Com varen aconseguir la pau?

 

Observeu aquesta pintura de Jacques-Louis David. A quin moment de la història de Roma pertany? A veure si expliqueu el paper d’unes dones (en un primer pla, Hersília) que enmig de l’horror de la guerra van ser capaces d’imposar la pau a Roma, (pau que caldria trobar aquests dies a la franja de Gaza!)

7 thoughts on “Com varen aconseguir la pau?

 1. Camila

  Gali he buscat informació sobre el rapte de les sabines i a la wiquipèdia he trobat aixó http://es.wikipedia.org/wiki/Rapto_de_las_sabinas
  sobretot m’agrada aquest fragment: Cuando se iban a enfrentar en lo que parecía ser la batalla final, las sabinas se interpusieron entre ambos combatientes para que dejasen de matarse porque, razonaron, si ganaban los romanos perdían a sus padres y hermanos, y si ganaban los sabinos perdían a sus maridos e hijos. Las sabinas lograron hacerlos entrar en razón y finalmente se celebró un banquete para festejar la reconciliación. El rey de Sabinia, Tito Tácio, y Rómulo formaron una diarquía en Roma hasta la muerte de Tito.
  Crec que es veu clarament que quan dos pobles, païssos, persones… s’estan enfrontant es pot arribar a sol·lucionar el problema pel qual s’enfronten, dialogant, parlan…però per a fer-ho tots ens hem d’involucrar, però desgraciadament els homes no ens fiquem en problemes si no hi tenim alguna cosa a guanyar o molt a perdre. Això està passant avui dia, amb la guerra entre Israel i Palestina, jo penso que l’error és aquest, el pensar que la guerra només involucra a aquests dos païssos, pero la realitat és que indirecta o directament ens hauria d’afectar a tots. Pot ser hauríem de fer com van fer les sabines i no permetre més morts! tot i que les cosses no són tan senzilles com en el mite, es pot aconseguir la pau si tots ens hi involucrem!

 2. Marc

  Mira Margalida he trobat la informació a wikipedia, faig un copia i enganxa de la història de les Sabines: Els romans havien raptat les filles dels seus veïns, les sabines. Per a venjar aquest rapte, els sabins van atacar Roma, tot i que no immediatament – mentrestant, Hersilia, filla de Taci, líder dels sabins, s’havia casat amb Ròmul, el cap dels romans, i tenien dos fills. En el quadre es veu a Hersilia, entre son pare i el seu marit, demanant als combatents que no deixen vídues matant als seus esposos o òrfenes matant els seus pares. Altra dona sabina s’uneix a les seues exhortacions. De guais :D.

 3. Carla

  El cuadre reflecteix el moment en que els Sabins contrataquen als Romans a causa del rapte de totes les dones Sabines.
  Llavors Hersília casada amb Ròmul i filla de Tàci s’interposa entre sabins i romans i començà a raonar i explicar aals combatens per a que deixessin de matarse,van raonar i van aribar a la conculsió,de que si guanyaves els romans perdrían a pares y a germans, i si guanyaven Sabins elles perdrian als seus marits i fills. va ser així com van aconseguir la Pau entre Romans i Sabins.
  Aquest cuadre i la seva història fa reflexionar i apendre que sempre es pots parlar, acordar.
  Tal com has dit gaza necessitaría algun acord ja perqué no es pot seguir així..

 4. Sara Pérez

  Tot això va començar amb el rapte de les Sabines!! Quan els sabins es van adonar van anar a fer la guerra a Roma!! Llavors les dones ja s’havien casat i ja tenien fills. Es van adonar que guanyes que guanyes perdrien a algu important aixi que van posar pau entre tots!!
  Doncs si que Gaza necessita un acord i aviat pero sembla que aixo sera molt complicat,… no sera tant facil com amb els romans i els sabins… per desgracia..

 5. Raquel

  Jo he buscat informació del rapte de les sabines: a la wikipèdia.

  El rapte de les sabines és un episodi mitològic de la historia de Roma. Segons la llegenda, a la Roma dels primers temps la població era eminentment masculina. Per tal de solucionar això, Rómul, el seu fundador i primer rei de Roma, va organitzar unes proves esportives en honor al déu Neptú, a les quals va convidar als pobles veïns. Van acudir diversos d’ells, però els d’una població, la Sabínia, van ser especialment voluntariosos i hi van acudir amb les seves dones i fills, precedits pel seu rei.
  Va começar l’espectacle del jocs i, tal i com estava acordat, a un senyal cada un dels romans va raptar a una dona, i després van fer fora als homes. Els romans van intentar aplacar a les dones convencent-les de què tan sols ho havien fet perquè volien que elles fossin les seves dones, i que elles haurien de sentir-se orgulloses de passar a formar part d’un poble que havia estat escollit pels déus.

  Els sabins, evidentment enfadats per la traició i el rapte de les seves dones, van atacar als romans, als que van anar acorralant al Capitoli. Quan anaven a enfrontar-se en el que semblava ser la batalla final, les sabines es van interposar entre ambdós combatents per tal que deixessin de matar-se ja que, van raonar, si guanyaven els romans perdrien als seus pares i germans, i si guanyaven els sabins perdrien als seus marits i fills.

  Gaza si que necesitava tenir un acord perquè deixéssin de barrallar-se i haguéssin més morts, i al final després d’una guerra que va durar anys, van fer-los entrar en raó, i ho van solucionar.

 6. laia

  lidaa!
  tinc la mateixa historia que la raquel així que no la posaré perque sino estarien repetides, jaja.Però poso la pagina web http://es.wikipedia.org/wiki/Rapto_de_las_sabinas
  (està en castellà)

  Mai havia escoltat aquesta historia i crec que és una mica fort això de secuestrar a les dones i si guanyaven els romans perdrien als seus pares i germans, i si guanyaven els sabins perdrien als seus marits i fills.

  I crec que tens raó amb lo de gaza i israel , però no és tan fàcil acordar-ho tot com feien els romans i els sabins. :S

 7. El-Mekki

  Aue!!!

  El rapte de les sabines

  Al cap d’un temps intentant en va convèncer els veïns, Ròmul va decidir recórrer a la violència per assegurar la continuïtat de Roma. Va convidar els pobles pròxims a uns grans jocs atlètics i eqüestres. Els veïns, majoritàriament sabins, hi van acudir amb les seves esposes i filles i mentre tots estaven pendents de l’espectacle, els romans van arrabassar per la força les noies solteres dels seus pares, que van ser obligats a marxar sense les seves filles.

  Seguint les instruccions de Ròmul els romans van fer tot el possible per calmar amb amor, bones paraules i carícies les que havien estat forçades a ser les seves mullers. Tanmateix naturalment, els pares no van quedar-se de braços plegats, sinó que van emprendre una guerra contra els romans per recuperar les noies. Els romans van vèncer els pobles menys nombrosos sense gaires problemes, però els sabins van saber actuar amb prou astúcia per posar Roma en greu perill. En efecte, el rei sabí Taci va subornar amb or una jove romana, Tarpeia, perquè els obrís les portes de la ciutat, una traïció que va ser premiada pels sabins esclafant-la amb els seus escuts. Un cop els atacants havien aconseguit sotmetre bona part de la ciutat, quan l’exèrcit sabí era davant per davant del romà i semblava inevitable un ferotge combat decisiu, les dones que havien estat raptades van precipitar-se entre els uns i els altres suplicant que s’aturessin perquè no volien que els seus marits i els seus pares es matessin entre si. Commoguts pels precs desesperats de les filles dels uns i de les esposes dels altres, els sabins i els romans acorden no solament fer la pau sinó unir els dos regnes en un de sol, governat conjuntament per Ròmul i Taci.

  La informació le pogut trobar en aquest blog fen recerca, http://www.xtec.es/~sgiralt/labyrinthus/mites/romulus.htm

  Adeu!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *