L’exèrcit romà

[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/ZFod8gp3jss" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

Legions romanes a Hispània:[kml_flashembed movie="http://www.youtube.com/v/mvbM6_ENoks" width="425" height="350" wmode="transparent" /]

18 thoughts on “L’exèrcit romà

 1. a0083n

  El primer video em recorda molt a la pel·lícula d’Asterix i Obelix, quan Brutus s’imagina que fa formar files a una legió, i els acaba posant en forma de tortuga, etc..
  Fins demà Gali
  -aida-

 2. veronica Beltran

  mare meva!:
  que preparat ho tenien tot!
  quina por hem faria ser un soldat..:S
  PETONSSS

 3. joan rivas

  m’han semblat molt interesants i he apres molt sobre les formacons de batalla i les tropes

 4. Marina Caimel

  Quina cordinació i organització mare meva! jajajajaja ami sem platan tots aquets davant i armats com anaven i marxo correns 🙂 jajajajajaja

 5. Anna Salas Tarré

  El que actualment es coneix com a exèrcit, es tractava d’una milícia de ciutadans que eren seleccionats (legio), aquests constituïen un cos equipat i organitzat (exercitus) i al donar-se’n les circumstàncies, defensaven el seu país, les seves famílies i els seus bens.
  L’equip no era professional i aportaven l’equipament, les armes i complien any rere any les seves obligacions militars fins que tenien l’edat fixada.
  Roma així doncs va esdevenir-se una nació lliure, sobirana i poderosa i així, també va arribar a conquerir el major imperi conegut fins aleshores. A la llarga, però, va ser incapaç de defensar aquest enorme territori. Això va dur a terme una profunda reforma iniciada per ”Gai Mari”, continuada per ”Cèsar” i finalment concluida per August. Així doncs es va transformar la primera milícia de ciutadans en un exèrcit permanent i professionalitzat.
  L’exèrcit romà abans de les reformes de Mari:
  En els primers temps de la Monarquia només formaven part de l’exèrcit els patricis, cada familia enviava un soldat, cada gens, un genet. Tot plegat formaven un exèrcit de tres mil soldats, el comandament el portava un tribú, i tres-cents genets comandats, també per un altre tribú, tots sota el comandament del rei.
  Servi Tul•li va reformar aquesta estructura fusionant patricis i plebeus en un sol poble, dividint-los en cinc classes censatàries.
  Les reformes de Gai Mari:
  Gai Mari va ser un dirigent popular i un gran militar, a finals del segle II aC va dur a terme la reforma quasi bé definitiva de l’exèrcit. (sistema de reclutar soldats i la reorganització tàctica de la legió).
  Va crear l’exèrcit permanent i va instaurar el soldat d’ofici (els soldats podien allistar-se voluntàriament a l’exèrcit i desenvolupar les tasques d’acord amb cada una de les característiques personals i sense tenir-ne en compte l’origen social del que provenien).
  La legió va quedar dividida en deu cohorts (unitat tàctica menor i poderosa) els soldats tenien una idèntica formació i obligacions militars.
  Van desaparèixer els ‘’velites’’ i la cavalleria legionària. Les tasques d’aquests van passar a ser càrrec de tropes auxiliars específiques organitzades en cohorts de 1000 o de 500 soldats (identificades pel tipus de soldats, origen ètnic i fins i tot per adjectius identificadors).
  Es va reformar també l’equip i l’armament dels soldats (es va organitzar la graduació militar per fer possible la promoció de legionaris i es va institucionalitzar l’àguila d’or o de plata com a ensenya de la legió.)
  Les legions romanes anaven numerades i es diferenciaven, també, mitjançat adjectius identificadors.

 6. maro_onah

  Molt interessants els videos!
  Ho tenien tot molt bén preparat i molt bén organitzat, a mi m’espantaria tenir que enfrontar-m’hi. ahaha

  Salut! 😀

 7. marc cortés

  Ave!

  Quina discuplina tenien no? Jo també destacaría l’organització i la cordinació.

  M’agradaría ser soldat per un dia, encara que hi arribo una mica massa tard… jaja

  valee!

 8. Ana Rosa

  Ave!
  Quina passadaaa!!!
  M’encanta com estaven de coordinats i l’organització que tenien.
  Per cert, les portes dels campaments estaven aixó obertes sense cap protecció?

 9. Ana Rosa

  Ave!
  Quina passadaaa!!!
  M’encanta com estaven de coordinats i l’organització que tenien.
  Per cert, les portes dels campaments estaven així obertes sense cap protecció?

 10. Paula Navarro

  L’exèrcit romà era molt abundant.
  aqui es veu la coordinació, i quins homes!

  vale

 11. Annia

  Era impresionant l’ordre i la organització que tenien!
  M’he quedat ben sorpresa.
  L’altre dia per historia vam haver de veure una peli on sortien uns marines tots molt ben cordinats i m’ha recordat una mica a ells, tot i que personalement em quedo amb aquest l’exercit. M0agrada molt.
  També hem d’entendre que per a gunyar tots el territoris i totes les batelles que ells van guanyar no només era necessari tenir un bon pla, sinó també tenir un bon exèrcit.

 12. Carla A.

  És curiós que els romans volguessin lluitar pel fet que així tenien assegurat un sou, però el que no entenc és perquè en el 2n video sona de fons l’Adagio d’Albinoni? Què té a veure la música barroca?

 13. Teresa Devesa i Monclús

  Com sempre, Annia, en sorprèn gratament la teva capacitat de relacionar el que estudies o obrserves en diferents matèries. D’això es tracta, de veure com grans exècits com l’estadounidenc són hereus de la disciplina i l’organització de l’Imperi romà. Segueix així.
  Carla, no m’havia plantejat la ideneïtat del fons musical del 2n vídeo, però ara que ho dius, potser coincideixo amb tu que un adaggio potser no és la millor banda sonora per a la disciplina castrense…

 14. Carlos Cuevas Agraz

  Ave!!
  És realment impressionant la col·locació que tenien les tropes. No hi havia ni un error en la disciplina dels soldats romans.
  Crec qe aquesta disciplina i organització s’hauria d’aplicar avui en día en moltíssimes coses.

 15. Manuel Jesús Segado-Uceda

  Saludos a tod@s;

  Gracias por leer el artículo que publiqué en la revista clases de historia sobre la evolución de las legiones romanas…, Estoy preparando otro acerca de la guerra por mar de las legiones… Espero que os guste;

  Para lo que necesitéis escribidme al correo electrónico,

  Muchas gracias;

  Un abrazo, y perdonad que no escriba en catalán, lo entiendo pero no se escribirlo…

 16. Margalida Capellà Soler Post author

  Muchas gracias, Manuel, y encantada. A ver si pronto podemos leer el artículo sobre la guerra por mar de las legiones. Esta semana mis alumnos tienen que ultimar el tema del ejército romano y tu artículo les vendrá de maravilla para un pequeño trabajo que en breve publicaré en una nueva entrada del blog.

 17. Manuel Jesús Segado-Uceda

  Gracias; me pasaré por vuestro blog para ver como pelean tus legines de alumnos…jejeje

  Saludos;

  ¡¡¡¡Fuerza y poder, soldados del saber!!!!

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà Els camps necessaris estan marcats amb *