A la recerca del tòpic literari

Pareu molta atenció a la lletra d’aquest tango, Barrio de tango (1942) d’Aníbal Troilo  i Homero Manzi, cantat per Adriana Nano,  i esbrineu quin tòpic literari (i llatinisme prescrit per les PAU) de llarga tradició literària i de nom llatí li podríem aplicar:

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ZSOVtT_tt_E" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Pistes:

1. El tango sovint planteja preguntes sense resposta que destil·len melangia i nostàlgia per allò que el temps s’endugué.

2. Aquest tòpic el podem relacionar amb el del Tempus fugit i Mors aequalis.

3. Jorge Manrique el va renovar i ha estat ben recreat per la literatura posterior.

4. El trobem a l’himne universitari Gaudeamus igitur.

17 thoughts on “A la recerca del tòpic literari

 1. Coty

  Que bé poder mirar imatges de Buenos Aires, tot i que en realitat he estat dos dies i no he pogut visitar molt la capital del meu país.
  El tòpic és el que ahir vem comentar a classe ‘ubi sunt’, que representa tot això que anyorem del passat. Suposo que això ho sentim no sols els immigrants, sinó també els argentins que no han marxat i que troben a faltar l’estabilitat en tot els sentits.

 2. aGos

  AVE Lidaaaaaaaa!(:
  bueno, avui haig de fer un munt de deures..de llatí i t’enviare un e-mail per veure si es pot solucionar el tema aquest de l’usari..^^’
  que es un rollo..^^’
  i a més qe vull pujar la nota!!(:

  bueno Lidaa, espero qe vagi bé!
  ens veiem demà!
  un petóó:D

 3. Melisa

  Margalida cuesta mucho verlo a simple vista pero encontré esto, creo que es a lo que te erfieres:

  Como otros tangos de la época, éste recurre a un tópico de prestigiosa raigambre literaria, el llamado Ubi sunt? (Dónde están?), para urdir el clima evocativo.

  muy bonito el tango jeje!
  nos vemoss.

 4. Anna Salas Tarré

  Jo he trobat dos tòpics literaris que van bastant junts.

  Fugit irreparabile tempus (el temps fuig irreparable)
  Ubi sunt (On són?)

  Bon tango!

 5. laia

  lida!
  bueno el topic literari que he trobat es el que ahir a
  classe ens vas comentar: ubi sunt- on són?.
  percert la cancó és molt maca i això que aquest tipus de música no m’agrada x) però la veritat és que la lletra está molt bé.

  deu lidaa!! 🙂

 6. Sara Perez

  Jo crec que els que quedan millor son fugit irreparable tempus i ubi sunt referintse als vells companys.

 7. Verónica Vega

  El tópic és ubi sunt?, on són?, i parla d’aquells moments o aquelles persones que ja no estàn i trobem a faltar.

 8. Bouchra

  m’ha sigut facil endevinar el tòpic gràcies a les pistes que dones sobretot la pista de jorge manrique que l’utilitza en les famoses coplas a la mort del seu pare per expresar la nostalgia del temps passat i la fugacitat de la felicita.t

 9. Andrea

  això ho vam fer a castellà l’any pasat!
  el topic que jo el veig més adequat es ubi sunt, ja que es refereix a aquelles persones que han mort i ja no poden estar amb nosaltres..
  petonets.

 10. Aida Caba

  Al escoltar la cançó el primer llatinisme que em ve al cap es el de fugit irreparable tempus, que també es un llatinisme que va molt lligat aquesta cançó de l’Amaral, a veure que et sembla: http://www.youtube.com/watch?v=Iq7d-nfeg4c&feature=related que recorda els amics d’ara i de sempre i parla d’amistat, aquesta també em sembla molt indicada http://www.youtube.com/watch?v=TqWUnEtp_xo&feature=related es diu que caro es el tiempo del canto del loco. I després també em recorda al llatinsime de ubi sunt (on són)

 11. Margalida Capellà Soler Post author

  Em sembla també molt bé el llatinisme: Fugit irreparabile tempus; i m’encanten, Aida, els dos exemples més que aportes. T’animo a obrir un post a Aracne amb els dos vídeos incrustats i podries formular als companys una pregunta o encarregar-los una tasca. Segur que coneixen moltíssimes cançons amb aquest tòpic. Bona sort!

 12. Oriol García

  El típic es Ubi sunt: Ón son?. Tot aquell que anyorem del passat i que vulguesim que avull en dia tornes a nosaltres. El video molt bó, m’ha agradat, aunque la musica una mica rara… jajaja!
  Ens veiem margilidi 😀

 13. El-Mekki

  Aue!!!

  Despres de veure aquest video, que no m`agradat gaira, no soc gaira aficionat als tangos. El Topic es Ubi Sunt? que vol dir On Són? i que fa referencia a aquelles persones que em perdut i que les trobem a faltar amb nosaltres.

  Adeu!!!

 14. Camila

  Margalida fa molt que havia vist aquest video però no l’havia comentat, aquest tango fa us del tòpic Ubi sunt, que vol dir on son? i penso que en aquest context fa referència a la nostàlgia, pot ser és per això que hem vas dir que m’el miés, penso que tots en patim de nostàlgies i idealitzem molt sovint les coses que ja no tenim, com pot ser per exemple un pais.

 15. Pingback: El llatí dels tòpics literaris en un clip | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *