Roma, de Manel

Ahir, a Igualada, vaig tenir la sort de participar en el Projecte Neptú  i el professor Salvador Oliva (membre del CECI i principal impulsor del projecte) em va descobrir Roma del disc Els millors professors europeus (Discmedi) del grup barceloní  Manel:

Si hagués nascut a Roma, fa més de dos mil anys,
no faria olor a xampú el teu cabell daurat,
oferiríem bous als déus, brindaríem amb soldats
i ens despertaria un carro pujant per l’empedrat.

I els turistes es fan fotos on tu i jo vam esmorzar,
són les coses bones de passar a l’eternitat,
i una guia els ensenya el mosaic del menjador,
es retraten i passegen per la nostra habitació.

I ara un nen dibuixa a llapis a la sala del museu
el braçalet de maragdes que t’embolicava el peu
i un submarinista troba els nostres gots i els nostres plats,
són les coses bones de passar a l’eternitat.

Què uns ha semblat aquesta cançó de Manel sobre la seva translació a l’antiga Roma?

Us atreviu a cantar-la?

P.D. Curs 2018/2020
Neus Gili, alumna de l’institut Premià de Mar versiona “Roma” de Manel:

44 thoughts on “Roma, de Manel

 1. Mercè Otero Vidal

  Doncs, sí que està bé i molt bé aquesta cançó de Manel… no la coneixia, malgrat la Coloma i el seu fill Ferran sí que tenen el disc i tot… i ara estic escoltant-lo… També hi ha una cançó que es diu “Captatio benevolentiae”, però el contingut no és “clàssic”, més ben dit, l’he de tornar a escoltar per veure la relació del títol amb el contingut…
  Igualada és molt bona terra, la meva família materna és d’allí…
  Salut
  Mercè

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  Jo tampoc, Mercè, no hi veig cap relació tret de la captatio benevolentiae. Si li trobes, ja m’ho comentaràs. Manel és un grup revelació. Se’n parlarà! A Igualada em van tractar molt bé i el Projecte Neptú caldria exportar-lo arreu. Salvador Oliva, Norma Jorba, Àngel González, Carme Subirà i Ana Rica van aconseguir que un aplec de 60 joves de segon de batxillerat de clàssiques de l’Anoia intercanviessin experiències i es coneguessin. Em va semblar molt enriquidor.

 3. marta

  M’agradat molt aquesta canço jajaj, trobu molt divertit la idea aquesta de el musaic del menjador, i lo dels turistes.
  Sem fa extrany pensar, que allò que a nosaltres ens sobte i ens facina, faci anys només fos per ells això, un simple teatre, o un braçalet, i que al cap d’anys tot això ens facini, ens dongui molta informació sobre aquella època. Que pensarien si ens veiesin per un furat jaja

 4. Verònica Beltrán

  Uala! m’ha agradat mol la cançó, és molt maca:)! i el montatge està super bé! totes les imatges de Romaa:)!

 5. Sara Pèrez

  Esta molt bé la canço però no se sent gaire bé! No coneixia aquest grup pero és macu. M’agrada com ho explica de manera com si fossin els que vivien allà!!

 6. Salvador Oliva

  M’alegra molt comprovar que la cançó agrada al personal.A mi, la referència a aquell “braçalet de maragdes” em toca li fibra. I tal com diu la Mercè, efectivament Igualada és una bona terra … Gràcies, Margalida, per deixar-nos tan bé. Però sí que crec que l’experiència del Projecte Neptú és perfectament exportable a altres zones de Catalunya.El sector clàssic ha de fer pinya. Una abraçada!

 7. Margalida Capellà Soler Post author

  I tant, Salvador, que hem de fer pinya! Per molts anys, Projecte Neptú!

 8. Norma Jorba

  A mi també m’ha agradat la cançó i, un cop acabada la feina del projecte Neptú d’enguany (esperem qe hagi estat el primer de molts!) ja he començat a preparar una activitat per escoltar-la i treballar-la a classe de llatí de quart de l’IES Molí de la Vila. Una abraçada!

 9. Margalida Capellà Soler Post author

  I tant, Norma, que El projecte Neptú d’enguany serà el primer de molts!
  Pel que fa a Roma de Manel, quan l’hàgiu treballada a classe podríeu compartir amb tots nosaltres la vostra feina. Segur que serà excel·lent!

 10. Oriol Garcia

  Sincerament, la cançó no m’agrada… Jo no soc d’aquells que diguen que si i es que no. Jajaja! Pero no está malament una cançó així i les fotografíes m’agradan bastant!

 11. Irena

  Ave lida=)
  Tot i que el video no s’acava de carregar,les fotografies que ha possat són molt maques de l’antiga Roma, sobre tot m’encanta la del minut 3:22 representant a la lloba que va amamentar a Ròmul i Rem.
  La cançó està molt bé, diu que si ell haguès viscut a la època romana no hauria sigut com ara, perquè per els romans antigament les joies o qualsevol cosa no tenian tant de valor com ara en dia,etc.
  valee!

 12. laiia

  ave!
  la lletra de la cançó està molt bé, encara que a mi la veritat que aquest tipus de canços no m’agraden. Però està molt bé perque és increible que ens fascinin coses, objectes, que en aquella epoca per els romans eren coses normals, igual que per nosaltres les coses que tenim son normals i potser d’aquí moltissims anys a les persones els fascinin :).

  valee!

 13. bubu

  ave Lida

  jo trobo què la cançó i la lletra esta força bé,encara que no és el tipus de música que escolto però el video ha quedat molt bé.

  valee!

 14. Verónica Vega

  Segur que s’ha llegit algun llibre per donar tants referents clàssics a la cançó. Ñes imatges que acompanyen la música estàn molt bè.

 15. Coty

  Bueno, no és el meu tipus de música, però m’han agradat molt el vídeo, les fotos i la lletra estava molt bé també. No coneixia aquest grup!
  Vale:-)

 16. Bet

  Tot i que no em deixa veure el video, he pogut llegir-ne la lletra.I és veritat que nosaltres trobem tant fascinants i tenim exposades en moseus coses que per a ella eren de la vida quotidiana. Em costa d’imaginar que d’aquí a uns milers d’anys potser son els nostres objectes personals o escrits els que estiguin exposats… hahaha m’agraderia vure-ho 😀

 17. Margalida Capellà Soler Post author

  Potser, algú també, Bet, te’n fa una cançó.

 18. Camila

  Molt maca la cançó del Manel!realment m’agrada la lletra perquè la melodia no és ben bé del meu estil.

 19. lina

  ave lida!! está molt bé la cançó i ho descriu tot de Roma i de El fil de les clàssiques.
  vale….

 20. karen

  ave lida!!!
  hem sembla molt maca la canço i tambe m´agrada molt les fotes ddeel video ,no estaria malamente que per yn dia tornesim aquell temps o almenys això es ekl que hem dona ganas de fer escoltan la caço i miran les fotos!!!

 21. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Més referents clàssics a Manel

 22. Teresa Devesa i Monclús

  Molt bona cançó, encara no m’havia pogut aturar a escoltar-la. La utilitzaré en alguna classe.

 23. Rebeca Sánchez

  Margalida! Quina cançó més maca!
  Conec el grup Manel des de fa molt de temps. De fet, ja farà un parell d’anys que a l’estiu els vaig anar a veure, i realment tenen un bon directe!
  Aquesta cançó recordo haver-la escoltat fa temps però no m’ha vingut al cap fins ara, que l’he tornat a escoltar!
  Entre paraules i fets que recorda de “la seva estada” al món clàssic, explica una història d’amor, sencilla, tot i que no perd la bellesa que contenen totes les histories d’amor.
  En escoltar aquesta cançó m’imagino com, junt amb la seva enamorada, passeja per tots els llocs on ara, com diu la cançó, els turistes ens fem fotos.
  Que parli de l’antiga Roma però que a l’hora expliqui aquesta petita història diu molt del grup “Manel”, potser no conguts arreu del mon, però que s’han guanyat els seus seguidors a Catalunya, seguidors que saben apreciar els petits detalls, com aquesta cançó, plena de petits detalls, que si t’hi fixes, fan d’aquesta petita obra una de gran.

 24. Rocío

  El grup ara és molt conegut, a mi m’encanta aquesta cançó , la seva música, la lletra i el vídeo. M’imagino passejant i sentint converses del passat i d’ara…! a més en té moltes possibilitats didàctiques, els meus alumnes han fet un repàs de conceptes i temes ja estudiats, però en té moltes més. Gràcies Margalida m’has donat moltes idees. !!!!

 25. Margalida Capellà Soler Post author

  Rocío, a mi també m’agrada molt! Ja ens les anireu fent arribar, doncs! Segur que seran totes elles molts interessants i ens enriquiran a tots plegats.

 26. Saraa.

  Ave!
  Aquesta cançó inclou molts referents de la vida quotidiana a Roma y penso que transmet molt bé la sensació. Bé, l’autor de la cançó s’imagina a ell i a la seva estimada sent de classe bona, perquè això del mosaics, oferir un bou als déus, brindar amb soldats, i tenir unabraçalet de maragdes… S’ha de dir que està una mica idealitzat! hahaha De totes maneres, penso que és una cançó molt original! 🙂

  Vale!

 27. Annia

  Ave!
  A mi m’ha agradat molt. És bastant bona la cançó. A mi m’ha fet gràcia aquesta cançó.
  Us he de confessar una cosa, a mi m’haguès agradat viure en l’època dels romans, això si, sent una patricia rica jajajaja.

 28. Marc Cortés

  No sabia de l’existència d’aquesta cançó tot i ser una mica fanàtic de la música… potser perqque aquest grup tampoc m’acava de fer el pes. Això si comparteixo l’opinió d’alguns companys sobre la lletra! N’estic ssegur que mentres escoltavem la canço molts de nosaltres ens em imaginat un viatge per Roma. Per cert, una ciutat preciosa, molt calorosa i amb molta gent, pero molt bonica!

 29. Mar Morillo

  Ave!
  No havia escoltat mai aquesta cançó, la he trobat bastant original ja que no s’acostuma a escriure una cançó d’aques tema i menys dient que et despertarà un carro que puja per un empedrat, i també lo d’obrir els bous (encara que no queda massa sutil aixó aquí enmig).
  Molt original.

  Salve!

 30. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!
  La veritat és que veient aquestes imatges se n’aprèn molt sobre la història i la grandesa de Roma. Roma té una quantitat de monuments i restes romanes innombrable, és una barbaritat! A més, l’art també hi apareix en la història d’aquesta gran ciutat ja que, com veiem al vídeo trobem una gran quantitat d’escultures dedicades ja sigui a personatges de mites o a personatges cèlebres en la història d’aquesta gran ciutat que va invaïr la Península Ibèrica i ens va inculcar molts dels costums que avui en dia encara perduren en la nostra societat.
  A més, al escoltar la cançó de fons fa que veure les imatges sigui més agradable ja que és una canço que està molt ben treballada i elaborada i, a més, parla de Roma.

  PD: Encara que aquesta cançó m’agradaria més en Rumbeta no Teresa?

  Vale!

 31. Ariadna Jiménez

  Ave!
  Quina cançó més original! Realment en les seves cançons són present el llatí i el món clàssic.
  Com el vídeo m’agrada i crec que té unes imatges molt adequades per a la cançó comentaré algunes d’elles:
  Al principi del vídeo apareix una ceràmica molt coneguda per tots, l’àmfora un recipient de cos ovalat i coll estret amb dues nances, fet de terrisa, que serveix per a guardar-hi i transportar-hi aliments.
  Més endevant també apareix una mena d’orador, en llatí llatí orator, l’encarregat de parlar en públic. Aquest destaca per la seva manera de parlar. Després d’haver fet l’examen de civilització puc dir que un dels oradors més importants són Ciceró(un polític, filòsof, escriptor i orador de l’antiga Roma)i Demostenes (en grec Δημοσθένης, un orador i home d’estat atenenc).
  A més amés, surt un déu molt important per Grècia, Zeus en grec Ζεύς, i que en llatí va esdevenir al que coneixem com a Júpiter. Aquest era el déu del cel i el poder absolut i es caracteritza per els seus atributs, alguns d’ells:el llamp, l’àliga i el ceptre. Normalment, en les seves representacions apareix de peu amb el llamp, amb la mà dreta alçada, o bé assegut en posat majestàtic.
  Vale!

 32. Teresa Devesa i Monclús

  L’Ariadna ha explicat alguns del referents que apareixen a la cançó i a les imatges, però n’hi ha moltes més. Qui en desenvolupa d’altres? Personalment crec que, a més de la cançó en si, el muntatge audiovisual està molt reeixit. Què me’n dieu de les imatges finals? Jo hi veig clarament els protagonistes de la cançó!
  Carlos, no en parlis de rumbes, que encara estem esperant. Recorda: “acta non verba”…

 33. garcia_thais

  Doncs sí , és una cançó molt original, m’ha agradat.
  e pogut reconèixer a les imatges finals a Romul i Rem qua els està alletant la lloba! Són totalment protagonistes de la canço perquè a parir delseu mite es fundà Roma a 753 a.C.
  Vale!

 34. Laura Luna

  Aquesta cançó és boníssima i en concert encara més! Ara hi ha el nou cd 10 milles per veure una bona armadura que és boníssim! Us el recomano a tots!

 35. Margalida Capellà Soler Post author

  Laura, tens tota la raó; ara bé jo sóc una entusiasta de Manel!

 36. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Captatio benevolentiae de Manel

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *