Triumphum Caesari senatus decreuit

Mantegna

Magna multitudo per forum est. Ascendit in montem Capitolinum. Sequuntur sacerdotes et hostiae ornatae. Triumphator vestimento purpureo Iovis indutus et sceptro eburneo et lauro ornatus est. Servus coronam supra caput tenens dicit: “Memento te hominem esse”.

Quin nom rep aquesta cerimònia que ens descriu el text anterior? Quan i per què se celebrava? El del dibuix de Mantegna en honor de quin general romà se celebra? Quina relació té  aquesta cerimònia romana amb els arcs de Triomf? Quins arcs triomfals coneixes i per què es van aixecar?

25 thoughts on “Triumphum Caesari senatus decreuit

 1. Carlos Rocamora

  El text explica que quan guanyaven una batalla, els generals i el Cesar, sortien els vencedors amb carros de quatre cavalls que desfilaven per Roma, i eren admirats pel poble, pero un serf li deia al guanyador, “Memento te hominem esse” que vol dir, “recorda que has de morir”.
  Aixó s’els hi deia perque no es sentissin mes poderosos del que eren.

  vagi be.

 2. Bouchra

  Hi ha una gran multitud davant el fòrum, puja (la multitud) al mont de Capitolí, els segueixen ornamentats els sacerdots i les víctimes, el triumfador està vestit amb vestit de porpra, ceptre d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona damunt (el seu)cap li diu : recorda que has de morir.

 3. Margalida Capellà Soler Post author

  Bouchra, crec que ho podríem ajustar més al llatí! Qui li dóna un cop de mà?

 4. carla

  Ave Gali!

  Rep el nom de Triomf( triumfus) tracta de la celebració romana després d’una victòria.

  Consisteix en una processó solemne en la qual el general victoriós entrava a la ciutat en carruatge portat per quatre cavalls; al seu davant els captius i el botí fet a la guerra, i al darrere les seves tropes; passaven per la via sacra i anaven cap al Capitoli per oferir un
  sacrifici al temple de Júpiter.
  Aquest tipus de celebracions eren habituals entre les tribus guerreres a l’antiguitat.

  Se celebra en honor del general romà Cèsar,ho reconeixem per l’insignia que posa VENI VIDI VICI, locució llatina usada pel cònsol romà Julius Cèsar al dirigir-se al senat romà refernint-se i explicant la seva victòria.
  també es pot reconèixer la segona insignia on posa S.P.Q.R,b fa referència al govern romà.

  Cèsar el podem veure vestit amb un vestit de color pòrpra, un ceptre d’ivori i en aquest moment( imatge) l’estant coronant amb una corona de fulles de llorer.

  Aquesta ceremònia te relació en que l’arc de triomf commemora el triomf d’alguna batalla d’ aqui el seu nom Arc de Triomf.
  Conec l’arc detriomf de Paris, aquest estiu hi vaig estar molt maco!
  Napoleó va aixecar els arcs de Carrousel( celebra la victòria de l’exèrcit francès a Austerlitz)
  “Memento te hominem esse” recorda que has de morir.

  Avete!

 5. Zícora

  Salve.

  Aquí està la meva traducció:

  En el fòrum hi ha una gran multitud. Pujant al mont Capitolí. Caminen ornamentats sacerdots i víctimes. El triomfador està vestit de porpra i porta un ceptre d’ivòri i una corona de llorer. El serv tenint la corona sobre el seu cap li diu: “recorda que has de morir”.

  Aquesta celebració consistia en que l’exèrcit triomfador desfilava pels carrers de Roma, tot passant per baix de l’arc, en senyal de que havien guanyat una batalla.

  Vale.

 6. Laura Luna

  Hi ha una gran multitud en el fòrum. Pujant al mont Capitolí. Sacerdots i víctimes ornamentats caminen. El triumfador està vestit porpra, porta un ceptre d’ivòri i una corona de llorer. El criat tenint la corona aobre el seu cap li diu: “Recorda que has de morir”

  Aquestes celebracions em recorden a les que es fan actualment amb els equips importants de futbol. Per exemple:
  El barça fa la rua del barça, en un autobús van tots els jugadors amb les copes dels títols guanyats i porten una samarreta especial per celebrar la victòria i acaba la celebració amb un parlament al camp nou.
  Els romans igual, els guanyadors anaevn vestits d’una manera especial i desfilaven per tota la ciutat, en comptes de passar per l’arc, passen pel túnel del vestidor per sortir al camp!
  Esperem que poguem celebrar la copa del rei per recordar les celebracions romanes! ajajaj!

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  Laura, crec que aquest paral·lelisme actual tan ben trobat es mereixerà un apunt, sobretot si guanyen!

 8. Laia Sánchez Puerto

  Salbe!!

  Rep el nom de Triomf( triumfus) tracta de la celebració romana després d’una victòria.
  Aquesta ceremònia te relació en que l’arc de triomf commemora el triomf d’alguna batalla d’ aqui el seu nom Arc de Triomf.

  Vale!

 9. Paula pla

  La cerimònia que ens descriu el text rep el nom de Triomf.
  El triomf era una cerimònia central a la societat romana, convençuda del seu dret a imperar. La celebració era majestuosa, ostentosa, però també amb connotacions religioses i, fins i tot, expiatòries.
  Era construit per a commemorar una victòria militar, encara que en realitat es va utilitzar per festejar a un governant. Els primers arcs de triomf van ser aixecats pels romans en la antiquitat i cada un estava dedicat a un general victoriós.
  El del dibuix de Mantegna en honor de quin general romà se celebra? Al general romà Cèsar.
  Sol conec el Arc de Triomf de Barcelona que es va aixecar al 1888 per a la primera Exposició Universal d’aquell mateix any.

 10. Paula pla

  L’Arc de Berà (que incorrectament hom s’hi refereix com a Arc de Barà) és un arc de triomf situat a uns 20km al nord de la ciutat de Tarragona, prop de Roda de Barà. L’arc es troba situat sobre el traçat del que fou la via Augusta, actualment sobre la carretera nacional 340.

  El seu nom derivaria del comte Berà. Es tracta d’un arc honorífic constituït per un cos central sobre un podi decorat amb falses pilastres acanalades que culminen en capitells corintis. Té una única obertura en arc de mig punt i la part superior de la construcció culmina amb un entaulament format per arquitrau, fris i cornisa. El monument està fet de pedra calcària, segurament provinent de la regió.

  La construcció data de l’època de l’emperador August, vers l’any 13 aC. Se suposa que fou dedicat a August o al seu geni i que serví per marcar els límits territorials que depenien de Tàrraco.

  http://ca.wikipedia.org/wiki/Fitxer:Arco_de_Bar%C3%A0.jpg

 11. Eulàlia

  L’arc de triomf és un monument que normalment es dedicava a una victòria militar i especialment al general que portava la campanya.

  Hi ha diversos arcs de triomfs de diverses èpoques per exemple el de Barcelona o el de París.

  Aquesta celebració consistia en una mena de desfilada de l’exèrcit vencedor que arribava a Roma, allà la gent els rebia amb grans celebracions.

  La traducció és:

  – Hi ha una gran multitud al fòrum. Puja al mont Capitoli. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triumfador és vestit de porpra, porta un ceptre d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: “Recorda que has de morir.”

 12. Uxue Avilés

  Salve!!

  Un arc de triomf és un monument que se solia dedicar a una victòria miliar. La celebració es basava en una desfilada del guanyador que anava fins a Roa i allà es celebrava més a lo gran.
  Jo personalment, sé que hi ha diversos arcs de triomf però solament en conec dos el de París i el de Barcelona.

  La traducció: Hi ha una gran multitud al fòrum. Puja al mont Capitoli. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triumfador es vestit de porpra, porta un crepte d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: “Recorda que has de morir”.

  Vale!!

 13. molina.rocio2012

  Salve!

  La traducció és la següent:

  Al fòrum hi ha una gran multitud. PUja al mont Capitoli. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triomfador és vestit de porpra, porta un ceptre d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: “recorda que has de morir”.

  L’arc de triomf és un monument que dedicaven els romans a cada una de les seves victòries glorioses i al general que havia dirigit auelles batalles.

 14. Eric Andreu

  La traducció és la següent: Hi ha una gran multitud al fòrum. Puja al mont Capitoli. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triomfador és vestit de porpora, porta un ceptre d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: Recorda que has de morir.

  Els arcs de triomf es construïen en honor a les victòries obtingudes pels romans i en honor al general que l’havia obtingut.

  El que conec més és l’Arc de Berà, on sempre hi passo pel costat quan vaig a l’estiu a Tarragona, i està a la nacional-340. Abans si passava per sota amb el cotxe, doncs deia que portava bona sort i èxit en la vida, fent referencia a les victòries romanes. Però ara, per temes de conservació, la carretera el bordeja. També ser que les grans pedres per construir-lo van ser tretes a una platja a més de 15 quilometres d’on està construït.

 15. Iván Zapico Fernández

  Salve!
  Hi ha una gran multitud al fòrum. Puja al mont Capitoli. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triomfador és vestit de porpora, porta un ceptre d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: Recorda que has de morir.
  L’arc de trimof de Barcelona el conec bastant bé però tot hi això no he visitat molts arcs de triomfs.
  Sé que els arcs de triomfs es construien en honor a les grans victòries dels exèrcits de l’imperi Romà, solien ser en honor dels grans comandants.

  Vale!

 16. caparros.lourdes2010

  Hi ha una gran multitud al fòrum. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triumfador es vestit de purpura porta un crepte d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: “Recorda que has de morir”.

  Els arcs del triomf es construien per honrar les victories dels romans i a la persona que l’havia obtingut

  Jo conec l’arc del tromf de Barcelona, ja que abans hi passava molt per allà..

  VALE

 17. serna.marta2010

  Salve!!!!
  La traducció seria la següent:
  Hi ha una gran multitud al fòrum. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triumfador es vestit de purpura porta un crepte d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: Recorda que has de morir.
  Quan hi havien victories militars, es construien arcs de triomf per memorar i honrar aquestes victories. La celebració consistia en una desfilada del guanyador que anava fins a Roma i es feien grans celebracions.
  Jo personalment conec uns quants arcs de triomf. Conec principalment el de Barcelona ja que passo per allà cuan vaig a plaça catalunya. Però tambè conec altres com el arc de Berà situat a Tarragona, ja que el vaig visitar amb els meus pares.
  Trobo que es una tradició interessant, la de construir arcs de triomf per honorar les victòries.

  Vale!!!

 18. bautista.noelia2011

  Salve!

  Traducció: Hi ha una gran multitud al fòrum. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triumfador es vestit de purpura porta un crepte d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: Recorda que has de morir.

  Rep el nom de Triomf (triumfus) és una celebracio romana despres d’haver obtingut una victoria i és celebra en honor del general romà Cèsar.

 19. Miriam Pelegrina

  La seva traducció és : Hi ha una gran multitud al fòrum. Puja al mont Capitoli. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triomfador és vestit de porpora, porta un ceptre d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: Recorda que has de morir.

  Un arc de triomf és un monument que se solia dedicar a una victòria miliar

  Rep el nom de Triomf (triumfus) és una celebracio romana despres d’haver obtingut una victoria i és celebra en honor del general romà Cèsar.

 20. Cristina Berjano

  traducció: Hi ha una gran multitud al fòrum. Sacerdots i víctimes caminen ornamentats. El triumfador es vestit de purpura porta un crepte d’ivori i una corona de llorer. L’esclau tenint la corona sobre el cap li diu: Recorda que has de morir.
  Quan hi havien victories militars, es construien arcs de triomf per memorar i honrar aquestes victories. La celebració consistia en una desfilada del guanyador que anava fins a Roma i es feien grans celebracions.

 21. chaima.03

  Un arc de triomf és un monument típic de l’arquitectura romana en forma d’arc que originàriament commemorava el triomf en alguna batalla, d’aquí el seu nom; els més antics són del segle I de la nostra era, i es troben a Itàlia.

  Acostumen a tenir un arc, i alguns arriben als tres. D’aquesta època destaquen els arcs de Titus i Constantí, a Roma, i a casa nostra l’arc de Berà al Tarragonès i l’arc de Cabanes a la Plana Alta.

  En aquest video aquesta celebració va dirigida el general, ja que fa referència alguna cvictòria ja que l’arc de triomf és feia quan havies guanyat una victòria.Una celebració ben gran ja que commemorava a una victòria.

 22. Patrícia Ortiz

  Els actuals trimomf venen de triumphus, i d’aquí els arcs de triomfs sembla impossible que, per exemple, els modernistes, com que estava a França, veien l’arc de triomf com una cosa innovadora, pobrets, segurament no sabien que era una cosa encara més del passat.
  Intenten fer una cosa per innovar i deixar de mirar el passat i posen un monument encara més del passat. Té la seva gràcia

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *