Hispània romana al Google maps

En aquest mapa de Google, podreu accedir als principals monuments de la Hispània romana prescrits per les PAU. Si cliqueu sobre cada una de les localitzacions podreu visionar un audiovisual descriptiu dels monuments, i en el cas de Tàrraco i Bàrcino podreu accedir a una ampliació dels indrets monumentals del seu entorn. Per accedir a una plana amb el mapa més gran, cliqueu l’enllaç inferior.


Veure mapa a Google

38 thoughts on “Hispània romana al Google maps

 1. Gemma Garcia

  Margalida, felicitats per la feina! Serà de gran utilitat, aquest muntatge. Gràcies per posar-lo a l’abast de tothom.
  Gemma

 2. Melisa

  Esta muy curradoo. tendremos que aprovechar bien este curso ya que demuestras que pones mucho de tu parte para que aprendamos bien y no sea tan aburrido. Esto va a ser muy útil! Gracias y enhorabuena!!

 3. mcapella

  Realment, crec que serà molt útil i sobretot per als alumnes que es presentin a les PAU. Si coneixeu altres vídeos més interessants o més entenedors, no dubteu en fer-m’ho saber. Des d’aquí vull agrair el motiu que em va inspirar i va ser un post d’en Sebastià Giralt a Els dies de Dèdal: http://diesdededal.blogspot.com/search?q=googlemaps. Moltes gràcies!

 4. Sara Perez

  Ave Gali!!! Poc a poc anire veien els videos ja he vist els dos primers i ja anire fent!! Vale!!!

 5. VerònicaBeltrán

  Holaa:)! sincerament crec que es una currada de treball, y ens anirà molt bé alhora d’estudiar per la selee.!
  Gràacieeess(K)

 6. Andrea

  ajjajaja em dono per aludida quan dius que aix+o sobretot és de gran utilitat per la gent que s’ha de presentar a les PAU.. uuufff.. espero que aquest any ens serveixi per aprendre i perfeccionar tot el llatí que ja savem (encara que a vegades no ho sembli) però sisi està allà.
  Gracies Gal·li per la teva “currada”, com tohom et diu, no pares de fer coses per els teus alumnes:D.

 7. Marcel Banús

  Margalida: 1) Moltíssimes felicitats pel premi. 2) La via Augusta, després de Tarragona i just passat el Francolí (el Tulcis), tenia dos ramals, un és el que indiques en el mapa i l’altre, el que anava cap a Lleida i cap a l’interior de la península. Una abraçada des del carrer de la Col de la Masó (petit tram de la via Augusta i lloc de pas de gent tan il·lustre com Juli Cèsar o Jaume I).——Marcel Banús

 8. mcapella Post author

  Moltes gràcies, Marcel. El més aviat possible inclouré aquest segon ramal de la via Augusta i aniré completant el mapa. Quin honor viure en un tram de la via romana i regir la Masó! La meva terra natal, Mallorca, va ser conquerida per Jaume I!
  Una abraçada des del camí del mig del baix Maresme (jo només el transito per anar a la feina, no hi visc!).

 9. Marcel Banús

  Margalida: 1) Gràcies per la teua resposta. 2) Ara ja no “regeixo” la Masó; en vaig quedar ben tip (!ai!). Una abraçada.–MB

 10. Sara Perez

  Acabu de veure el video de les colonitzacions fenicias i gregas a la peninsula iberica i esta bastant bé pero se sent fatal nose perque. Explica les causes que van fer que els grecs vinguessin a la peninsula iberica una d’elles la terra per conrear.

 11. Bouchra

  he vist el video de les colonizaciones fenicias y griegas a la peninsula ibérica em penso que n’hi ha prou perque és el que fa referència a Empúries a més ja hem treballat amb profunditat amb tu el tema a classe de grec.

 12. Verónica Vega

  Ja l’havia vis aquest vídeo però no el vaig comentar. Va molt bè per repasar el tema del control, els vídeos que ens poses sempre van ve per acabar d’entendre alló que estudiem, queda tot més clar. Per cert, està molbè el muntatge que has fet, bon treball!!!

 13. Margalida Capellà Soler Post author

  Moltes gràcies, Vero, l’única finalitat del muntatge és que us sigui útil, per tant el teu comentari em fa molt feliç. Bona sort a l’examen!

 14. Marina Mayo

  Ja he vist els vídeos Margalida, francament estan molt interessants,el googlemaps és molt curiòs, mai l’havia utilitzat i és realment útil!
  Enhorabona pel montatge, deu ser tota una feina fer això!

  Fins demà!

 15. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Can Farrerons al Google maps de Chiron

 16. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » Conferències de clàssiques a la UB

 17. Marina Mayo

  Sembla mentida tot el que la romanització ha deixat en la nostra península; la llengua, les lleis i el patrimoni arquitectònic tan important i bonic del qual prescindim!

  És curiòs com fins i tot en els teatres (com es el cas del de Segunt)la gent disponia del lloc segons la seva classe social; summa cavea (classes baixes), media cavea (classes mitjanes), ima cavea (nobles, il·lustres) i orchesta (autoritats civils), i com les portes que avui coneixem com les portes”d’èxit” en llatí al teatre es deien ”vomitoria”!!

  I el que he de visitar aquest estiu sense falta és Itàlica! el seu amfiteatre, temples i termes, gran símbol de la presència de Roma a Andalusia, m’ha encantat el montatge!!

  Per cert, m’ha semblat molt fort que s’hagi construït una plaça de toros sobre l’anfiteatre de Cartagena!Per sort no han fet el mateix amb el teate romà, que l’utilitzen per events culturas, que està molt bè!!

  I què dir de la Torre d’Hèrcules i la seva llegenda? Simplement genial, amb el seu montatge en 3D!!

  Esperem que aquests monuments es conservin igual de bè per molt de temps més, i que els anys o les noves edificacions no ens deixin sense la memòria històrica emprenta per els romans durant tants segles.

 18. Verònica Beltrán

  Mare meva! però com pot haver-hi tants llocs que hagin quedat coses dels romans! a més ben conservades, i bastantes! Els videos genials, super currats. Fins que no ens ho vas dir tu, no sabia res d’això del GoogleMaps!

 19. marta

  Ei Margalida, me estat miran algu dels videos i he pensat de fer algun comentari així més concret, més semblant a la pregunta de l’exmanen putser millor no? o com?

 20. Margalida Capellà Soler Post author

  En aquests moments, Marta, em sembla millor per a tu el que proposes!

 21. marta

  HISPANIA ROMANA:

  Tarraco: Els romans van arribar a l’actual Tarragona a l’inici de la segona guerra púnica (218 a.C), desde aquell moment Tarraco esdevé la principal base militar, per a l’extensió dels romans a la península. Per la seva importancia i la seva bona situació es convertirà en capital d’Hispania Citerior Tarraconense. Es convertir en un centre de propaganda imperial, i per tot això la ciutat va canviar i va ser monumentalitzada: reformen el forum de la ciutat i el teatre, a l’època de la dinastía Flavio crean un nou circ i un forum i edifiquen l’amfiteatre. La mala disposició de la ciutat entre d’altres motius de més, al s.V la ciutat de Tarraco deixa de ser capital i els visigots nomenen a Barcino com a nova capital. Després de perdre el seu prestigi la ciutat patirà algunes transformacions com; despoblació de la area residencial, el circ i el f`òrum peden les seves funcions públiques. Finalment dir de Tarraco que els monuments principals són: les muralles, el forum de la ciutat, el teatre, el forum provincial, el circ, l’amfiteatre, les termes i els aqüeductes.

  Barcino:La colonia Iulia Augusta Paterna Fauentia Barcino, fundada per August al 10 a.C, un cop van estar acabades les guerres cantabres. La ciutat estava alçada damunt d’un turó i entre el Llobregat i el Besos. Va ser una important zona de comerç, tant pel vi, com pel conreu de cereals com pels bons materials constructius que obteninen de les mines.Aquesta ciutat si que respectar l’estructura de les fundacions romanes; recinte rectangular, dos carrers principals, quadricula foramada pels carrers. La ciutat en un principi, era petita respecte les altres fundacions, ja que va ser concebida com un centre administratiu i religiós. Finalment dir que els principals monuments de la ciutat són: les termes públiques situades sota la plaça de St. Miquel, el forum on s’hi alçà un temple dedicat al culte imperial i d’on s’hi conserven quatre columnas, les quatre torres de la muralla, els dos qüeductes del qual es conserven algunes arcades, la necrópolis i les muralles, on es poden trobar importants restes pel casc antic.

 22. Margalida Capellà Soler Post author

  Marta, de cap de les maneres pretenia matar-te! Fixa’t com has posat que es diu Bàrcino, doncs Tàrraco té uns quants noms més també. Segur que ho saps!

 23. Anna Salas Tarré

  Abans de res, contestar al comentari anterior sobre el nom de Tarraco, és clar que s’n deia Tarraco! El que passa que el seu nom complet és: Colonia Iulia Urbs Triumphalis Tarraco.

  Tarraco va ser fundada l’any 218 aC amb motiu de la II guerra Púnica entre romans i cartaginesos.

  L’any 27 aC va ser-li conserdit, ser la capital de la província Tarraconense, dins de la nova organització provincial, propiciada per August.
  August va viure a Tàrraco durant dos anys, seguint les operacions militars que portava a terme a la cornisa cantàbrica i dirigint la seva planificada transformació del món.

  Tàrraco, a consequüencia de l’arribada dels germànics, bàrbars, va ser abandonada.
  Aquest fet va suposar un allunyament de la ciutat dels centres polítics decisius de l’època.

  Un blos interessant sobre Tarraco romana és: http://www.tinet.cat/~jmpf/Catala.html

  Enganxo un paràgref interessant:

  Taraco és una ciutat culturalment molt activa, i fortament sensibilitzada pel seu patrimoni, ha fet de l’arqueologia un fet viu i dinàmic, que ha intentat, amb resultat divers, conviure amb el creixement urbanístic que ha anat patint durant aquests darrers anys i que continuament ha estat aportant noves, i interessants, dades pel seu coneixement. No s’ha d’oblidar tampoc el seu entorn, tant ric en restes i monuments que fan, junt amb la ciutat de Tarragona, un inmens parc arqueològic.

 24. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Recuperació del teatre romà de Tàrraco

 25. Pingback: Selectivitat « Clàssiquesmir

 26. Laia Muñoz Osorio

  Margalida, podries obrir el Google Maps d’Hispània romana que s’ha tancat? Gràcies.

 27. Margalida Capellà Soler Post author

  Sí, però si vols introduir Can Ferrerons ja et diré on l’has de posar!

 28. Pingback: Etimologia amb Google maps | El Fil de les Clàssiques

 29. Pingback: Test Hispània romana PAU amb UMapper | El Fil de les Clàssiques

 30. Pingback: Gimcana d’una ciutat d’Hispània romana | Aracne fila i fila

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *