Lvdi Rvbricati MMIX i el passat romà de Sant Boi

El primer cap de setmana de juny (dissabte tarda i diumenge matí) a Sant Boi de Llobregat, des de fa cinc anys, hi ha una gran festa romana: els Lvdi Rvbricati. Així ens ho han fet saber des del Museu de Sant Boi de Llobregat (telf. 93 635 12 50 ) en un comentari al bloc, però crec que l’esdeveniment es mereix article. Jo tenia la intenció d’anar-hi i participar dels tallers i activitats de reconstrucció històrica d’època romana; però m’ho haureu d’explicar vosaltres perquè jo seré a Madrid a recollir la baldufa d’argent que l’associació Espiral ens ha otorgat com a segon millor bloc de professors i professores a nivell nacional; no els puc fer un lleig. L’any vinent espero no perdre-me’ls!

Enguany el fil conductor dels Lvdi Rvbricati són els déus i els mites que giren al voltant del foc, IGNIS. Si hi podeu anar, gaudireu de la cultura romana. A més, si voleu participar en un autèntic sopar romà podeu anar al Rubricati Convivium el divendres 19 de Juny a la riba del Llobregat.

Per què es diuen Ludi Rubricati? A què i per què els romans van anomenar Rubricatum? No us perdeu El vi de la Laietània.

Recordeu que per les PAU de llatí cal saber que a Sant Boi hi ha unes termes romanes, recordeu el Google maps d’Hispània romana:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/3cZSyU3dVik" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

 

20 thoughts on “Lvdi Rvbricati MMIX i el passat romà de Sant Boi

 1. Bouchra

  no m’imaginava que havien tntes activitats relacionades amb el món romà la magna celebratio, aquesta..
  m’agradaria anar-hi però no crec perque a frec de la sele
  tu ni hi vas oi?¿ com sepmre l’agenda plena

 2. Marta

  Aue Lida!!
  Ala cuantes activitats hi ha sobre el mon roma no i tenia ni idea de que es fesin tantissimas^^.
  Abeure si i fa bon temps^^ i puc anari.
  Que bé Lida que haigis guanyat el premi per el bloc^^
  Felicitats.
  Ja te explicarem com a anat les activitats romas que es fan a Sant Boi.^^
  Vale Lida =)

 3. Bet

  Ostres!
  perquè aquestes festes es fan sempre quan em toca amb el meu pare? així sí que no hi puc anar… a veure si puc arribar-me a la que m’has dit de Tarragona! 🙂

 4. Irena

  Ave lidaa:D
  enhorabona pel premi:), si esque de tants premis ja ni et deixen respirar!jaja
  Com en el video ens ensenya les restes de “Ludi Rubricati” que son unes termes romanes encara conservades amb molt bon estat a Jant Boi, al Baix Llobregat.Però abans de ser unes termes, això fa uns 2000 anys va ser una casa rural on es feien ànfores emagatzemant allà el vi per tal de transportar-lo.
  Han anomenat la festa romana a Sant Boi de Llobregat “Ludi Rubricati” perquè les vinyes eren de color tan intèns que quan el transportaven en vaixells va desteñir el riu LLobregat de color vermellòs.
  vale:)

 5. laiia

  ave!!
  Ludi Rubricati, en llatí, ‘Jocs del Llobregat’, eren fa uns 2000 anys unes termes romanes, ara és una festa romana que realitza el Museu de Sant Boi de Llobregat. S’organitzen tallers de diferents disciplines que il·lustren la cultura romana. Cada any hi ha un fil conductor: el vi, l’aigua, la terra…-. S’organitza també un “thermopolium” on se serveixen plats típics que s’expliquen al públic participant, així com botigues de libreria, reproduccions i animació teatral. A més, es presenta “El museu convidat” que regala entrades a les persones que participin en almenys cinc tallers. Una setmana després, se celebra en els jardins del museu el “Convivium”, banquet romà que tanca la festa. El menú té l’assessorament d’una historiadora gastronòmica.
  Es diuen “Ludi Rubricati” perquè les vinyes eren de color molt fort i quan les transportaven en els vaixells van desteñir el riu, el LLobregat, de color vermell.
  Rubricati és el riu Llobregat.

  El video està molt bé i es veuen molt bé com són les tremes romanes i lo ven conservades que estàn. I que llestos els romans que tenien un sistema de calefacció ehh jaja.
  A Lida i felicitats per premi i que et vagi molt bé a Madrid ehh 😀

  vaale!! 🙂

 6. Marta Peña

  Ave Lida…

  Felicitats per el premi, i enhorabaona per el bloc

  Vale Lida…

 7. rabab

  ave lida
  espero que et vagi be i com a dit la lina et mantindrem informada.

 8. karen

  ave lida!! es impresionat com encara és conserva aquelles termes , hi wel millor de tot el muntatge ya ho diu a video pero és molt interesan saver que el romans savien molt i s´apanyaven molt i bueno també un altre cosas no hi ha molta difercia del llatí a l´espanyol hi ha moltes paeraules que s´ha semblen molt, com per exemple tempidarium suposo que sera de temperat o frigidarium que sera de fred .i bueno esta tot molt maco!!

 9. Carla

  Moltissimes felicitats retrasades per el premi!

  Es impressionant que es conservin aquestes tradicions i commemorin la cultura romana. En el video es veu super bé el que eren les termes i com de ben conservades estàn!

  Aquestes termes estàn ubicades a Sant Boi, al Baix Llobregat.Molt abans d ser unes tremes, farà 2000 anyss,a questes termes van ser una casa on s’hi fabricaven ànfores per enmagatzemar el vi i transportar-lo. El nom de “Ludi Rubricati” prové de les vinyes que eres de color roig. Això va fer que quan es transportesin les ànfores plenes de vi van destenyir i el riu va quedar de color roig.

  Em sembla molt bé que cada any agafin un tema i treballin sobre ell i fassin mil i una activitats , es una cosa interessant i enriquidora per a nosaltres i la nostre cultura.

  Vale!!!!

 10. Camila

  El nom de Ludi Rubricati es remonta al nom d’unes termes al Llobregat, s’anomenaven “Jocs del Llobregat” . Actualment s’ha convertit en una festivitat en record als romans, on es fan activitats relacionades amb la mitologia i amb la seva vida quotidiana.

 11. Camila

  Per cert, com pot ser que nosaltres tenim unes termes romanes impressionants, no tinguem un cel·lebració o no fem cap activitat recordant els romans???

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *