Um film falado, de Manoel de Oliveira

Seguint (vegeu Som mediterranis, som políglotes) amb la profunda pel·lícula Um film falado de Manoel de Oliveira, tot seguit trobareu una deliciosa conversa políglota sobre llengües entre el capità del vaixell, un americà d’origen polonès interpretat per John Malkovich i tres dames: una empresària francesa (Catherine Deneve), una actriu italiana (Stefania Sandrelli) i una cantant grega (Irene Papas); després m’agradaria que em deixéssiu la vostra opinió: en quines llengües parlen? són totes romàniques? quines se semblen més i per què? què us ha semblat el grec modern? és possible una conversa políglota? quina llengua acaba dominant? quina s’hauria de parlar? amb quin dels quatre interlocutors coincidiu més? amb quin menys? amb Internet cap a on creieu que anem: cap a la unificació de llengües o cap a la diversitat lingüística?, què és això de la torre de Babel?, etc.

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/wxOmC4CurxA" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

P.S.: Si voleu conèixer més la filmografia de Manoel de Oliveira, esteu de sort perquè la Filmoteca de Catalunya, en commemoració del seu centenari, li dedica aquests dies i fins al 21 de desembre un ben merescut cicle de cinema (vegeu la notícia a Wilaweb).

19 thoughts on “Um film falado, de Manoel de Oliveira

 1. Ricardo

  Excelente película, en cuya primera parte se recorre la cultura mediterránea a través del viaje de la profesora con su hija por Italia (Pompeya), Grecia (Atenas) y Turquía. Me gustó cómo la protagonista le explicaba a su hija los lugares y monumentos que visitaban. El final me resultó algo chocante, la verdad. Gracias por reseñarla.

 2. Margalida Capellà Soler Post author

  A mi, Ricardo, también el final me resultó chocante, pero creo que el atentado de las torres gemelas y la amenaza terrorista integrista eran profundamente sentidas en 2003, cuando la película se estrenó.

 3. Isabel

  Margalida, avui he rebut el teu regalet. Moltíssimes gràcies! La veritat és que quan vaig veure aquesta notícia pensava aconseguir-la. Ara només cal que la gaudeixi. Ja et diré.
  Margalida, aprofito per demanar-te si saps on puc aconseguir el text d’Statuae. He vist que tu el coneixes. M’he baixat el de Caperula rubra i he donat un cop d’ull a la web de Lingua Latina per se illustrata. Els propis alumnes m’han demanat fer teatre i els veig molt engrescats. Això ja m’anima a fer-ho.

 4. Margalida Capellà Soler Post author

  No pateixis, Isabel, avui mateix te l’enviaré per correu ordinari. Fa molts anys que faig teatre a classe de llatí amb els alumnes i sempre és tot un èxit, sobretot funciona quan el grup està poc motivat. Molta merda! tal com diu la gent de teatre per desitjar-se bona sort.

 5. lina

  ave!! Marga! auqest video hem sembla molt interesant perquè les persones que estás a la taula parlen la seva pròpia llegua i se entenen entre ells parlen llegues com:grec,italià,àngles i portugès, crec que el que volia dir el capitá amb aixó de la torre de Babel,que tothom parlessí la llengua que volgessí però clar hi tenien que coneixer les altres llengues que parlessin els altres i llavors s’aniría formant una torre de llengues.
  fins dilluns vale!

 6. Isabel

  Moltes gràcies Margalida! Pel que he vist té molt d’èxit aquest text i amb les ganes que tenen els de 4t i els de 1r en fer teatre podré triar. Ja t’ensenyaré els resultats. Ja saps que si necessites alguna cosa i jo la tinc només cal que la demanis.
  Molta merda!

 7. Camila

  Hem deixa fascinada que es parli tants idiomes en una mateixa conversa!! això és poc real, el qu diu l’home és cert, avui l’anglés ho ha colonitzat tot! tot i així les llengues romàniques estan i sembla ser que no desapareixeran, o almenys no tan fàcilment. Es parla portuguès,anglès,grec,italià,francès…també és molt interessat el que diu de la torre de Babel, pereò jo no estic d’acord, crec que ja va bé que hi hagin moltes llengues perquè això aporta riquesa cultural a la societat.

  Margalida escirc aquest comentari amb el correu de l’edu, ara ja puc fer l’entrada a Aracne?

 8. Margalida Capellà Soler Post author

  Camila, felicitats pel premi literari recentment guanyat en la mostra literària del Maresme i ara ja pots també escriure a Aracne fila i fila. Per molts anys!

 9. Rosó

  Em quedo molt parada al veure que en un moment, en aquest video me quedat sensa paraules.
  Al parlar tantes llenguas a una mateixa conversa ma fasinat.
  Bé margalida vaig a segir mirant videos qe m’hen qedan uns quants(:

  aaah, felicitats a la camila per el premi literari
  moltes felicitaats!

 10. rabab

  ave lida!!!
  el video m agradat molt perque es fascinant que tots sentenguin, si cadascu parla amb la seva llengua natal.
  Avui en dia es obligatori saber parlar angles perque es la llengua que predomina.
  dew lida

 11. Marina Caimel

  Com ha dit la Lina, és impresionant veure com aquestes persones s’entenen perfectament tot i parla llengues tan diferents com són el grec, àngles etc.
  (segueixo comentant:P) Vale Lida.

 12. Oriol García

  Está molt bé que el capitá reconegui que s’han de parlar mes llengues, sempre está bé parlar amb correció la teva pròpia llengua, pero també tenir idea i coneixer una mica les altres culturas i llengues. Així, tothom es pot comunicar sigui com sigui, i fem de la vida, una cosa mes culte i la gent guanya personalitat i cultura savent mes llengues que no només la seva pròpia.

 13. Carla

  Impressionant escena Margalida!
  -En aquest video es parla portugues,italià,grec.i anglés.
  -Totes sòn romàniques menys el Grec que es una llengua indoeuropea.
  – No. Crec que les converses políglote són només possibles en un àmbit social molt culte, on la gent sapiga una diversitat de llengues mol extensa.
  Perqué per el que he vist en aquesta escena tots tenen conciència del idioma de tots.
  -Quina lengua acaba dominanit? Crec que l’anglés perque com diu el John Malkovich avui l’anglés ho ha colonitzat tot
  No se que dirte Margalida si per internet a la unificació o la diversitat.
  Cada coop hi ha més gent que construeix les seves pàgines en anglés i se del cert que hi han moltes més pàgines am anglés que am qualsevol altre idioma.
  Aquest exemple porta a la unificació d’una llengua: L’anglés.
  Un altre exemple, quan parlem via chat i parlem am extrangers am que parlem? am anglés un altre exemple de unificació..

  La torre de babel La Torre de Babel es una construcció mítica mencionada en la Biblia. Els homes pretenies contruir aquesta torre per aconseguir tocar el cel, alcanzar el cielo,en aquell moment es parlava només una llengua.

  Savies que el meu pare que treballa a una productora, va fer un projecte amb John Malkovich?
  Vaig tenir el plaer de coneixe’l, estar amb els seus fills i dona.
  Es molt gràcios i molt modern vestint!

 14. Margalida Capellà Soler Post author

  Realment, Carla,ets una capsa de sorpreses. Per cert, segur que l’anglès és una llengua romànica?

 15. Carla

  Ho sentoooo!!!!
  Un error molt groosss!
  l’anglés no es una llengua romanica ni moltm enys es unallengua indoeuropea!
  Ho sento Gali no m’havia fixat!!!!
  p.d: per què una caixa de sorpreses?

 16. El-Mekki

  Aue!!!

  En aquest video es parla Anglès, Françès, Italià i Grec.
  Les llengues romàniques son l`Italià i el Françès.
  L`Anglès i el Grec son indoeuropeas.

  En Aquest video la llengua que hi predomina es l`angles ja que al llarg dels segles s`ha colonitzat per tot el món.

  Sincerament jo ho veig molt dificil això de fer una conversa poliglota, ja que les persones que han de formar aquesta conversa han de dominar tan com la seva propia llengua com les llengues que parlen els altres.
  Però encara així creec que en algun moment de la conversa es confondrien de llengua o contestarian en una altre llengua.

  Amb Internet el que fem es unificar les llengües, ja que normalment les pagines que normalment utilitzes estan en castella ho bé en Angles aixo fà que l`Anglès es vagi unificant i de mica en mica arribara un moment en que nomes hi podria haber una sola llengua, ho dupto molt ja que encara que domini l`Anglès, hi han moltes mes llengües com el Grec o com el Francès que dubto que puguin a arribar a desapareixer.

  La Torre de Babel: és una construcció mítica esmentada en la Bíblia. Segons es narra en el capítol 11 del Gènesi, els homes pretenien, amb la construcció d’aquesta torre, arribar a tocar el Cel.

  Aquest video m`agradat i es molt interresant.

  Adeu!!!

 17. Isabel

  Margalida, avui m’ha arribat el text d’Statuae. Ja t’explicaré l’experiència. Bé, segur que la veuràs en document gràfic!

 18. Albaaa!

  Es fascinant que en una conversació puguin parlar
  tantas llenguas
  el grec,anglès,portuguès italià..
  S’ha de tindre molta cultura i saber moltes llenguas
  per poder tindre una conversació com aquesta!

  Vale:D

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *