Estats Units: què tenen dels romans?

obamaseal_narrowweb__300×4930.jpgobama.jpg

[kml_flashembed movie="http://es.youtube.com/v/tcxjboVaG28" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Increïble! Us havia preparat aquest vídeo i la seva continuació en el YouTube de National Geographic en què es compara els Estats Units amb l’Imperi romà, quan he llegit en la Bitàcola de Carlos Cabanillas un post sobre Amabo Obama; he buscat per la xarxa i he trobat les samarretes de la campanya política del 2008 d’Obama. Observeu i després comenteu. Amabo Obama és un palíndrom (frase que és igual llegida d’esquerra a dreta que de dreta a esquerra) el mateix que cap-i-cua en els números. I Timeo danaos et dona ferentes és una frase de Virgili i això que diuen que el llatí és una llengua morta!

283719204v2_240×240_front.jpg281345479v10_240×240_front_color-white.jpg

27 thoughts on “Estats Units: què tenen dels romans?

 1. mcapella

  Hi Sebastià!
  ja ens informaràs de primera mà i si potser amb una fotografia de les teves. Molt bona sort per l’Atenes d’Amèrica. See you.

 2. ANDREAAAA

  Bueno, com ja saps jo soc una fan incondicional de la cultura amèricana, ho sento, tot això em supera ajajja. No la veritat és que m’agrada molt el seu grau d’aspiració, sempre arribar el més alt possible, i el somni amerericà jo crec que tots l’hauriem de tenir en ment per esforçar-nos cada dia per arribar tant a dalt com vulguem.
  Ells al igual que els romans, tenen un exèrcit molt poderós, però com diu el vidio això no és l’únic, la seva intel·ligència i la seva estrucutra política era molt més important que la força. Però jo penso que aligual que hem d’estar agraits a la societat romana de que ens treies de la forma de vida (no massa fina) que teniem aqui a la Peninsula Ibèrica, i que ens inculques varies coses de la seva cultura, també hem d’estar agraits o si més no d’acord amb algunes coses que els amèricans ens estan deixan, com per exemple la teconologia (només cal comparar els nostres pc’s amb els seus mac’s jajaja).
  Bé no, enserio crec que és un tema molt interessant.
  Em vaig quedar super parada quan ens vas explicar això del Obama amabo(will love) ja s’encarreguen ells d’agafar el que els interessa de la nostra cultura. La veritat és que tots els amèricans que conec valoren molt les clàssiques i m’admiren molt quan els i dic que estic estudian llatí en l’institut, li donen molta importànica. Bueno aveure si guanya l’Obama que sincerament és al que jo votaria jajaja. (I no només perquè haji posat el llatí en la seva campanya jajaja.)

  Bye Gali and see you tomorrow.

 3. Sara Perez

  Em sembla molt bé que utilitzin una llengua com el llati per fer l’eslogan de la campanya!!M’ha sorpres! Esta molt ben trobat i que esperu que aixo l’ajudi a guanyar contra el MCain.

 4. Marina Caimel

  Lida, la veritat és que hem fa una mica de vergonya comentar despres del inmens comentari que ha deixat la señoreta Andrea:) jajajajajaja. Però bueno, aquí estic! jajajajaja. Tot això del Obama ho trobo una pasada, i bueno, si el que ha dit l’Andrea és veritat, els americans en general, encara que tampoc em pot sorprendre molt perque penso que el llatí és una llengua super maca i molt culta!:) així que nosaltres seguim estudiant_:) jajajajajajaajja.
  Vale Lida!

 5. Verónica Vega

  És una sorpresa que els americans utilitzin el llatí per a una campanya política, se les saven totes!! Han possat el no de l’Obama al revés “amabo” que significa estimaré en llatí, una idea força original.

 6. xavi martin

  jajajaja molt bona la foto del obama cesar XD bueno em pasu per aki per comentar(com no…) XD bueno pues no tinc res mes que dir… que avera si poseu mes fotus com aquestas! em pasare mes de tant en tant… fins aviat!

  uale!

 7. haja

  ave lidaaaa!com estas ? jo be buno gracies per deixarme la peli que sapigues que m’agradat molt i tambe la tindriem que veurala a la classe.bueno un peto molt gran.

 8. Rosó

  Avvee lida!
  tot axò de l’obama es impresionant,
  i cerc qe poc a poc de diveo en video estem aprenen moltisiim i es una forma dapranentaje molt més eficass i divertiit.
  amabo(estimare al llati) intereesant(:
  SALUUE:D

 9. Bouchra

  jo sincerament no sé com expressar la meva rabia envers els païssos “poderosos” com EE.UU es pensen que són els amos del món però tothom sap els crims que cometen per arribar a ser-ho només els interesa arribar, a qualsevol preu , si els que dominen ho fan així, a base de la llei de la selva com les bèsties els forts menjen els dèbils, dons no sé cap a on anem crec que sóm humans i gràcis a déu tenim la ment per fer-la servir i si no valorem aquest gràcia divina acabarem convertin-nos en animals.(em refereixo el que prenen les decisions, encara que el poble pot fer però malauradament no fa)

 10. VerònicaBeltrán

  la veritat esqe no m’esperava qe els americans fessin això amb el llatí! hahaha
  és molt original la veritat:)

 11. Pingback: Elliot.cat

 12. Anna Salas 1 Batx

  AMABO!
  Ens ho vas comentar a classe.
  Perquè veiem que fins i tot la propaganda americana utilitza coses del llatí!

  Un petó!

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Obama ha guanyat! Internet l’ha ajudat moltíssim per no dir que ha aconseguit la victòria gràcies a la xarxa. Potser l’slogan llatí de la campanya li ha donat la bona fortuna!

 14. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » La pervivència lèxica de les institucions i càrrecs polítics romans

 15. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Sabeu què és?

 16. Margalida Capellà i Soler

  “Hace dos mil años todos hubiéramos querido vivir en Roma… y ahora Nueva York es Roma. Aquí es donde está la acción”. John Lenon

 17. Margalida Capellà i Soler

  “If I’d lived in Roman times, I’d have lived in Rome. Where else? Today America is the Roman Empire and New York is Rome itself”. John Lennon

 18. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Gaby! Han passat quatre anys, però avui Obama ha guanyat i és de nou Caesar amb la toga i la corona de llor!

 19. Andrea Balart

  Salve! Tant els romans com els americans tenen en comú el domini militar que van aconseguir tots dos. A més tots dos han aportar nombrosos invents a la societat. Els romans van construir carreteres i vies i els americans ens han aportat molts invents tecnològics com l’ordinador, els mòbils, etc.

 20. Irina

  Sincerament m’alegro de que hagui h¡guanyat l’Obama, per mi és un bon president. He buscat algunes similituds entre l’imperi romà i Estats Units i he trobat que els dos han imposat per tot el món una llengua universal, en el cas de l’imperi romà el llatí, en els cas dels Estats Units, l’anglès. També han imposta la seva cultura i els seus costums, l’Imperi romà a partir de les seves conquestes van imposar les seves tradicions i costums i Estats Units amb la globalització. Els dos tenen molt poder econòmic, i a partir d’aquest s’imposen sobre els altres territoris.

 21. almabergel

  Salve!!

  Jo personalment m’alegro moltíssim de que hagi guanyat Obama. Crec que està molt bè que utilitzen aquest eslógan perque indirectament están “cridant” a la cultura clàssica, a lo millor no és l’intenció però d’aquell eslógan a sorgit un apunt. Com e vist i e llegit als comentaris la semblança entre l’imperi romà i els Estats Units es bastant gran.

 22. Sheila

  Salve!
  Els romans i els americans tenen algunes coses en comú, com per exemple la força militar. Els romans van aconseguir conquerir molt territori gràcies al seu gran exèrcit, i actualment els americans també tenen un exèrcit molt poderós amb un armament molt avançat. Una altra cosa que tenen en comú són les aportacions que han fet a través dels invents i descobriments que han fet.

 23. marcus

  estats units es la nova roma pero del segle xxi
  te un execit poderos com el roma
  te un poder economic i social com el roma un poder tecnologic com el roma amb uan petita varario
  hi molt poca diferencia amb roma nomes sobretot llengua
  i tecnologia pero en lo altre es igual

 24. Ana Mª Falcón Durán

  Salve!

  És interessant veure que els americans utilitzen el llati per guanyar les campanyes polítiques.
  Un article molt interessant, ja que ens compara els Estats Units amb els romans, tot i que mai m’havia formulat aquesta pregunta. Però mai està de més aprendre coses noves.

  Vale 🙂

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *