que sempre es recordaran, com; Mortadelo i Filemón o Mafalda. Em divertia molt llegint les seves abventures i ara que compleixen 50 anys potser els hi faig un petit homenatge, busco les historietas i les rellegeixo.

  Valee! 😀

 9. Laura G

  Ave!
  De petita ja llegia els comics d’Astèrix i Obèlix i sempre m’han agradat moltíssim! Em feien molta gràcia. Les pel·lícules també les he vist i són genials.
  I el nou àlbum que han fet deu ser la pera! l’astèrix amb nets? jajajaja i l’obèlix pobre deu tenir un disgust sense poder llençar a gent pels aires, es que això no ho pot fer tothom xD! encara que a vegades qui no té ganes de fer-li algú?
  Per molts anys Astèrix i Obèlix!
  Fins demà!

 10. Rebeca Sánchez

  Xairete!
  Astèrix i Obèlix m’han agradat des de petita! Crec que en algun comentari del bloc ja he dit que tinc una gran col•lecció, ja que el meu pare es un gran apassionat d’aquets dos gals:)
  Hi ha una part del post que no puc veure, i que si no m’equivoco es un vídeo. Intentaré veure’l mes endavant, a veure que tal.
  M’encantaria fer una classe d’Astèrix i Obèlix! Segur que trobem coses interessants en els seus diàlegs en llatí.
  Felicitats Astèrix! Felicitats Obèlix!
  Fins demà Lida 🙂

 11. Bet Rosell

  Felicitats, Astèrix!

  Aquí us deixo els llatinismes que he trobat al còmic “Astèrix i els llorers del cèsar”:

  Al principi de la història es compara la Roma antiga amb una ciutat actual. El mercat d’intercanvi de productes passa a ser un “mercadillo” on els venedors anuncien a crists els seus productes, als carrers hi podem trobar ex-gladiadors minusvàlids demanant almoina i gent repartint propaganda en blocs de pedra. També ens mostra turistes vinguts de diferents racons del món conegut a l’antiguitat que visiten els llocs més famosos de la ciutat de la mà d’un guia que tradueix el que diu utilitzant, fins i tot, jeroglífics egipcis.
  A casa l’Homeopatix hi trobem una minyona vestida com les actuals que parla d’una manera peculiar, com si fos estrangera, i s’hi serveixen uns menjar estranys… que no crec que avui en dia puguem considerar exquisits (com cues de castor amb fresons o ungla de bou amb crema).
  Quan arriben a Roma, els protagonistes proven de parlar amb un home sobre com entrar al palau del cèsar. Quest nou personatge resulta ser un esclau que parla de si mateix com d’un producte de primera qualitat i fa propaganda de l’home que l’ha venut a un preu no precisament rebaixat. Al acomiadar-se, l’esclau acaba dient “Ave!” em sembla que aquesta expressió ens pot sonar…
  El mercat d’esclaus resulta ser un altre mercadillo on els venedors anuncien a crits la procedència de la seva mercancia. Un dels esclaus, mentre va parlant amb Astèrix va canviant de posició, una d’aquestes és la famosa del llençador de discos.
  Un cop els protagonistes han trobat comprador, van a parar a una casa plena de referents a la cultura clàssica. Al arribar, la filla, que representa una adolescent actual es queixa “ i pensar que en aquesta domus (casa) es posen com es posen cada vegada que em vull comprar una toga nova!”. El fill decideix que vol tornar al seu cubiculum (Habitació) a dormir. Astèrix i Obèlix han de preparar la cena (dinar) i, seguidament, l’han de servir al triclinium (menjador luxós romà).
  “Per Tutatis!” és l’expressió més típica d’Astèrix. Tutatis és un déu cèltic, de Bretanya.
  Pater (pare), Mappae (Draps), Scopae (escombra) i tabliniúm (depatx) són uns altres dels llatinismes que utilitza aquesta família romana.
  “Per mercuri!” és l’expressió que utilitza un dels companys esclaus de l’Astèrix i l’Obelix. Mercuri és el déu grec Hermes.
  “Quo Vadis!” Un dels soldats romans ho diu al provar d’aturar als gals.
  Durant el jutjat es canvia la paraula fiscal per “Delator”.
  Al ser condemnats a les feres, Obèlix demana als romans si tenen oli per untar-se el cos com fan els gladiadors.

  Finalment, el còmic ens explica el verdader perquè de la caiguda de l’imperi romà: gràcies a la recepta d’Astèrix, els romans descobreixen un remei contra els mals de la ressaca, cosa que els portarà a beure sens parar…
  He provat de buscar el significat dels noms dels campaments romans que envolten el poble gal, però no ho he aconseguit trobar… algú me’ls podria explicar?

 12. rabab

  ave lida!!
  La veritat mai havia llegit cap llibre ni havia vist la peli
  de l’Astèrix i l’Obèlix, peró si porten 50 anys vol dir que són molt bons.

 13. Toni Moreno

  Mai he llegit un cómic d’Asterix, però realment m’arrepenteixo! Però si que recordo haver-ne vist alguna peli… i del poc que recordo, era força divertida!
  Sincerament crec que Asterix i Obèlix, tal i com diu vídeo, és una espècie d’institució atemporal, que encara que hagin passat els anys (50!!! que es diu ràpid) segueix divertint igual. Això és maco, i demostra que hi ha coses que, encara que passin els anys, no necessiten canviar per divertir. Però, obviament, també s’hi pot extreure una part didàctica… que com diu la Rebeca podriem aprofitar per fer alguna classe… jajajaj segur que en treuriem profit!
  Vale :)!

 14. SERE VELASQUEZ

  AVE!!
  RESUM DE ASTÈRIX GLADIADOR:
  50 anys de crist.La Gal.lia es prepara pels Romans.

  Astèrix un petit guerrer de Gal.lia viu com un centella i sempre l’encomanavan les misións més perilloses,peró la seva força l`extraia de la veguda mágica inventada pel Panoramix.

  Obelix el mejor amic de Astérix l’agrada molt la carn de porc senglar.

  Asseguratorix va sortir a pasejar, i els Romans l’ho van capturar com regal per Cesar,Asterix es va donar compte i va anar a rescatar-lo i com sempre els romans perden la batalla,Asterix i Obelix es posen en marxa per anar a roma en busca del seu amic, i quan anaven per el cami es troban amb pirates,que Asterix li dona una lliço.Quan arriben a Roma,van a un restaurant i es menjan uns pollastres,com havien quedat amb el servidor a casa seva tenien unes cuantes hores lliures i es van anar a un varneari on van coneixer a Cauis Obtus el entrenador dels gladeadors ques es va interesar per els homes.Quan van anar a casa del passaquethevix on van armar uns quans escandals perque van tranca dues portes,el passaquethevix li va parlar una mica dels lloc on estava Assegurançatotrix.van anar al circ on van intentar recatar-lo pero no van poder.Caius obtus al veure que no podia retenir-lo va posar un cartell on donavan deu mil sesterci al que us capturesi.

  Com Asterix i Obelix no van trobar unas altre manera de salvar el seu amic desideixen fer-se gladiadors on Cauis obtus lo porta al entrenador i com son tan fort van fer que el gladiador mes fort de tots el temps renuncies el seu treball.

  Asterix com no va troba una altre manera de sacar-li informacio els gladiadors va acor al joc on es fa preguntes i un no pot respondre “ni si ni no ni blanc ni negre” i els gladiadors com eran tan tontos com Obelix van aceptar.

  Finalment arriba el dia dels “jocs” el rey Juli Cesar esta sentat adalt de la grada per veure els jocs,primer surtan amb cavalls que representava que era una carrera on estava clar que sortirien guanyan,a Juli Cesar es li veu que no esta molt conten amb aquesta actuació,despres suertan els lleons on Asseguratotrix canta una de les seves cançon i els pobres lleons surten corren,i com sempre Asterix i Obelix borlan-se de pobre asseguratorix,i per ultim i no meny important la batalla dels gladiadors que es converteix en el joc “ni si ni no ni blanc ni negre”.juli cesar molt cbrellat li diu que lluitin i Asterix i Obelix desideixan lluitar ells mentres els gladiadors jugan.I una altre vegada una pallissa pels pobres soldat que no res que fer al davant de Asterix i Obelix.

  I per fi la misió de Asterix i Obelix es compleix i tornen a casa felisos i contens!.

  PORTUTATIS!!

 15. Maria Salat

  Felicitats, Astèrix i Obèlix!

  En els còmics fa servir finals de frases llatins posant-los a darrere paraules com per exemple homenetum(-etum), o Grachus Pambolius (-us).

  També fa servir “Ave” quan parlen els romans dels poblats del voltant, i a la tercera pàgina del meu còmis (Gladiador) el cpa del poblat d’Homenetum diu “Alea jacta est” que vol dir que ja està tot dit, i ho diu quan es rendeix. Parla de galeres i legionaris romans, com és d’esperar ja que sempre són per allà el voltant.

  Diu singularis porcus traduint-ho com a porc senglar segons Astèrix. L’autor també explica en una vinyeta el signe amb el puny tancat ensenyant el polze que fem servi per fer autoestop i ells ho fan servir per cridar un vaixell, però ho fan en direccions diferents perquè tots els camins duen a Roma.

  En un moment determinat un víking diu “Vanitas vanitatum et omnia vanitas”, que no he sapigut trobar ben bé el que volia dir, però es deu basar en vanitós.

  Diu Lanista, que vol dir entrenador de gladiadors. El cap dels fenicis es diu Nothicansis, i m’ha semblat graciós posar-ho aquí. També hi surten banys romans, a Roma, on ella hi van, els vestidors es diuen Apodyeria i La sauna Sudatoria, i també hi ha una sauna més forta que es diu Caldarium, i la piscina d’aigua gelada es diu Frigidarium.
  Diu que una ínsula és una casa on viuen persones unes damunt les altres, o sigui, un edifici de pisos actual.

  Aquests són alguns dels llatinismes curiosos del còmic Astèrix gladiador.

  Vale!

 16. Joël Beltrán

  El resum sobre Astèrix i el regal del Cèsar
  Juli Cèsar decideix premiar amb algunes terres als legionaris que es retiren després de 20 anys de servei. Tots han complert, excepte un vell borratxo que no ha fet res més que beure vi i més vi.
  Juli decideix gastar-li una brometa i li regala un petit poblet gal sobre la qual ell no té cap poder. És clar que aquest poblet és en el que viuen els protagonistes de la història, Asterix i Obelix.
  El borratxo canvia la llicència a un hostaler per un sopar i diverses copes de vi i aquest hostaler i la seva família decideixen traslladar-se a la seva nova casa.

  Així es desenvolupa la història, ja que quan l’hostaler i la seva família arriben al petit poble no es troben precisament el que esperaven.
  Després d’això es produeix una dura lluita entre el nou hoste i el cap del poble per aquest poder, que acaba amb un final …

 17. Paqui

  Benvolguts companys,
  He entrat a la vostra web/bloc perquè he de prerarar uns tallers per alumnes de 6è de primària sobre el “tema” Asterix.
  Si teniu dibuixos fets (sense colorejar) dels personatges principals i qualsevol altra activitat que creieu que pugui ser utilitzada agraeria me l’enviessiu.
  Moltes gràcies per les atencions que tingueu amb aquest mail
  Cordialment
  Paqui tutora de 6èA

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Paqui, ara per ara no tenim res, però miraré a veure si et podem ajudar.

 19. Margalida Capellà Soler Post author

  Ahmed, estic contenta que t’agradi Astèrix! Ja ens ho explicaràs.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *