Hymnus Latinus Europae

Demà és el dia d’Europa i no us ho creureu el seu himne és en llatí!:

Hymnus Latinus Europae

Est Europa nunc unita
et unita maneat;
una in diversitate
pacem mundi augeat.

Semper regant in Europa
fides et iustitia
et libertas populorum
in maiore patria.

Cives, floreat Europa,
opus magnum vocat vos.
Stellae signa sunt in caelo
aureae, quae iungant nos.

Peter Roland i Peter Diem, dos llatinistes austríacs, han fet l’himne europeu en llatí amb la música de l’Himne de l’AlegriaNovena simfonia de Beethoven a partir del lied “An die Freude” (“Oda a l’alegria”) de Friedrich Schiller (1759-1805. Qui ens en fa una traducció? Per què l’himne d’Europa és en llatí? Des de quin any l’Oda a l’alegria és l’himne de la Unió Europea i des de quin any resta inscrita a la llista del Patrimoni de la Humanitat de la UNESCO? Què simbolitza? Quins altres referents clàssics té Europa?

37 thoughts on “Hymnus Latinus Europae

 1. Sara Pérez

  Crec que la cançó és en llatí perque la majoria de llengües de la unió europea són derivades del llatí i per aixó l’han fet en llatí!! Un referent classic és el nom del nostre continent que ve del mite d’Europa!!!

 2. Marina Mayo

  Vinga, jo m’atreveixo amb la traducció que l’he trobada bastant fàcil!!

  Europa està ara unida
  i que unida romangui;
  una en diversitat
  fent prosperar la pau del món.

  Sempre regna a Europa
  la fe i la justícia
  i la llibertat dels pobles
  en una pàtria major.

  Ciutadans,que Europa floreixi,
  el gran treball us crida.
  les estrelles són símbols en el cel,
  daurades, que ens uneixen.

  Un altre referent clàssic és el nom pròpi del nostre continent, ja que Europa va ser seduida per Zeus, que s’havia convertit en un bou blanc i va secuestrar a Europa fins arribar a l’illa de Creta.

 3. pol nóbrega

  doncs a mi em sembla genial que l’himne d’europa sigui en llatí perqué així es cuiden les arrels de moltes llengues parlades en l’estat europeu.

 4. marta

  Europa està ara en unió
  i unida quedarà
  una en diversitat
  que fa creixer la pau al món

  Sempra regna a Europa
  la confiança i la justícia
  i la llibertat dels pobles
  a la pàtria major

  Ciutats, que Europa floreixi
  el gran treball us convoca.
  Les estrelles d’or
  són senyals en el cel,
  les quals ens uneixen.

 5. Verònica Beltrán

  Com tu vas dir a classe, el llatí encara està present en moltíssimes coses de la nostra vida, és així perquè quasi totes les llengües d’europa provenen del llatí, i crec que l’han fet en llatí per recordar que si nosaltres tenim aquesta llengua actualment és perquè fa molt de temps en va existir una altre anomenada LLATÍ

 6. lina

  ave lida!!! l’himne d’Europa és en llatí perquè és on prové totes les llengües o quasi bé totes jaja……

 7. Coty

  Ave! Gràcies per les traduccions que encara no entenc bé el llatí! jaja Queda molt bé la Simfonia de Beethoven, ja que és de l’alegria.
  Soposo que l’himne és en llatí perquè la majoria de les llengües europees, però no totes, tenen el seu orígen en els romans. A més el mire d’Europa, quan la segrestren en la platja.
  Valee:-)

 8. Eric Sánchez

  Salve Lida
  L’himne hem sembla bé que sigui en llatí, ja que, la gran part de les llengües europees provenen del llatí. Ademés, sempre es crearia conflicte en el idioma perquè a de representar tot el territori no sol un pais.

 9. laiia

  ave liidaa! 🙂
  No havía escoltat mai l’himne d’Europa i la veritat que està molt bé, ja que amb la novena simfonia de Beethoven queda molt bé.
  Crec que l’himne d’Europa és en llatí perque casi totes les llengues povenen del llatí i crec que si fós en una altre llengua podrían haver-hi conflictes.
  Els referents que he trobat són el mite d’Europa segons la mitologia grega, va ser una formosa princesa de Fenícia, filla d’Agenor i Telefaassa, tot i que també podria haver estat filla de Fènix. Un dia, mentre collia flors, Zeus va veure Europa i es va enamorar perdudament. Aleshores el déu es va transformar en un brau blanc i es va acostar. La princesa encuriosida per aquell magnífic brau de pell extraordinàriament blanca es va atansar per acariciar-lo. Aleshores el brau la va fer muntar al seu damunt i va fugí al mar. Finalment la va retornar a la platja però en compte de les costes fenícies, Zeus se l’havia endut a Creta. Un cop allà el déu li va revelar la seva identitat i feren l’amor i li va pessigar els pits. De la seva unió nasqueren Minos, Radamant i Sarpedó. Zeus la va cedir a Asteri, rei de Creta, amb qui ella es va casar i per la qual cosa va obtenir la sobirania sobre l’illa. Va gaudir dels honors de deessa amb el nom de Hellotis o Hellotia.
  El rapte d’Europa i la fugida cap a Creta va inspirar el nom del continent europeu.
  També he trobat la moneda de 2 euros grec que te el mite d’Europa.

  vaale!! 🙂

 10. karen

  ave lida!!!bueno jo la veritat és que traduirlo no podre , pero es bo saver que l´himne de europa esta en llatí ,una cosa més que se

 11. erica

  ave lidaa:)
  jo si que havia escoltat aquesta cançóó, am la sinfonia de betthoven queda moltbé per això( LL ). els referents que he trobat an sigut:
  -el mite d’Europa que és la filla d’Àgenor.
  -la nostra moneda de dos euros en grec.

  valeeeeeeeeeee!

 12. Aguus

  Mai havia escoltat l’himne d’Europa, i amb la novena simfonia de Beethoven queda força bé. També he de dir que coincideixo amb la gent que ha comentat aqui dalt, i es que gairabé totes les llengües de la Unió Europea provenen del llatí, i crec que ha sigut molt correcte haver fet aquest himne en llatí.
  Avee, segueixo comentant!

 13. rabab

  ave lida
  El himne am llatí esta molt bé y amb la melodia de Beethoven queda molt be.ave lida

 14. Rosó

  Ave margalida!
  No en tenia nidea que existia el imnne d’Europa i menys en llatí. Que hi es el del barça¿
  Per cert, ahir vam guanyaar laa copaaaa,
  qiiiin gran Cluuub que teniiim!
  VISCA EL BARÇÇA!

 15. Carla

  Ave!

  Margalida mai havia escoltat el himne de Europa amb la 9vena simfonia de Beethoven, m’ha semblat molt interessant que l’himne d’Europa sigui en llatí, ja que com han comentat a quasi bé totes les llengües de Europa provenen del llatí per a nosaltres llengua mare.
  De petita quan tocava la meva famosilla flauta vaig passar-me com mig curs tocant la novèna simfonia de Beethoven per això també m’ha fet moltíssima gràcia.

  Un referent que he trobat es el mite d’Europa no se si t’en recordes que et vaig dir que m’agradava molt.

  Vale lida!

 16. Guillem

  El nom Europa pertany a la mitologia clàssica. A més a més les llengues actuals europeas esdevenen quasi totes del llatí antic.

 17. Marta

  Aue Lida!!!
  Crec que esta bé que sigui en llati perque cuasi totes les llengues Europeas probenen del LLati.
  El Llati es la llengua mare de moltissimes llengues properes:Castella, Catalá, Italia…

 18. Camila

  I perquè l’imne no ha de ser en llatí? si ja sabem que el mot Europa prové de la mitologia i moltes llengues d’Europa provenen del llatí. Crec que si s’havia d’elegir un idioma per l’imne no podia ser un altre.

 19. Margalida Capellà Soler Post author

  Avui és el dia d’Europa. A veure si el feliciteu o el canteu en llatí!

 20. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Hymnus Europae, xDeka

 21. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » De Europa

 22. Alba Zarcos

  Bonum Diem!
  Em sembla molt bé que l’himne sigui en llatí, és bastant lògic ja que la gran part de les llengües europees provenen del llatí.
  Ave!

 23. Anna Bagaria

  Salve!
  Mai havia sentit l’himne d’Europa i tampoc tenia ni idea de que seria en llatí. Ho trobo adequat ja que la majoria de les llengues provenen del llatí.
  In proximum!

 24. Lua Gallen Izquierdo

  Bonum DIem!
  Crec que la cançó és en llatí perque la majoria de llengües de la unió europea són derivades del llatí. Un referent classic és el nom del nostre continent que ve del mite d’Europa!!!

  Vale!

 25. Yasmina Groult

  Bonum Diem!
  Mai havia sentit l’himmne, em sembla molt bé que l’himne sigui en llatí ja que la gran part de les llengües europees provenen del llatí.
  Vale!

 26. Soukaina

  Salve
  Mai havia sentit l’himne d’Europa i tampoc creia que seria en llatí, ja que la majoria de les llengues provenen del llatí.

 27. Marta Roman

  Bonum Diem!
  No havia escoltat mai l’himne d’Europa i tampoc sabia que era en Llatí. Ho soposava ja que la majoria de llengues europees provenen del Llatí.

 28. Soukaina

  Mai havia sentit aquest himne, ja que el himne la gran part de les llengües europees provenen del llatí.

 29. Raquel Bernad

  Salve!

  Crec que mai havia escoltat l’himne d’Europa i tampoc sabia que era en Llatí. Ho soposava ja que la majoria de llengues europees provenen del Llatí.

  Vale!

 30. Carlos Garcia

  Jo vaig escoltar aquesta cançó, amb la simfonia de Bethoven. Prové del mite d’Europa, que és filla d’Àgenor i la nostra moneda.

 31. Sanae Anzaoui

  Salve
  L’himne em sembla bé que sigui en llatí, ja que, la gran part de les llengües europees provenen del llatí. Ademés, sempre es crearia conflicte en el idioma perquè a de representar tot el territori no sol un pais.
  Ave

 32. Pingback: Europa en llatí | Aracne fila i fila

 33. Jennifer

  Bonum diem!
  Crec que la cançó és en llatí perque la majoria de llengües de la unió europea són derivades del llatí . Un referent classic és el nom del continent que ve del mite d’Europa.

 34. Sara Pradas

  Salve!!
  Primer de tot m’agradaria comentar que em sembla molt bé que l’himne estigui en llatí ja que moltes de les llengues d’Europa venen del llatí. L’himne provè del mite d’Europa.

 35. Raül Moreno

  Salve!
  Em sembla molt bonic l’himne i a sobre que estigui en llatí es encara més especial ja que la majoria de les llengües d’Europa venen del llatí.

 36. Jordi Álvarez García

  Salve!
  La Bethoven va ser un dels grans compositors que la história de la música ha tingut mai. Amb simfonies com “For Ellisabeth” o d’altres com l’himne de l’alegria.
  In Proximum!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *