Magna Celebratio: Macellum et pistor

Si voleu saber com els romans s’alimentaven amb l’anomenada avui dieta mediterrània, mireu el següent vídeo i veureu moldre el blat, pastar la farina i coure el pa. Agraïm des d’aquí les explicacions de la Marisa i del Josep Maria Solias del grup Kuanum que amablement ens van concedir diumenge passat a la  Magna Celebratio  MMVIII de Badalona: 

26 thoughts on “Magna Celebratio: Macellum et pistor

  1. KuanUm

    Hola,

    Ens ha fet molta il·lusió veure el bonic video que heu preparat. Hem fet un link per tal que es pugui veure des del nostre blog:
    http://kuanum.blogspot.com/

    Moltes felicitats, seguiu així.

    L’equip Kuanum

  2. Verónica Vega

    Estàn molt bé aquestes representacions, el grup kuanum fan un bon treball. Era una mica més complicat que ara fer pa jeje. Vale!!

  3. Raquel Martos

    Aquest grup, fan un treball magnífic, són uns actors genials.
    em va agradar molt.

  4. Gala

    Aquest video ens demostra el difícil que era fer pa en aquella època, encara sort que avui en dia tan sols l’em de comprar i a més a més és molt més fàcil de fer, no sé que faria si haguès de per tot aquest procediment per obtenir el pa!El que fa la comoditat…
    Molt bon treball la gent del grup kuanum.

  5. nora

    Salve!

    Sort que avui dia les coses són més fàcils de fer i de aconseguir! m’ha asemblat molt bé com ho feien, perquè és més elaborat però a la vegada cansat!

    petons!

  6. mekki

    Aquest video es molt interesant ja que feien les coses molt mes elaborades en aquella epoca pero ambe es feia molt cansat treballar en aquelles condicion.

    adeu k vagi bé¡¡¡

  7. Oriol Moreno

    Aquest video el varem veure a classe. em va agradar
    molt… sobretot la musica del principi

    qe tot et vagi be… vull aconseguir la cançooo buaa 🙁
    kuidat 😀

  8. Camila Pérez

    Salve!
    Aquest video és molt interessant, m’he fixat molt en la forma del forn, com és que tenia aquesta? L’explicació de la senyora era molt clara i entenedora, suposo que millor si hagués estat en directe. El menjar tenia molt bona pinta, sobretot el pa, és una làstima que ni tu ni jo l’hem pogut tastar jejeje.
    La teva filla molt mona Margalida!
    Salve!

  9. Pingback: El fil de les clàssiques » Blog Archive » V Magna Celebratio passada per vent i aigua!

  10. Pingback: El Fil de les Clàssiques » Blog Archive » Panificium

  11. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » Pintura mural a la Magna Celebratio MMX

  12. Pingback: Aracne fila i fila » Blog Archive » El pa en temps dels romans

  13. Pingback: El Fil de les Cl

  14. irina

    Salve!
    És molt interessant tot això dels romans, està molt bé aquest vídeo on es veu com feien el pa. Hi ha moltes coses sobre els romans que encara no sabem i que segurament també o tenien els romans.

  15. Mireia Moral

    SALVEE!
    El video està molt bé, ja que aprenem com feien els romans el pa, perque coneixem moltes coses sobre els romans, però, penso que petits detalls, com pot ser com feien el pa, tambe és interesant de saver, perquè hi ha vegades que es més interesant aprendre petits detalls com aquest, i no com parlaven o les seves costums, que amb això no vull dir que no sigui interesant les costums i les altres coses, eee…!
    VALE!

  16. balart.andrea0920

    Salve! està molt ben fet el video. Si que era dificil fer pa en els temps dels romans!

  17. Paula pla

    Doncs si que portava feina elaborar el pa!
    Sort que ara han evolucionat els sistemes xd jaja, m’agradat veure el vídeo està molt ben explicat com ho feien.

    valeeee

  18. eva perez

    salvee
    molt curiós com feien abans el pa, sort que ara ya no es fan aixi, m’agradat veure’l, a estat interessant.

  19. Erik Aparicio

    Si tingues que fer jo el pa així cada matí ja hio hauria menjat prou jaja. Porta molt més treball del que sembla a les forneries, aquest video ho ha demostrat!

    vale!!

  20. Noelia Vargas

    Està molt ben explicat el video i veig que era una mica difícil fer pa en els temps dels romans.

  21. Eva Serrano

    Seria interessant provar de fer pà a mà a l’estil romà! És el mateix que el que fem ara o ara el cuinem diferent?
    Vale!!

  22. gomez.luque2011

    com sempre fa gracia saber una cosa nova, que menjem cada dia pa, i no pensem que en aquells temps pogues tenir tanta feina de fer!!!

    vale:D

  23. Andrea Muñoz Rodriguez

    Salve!
    Personalment soc una persona que no puc viure sense pà i sempre es l’acompanyat en qualsevol aliment.
    M’ha interessat molt aquest article perquè personalment no sabia com es formava ni d’on venia el pà.
    El forn avui en dia s’assembla bastant però es veritat que han canviat moltes coses i la manera de fer-ho ara tot es com congelat.
    Tant de bó tornéssim aquells temps per gaudir del gust d’un bon pà
    Vale.

  24. Clàudia Soler

    Com se les arreclavan per fer pà, el problema era el temps, ara molta gent es fa pà a casa però no s’hi està tanta
    estona.
    Segur que és molt bo per això.

  25. Noelia Roldan

    Salve!
    Dintre de tots els oficis que n’hi havia el que més m’ha cridat l’atenció ha sigut el de “pistor”. Aquest ofici consisteix en primer fer la farina amb un molí de blat que consta de dues pedres que tenen forma cónica i en mitg té un forat per on va caient el blat i amb les pedres es va fregant el grà. Després es fa les brases que han d’anar al forn per fondre el pà i es té que fer fora. Per una altre banda, es pasta la farina, tot i que aquesta farina no és de blat normal, i després es fa la massa mare que es la que fa pujar el volumen del pà. S’ajunta l’aigua, la farina i la massa mare i es deixa reposar per després poder-lo enfornar quan el forn estigui prou calent.
    La veritat es que m’agradaria provar aquest pà ja que com ha dit en el video la farina no és de blat normal, i té molt bona pinta. Sembla molt curiós la manera en com feien el pà ja que normalment ara venen ja congelats i no ho fan d’aquesta manera.
    Vale

  26. Pingback: La IX Magna Celebratio t’espera a Badalona! | El Fil de les Clàssiques

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *