Dia Mundial de la filosofia

Des de l’any 2002, en què l’Organització de la Nacions Unides per a l’Educació, la Ciència i la Cultura (UNESCO), com a resultat de la necessitat de la humanitat de reflexionar sobre els esdeveniments actuals i fer front als desafiaments futurs,  va instituir el Dia Mundial de la Filosofia, aquest se celebra a tot el món el tercer dijous de novembre, tot festejant el naixement de Sòcrates. Aquest any,  el dia mundial de la filosofia coincideix amb altres celebracions (ja sabem qui es va morir un 20 de novembre!) i es fan diferents actes  a tot el món i també a Barcelona. Alguns professors han proposat un acte més reivindicatiu com escriure’s sobre el cos el mot d’origen grec filosofia (per cert, què significa? com s’escriu en grec? (recordeu que no es pot escriure en grec als blocs de la Xtec!). Si voleu saber-ne més, visiteu aquest interessant post.

Des de El fil de les clàssiques, no podem passar per alt aquesta celebració perquè, com bé sabeu, la filosofia va néixer a Grècia i, més concretament, a la ciutat de Milet, en el segle VI aC. Els primers filòsofs (Tales, Anaxímenes, Anaximandre), tot buscant el principi fonamental de l’univers van inaugurar la interpretació del món per mitjà de la raó: van refusar el mite i mitjançant el lógos “raonament” trobaren la veritat. La filosofia intenta explicar, abans que res, les causes profundes de les coses per mitjà de la raó, i rebutja qualsevol altre instrument (mite, creença, etc). De la filosofia, se’n van anar escindint després les diferents ciències: els pitagòrics i els seus descobriments matemàtics; els sofistes que, a l’Atenes del segle V aC, es van interessar pels problemes de la cultura i de la societat, per la retòrica i la política, etc. Per entrar a l’Acadèmia, malgrat l’idealisme de l’obra de Plató, calia haver estudiat matemàtiques. Al Liceu d’Aristòtil (que fou essencialment realista i tingué un talent enciclopèdic), es feien investigacions sobre biologia, comportament animal, taxonomia botànica i zoològica. D’aquí precisament provenen molts dels hel·lenismes filosòfics de la llengua catalana: dialèctica, lògica, sofisma, sofista, teologia, antítesi, cínic, estoic, pedagogia, dilema, idea, axioma, empíric, etc.

En El fil de les clàssiques, ja hem parlat de Sòcrates i de la caverna de Plató, i a Aracne fila i fila hem penjat un vídeo humorístic; per tant, m’agradaria avui reivindicar la figura oblidada d’una filòsofa: Aspàsia de Milet. Qui és? Què en sabem?… He trobat aquest fantàstic article amb molts enllaços que, entre d’altres, us pot ben ajudar.

socratesdaumier.jpg

Sòcrates visitant Aspàsia, d’ Honoré Daumier

15 thoughts on “Dia Mundial de la filosofia

 1. Sara Perez

  Filosofia significa amor a la sabiesa o al coneiximent si pogues escriureu amb grec ho faria pero no puc ejeje. Jo no havia sentit parlar mai d’Aspàsia.

 2. Coty

  Ave Lida! no sabia que avui era el dia de la filosofia fins que ho vas dir l’altre dia a classe, que coincidia amb el naixement de Sòcrates. M’ha agradat trobar-me amb que preguntis que significa ja que un dels meus treballs de l’any passat fos sobre això.
  Filosofia: del grec, significa ‘filo’ amor i ‘sofia’ sabiesa, així que podem dir que significa amor a la sabiesa.
  En aquest mateix treball parlo també de les dones a la ciència, i faig referència a Aspàsia i Hipàtia.
  Aspàsia fos amant de Pericles, mestra de retòrica i logògrafa. Es diu que arribà a ser una hetera (Les heteres d’Atenes eren cortesanes i dones de companyia de classe alta que a més d’oferir bellesa, es diferenciaven de altres dones pel fet de que rebien una educació. A més tenien indepèndencia econòmica i pagaven impostos, el més semblant a una dona lliure).
  Vale!

 3. Marina Caimel

  Trobo que està molt bé recordar que el dia 20 de novembre no només va morir Franco sinó també va ser quan va neixer Sòcrates un dels millors filósofs del món.

  Un petó Lida!

 4. Sara Perez

  Era una dona que va neixer a Milet i que perteneixia a una familia adinerada.Va rebre una bona educació.Es va juntar amb Pericles. Aspàsia es reunia amb alguns amics de Pèricles dels quals molts eran filosofs i entre ells destacaven Anaxágoras i Socrates que avegades portaven a dones a casa seva a que la escoltessin parlar de filosofia.I junts van tenir dos fills Pericles el jove i Lisicles.

 5. Verónica Vega

  Filosofia vol dir amor a la saviesa i ve del grec “filos” (amor) i “sofia” (saviesa). Aspàsia fou una milesiana que va ser famosa per la seva relació amb Pèricles.
  El dia 20 de Novembre tambè és el dia universal de la infància.

 6. Marina Mayo

  Aspàsia de Milet era filla d’Axíoco. Va ser famosa per haver estat unida al polític Pèricles. Mestra de retòrica i logógrafa, va tenir una gran influència en la vida cultural i política d’Atenes, a més, va ser mestra també del propi Sòcrates.
  Quasi mai es parla del paper de les dones com filòsofes, sempre són els homes els protagonistes i sembla com si les dones nomès estiguèssin per cuidar dels nens i de la casa (la mayor part de les vegades era aix), Però, quantes i quantes dones que en aquella època tenien diners i podien dedicar-se a dialogar i a tenir molt bona educació no han passat a la història per culpa del homes?

  I això passa sempre; en la poesía, en les obres d’art, en la ciència,etc. Sempre són homes els que són recordats amb el temps, però segur, que si en aquell temps haguessin deixat a les dones dedicar-se a l’art, hores d’ara una altra cosa cantaria.

 7. Bouchra

  la paraula filosofia vol dir amor a la saviesa
  Aspasia va ser mestra de retòrica i la segona esposa de Pèricles, un dels alumnes més destacats va ser Sòcrates del qual va ser consellera sentimental era de perfil sofista

 8. Raquel Martos Almodóvar

  Jo crec que també va bé que no només es recordi la mort de Franco, sinó el naixement de Sòcrates, que va ser molt per el món de la filosofia.
  A més de que és de Grècia!
  això no es pot passar per alt!

 9. Camila

  Demà tinc exàmen de filosofia per tant no és que hem fasi molta gràcia precisament avui parlar d’ella. Tot i així penso que la filosofia és realment una assignatura molt útil i realment tothom l’hauria d’estudiar, la filosofia fa que obrim la nostre ment i pensem en el que altres pinàven sobre un tema en concret i que trobem les aventatges i desventatges de l’opinió d’alguns filòsofs. és per això que tinc una visió molt positiva dels grecs, perquè un país capaç de crear aquest pensament ha de ser fantàstic!

 10. Carla

  Es impossible que noe s repeteixin els comentaris lida!
  Socràtes filòsof i grec.
  Crec que apaart de recordar la mort de Franco també es molt positiu qu eli donguem importància aquest dia, per ser el dia del neixement de Socràtes un dels filòsofs més grans!

 11. El-Mekki

  Aue!!!

  Creec que la filosofia es una cosa molt important i que gracies a ella que es la que ens fà dubtar i ens fà constantment preguntes de perquè de les coses em sembla magnific que el dia mundial de la filòsofia sigui el mateix dia en el que va neixer Socràtes,(Hauria de ser vaga aquet dia com avui JaJaJa xD!!!)Ja que va ser un filosof grec que va ajudar a descobrir moltes coses i fer moltes teories del perquè de les coses.

  Adeu!!!

 12. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Tot canvia i res no roman

 13. nuria

  Χαιρετε!

  Sembla mentida (més que res perquè a 1er de Batxillerat no m’agradava gens, jaja) però, estic molt d’acord amb la Camila. Trobo que la filosofia és molt important i que tothom hauria d’estudiar-ne ja que a part d’obrir la teva ment i fer-te pensar en coses que potser mai t’havies plantejat, també et fa créixer com a persona. Fa que et coneguis millor a tu mateix, que trobis la pròpia opinió sobre els temes existencials que ens envolten i que fins i tot trobis la que serà la teva pròpia filosofia de vida.

  A l’assignatura de filosofia de moment hem fet des dels presocràtics fins a Sòcrates i cal dir que si abans no entenia el per què de que sigui tant important, ara sí que ho entenc. Comparteixo bastantes de les opinions i les idees que ha deixat a la posteritat i entenc que un personatge tant savi com ell ho era, hagi sigut escollit per representar el començament de la filosofia.

 14. Pingback: L’EMPREMTA D’ORFEU » Horrible histories, clàssics amb humor

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *