La inspiració romana de Peter Zumthor

L’arquitecte suís Peter Zumthor, de seixanta-sis anys, ha estat guardonat amb el premi Pritzker, el més prestigiós dins de la professió, ja que és considerat el premi Nobel d’arquitectura, i dotat amb 75.000 euros. El jurat l’ha considerat un artista de les formes i ha valorat la seva capacitat per crear espais i ser respectuós amb l’entorn. El premi es lliurarà el 29 de maig a Buenos Aires. Zumthor ha desenvolupat la major part de la seva obra a Suïssa, però també ha treballat a Alemanya, a Àustria i a Espanya. El seu projecte més conegut, i alhora l’obra considerada mestra pel jurat, són unes termes a Vals, a Suïssa, la infraestructura de les quals, d’inspiració romana, ja li van valer rebre el Premi d’Arquitectura Contemporània Mies van der Rohe el 1998.

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ojtXdNgNQcY" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Les termes a Vals són un hotel spa. Què vol dir, per cert, spa i d’on prové? Què en sabem de les termes romanes? Quines semblances i diferències hi ha amb les actuals? Per què encara nosaltres, com els romans, sentim plaer per l’aigua?

13 thoughts on “La inspiració romana de Peter Zumthor

 1. Marc

  Salutem Per Acquam, és el significat de les sigles SPA, això significa salut a travès de l’aigua.
  Les termes dels romans eren un lloc d’oci importantissim, dones i homes acudien tot i que per separat i dones pel matí i homes per la tarda, els esclaus eren els encarregats de fer funcionar les termes, de forma que hi hagués aigua calenta i freda.
  Penso que l’aigua ens revitalitza perqué l’aigua és la font de la vida. ;)!

 2. Coty

  SPA és el lloc on anem a relaxar-nos, un lloc molt conegut és Caldea. Però SPA no és un mot gens modern, les seves sigles són llatines i signifiquen “Salutem Per Aqua o salud a través del agua; lugares habilitados para el tratamiento de afecciones con aguas.” [ http://www.infobalnearios.com/hidroterapia-las-anforas-spa-en-jaen/ ]
  A més ja coneixiem les termes dels romans, que adoraven l’aigua i ens ho han trasmès a través de la cultura.
  En les termes actuals trobem banys romans (aigua calenta, tèbia i freda) per millorar la circulació, però a les actuals trobem també banys turcs, cosa que a les romanes no existien.
  No he pogut veure els vídeos, els miraré a casa, perquè m0ha semblat interessant que aquest arquitecte s’hagi basat en les construccions romanes.
  Vale!

 3. marta peña fernandez

  ave lida!!

  donc jo m’imaginava que SPA, era algo de relaxació, i segur que era algo d’aigua. per lo tant si vas a Andorra (caldea), es com una mena d’SPA, però més senzill, i també hi han termes romanes, que hi han d’aigua molt freda (congelada) i d’aigua calenta. hi ha molta gent, que s’està molt de rato en l’aigua calenta i de cop es posa en l’aigua congelada. sincerament, s’està molt bé en un spa. l’aigua freda, va molt bé per la circulació de la sang. va molt bé.

  petonets lida…

 4. Albaaa!

  SPA(Salutem per acquam) es una expresió llatina que vol dir salud que obtenim per l’aigua. Es un lloc que avui dia també fem servir com ho feien servir ell, per relaxarse.
  La diferencia més gran es que ara l’aigua es calenta amb maquines i en aquella època els que escalfaven l’aigua eren els esclaus!
  En l’epoca del romans només anaven els molt privilegiats.
  Ara no fa falta ser molt ric per anar un cap de setmana a un spa.
  També l’aigua es feia servir per curar ferides.

  valee!

 5. erica

  avee lidaaa:)

  Spa és un establiment de salut que ofereix tractaments, teràpies o sistemes de relaxació, utilitzant com a base principal l’aigua. No hi ha un origen cert de la paraula “*spa”. Alguns l’atribueixen al poble belga de Spa, que era conegut en l’època romana pels seus banys, mentre que d’altres especulen que ve de l’acrònim en llatí de la frase “*salus *per *aquam”, és a dir, “salut a través de ‘aigua”.
  Ara com ara, se’n diu de tots aquells establiments d’oci i salut, on s’utilitzen teràpies amb aigua, en les modalitats de piscines, jacuzzis, *hot *tub, parafangs, raigs i sauna sense que usin aigües mineromedicinals, cas en el qual es tractaria d’un balneari. El concepte amb el temps s’ha ampliat a altres tècniques com ara aromateràpia, massatges de diferents tipus i Reiki.

  També es coneix com a Spa a una piscina amb aigua calenta, amb diferents filtres per a hidromassatge, amb sistema d’il·luminació per a cromoteràpia i algunes, incorporen un sistema d’inducció de fragàncies per proveir aromateràpia en l’aigua.

  Actualment, l’aigua es una gran font d’energía molt valorada per tots nosaltres.

  unpetonaslidaA(L)

 6. bubu

  ave Lidaaa!!!

  Spa és un establiment de salut que ofereix tractaments, teràpies o sistemes de relaxació, utilitzant com a base principal de l’aigua. No hi ha un origen cert de la paraula “spa”. Alguns ho atribueixen al poble belga de Spa, que era conegut en l’època romana pels seus banys, mentre que altres especulen que ve del acrònim en llatí de la frase “salus per aquam”, o sigui, “salut a través de l’aigua,

  l’aigua és la font més important, per que sense aigua no aguantem ni un dia sense beure.

 7. lina

  Ave lida!! per fi comentant jeje SPA prové de l’ acrònim en llatí de frase “salus per aquam”,que vol dir “salut a través de l’ aigua”.
  La funció social i també medicinal, dels termes se ha mantingut durant tota la història fins als nostres dies. En la civilització romana la institució dels banys, les termes, era fundamental en els serveis que els ciutadans haurien de tenir. també servien per la relaxació i per l’ integració social i més,l’ unica diferència que jo trobo és que els termes y els banys avui en dia es fan més per la relaxació que no pas per quiestions medicinals i també és fa per estètica.
  vale lida!!

 8. laia

  avee!!
  SPA vol dir “salus per aquam” = “salut a través de l’aigua”. Aquesta paraula prové d’un poble de Bèlgica que es deia SPA on la gent anava a banyar-se en les curatives aigües termals i brots naturals. I d’aquí ve el concepte actual d’SPA que ha evolucionat, incorporant serveis complets de salut i bellesa, així com esports, esports aquàtics i facilitats per al descans. Les termes romanes en llatí “thermae” eren edificis públics amb prestacions que avui en diríem higienicosanitàries. Són el que diriem ara SPA, saunes i balnearis termals i representaven un dels principals llocs de trobada a l’antiga Roma. Les termes eren una successió de sales amb basses o piscinae a l’interior: el frigidari (frigidarium, d’aigua freda), el tepidari (tepidarium, d’aigua tèbia) i el caldari (caldarium o calidarium, d’aigua calenta). També hi havia l’apodyterium o apodyterion (vestidor), el sudatorium i el laconicum (banys de vapor), el destrictorium (sala per netejar-se), la palestra o gimnàs (per fer exercici) o la natatio (piscina a l’aire lliure per practicar la natació). A l’interior de les termes com les de Dioclecià o de Caracal·la, a Roma, s’hi podien trobar també petits teatres, biblioteques, sales d’estudi, jardins porticats i fins i tot botigues. La diferència principal entre un SPA i un balneari o terma, és que en aquests últims l’aigua té propietats miner-medicinales, a diferència dels SPA on l’aigua és la comuna de la portada. A l’SPA s’utilitzen teràpies amb aigua, en les modalitats de piscines, jacuzzis, hot tub, parafangs, dolls i sauna sense que usin aigües medicinales, en aquest cas es tractaria d’un balneari.
  Crec que tan als romans com a noslatres ens agrada anar a balnearis perque en tranquilitzem i ens relaxem 😀
  valee!

 9. Eric Sánchez

  Jo Spa tenia entengut que era una especie de sauna, banys termals, pero no sabia que eren una sigles “Salus per aquam”, es curiós que unes sigles les utilitzem com un nom tan normal i corrent.

 10. marta gijón

  Aue Lda!!!
  jo diria que es l’aigua calenta que surt de les termes, que es fan servir per la relaxació del cos.
  Vale!

 11. Oriol García

  Com ja diuen a adalt, un Spa es un lloc de relaxament, un lloc de termes per la relaxació del cos i de banys termals per a que ajudin a aquesta influencia.

 12. Irena

  Ave lida:D
  oh Suïssa, el poble on vaig néixer, bueno però això queda a la cantó on es parla francès, no suís.

  El spa és un lloc en el que les perones van per estar-se totalent relaxada, sense pensar en res i allar-se del teu entorn.
  El antics romans tenien termes de tres tipus; el frigidari (frigidarium, d’aigua freda), el tepidari (tepidarium, d’aigua tèbia) i el caldari (caldarium o calidarium, d’aigua calenta). També Al voltant d’aquests espais principals n’hi havia altres d’accessoris, com l’apodyterium (vestidor), el sudatorium i el laconicum (banys de vapor), el destrictorium (sala per netejar-se), la palestra o gimnàs (per fer exercici) o la natatio (piscina a l’aire lliure per practicar la natació). Les que eren molt luxoses, podrien tenir petits teatres, biblioteques, sales d’estudi, jardins porticats i fins i tot botigues.
  Duranty 5 segles els romans es van lluir de les termes, en van construir un munt, fins i tot a les províncies, però al segle IV el seu manteniment es va fer molt costós ja que cada vegada hi havia menys esclaus. A més les invasions bàrbares amenaçaven l’Imperi Romà.
  De mica en mica els grans banys públics van anar desapareixent.
  Actualment no és tot com abans, aqui hi ha piscines interiiors, exteriors,jocs amb la llum,un corridor,el bany del gel,la piscina de vapor,la de la harmonia i molt més.

  Yo crec que sempre que vaigis a un tipus de banys termals et relaxes, com quan vam a anar a Caldea, o també quan vaig anar a granada a les termes arabes,i també hi ha de japones, però crec que totes són origen de les romanes.
  valee:):)

 13. Marina Mayo

  Mai hagués imaginat que SPA volia dir salut a travès de l’aigua!! Però es que els banys, a més d’utilitzar-los per qüestions higèniques tambè són molt bons i placenters per relaxar-nos i treure l’estrès, inclòs la meva àvia diu que és bo banyar-se amb aigua freda per tonificar els músculs!! Però a veure qui és el valent/a que s’anima a fer-ho en hivern!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *